Pre oblasť

    Zdroje baktérií: toto sú najšpinavšie miesta vo vašej domácnosti

    Pravidelné a dôkladné upratovanie domácnosti je nevyhnutné nielen z estetických dôvodov – predchádzame tak šíreniu mikróbov, ktoré sú zodpovedné za rôzne choroby a infekcie. Prach je alergén a spôsobuje problémy tým, ktorí majú problémy s dýchaním, preto je dôležité utierať ho čo najčastejšie. Viete, ktoré miesta u vás doma sú najšpinavšie a považujú sa za živnú pôdu pre baktérie? Odpovede vás určite prekvapia.
    Odborný článok 201
    upratovanie domu
    Máme 735 realizátorov v oblasti Upratovacie služby:

    Kuchynský drez

    Ak si myslíte, že po umytí riadu je váš drez čistý, pretože bol v kontakte so saponátom, budeme vás musieť sklamať. Na okrajoch drezu zostáva množstvo baktérií, a verte či nie, len v odtoku žije pol milióna baktérií na ploche šiestich štvorcových centimetrov.

    Kuchynský drez je takmer stále mokrý a z riadu sa do neho zmývajú zvyšky jedla, čo vytvára ideálne prostredie na rozmnožovanie baktérií, rodu Salmonella a Escherichia coli. Preto je veľmi dôležité umývať drez každý deň, rovnako tak aj batériu, dezinfekčným prostriedkom.

    Zdrojom baktérií však nie je len drez, ale aj špongie a kuchynské utierky, ktoré sa v jeho blízkosti nachádzajú. A tieto predmety sú tiež vždy mokré a v kontakte so zvyškami jedla a rôznymi inými nečistotami. Mikrotrhliny kuchynskej špongie sťažujú dezinfekciu.

    Pokiaľ ide o kuchynské utierky, je dôležité zdôrazniť, že sú považované za jednu z najšpinavších vecí v kuchyni – len jedno použitie zanechá na utierke množstvo baktérií prenášaných potravinami. Ak je utierka vlhká, čo vo väčšine prípadov je, množenie baktérií sa urýchľuje a tie sa stávajú živnou pôdou pre infekciu. Najlepšie je kuchynským utierkam sa vyhnúť, radšej použiť jednorazové papierové utierky.

    Umývadlo

    Hoci si mnohí myslia, že najšpinavšie miesto v kúpeľni je záchodová misa, mýlia sa. Správna odpoveď je umývadlo. Dôvod je zrejmý – po použití toalety si umývame ruky. Pretože na batérii zostávajú baktérie, pravidelné čistenie dezinfekčnými prostriedkami, nielen batérie, ale aj celého umývadla, je nevyhnutným hygienickým opatrením.

    Poháre, v ktorých uchovávame zubné kefky, sú tiež na tomto zozname. Rukoväť kefky držíme každý deň v ruke, prenášame baktérie, ktorým vlhké prostredie prospieva, a potom kefku necháme v pohári, kde sa baktérie ďalej šíria. Pri čistení umývadla by ste nikdy nemali zabudnúť na pohár na zubné kefky.

    Vaňa

    Pokiaľ ide o kúpeľňu, nesmieme zabudnúť na vaňu – kvôli vlhkosti, ktorá zostáva v jej rohoch, sa často objavujú plesne. Preto je dôležité, aby bola pravidelne dezinfikovaná vhodným prostriedkom a rohy vane sa udržiavali utieraním do sucha handrou. Na dno vane sa často kvôli bezpečnosti umiestňujú protišmykové gumové podložky. Nech sú akokoľvek užitočné, netreba zabúdať na skutočnosť, že obsahujú množstvo baktérií a je potrebné občas ich vyčistiť pomocou dezinfekčných prostriedkov.

    Vypínače

    Pri upratovaní domácnosti málokedy myslíme na vypínače, a tie sú plné baktérií, ktoré prenášame dlaňami – na šiestich štvorcových centimetroch žije podľa odhadov 217 baktérií. Dôvod je zrejmý – je to jedna z prvých vecí, ktoré sa dotkneme, keď prichádzame domov a zvyčajne posledná, keď ideme spať.

    Pri upratovaní domácnosti málokedy myslíme na vypínače, a tie sú plné baktérií
    Pri upratovaní domácnosti málokedy myslíme na vypínače, a tie sú plné baktérií

    Domový zvonček je tiež problematický, dotýkajú sa ho známi aj neznámi ľudia. Je dôležité ho pravidelne čistiť antibakteriálnym prostriedkom.

    Klávesnica

    Pandémia COVID-19 priniesla do života ľudí množstvo zmien – jednou z nich je čoraz častejšia práca z domu. Zdrojom nákazy sú aj domáce kancelárie, predovšetkým klávesnice. Vedeli ste, že klávesnica je špinavšia ako záchodová doska?

    Často jeme pri počítači a zanechávame za sebou mastnotu a baktérie, ktoré sa ďalej množia. Preto je potrebné čistenie stlačeným vzduchom, mäkkou handričkou a jemným čistiacim prostriedkom.

    Diaľkový ovládač

    Medzi najšpinavejšie veci v domácnosti patrí aj diaľkový ovládač. Pomocou diaľkového ovládača sa baktérie a vírusy prenášajú ľahko a rýchlo. Je to preto, že ho častokrát chytáme mastnými a špinavými rukami. 

    Odborný článok 201
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Upratovacie služby?

    Máme 735 realizátorov v oblasti Upratovacie služby:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 735 realizátorov v oblasti Upratovacie služby
    10
    5

    Baltazár Herák - Čachtice


    10
    10

    Matúš Smolar


    8.6
    0

    Renata Rácova


    8.8
    0

    JME,s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené