Pre oblasť

    Kamenná vlna, vlastnosti a cena

    Článok si prečítalo viac ako 1902+ používateľov
    Izolácia je jedným z kľúčových prvkov pri stavbe alebo sanácii akejkoľvek budovy, bez ktorej je v budove v zime prakticky nemožné žiť. Kamenná vlna (alebo minerálna vlna) je populárny a najbežnejší typ izolácie fasády. Minerálna vlna je prírodný materiál, a preto je ekologicky prijateľná. Ak vás zaujímajú základné informácie súvisiace so zvukovou izoláciou a tepelnou vodivosťou, prečítajte si nasledujúci text. Povieme si tiež o tom, koľko stojí kamenná vlna a prečo je kamenná vlna tou správnou voľbou pre izoláciu.
    Odborný článok 1902
    kamenna vlna
    Máme 1937 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Kamenná vlna (minerálna vlna)

    Okrem sklenej vlny najbežnejšie používaným tepelným izolátorom je kamenná vlna. Kamenná vlna sa často nazýva minerálna vlna, pretože obsahuje minerálne vlákna. Niektorí si myslia, že kamenná vlna je len iný názov pre sklenú vlnu. To nie je pravda, pretože ide o rôzne materiály a výrobné metódy a mierne odlišné fyzikálne vlastnosti.

    Pri manipulácii s kamennou vlnou a jej umiestňovaním je potrebná mimoriadna opatrnosť, rovnako ako pri ukladaní sklenej vlny, pretože tieto materiály pozostávajú z malých častíc, ktoré môžu dráždiť dýchacie cesty, oči a pokožku. Používanie ochranných prostriedkov je nevyhnutné: rukavice, ochranné okuliare a masky. Kamenná vlna sa vyrába a predáva vo forme dosiek, zatiaľ čo sklenená vlna sa balí do zvitkov. Kamenná vlna ako minerálny materiál nie je škodlivá pre ľudí, pretože neobsahuje umelé spojivá. Vlna je odolná voči mikroorganizmom a dobre odoláva poveternostným podmienkam.

    2. Z čoho pozostáva kamenná vlna?

    Kamenná vlna sa vyrába z bazaltu (čadiča) a diabázy, ktoré sa najprv tavia v peci pri vysokých teplotách. Potom sa pridá koks a ďalšie spojivá kvôli pevnosti a vodeodolnosti. Počas výrobného procesu sa zabezpečuje biologická rozpustnosť a biologická odbúrateľnosť vlákien – hlavné vlastnosti minerálnej vlny. Kamenná vlna sa nakoniec krája na kusy rôznych veľkostí a predáva sa v doskách.

    Kamenná vlna má veľa výhod. Pre kamennú vlnu je okrem dobrej izolácie charakteristická aj nehorľavosť, ktorú polystyrén nemá. Kamenná vlna je vďaka svojej schopnosti absorbovať zvuk a paru veľmi dobrou zvukovou izoláciou. Vďaka moderným výrobným technológiám sa stala aj cenovo dostupnejšou. Ak chcete bývať v dome, kde sú uprednostnené prírodné materiály, fasáda z kamennej vlny je skvelou voľbou.

    3. Zvuková izolácia a tepelná vodivosť

    3.1. Kamenná vlna ako zvukový izolátor pre fasádu

    Hluk je čoraz väčším problémom, najmä v mestách a v okolí ciest. Zvuková izolácia fasády sa preto stáva čoraz dôležitejším faktorom. Kamenná vlna má vláknitú štruktúru, takže je mimoriadne dobrým izolátorom. Štruktúra z mäkkých vlákien skutočne tlmí zvuk a znižuje ozveny medzi miestnosťami, rovnako ako medzi poschodiami. Preto je kamenná vlna dobrou voľbou pre izoláciu fasád a stropov.

    3.2. Tepelná vodivosť

    Ako viete, tepelná vodivosť je kľúčovým faktorom pri výbere izolácie fasády. Minerálna vlna má špeciálne mikrovlákna, ktoré zabraňujú strate energie. Kamenná vlna na fasáde alebo v podkroví, v kombinácii s kvalitnou a správnou inštaláciou, výrazne znižuje tepelné straty z budovy. Izoláciou z kamennej vlny zlepšíte mikroklímu v miestnostiach v zime, aj v lete, pretože kamenná vlna chráni pred teplom.

    3.3. Je kamenná vlna nehorľavá?

    Kamenná vlna, podobne ako sklená vlna, nie je horľavá, na rozdiel od polystyrénu. Je to materiál vyrobený z minerálov sopečného pôvodu. To znamená, že jeho zloženie je podobné ako v horninách, takže teplota topenia kamennej vlny je nad 1000 °C. Výrobky z kamennej vlny majú preto najvyššiu triedu nehorľavosti A1 a významne prispievajú k prevencii šírenia požiaru.

    4. Kamenná vlna – cena za m2

    Kamenná vlna má oproti polystyrénu mnoho výhod a vďaka moderným technológiám sa jej cena stala celkom dostupnou. Cena kamennej vlny Knauf FPL 035 s hrúbkou 12 cm a veľkosťou 1,44 m2 sa pohybuje okolo 18,7 EUR/m2. Je len asi o 10 % drahšia ako polystyrén, čo znamená, že za kvalitnejší a prírodnejší materiál spolu s kvalitnou fasádou miniete iba o 10 % viac.

    Odborný článok 1902
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1937 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1937 realizátorov v oblasti Fasáda
    10
    0

    VERVA, spol.s r.o., Košice


    10
    0

    MH - stav SK, s.r.o.


    9.3
    0

    Paint - Patrik Osuský


    10
    1

    Dominik Palenčár


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené