Pre oblasť

    Farba fasády, druhy fasádnych farieb

    Článok si prečítalo viac ako 2187+ používateľov
    Farba fasády je najdôležitejšia pre budúci vzhľad vášho domu. Väčšina fasád má omietku tohto alebo onoho druhu, ale takmer vždy na omietku sa nanáša ochranný náter. Farba je teda nielen estetickým, ale aj ochranným prvkom; jej úlohou je chrániť spodné vrstvy fasády pred negatívnymi atmosférickými vplyvmi, ale tiež dosiahnuť, aby dom vyzeral krajšie a lepšie splýval s okolím.
    Odborný článok 2187
    fasadne farby
    Máme 1987 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Maľovanie fasády

    Farba na fasáde by sa určite mala obnovovať každých 10 až 15 rokov, pretože bledne a odlupuje sa. Vlastnosti vodotesného náteru, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou fasádneho systému, tiež sa zhoršujú. Ak fasády domov neobnovíte včas, je veľmi pravdepodobné, že dôjde aj k poškodeniu omietky. Keď sa rozhodnete pre maľovanie alebo obnovu fasády, budete mať takmer neobmedzený výber farieb a odtieňov.

    2. Akrylové fasádne farby

    Akrylová fasádna farba je vodotesná a môže sa používať na drsnejší a jemnejší betón a omietnuté povrchy. Povrchy, ktoré sa majú natierať, musia byť staré najmenej jeden mesiac. Ďalšou veľmi dôležitou vlastnosťou akrylovej farby je, že je mimoriadne parotesná. Zo všetkých opísaných farieb je táto je táto fasádna farba cenovo najdostupnejšia.

    3. Mikroarmované fasádne farby

    Mikroarmovaná fasádna farba sa od ostatných fasádnych farieb líši tým, že je vystužená (armovaná) syntetickými vláknami. Vďaka tomu je vodotesná a paropriepustná, čo znamená, že fasáda „dýcha“, ale neprepúšťa dažďovú vodu. Je vhodná na drsné a jemnejšie upravené povrchy. Skvelo sa hodí aj na popraskané a nahrubo vyrobené ozdobné omietky.farba-fasady.jpg

    4. Silikátové fasádne farby

    Silikátové fasádne farby sú iného druhu. Tieto farby fasáde dávajú rustikálny vzhľad. Okrem toho sú vysoko paropriepustné, takže sa používajú aj na obnovu budov, ktoré sú chránené ako kultúrne pamiatky. Používajú sa aj na natieranie  vápenných a vápenno-cementových omietok.

    Odborná rada zo spoločnosti Fasádny servis s.r.o.

    1. Ako si správne vybrať fasádnu farbu?

    Najskôr by sme mali zamerať svoju pozornosť na zloženie obvodových stien (tehly, kameň, drevo), či  momentálnu povrchovú úpravu fasády. Mám zateplenú, alebo nezateplenú fasádu? Aký druh omietky, alebo farby je na fasáde? Je potrebný vysoký stupeň difúzie pár, napríklad ako v starších kamenných domoch alebo historických starých budovách? Dôležité sú tiež poveternostné podmienky a rast rias a machov na pôvodnom povrchu. A v neposlednom rade je ďalším kritériom stav omietky. Napríklad, ak má jemné vlasové praskliny, dokážu byť zakryté, alebo uzavreté výplňovými farbami? Pri navrhovaní fasády domu máte k dispozícii množstvo farieb a odtieňov. Je samozrejmé, že rozhodnutie o správnej farbe pri takej širokej škále možností nie je vždy také jednoduché. Farba fasády domu určuje nielen charakter budovy, ale formuje aj okolie. Pri nápadných farbách ako sú ružová či modrá si treba dávať veľký pozor, pretože existuje riziko, že farebná budova bude dominovať celému okoliu. Voľba farby by mala vždy ladiť s kontextom, to znamená, že na jednej strane farba domu by príliš nemala vynikať vo vzťahu k susedným domom a na strane druhej by sa farba mala voliť tiež v súlade s časťami budovy, ako sú balkón, garáž a strecha. Momentálne sú moderné aj tmavšie farby, ale z praktického hľadiska je tmavšia farba cenovo nákladnejšia a citlivejšia na slnečné lúče, ktoré ovplyvňujú hlavne farebnú stálosť ako aj prehrievanie celej fasády a tým rýchlejšiu degradáciu zateplenia, hlavne polystyrénom. Nakoniec by sme mali zvážiť aj orientáciu nášho domu, pretože napr. biela farba na stene orientovanej na juh môže rýchlo oslniť a zase na východne a severne orientovanej strane, ktoré sú najviac vystavené poveternostným podmienkam, sa biela stena rýchlo znečistí a časom podľahne aj rastom machov a rias. Na druhej strane sa na tienené strany domu svetlé farby hodia kvôli lepšej svetlosti.

    2. Ktoré druhy fasádnych farieb máme a ktoré odporúčate svojim zákazníkom?

    Pri výbere vhodnej fasádnej farby je potrebné brať do úvahy veľa ovplyvňujúcich faktorov, od podkladu, na ktorý sa farba nanáša, až po okolie budovy. V zásade existujú akrylátové disperzné farby, silikátové farby, farby zo silikónovej živice a vápenné farby. Konkrétne vlastnosti jednotlivých fasádnych náterov určujú, v ktorých situáciách sa používajú. Fasádne farby sa skladajú z pigmentov, plnidiel, spojiva, nosného média, v ktorom je spojivo rozpustené, a aditív.

    Podľa použitého spojiva sa fasádne náterové látky delia na:

    • disperzné
    • silikátové
    • silikónové
    • vápenné.

    Disperzná farba

    Názov disperzná farba je odvodený od chemického princípu disperzie. Spojivom je akrylátová alebo menej často styrén-akrylátová disperzia. Disperzné farby patria medzi najobľúbenejšie farby na fasády, pretože majú množstvo výhod. Takéto farby sú ľahko spracovateľné, ekologické, porovnateľne lacné a takmer vždy použiteľné. Akrylátové farby majú nízky koeficient nasiakavosti, ale vyšší difúzny odpor. Sú vhodné na dobre vyzreté, suché, minerálne podklady, pri ktorých nemusí byť náter vysoko paropriepustný. Pretože sú k dispozícii v širokej škále farieb a odtieňov a majú vysoký stupeň krytia, hodia sa najmä na farebné fasády. Ich nevýhodou je neutrálna hodnota pH, a preto zvyčajne poskytujú iba obmedzenú ochranu pred napadnutím plesňami a riasami.

    Silikátová farba

    Silikátové farby sú minerálne farby. Spojivom je draselné vodné sklo modifikované malým prídavkom disperzie. Sú veľmi difúzne (priepustné pre vodné pary), ale majú vyššiu nasiakavosť. Z tohto dôvodu sa farba modifikuje malým prídavkom špeciálnych typov disperzií, ktoré dokážu odolať vysokej alkalite vodného skla a zabezpečia tak vnútornú hydrofobizáciu náteru. Silikátový náter nemožno aplikovať na podklady, ktoré boli predtým upravené akrylátovými alebo silikónovými farbami, na vyspravované povrchy s rozdielnou nasiakavosťou, na sadrové podklady a minerálne podklady s vysokým obsahom polymérnych disperzií.

    Silikónová farba

    Pri týchto fasádnych farbách je spojivom silikónová živica, ktorá sa pre svoju vysokú cenu kombinuje s vhodnými typmi akrylátových živíc. Veľkou výhodou farieb na báze silikónovej živice je, že sú mimoriadne vodoodpudivé, ale zároveň majú aj dobrú priepustnosť vodných pár. Preto povrchy fasád zostávajú suché. Pretože fasáda zostáva suchá, je zabránené prenikaniu vlhkosti a usadzovaniu rias, machov a húb. Farby zo silikónovej živice sú bez obsahu rozpúšťadiel a zaujmú tiež veľmi dobrou krycou schopnosťou. Vďaka svojim vlastnostiam je farba zo silikónovej živice takmer dokonalou fasádnou farbou. 

    Vápenná farba

    Spojivom je vápenný hydrát, ktorý môže byť skombinovaný s cementom, alebo so špeciálnymi disperziami. Fasádna farba na báze haseného vápna je zásaditá, čo znamená, že má dezinfekčný účinok a je považovaná za mimoriadne priedušnú a ekologickú. Vápenné, vápenno-cementové a vápenno-disperzné farby sa vyznačujú nízkym difúznym odporom, ale na druhej strane vysokým koeficientom nasiakavosti. Vápenné farby patria medzi najstaršie druhy farieb. Biele steny boli kedysi bežné, najmä v krajine, dnes sa však používajú len zriedka. Vápenná farba sa používa hlavne na renováciu starých budov, ktoré by nemali stratiť svoj tradičný vzhľad. Pre moderné, vysoko izolované a viacvrstvové fasády sa však táto farba pravdepodobne nepoužije.

    3. Ako často by sme mali obnovovať fasádu?

    Fasádne farby by sa mali obnovovať po približne 12 - 15 rokoch. Medzitým je vhodná údržba fasády pomocou umytia, aplikácie ochrany pred machmi a riasami a vyspravenia nedostatkov. Trvanlivosť závisí od druhu povrchovej úpravy fasády, od vhodne zvoleného druhu farby na fasádu a takisto od klimatických podmienok v danej lokalite. Každopádne ak fasáda vykazuje stopy degradácie tz. že farba fasády je vytiahnutá, zosvetlená, kamienky obsiahnuté v omietke sú obnažené a na fasáde sú vidno trhlinky tak je najvyšší čas pre nový náter fasády.

    Pán Branislav Kuzma, spoločnosť Fasádny servis s.r.o.

    5. Mikroarmované silikátové fasádne farby

    Do skupiny silikátových farieb patria aj mikroarmované silikátové farby, ktoré obsahujú syntetické vlákna. Keďže je farba paropriepustná, používa sa na maľovanie vápenných, vápenno-cementových, ale aj silikátových omietok. Povrch je vystužený, resp. dodatočne spevnený  syntetickými vláknami vo farbe; preto je mikroarmovaná silikátová farba skvelá na popraskané a drsné malty.fasadna-farba.jpg

    6. Silikónové fasádne farby

    Môžete sa tiež rozhodnúť pre jednu zo silikónových fasádnych farieb. Silikónová fasádna farba je úplne paropriepustná a vodotesná. Používa sa hlavne na natieranie hladkých alebo jemne omietnutých povrchov.

    7. Mikroarmované silikónové fasádne farby

    Aj silikónová fasádna farba môže byť mikroarmovaná. Táto farba je paropriepustná a vodotesná, ale aj ochranná, pretože zabraňuje zadržiavaniu prachu a nečistôt. Je odolná voči UV žiareniu, spalinám a iným škodlivým vplyvom životného prostredia.

    8. Silikónové fasádne nátery

    Namiesto farby je možné použiť silikónové fasádne nátery, ktoré sú tiež ochranným prostriedkom, ale bezfarebným. Používajú sa tiež ako vodotesné nátery na kameň, na maľované povrchy, malty a minerálne fasádne farby.

    9. Vápenné fasádne farby

    Najprírodnejšími farbami sú určite vápenné farby, nimi sa dajú natrieť menej náročné jemné omietky. Vápenná fasádna farba je tiež ochranná, pretože je úplne paropriepustná.

    10. Nanotechnologické fasádne farby

    Posledné  z bohatej ponuky fasádnych farieb sú nanotechnologické farby, mikroarmované, ale aj samočistiace. Farba obsahuje špeciálne silikónové spojivá a rôzne doplnky, ktoré vytvárajú po celej ploche fasády špeciálny ochranný film. Takéto farby dokonale odpudzujú vodu, prach a všetky druhy nečistôt.

    Odborný článok 2187
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1987 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1987 realizátorov v oblasti Fasáda
    8.8
    0

    Zdenka Herakova


    10
    0

    ŠEVČÍK, s. r. o.


    10
    2

    MR Staviame s.r.o.


    10
    3

    GARDEN - WOOD s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené