Pre oblasť

    Zateplenie fasády – kamenná vlna

    Článok si prečítalo viac ako 1073+ používateľov
    Fasáda je zvyčajne najväčšou plochou obvodového plášťa budovy, preto je pochopiteľné, že k najväčším tepelným stratám v budovách dochádza priamo cez fasádu (cca 35 – 40 % všetkých tepelných strát). Jedným z najobľúbenejších materiálov na zateplenie fasád je kamenná vlna. Aké sú vlastnosti kamennej vlny a prečo je taká obľúbená?
    Odborný článok 1073
    kamenna vlna.JPG
    Máme 1990 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Výber najvhodnejšej izolácie

    Pri výbere typu tepelnej izolácie je dôležité zvážiť niekoľko faktorov:

    • kvalita výrobkov a dodržiavanie noriem
    • skladba stien budovy, ktorá sa má zatepliť,
    • požadovaný stupeň tepelnej izolácie,
    • technické alebo iné obmedzenia stavby týkajúce sa hrúbky izolácie,
    • typ budovy, ktorá sa má zatepliť (obytná budova, podnikateľské priestory...), 
    • špecifické legislatívne požiadavky,
    • či má fasáda byť ohňovzdorná,
    • či má fasáda byť zvukotesná,
    • či chceme väčší fázový posun,
    • paropriepustnosť fasády,
    • vodoodpudivosť fasády a iné.

    2. Čo je kamenná vlna?

    2.1. Kamenná vlna je minerálna vlna

    Kamenná vlna, často nazývaná aj minerálna alebo čadičová vlna, je tepelná, zvuková a protipožiarna izolácia. Vyrába sa z prírodných surovín alebo z recyklovaných prírodných látok. Zároveň je aj paropriepustná a preto je vhodná pre skladbu difúzne otvorených konštrukcií. Vhodná je na izoláciu takmer všetkých stavebných prvkov. Dosky a lamely z kamennej vlny majú stabilnú hustotu a vysokú pevnosť, a preto sú ideálne na použitie v systémoch izolácie vonkajších stien. Ich použitie je veľmi jednoduché a môžu sa inštalovať na akýkoľvek povrch, vrátane drevených a kovových rámov.   

    2.2. Kamenná vlna vo forme dosiek alebo lamiel 

    Tepelná izolácia z kamennej vlny je dostupná vo forme fasádnych lamiel alebo fasádnych dosiek. Hlavným rozdielom medzi nimi je, že lamely nemusia byť dodatočne mechanicky pripevnené k nosnému podkladu.

    Dosky a lamely z kamennej vlny majú stabilnú hustotu a vysokú pevnosť, vďaka čomu sú ideálne na použitie v systémoch izolácie vonkajších stien
    Dosky a lamely z kamennej vlny majú stabilnú hustotu a vysokú pevnosť, vďaka čomu sú ideálne na použitie v systémoch izolácie vonkajších stien

    3. Kamenná vlna a zvuková izolácia

    Kamenná vlna je výborným materiálom na absorpciu zvuku, takže fasádne systémy z kamennej vlny poskytujú dobrú zvukovú izoláciu. To závisí aj od hrúbky a zloženia vonkajších stien.

    4. Kamenná vlna a požiarna bezpečnosť stavieb

    Kamenná vlna je úplne nehorľavý materiál a patrí do najvyššej triedy horľavosti A1. V skladbe kontaktnej fasády má najväčší objem a podiel kamenná vlna, preto tento fasádny systém ako celok patrí do triedy horľavosti A2, ktorá poskytuje vynikajúcu požiarnu bezpečnosť.

    5. Do akej miery je minerálna vlna paropriepustná a vodotesná?

    Paropriepustnosť materiálu je schopnosť prepúšťať alebo zadržiavať vodnú paru v dôsledku rozdielu v parciálnom tlaku vodnej pary pri rovnakom atmosférickom tlaku na oboch stranách vrstvy materiálu. Ide o súčiniteľ paropriepustnosti materiálu vrstvy plášťa budovy (µ). Kamenná vlna je rovnako paropriepustná ako vzduch. Jej súčiniteľ difúzneho odporu prestupu vodnej pary je 1. Na rozdiel od názoru mnohých paropriepustnosť kamennej vlny vo vnútri fasádneho systému sa neeliminuje vďaka prekrytiu izolácie dokončovacími vrstvami. Vhodne zvolené alebo vhodné finálne vrstvy (nátery) sú tiež paropriepustné.

    Výrobky na kontaktné fasády z kamennej vlny sú impregnované a sú tak trvalo hydrofóbne alebo vodoodpudivé. Treba však dbať na to, aby izolácia počas realizácie fasády nenavlhla, prípadne, ak navlhla, treba dbať na to, aby izolácia pred montážou finálnych vrstiev úplne vyschla.

    Sušenie kamennej vlny trvá veľmi krátko. Pri realizácii prác na fasáde je však potrebné chrániť povrchy stien fasádnym závesom bez ohľadu na použitý materiál.
    Ak chcete ohňovzdorný materiál, kamenná vlna je skvelou voľbou
    Ak chcete ohňovzdorný materiál, kamenná vlna je skvelou voľbou

    6. Inštalácia kamennej vlny

    Kamenná vlna počas inštalácie nevyžaduje špeciálne bezpečnostné opatrenia. Vzhľadom na nehorľavosť nie sú potrebné protipožiarne opatrenia. Pri práci s týmto materiálom je však potrebné dodržiavať odporúčania pre používanie osobných ochranných prostriedkov

    7. Kamenná vlna – cena za m2

    Cena kamennej vlny, ktorú možno použiť na zateplenie fasády domov, závisí od typu, hrúbky, výrobcu a dodávateľa. Pred nákupom sa najprv dobre informujte o aktuálnych cenách.

    Hrúbka izolácie Kamenná vlna, tepelná vodivosť 0,037 W/mK
    8 cm 33 – 35 EUR/m2
    12 cm 37 – 40 EUR/m2
    15 cm 40 – 43 EUR/m2
    20 cm 45 – 49  EUR/m2
    Lešenie do výšky 10 m 2,4 – 3,6 EUR/m2

    7.1. Štátne dotácie

    To, koľko izolácie bude potrebné, závisí najmä od tepelnej vodivosti použitého materiálu, v menšej miere aj od hrúbky a skladby základnej steny. Zvyčajne sa vyžaduje tepelná vodivosť maximálne 0,25 W/m²K. Pokiaľ ide o kamennú vlnu, tepelná vodivosť sa pohybuje od 0,032 W/mK do 0,040 W/mK. Na zateplenie domu (obvodových múrov a strechy) môžete získať dotáciu, ekonomicky výhodná hrúbka zateplenia je aspoň 20 centimetrov a viac.  

    8. Záver

    Vo väčšine kategórií sa ako najlepšia voľba ukazuje kamenná vlna. Pre kamennú vlnu je príznačná jednoduchá spracovateľnosť a inštalácia, je len o niečo náročnejšia ako iné izolačné materiály, pretože vyžaduje suché vonkajšie podmienky. Aj keď je fasáda z kamennej vlny o niečo drahšia, predsa netreba zabúdať, že ide o ohňovzdorný materiál, nehorľavý polystyrén neexistuje. Kamenná vlna je skvelou voľbou, aj pokiaľ ide o zvukovú izoláciu.

    Ak máte záujem o zateplenie domu, môžete nás kontaktovať na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Zhotovitelia, s ktorými spolupracujeme, pripravia ponuku presne zodpovedajúcu vašim požiadavkám. 

    Odborný článok 1073
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1990 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1990 realizátorov v oblasti Fasáda
    9.8
    8

    Dušan Torák - Hrahovište


    10
    3

    SPODSTAV, spol. s r.o.


    10
    2

    VH Centrum


    8.6
    0

    AVrekon s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené