Pre oblasť

    Zvuková izolácia stien a stropov

    Článok si prečítalo viac ako 915+ používateľov
    Každý, kto žije v zle izolovaných obytných budovách, v blízkosti hlučných ciest alebo má hravé deti, si uvedomuje dôležitosť dobrej zvukovej izolácie. Zvuk, ktorý počujeme a je pre nás nepríjemný, rušivý alebo škodlivý nazývame hlukom. Hluk prechádzajúci strechou, stropom či podlahou môže výrazne ovplyvniť kvalitu bývania. Ako teda správne odhlučniť stenu bytu alebo dom? Pomôže správne inštalovaná zvuková izolácia stien a stropov.
    Odborný článok 915
    zvukova izolacia steny
    Máme 1989 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Prečo je potrebná dobrá zvuková izolácia stien?

    Žiaľ, v 21. storočí sa hluku nevyhneme ani vo vlastnej domácnosti, ktorá by mala predstavovať bezpečné, pokojné a tiché prostredie, kde si môžeme oddýchnuť a upokojiť sa. Zlá zvuková izolácia znamená viac hluku v interiéri, ktorý silne ovplyvňuje našu psychofyzickú pohodu. Hluk je rušivý najmä v noci, keď kvôli nemu nemôžeme pokojne spať. Nepríjemné je aj to, ak pracujeme z domu a potrebujeme ticho, aby sme sa mohli sústrediť na prácu. Existuje veľa riešení, ktorými možno zvukovú izoláciu stien alebo domu zlepšiť, aj keď si treba uvedomiť, že úplný pokoj nenájdeme nikde, v žiadnom mestskom prostredí.

    Kvalitná zvuková izolácia zabezpečí maximálne tiché prostredie, v ktorom môžeme pokojnejšie spať a pracovať.

    2. Zvuková izolácia zabraňuje šíreniu zvuku (hluku)

    Stavebná akustika rozlišuje niekoľko spôsobov šírenia zvuku stavebnou konštrukciou. 

    2.1. Šírenie zvuku vzduchom  

    Zvuk sa môže šíriť vzduchom­, pričom­­ akustické vlny prenášané vzduchom dopadajú na konštrukciu a sú ňou pohlcované alebo odrážané, prípadne­ čiastočne­ pohltené a čiastočne odrazené. Pri tomto spôsobe šírenia zvuku narážajú zvukové vlny na steny nášho bytu a šíria sa cez ne do susedných miestností. Príkladom je štekanie psov, televízia, rádio alebo ľudia, ktorí konverzujú. Prirodzene sa takto prenáša aj hluk z bezprostredného okolia domu.

    Pojmom vzduchová nepriezvučnosť sa označuje schopnosť deliacej konštrukcie prenášať alebo tlmiť akustický výkon dopadajúci na túto konštrukciu z miesta zdroja zvuku do chránenej miestnosti. Vzduchová nepriezvučnosť sa vyjadruje stupňom vzduchovej nepriezvučnosti R v decibeloch (dB). 

    2.2. Zvuk vzniká aj mechanickým pôsobením na povrch konštrukcie

    Zvuk vzniká aj mechanickým pôsobením na povrch konštrukcie, predovšetkým  na vodorovných­ konštrukciách, ako sú stropy a podlahy – nárazový zvuk. Ide o zvuk prenášaný štruktúrou, ktorý je výsledkom skutočného dopadu objektu na stavebný prvok, akým je napr. podlaha alebo strop. Nárazový zvuk je často rušivejší a intenzívnejší ako zvuk šíriaci sa vzduchom a je tiež veľmi ťažké tlmiť ho. Je to hluk z chodenia, dupotu, padania predmetov, posúvania nábytku. Tento druh zvuku je charakteristický aj pre inštalácie v stenách, ktorých vibrácie spôsobujú hluk.

    Nárazový zvuk často býva spôsobený rekonštrukciou bytu: hoci sused vŕta o dve poschodia nižšie, pôsobí to, akoby vŕtal priamo cez stenu. Kroková nepriezvučnosť je daná indexom hladiny akustického tlaku normalizovaného krokového hluku L (dB).

    2.3. Šírenie zvukových vĺn v konštrukciách

    Zvukové vlny sa šíria v konštrukciách a technických­ zariadeniach­ budov. Sú to prevádzkové hluky v potrubiach, hluk z premávky výťahu, zo zatvárania dverí, chôdze po schodoch a podobne.

    Dobrá zvuková izolácia je rozhodujúca pre psychofyzickú pohodu 
    Dobrá zvuková izolácia je rozhodujúca pre psychofyzickú pohodu 

    3. Ako znížiť hluk?

    3.1. Zlá zvuková izolácia fasády

    Dobrá zvuková izolácia výrazne znižuje šírenie zvuku vzduchom, ale treba vedieť, kde a ako ju nainštalovať. Ak nás ruší hluk z okolia, z vonkajšej strany fasády, do existujúcej vrstvy izolácie, treba osadiť dodatočnú vrstvu tepelnej izolácie, ktorá okrem toho, že bráni prestupu tepla, pôsobí aj ako zvuková izolácia (bariéra). Hluku z okolia sa dá úspešne vyhnúť aj montážou kvalitnejších okien. Na trhu sú okná s extrémne vysokou protihlukovou ochranou, ktoré sa používajú napr. v hoteloch pri diaľniciach alebo letiskách a značne znižujú šírenie zvuku z okolia do interiéru budovy. Pri kúpe okien pozornosť treba venovať špecifikáciám zvukovej izolácie a poradiť sa s odborníkom na okná.

    Problematické sú aj všetky miesta prieniku zvuku, ktoré sa na fasáde často vyskytujú v okolo roliet, v dôsledku nesprávne osadených okien, alebo prestupy inštalácií z dôvodu nesprávne vyhotoveného poteru.

    3.2. Zlá zvuková izolácia v interiéri

    Ak chceme znížiť hluk v interiéri, teda šírenie zvuku z miestnosti do miestnosti, veľmi nám pomôžu pohlcovače (tlmiče) zvuku ako textílie, koberce, závesy, vankúše, rastliny a podobne. Na trhu je dokonca aj špeciálny zvukotesný nábytok. Pozor treba dať na správne utesnenie všetkých medzier medzi stenami a dverami, pomôcť si môžete na to určenými penami. Ak to nepomôže, na vine je samotná zvuková izolácia steny, ktorú treba poriadne opraviť a zmodernizovať, čo predstavuje veľký stavebný zásah.

    Obzvlášť problematické sú priečky (deliace steny), ktoré nie sú pevne pripevnené k podlahe a stropu. Stena v tomto prípade funguje ako membrána, ktorá prenáša zvuk z jednej miestnosti do druhej, čo je presný opak požadovaného efektu. Nezostáva nám nič iné, len stenu zbúrať a postaviť novú, pretože existujúcu stenu nie je možné pripevniť k hornému a spodnému povrchu.

    4. Minimálna zvuková izolácia

    Minimálna zvuková izolácia stien v byte (nepriezvučnosť) by mala byť 52 dB a medzi radovými domami 55 dB. Rovnaké hodnoty platia aj pre medziposchodové konštrukcie, pričom povolená hladina kročajového hluku je 58 dB.

    Zvuková izolácia steny zabraňuje aj prenosu kročajového zvuku
    Zvuková izolácia steny zabraňuje aj prenosu kročajového zvuku

    5. Zvuková izolácia steny

    Zvuk sa ťažšie šíri pevnými materiálmi, preto kompaktná betónová alebo kamenná stena pohltí hluk oveľa lepšie ako sadrokartónová alebo pórobetónová stena. Zvuková izolácia steny je veľmi dôležitá a treba ju naplánovať ešte pred začatím výstavby, pretože neskôr je takmer nemožné ju opraviť. 

    Na čo si treba dať pozor, aby boli steny čo najviac odhlučnené?

    - Najprv sa treba uistiť, že stena je pevne spojená s podlahou a stropom, aby nemohla oscilovať ako membrána. Ak ide o existujúcu stenu, ktorá nie je správne pripevnená, treba ju zbúrať a postaviť novú, pretože inak zvuková izolácia steny nebude nikdy dostatočná.

    - K zvukovej izolácii veľkou mierou prispievajú otvory (prieniky) v stenách, ktoré musia byť dobre uzavreté a utesnené elastickým tmelom alebo špeciálnymi tesneniami. Prienikom treba predchádzať už pri samotnom projektovaní domu, no ak sa im nedá vyhnúť, treba naplánovať vhodnú zvukovú sanáciu týchto miest.

    - Asi štvornásobné zníženie prenosu zvuku môže sa dosiahnuť vyhotovením ďalšej steny k existujúcej. Výpočtové optimum pre jej hrúbku je 5 cm a ako materiál môžu byť použité sadrokartónové, drevotrieskové alebo vláknocementové dosky a veľmi vhodné sú aj drevovláknité dosky. Treba dbať na to, aby medzi novou a starou stenou zostalo aspoň 5 cm priestoru a aby bola ukotvená do líšt, ktoré musia byť na elastickom materiáli, napríklad neopréne. 

    6. Zvuková izolácia stropov a podláh

    Ako sme už spomenuli, hluk sa šíri vzduchom a nárazový zvuk vzniká pri kontakte s konštrukciou. Spôsobuje ho chôdza, beh, fungujúca práčka či vŕzganie parkiet. Betónová doska alebo murovaný strop nestačí, preto je potrebné pridať tzv. plávajúcu podlahu, mikrovystužený poter, ktorý sa zvyčajne nalieva na polystyrén (Styrodur) v hrúbke 3 cm až 5 cm. Aby skutočne slúžila svojmu účelu, musí byť oddelená od stien penovou fóliou a všetky potrubia a otvory pre inštalácie musia byť v mieste kontaktu s poterom oblepené elastickou páskou.

    7. Záver

    Zvuková izolácia vyžaduje dobré materiály a systémy, ktoré musia byť správne nainštalované. Pre výsledný efekt má veľký význam profesionálna a správne vykonaná montáž. Pre dobrú zvukovú izoláciu interiéru netreba zabúdať na okná, dvere, vetracie otvory a elektroinštaláciu. Ak máte záujem o odhlučnenie miestností, stien, stropov či podláh, radi Vám na takéto práce nájdeme realizátora.

    Odborný článok 915
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1989 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1989 realizátorov v oblasti Fasáda
    8.8
    0

    REMASTAV-SK s.r.o.


    10
    1

    Peter Kaleja - Nela Giňová


    8.8
    0

    Terézia Halabrinová - Ladislav Herák


    8.7
    0

    Milan Filkorn - MF STAV


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené