Pre oblasť
    Fasádny systém Demit (kontaktná fasáda) meno dostal po jednom z výrobcov týchto fasádnych systémov – Demit zo Slovinska. Je vhodný pre novostavby aj rekonštrukcie, pre rodinné domy alebo viacbytové domy. Skúmali sme, prečo je fasáda Demit univerzálna a cenovo dostupná. 
    Odborný článok 378
    fasada demit
    Máme 1937 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Fasáda Demit 

    1.1. Fasáda Demit je najrozšírenejším fasádnym systémom

    Fasáda Demit má všetky európske technické osvedčenia (ETA), ktoré potvrdzujú vhodnosť systému a zabezpečujú stálu kontrolu výroby. Fasády Demit sa vyznačujú výhodným pomerom ceny a výbornými vlastnosťami. S použitím tohto systému stavby sú dostatočne chránené pred dažďom, snehom, vetrom, chladom a teplom. Fasáda Demit je veľmi odolná a pri správnej údržbe môže vydržať 30 a viac rokov.

    2. Ako sa montuje fasáda Demit?

    Fasádny systém Demit pozostáva zo šiestich vrstiev. Prvou vrstvou sú tepelnoizolačné dosky (najčastejšie polystyrén), ktoré sa na stenu lepia špeciálnymi spojivami (lepidlo, malta...). V závislosti od očakávaného zaťaženia sú možné aj iné spôsoby upevnenia. Nasleduje dvojvrstvový náter z kvalitnej malty s integrovanou armovacou sieťkou, ktorá zabraňuje vypadávaniu a praskaniu fasády. Nakoniec sa aplikuje základná a dekoratívna omietka rôznych farieb a povrchových štruktúr (minerálne, silikátové, akrylátové omietky). Fasáda má väčšinou aj ukončovací sokel na spodnej časti fasády, ktorá je najviac náchylná na nečistoty. Na sokle sa používajú špeciálne farby odolné voči špine a striekajúcej vode, prípadne sa sokel obloží kameňom, keramikou alebo nejakým iným materiálom.

    Fasáda Demit pozostáva z muriva (stena z betónu, kameňa alebo tehly), lepiacej malty, izolácie, malty (lepidla) s výstužnou sieťovinou, základného náteru a finálnej vrstvy
    Fasáda Demit pozostáva z muriva (stena z betónu, kameňa alebo tehly), lepiacej malty, izolácie, malty (lepidla) s výstužnou sieťovinou, základného náteru a finálnej vrstvy

    3. Fasáda Demit má vynikajúce technické vlastnosti

    Fasáda Demit je komerčne úspešná práve vďaka svojim vynikajúcim technických vlastnostiam. Jej tepelná vodivosť je 0,031 W/mK. Ak chcete získať prostriedky z projektov na zvýšenie energetickej efektívnosti budov, je potrebné zabezpečiť minimálne 13,5 cm hrubú vrstvu izolácie, čo je veľmi málo v porovnaní s inými fasádnymi systémami, ktoré vyžadujú 20 cm alebo viac. Zvláštnosťou tohto fasádneho systému sú aj veľmi odolné fasádne dosky.  

    Aby fasáda Demit slúžila svojmu účelu dlhé roky, je dôležité zvoliť kvalitné spojivo podľa odporúčania výrobcu a spevniť fasádu elastickou omietkou odolnou voči zmenám teploty.

    4. Aké sú výhody fasády Demit?

    4.1. Fasáda Demit ponúka dobrú tepelnú izoláciu

    Dnes si už nevieme predstaviť budovu bez zateplenej fasády. Montážou izolácie je možné steny navrhnúť len vo vzťahu k únosnosti a požadovanej zvukovej izolácii, čím sa šetrí materiál a náklady. Zmierňuje sa aj prehrievanie miestností v lete a tepelné straty v zime. Zároveň sa zabráni hromadeniu vlhkosti a vzniku plesní na studených povrchoch. Fasáda Demit je vysoko účinná izolácia, a preto je vhodná nielen pre novostavby, ale aj pre rekonštrukciu starých, zle zateplených fasád. Ak je stavba, resp. stena dostatočne pevná, tento typ fasády môže byť položený na všetky druhy suchých povrchov (stará omietka, betón a pod.). Realizácia je možná v teplotnom rozsahu od 5 °C do 35 °C, čo prakticky znamená, že práce možno vykonávať takmer počas celého roka.

    4.2. Fasáda Demit má dlhú životnosť 

    Ďalšou výhodou fasády Demit je jej mimoriadna odolnosť voči poveternostným vplyvom. Ide o jedinečné patentované riešenie, dosky majú pomerne hlboké dilatačné drážky s rozmermi 10 cm × 10 cm, ktoré výrazne prispievajú k zníženiu ťahových síl pôsobiacich vo finálnych vrstvách. Tieto sily sú výsledkom kolísania teploty na povrchu fasády. Zároveň sú dosky tohto typu vyrábané so špeciálnymi drážkami pre spoje, aby nevznikali tepelné mosty a tiež majú drážky pre správne nanášanie lepidla. 

    Výhodou tohto fasádneho systému je v neposlednom rade možnosť použitia vysokoelastickej a odolnej malty a vodoodpudivá finálna vrstva omietky.
    Omietka je najbežnejšou finálnou fasádnou vrstvou fasádneho systému Demit
    Omietka je najbežnejšou finálnou fasádnou vrstvou fasádneho systému Demit

    5. Fasáda Demit: fasádne systémy

    V závislosti od požadovaných vlastností existuje päť rôznych typov fasádnych systémov Demit:

    5.1. Demit Original

    Demit Original je najrozšírenejší fasádny systém. Poskytuje najvyššiu úroveň izolácie a ochrany budovy pred poveternostnými vplyvmi, čím umožňuje zdravé a pohodlné životné prostredie v interiéri. Tento systém pozostáva zo špeciálnych panelov, ktoré zaisťujú dlhú životnosť fasády. Kľúčové je aj použitie kvalitného lepidla a elastickej malty na spevnenie.

    5.2. Demit UNI effect

    Fasádny systém Demit UNI Effect je veľmi lacný a ľahko realizovateľný. Lepiaca malta sa používa nielen na lepenie, ale aj na vystuženie. Napriek svojej jednoduchosti tento fasádny systém spĺňa všetky technické normy kvalitnej výstavby.

    5.3. Demit Mineral

    Demit Mineral obsahuje izoláciu z minerálnej vlny, ktorá zaisťuje dobrú požiarnu bezpečnosť, výbornú tepelnú a zvukovú izoláciu a vysokú paropriepustnosť. Pevná vrchná vrstva panelu umožňuje väčšiu pevnosť fasády a jednoduchšiu aplikáciu výstužnej a dokončovacej vrstvy.

    5.4. Demit Line 4Q

    Demit Line 4Q je disperzný fasádny systém používaný na zateplenie a ochranu montovaných domov a drevostavieb. Systém dobre chráni pred vlhkosťou a vodou.

    5.5. Demit AClimaTIVE

    Demit AClimaTIVE je s vylepšenou lepiacou maltou, preto sa vyznačuje výbornou paropriepustnosťou. Systém sa používa najmä pri obnove starších budov.

    6. Fasáda Demit – cena

    Koľko stojí fasáda Demit? Cena fasády Demit závisí od zvoleného systému (Original, UNI effect, Mineral, Demit Line 4Q, Demit AClimaTIVE), veľkosti fasády, hrúbky izolácie, farby, úpravy finálnej vrstvy a samozrejme zhotoviteľa. 

    Odborný článok 378
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1937 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1937 realizátorov v oblasti Fasáda
    8.8
    0

    Green Moon Co s.r.o.


    10
    1

    Stavberg Košice s.r.o


    10
    3

    Robert Herák - Nové Mesto nad Váhom


    10
    4

    Erik Klein


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené