Pre oblasť

    Sivý polystyrén – vynikajúca fasáda za menej peňazí!

    Článok si prečítalo viac ako 2750+ používateľov
    Grafitový polystyrén sa v stavebníctve používa už desaťročia. Väčšina odborníkov sa však zhoduje v tom, že patrí medzi lepšie izolačné materiály a práve preto je o niečo drahší. Tento druh polystyrénu sa ľahko a rýchlo inštaluje, veľmi dobre odoláva všetkým vonkajším vplyvom a teplotným zmenám a vraj vydrží až 25 rokov!
    Odborný článok 2750
    sivy polystyren
    Máme 1937 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Čo je grafitový polystyrén?

    Keď sa povie polystyrén, väčšina ľudí si zvyčajne predstaví biele izolačné dosky. Samozrejme s rozvojom technológií výroby a spracovania rôznych druhov stavebného materiálu sa menil aj polystyrén – najvýraznejšou zmenou bola jeho farba – pridávaním rôznych prísad, ktoré menili a zlepšovali jeho vlastnosti, sa zmenil na ružový, modrý, zelený, žltý, čierny alebo sivý polystyrén.

    Polystyrén, resp. expandovaná polystyrénová pena (EPS) má vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti. Samotný polystyrén pozostáva predovšetkým zo vzduchu, pretože styrén je dutá štruktúra s uzavretými bunkami, v ktorej sa zachytáva vzduch – práve preto je zlým vodičom tepla a výborným izolantom. Rovnako ťažko prepúšťa vodnú paru, a preto sa na stavebných prvkoch izolovaných týmto materiálom plesne takmer nikdy neobjavujú. Sivý polystyrén sa získava rovnakým technologickým postupom, s pridaním grafitu a/alebo hliníka pri výrobe, čo spôsobuje jeho stmavenie

    K polystyrénovým zrnám sa pridávajú častice grafitu a/alebo hliníka vysokej čistoty a počas procesu expanzie sa spájajú; takto získaná pena sa tvaruje, reže a prepravuje ďalej. Najdôležitejšou vlastnosťou tohto typu polystyrénu ako stavebného materiálu je jeho vynikajúca energetická účinnosť.

    2. Sivý polystyrén – cena a vlastnosti vo výbornom pomere

    Bežný zákazník si zvyčajne okrem rozdielu vo farbe všimne aj rozdiel v cene. Biely fasádny polystyrén je lacnejší a na trhu dostupnejší. Rozdiel však nie je taký veľký vzhľadom na  technické výhody, ktoré grafitový polystyrén ponúka. Úspora energie okolo 20 % oproti cenovému rozdielu 10 až 15 %. S grafitovými polystyrénovými doskami sa pri montáži manipuluje oveľa ľahšie ako so zvitkami minerálnej vlny, s ktorými sa najčastejšie porovnávajú. Dokonale znáša všetky druhy spojív, ako je malta, cement, bitúmen, sadra, pena, gély alebo lepidlo, pretože s nimi nevstupuje do chemických reakcií. Je to úplne ekologický materiál a je recyklovateľný. Sivý polystyrén má stabilné rozmery a nemení svoje vlastnosti pod vplyvom faktorov vonkajšieho prostredia alebo teploty. V neposlednom rade je možné konečnú vrstvu fasády okamžite naniesť na polystyrén bez ďalších materiálov ako podkladu.

    3. Prečo je grafitový polystyrén lepší na zateplenie fasád?

    Sivý polystyrén má okrem iného lepšie tepelnoizolačné vlastnosti vďaka tomu, že častice grafitu a/alebo hliníka dodávajú polystyrénu reflexiu (odraz), ktorá spomaľuje pohyb tepla cez izoláciu. Odhadované úspory energie grafitovým polystyrénom sú približne o 10 – 20 % vyššie v porovnaní s bežným. Okrem toho grafitový polystyrén je z hľadiska tepelnej vodivosti porovnateľný s kamennou vlnou a je lacnejší.

    Keďže ide o lepší tepelný izolant, odporúča sa najmä na vonkajšie steny, resp. fasádu. Znižuje spotrebu energie v budove a zabraňuje vzniku tepelných mostov, plesní alebo vlhkosti. Ešte dôležitejšie je, že aj tenšie dosky sivého polystyrénu poskytujú rovnaké výsledky ako hrubšie biele polystyrénové dosky. To môže byť veľmi dôležité najmä pri rekonštrukciách, keď sa obnova každého stavebného prvku musí prispôsobiť existujúcim podmienkam a nie je veľa manévrovacieho priestoru.

    Dá sa povedať, že sivý polystyrén má podobné mechanické, chemické a tepelné vlastnosti ako klasický, biely polystyrén. Je o niečo mäkší, ale stále dostatočne pevný na to, aby bol veľmi odolným materiálom s dlhou životnosťou, so stabilnými rozmermi a požiarnou odolnosťou. Jeho tepelná vodivosť (λ) je 0,032 W/(mK). V závislosti od hustoty dosiek a typu iných izolačných materiálov ide o paropriepustnosť v rozmedzí od 2,5 do 5,5, čo prakticky znamená, že para z interiéru prechádza cez polystyrén a nezadržiava sa, tento typ polystyrénu ľahko a rýchlo schne. 

    3.1. Výhody grafitového polystyrénu

    • Vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti, ktoré nestráca ani pri zmene teploty. Dokonca vydrží nejaký čas aj zahriatie na 80 až 95 °C.

    • Slabo absorbuje vodu.

    • Vynikajúce mechanické vlastnosti napriek malému objemu.

    • Použitý ako fasádna izolácia znižuje spotrebu energie asi o 20 % a nevytvára tepelné mosty.

    • Tenšie dosky grafitového polystyrénu sú energeticky rovnako efektívne ako hrubšie biele polystyrénové dosky.

    • Paropriepustnosť je rovnaká ako paropriepustnosť kamennej vlny a je lacnejší.

    • Grafitový polystyrén je ľahko manipulovateľný, nedráždi dýchacie ústrojenstvo a nerozpadá sa, preto je vhodný pre alergikov aj pre variant „urob si sám“.

    3.2. Nevýhody grafitového polystyrénu

    • Sivý polystyrén nesmie byť priamo vystavený vode, pretože sa zmäkčuje, ani UV žiareniu. Pri kontakte s ohňom (pri 450 °C) sa topí a vydáva čierny dym. Do nových typov polystyrénu sa pridávajú protihorľavé prísady, resp. nátery, vďaka ktorým horia pomaly.

    • Inštalácia na drevené fasády sa neodporúča, pretože voda a vlhkosť z dreva rýchlo prechádzajú na polystyrén a pomaly sa odparujú. To znamená, že izolácia bude dlhší čas mokrá, a to v žiadnom prípade neprispieva k energetickej účinnosti.

    • Niektorí majstri, ktorí pracovali s grafitovým polystyrénom, tvrdia, že by nemal byť inštalovaný na silnom slnečnom svetle. 

    4. Grafitový polystyrén vo vzťahu k iným izolačným materiálom

    Keďže sa väčšina materiálov v stavebníctve hodnotí predovšetkým podľa vlastností, akými sú pevnosť, odolnosť, jednoduchosť použitia a ekologické vlastnosti, ani sivý polystyrén nie je vyňatý z takýchto porovnaní. Napríklad, minerálna vlna je pevnejšia, paropriepustná, je lepší tepelný vodič a zvukový izolátor. Jej hlavnou nevýhodou však je, že keď navlhne, stratí všetky svoje vlastnosti, preto si vyžaduje značnú pozornosť pri montáži, ktorá je aj tak náročnejšia ako montáž polystyrénu.

    Tepelnoizolačné dosky Ytong Multipor sa získavajú rovnakým výrobným procesom ako Ytong tvárnice, len sú menej nosné a majú v sebe vyššie percento vzduchu. Sú horším tepelným vodičom ako grafitový polystyrén, ale podobne ako minerálna vlna paropriepustné a nehorľavé, ekologické. Vhodné sú na vonkajšie i vnútorné zateplenie budov. Vyznačujú sa dlhou životnosťou a neobsahujú látky nevhodné pre zdravie človeka a prírodu. 

    Izolačné dosky z tvrdeného polystyrénu značky Styrodur majú vďaka svojim vlastnostiam širokú oblasť použitia. Napríklad, STYRODUR 3000 CS je vyrábaný  z tuhej extrudovanej polystyrénovej hmoty inovatívnou technológiou. Tieto izolačné dosky sa vyznačujú konštantnou hodnotou súčiniteľa tepelnej vodivosti (λ) 0,033 W/(mK) pre všetky hrúbky, vynikajúcimi tepelnoizolačnými vlastnosťami, vysokou pevnosťou v tlaku a minimálnou nasiakavosťou. Stačí ich použiť v jednej vrstve. Vhodné sú na použitie ako tepelná izolácia základových a podlahových konštrukcií, podláh s vysokým  mechanickým namáhaním (priemyselné podlahy, sklady, výrobné haly a pod.) alebo ako tepelná izolácia v skladbe obrátených plochých striech. 

    Výrobok  Cena za m2 (ceny sú orientačné, neustále sa menia)
    Grafitový polystyrén EPS 5 cm 4,75 - 4,95 EUR/m2
    Grafitový polystyrén EPS 10 cm 9,50 - 9,90 EUR/m2
    Grafitový polystyrén EPS 12 cm 11,50 - 12 EUR/m2
    Odborný článok 2750
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1937 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1937 realizátorov v oblasti Fasáda
    8.9
    0

    TH Stav s.r.o


    10
    1

    Mizia Jan


    10
    1

    GHP EUROBAU s.r.o.


    10
    1

    Peter Kaleja - Nela Giňová


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené