Pre oblasť
    Ak plánujete úpravu dvora, a chcete, aby bol jedinečný, exotický, môžete sa inšpirovať Ďalekým východom. Japonská záhrada je ideálnym miestom na meditáciu a pokojné myslenie, tak potrebné v rušnom každodennom živote. Pokiaľ ide o vytvorenie japonskej záhrady, je potrebné poznať niektoré základné pravidlá. Uvádzame ich nižšie. 
    Odborný článok 500
    japonska zahrada
    Máme 281 realizátorov v oblasti Záhradný architekt:

    Japonská záhrada si v posledných rokoch získava čoraz väčšiu obľubu, čo vzhľadom na jej estetickú hodnotu a pozitívne pocity, ktoré vyvoláva, nie je prekvapujúce. Táto záhrada sa vyznačuje jedinečnou krásou, zdôrazneným minimalizmom, jednoduchosťou, prírodnými prvkami a absenciou monumentality a symetrie, to všetko s cieľom vytvárať nerušenú harmóniu. Pri vytváraní japonskej záhrady neprichádzajú do úvahy prehnané detaily a farebnosť.

    Japonská záhrada - prvky

    Základnými prvkami japonskej záhrady sú voda, kameň alebo štrk a rastliny – presne to, čo sa nachádza v prírode. Japonská záhrada poskytuje pokoj a mier, ktorý dokáže vytvoriť iba prírodné prostredie.

    Voda ako prvok vždy pôsobí upokojujúco a v japonskej záhrade je zastúpená v rôznych podobách: ako jazierko s rybami, fontána alebo potôčik.

    Kamenné chodníky podľa japonskej viery predpovedali, čo koho čaká v budúcnosti, a zároveň si ctili minulosť. Kľukaté kamenné chodníky sú bežným prvkom japonskej záhrady. Kameň, ako materiál, sa používa aj pri stavbe fontán.

    Pokiaľ ide o rastliny v japonskej záhrade, je dôležité dbať na textúru listov, ich tvary a symboliku, ktorú nesú. Keďže japonskú záhradu charakterizuje minimalizmus, riadite sa heslom „menej je viac“.

    Nepreháňajte s rôznorodosťou rastlín; určite je lepšie vysadiť menší počet rastlinných druhov, ktoré budú zakomponované do zvoleného konceptu.

    Japonská záhrada - výber rastlín

    Rastlina najviac spojená s týmto typom záhrady je japonský javor. Táto rastlina dorastá v prírode až do siedmich metrov, pričom záhradné odrody majú väčšinou 70 cm až 3 m, v záhradníctve je vzácna z dvoch dôvodov. Javor japonský počas ročných období mení farbu listov: na jar vytvorí prenikavý svetlozelený odtieň olistenia, v letných mesiacoch listy majú výraznú zelenú farbu, v jeseň nadobúdajú červenkasté a zlatisté odtiene. Práve v jesenných mesiacoch je japonský javor najkrajší a pôsobí priam magicky. Aj počas zimy je japonský javor akousi ozdobou – jeho zaujímavá spleť konárov na holom kmeni pôsobí dekoratívne. Ďalším dôvodom, prečo je tento listnatý strom vzácny v záhradníctve Ďalekého východu, je, že je ideálny pre malé záhrady.

    Obľúbeným druhom japonských záhrad je aj japonská čerešňa, ktorá je v Japonsku, vďaka svojim kvetom ružovej farby, považovaná za symbol krásy a príchodu jari. 

    Súčasťou japonskej záhrady sú aj paprade, zelené popínavé a plazivé rastliny, bambusy, mach... Mach vytvára vyvážený pocit, ktorý uvoľňuje zaťaženú myseľ a telo a vytvára neuveriteľné prostredie.

    Jedným z postulátov japonskej záhrady pri výbere rastlín je, že by zelená farba mala mať v priestore prevahu, čo však neznamená, že sú iné farby vylúčené.

    Pomocou japonského javora a japonskej čerešne môžete do tejto oázy pokoja vniesť trochu farby, v tomto prípade je to prijateľné.
    Jedným z postulátov japonskej záhrady pri výbere rastlín je, že by zelená farba mala mať prevahu 
    Jedným z postulátov japonskej záhrady pri výbere rastlín je, že by zelená farba mala mať prevahu 

    Pri výbere rastlín do japonskej záhrady je potrebné myslieť predovšetkým na údržbu a podmienky prostredia, ktoré im vyhovujú. Rastliny netreba sadiť symetricky, pomedzi ne môžu viesť kamenné chodníky.

    Japonská záhrada - pravidlá

    Pri vytváraní japonskej záhrady platia určité pravidlá, ktoré treba dodržiavať. Niektoré z nich sme už spomenuli, toto sú ďalšie pravidlá: keďže jednoduchosť by mala byť sprievodcom pri vytváraní japonskej záhrady, netreba preháňať s dekoráciami; je potrebné, aby každý detail japonskej záhrady slúžil konkrétnemu účelu; umenie japonských záhrad je vyjadrené jednoduchosťou línií a farieb; vyniká prirodzenosť – práve krása prírody jej dáva harmóniu, prebúdza pocit pokoja, inšpiráciu.

    V japonských záhradách sú jednotlivé časti orámované tak, aby nebolo možné vidieť všetko naraz. Orámované časti symbolizujú tajomstvo a sú vytvorené tak, aby z určitého uhla pohľadu nebolo vidieť celú japonskú záhradu. Dosahuje sa to pomocou kľukatých chodníkov, ktoré oddeľujú časti záhrady, a krovitých rastlín.

    Cieľom je vytvoriť si vlastné útočisko, ktoré vo vás prebudí pocit pokoja, bude vás inšpirovať k novým víťazstvám, zanechá silný dojem na návštevníkov, a tiež prinesie ducha Japonska do vášho dvora.

    Základnými prvkami japonskej záhrady sú voda, kameň a rastliny
    Základnými prvkami japonskej záhrady sú voda, kameň a rastliny

    Japonská záhrada - mylné predstavy

    Mnoho ľudí mieša japonskú záhradu s čínskou kultúrou a prináša do svojej záhrady farebné dekoratívne prvky, pestré kvety, červené visuté mosty. Japonské záhrady sú vlastne opakom toho.

    Zaujímavosťou je, že japonské záhrady siahajú do ďalekej histórie, kde cisári a šľachtici nachádzali pokoj a únik pred vonkajšími turbulenciami.

    Pred vytvorením japonskej záhrady by ste mali mať vypracovaný podrobný plán a nákres a vybrané  prvky, ktoré chcete mať na svojom dvore. Ak nemáte čas venovať sa každému detailu alebo jednoducho chcete prácu prenechať profesionálovi, môžete si zavolať záhradného architekta – odborníka, ktorý sa týmto druhom zveľadenia životného prostredia zaoberá. Ak nemôžete nájsť skúseného záhradného architekta, môžete vyhľadať pomoc na stránke daibau.sk. Stačí vyplniť dopyt na našej stránke a záhradní architekti vás budú čoskoro kontaktovať s vhodnými ponukami.

    Informácie o cenách si môžete pozrieť v našej kalkulačke.

    Odborný článok 500
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Záhradný architekt?

    Máme 281 realizátorov v oblasti Záhradný architekt:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 281 realizátorov v oblasti Záhradný architekt
    8.9
    0

    SHARCH s. r. o.


    10
    1

    Maschinenring Slovensko s.r.o.


    9.8
    0

    WISTERIA, spol. s r.o.


    10
    1

    Landscape Design spol. s r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené