Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Úprava záhrady: plánovanie a výsadba

    Článok si prečítalo viac ako 1662+ používateľov
    Úprava záhrady a dvora musí byť premyslená a komplexná, s precízne vypracovaným konceptom, ak sa chceme vonku cítiť príjemne a pohodlne. Plánovanie záhrady obsahuje okrem návrhu na výsadbu záhrady aj všetky kľúčové prvky, ktoré je tiež možné priebežne odoberať alebo pridávať. Je dôležité, aby sa funkčnosť a dizajn záhrady nezmenili pri zmene prvkov.
    Odborný článok 1662
    uprava zahrady
    Máme 281 realizátorov v oblasti Záhradný architekt:

    1. Pokyny pre terénne úpravy

    1.1. Obhliadka lokality

    Úprava záhrady sa začína obhliadkou terénu a premysleným komplexným návrhom úpravy, kde je už od začiatku žiaduca spolupráca so záhradným architektom, ktorý určite pomôže klientovi pri plánovaní a úprave záhrady. Pri obhliadke je veľmi dôležité vidieť všetky potenciály, výhody a nevýhody samotného terénu, ako aj možný spôsob realizácie. To odborníkovi pomôže  pri vypracovaní návrhu, v ktorom zohľadní priania a životný štýl zákazníka, iba tak sa záhrada stane žiadaným a obľúbeným miestom pre jeho príjemný pobyt. Dôležitú úlohu pri výsadbe záhrady zohráva aj analýza slnečného svitu, na základe ktorej sa určuje slnečná a tienistá časť záhrady. Ak je dom správne orientovaný a umiestnený v priestore, záhrada sa bude dať umiestni na južnú stranu, kde je cez deň najviac svetla. Výsadbu záhrady je potrebné optimálne premyslieť, aby rastliny dostávali dostatok svetla a tepla tak, aby ich letné slnko nespálilo.

    1.2. Projekt záhradných úprav

    Vypracovanie projektu záhradných úprav sa týka prispôsobenia želaní zákazníkov a ich životného štýlu možnostiam, ktoré poskytuje samotný terén. Odporúča sa zapísať všetky  želania, účel záhrady, budúcich používateľov záhrady a podobne. Pokiaľ ide o účel záhrady, možností je veľa, pretože záhradu je možné využiť na relaxáciu a odpočinok, na hru a rôzne aktivity a samozrejme, potrebné je zohľadniť aj potreby detí a/alebo domácich miláčikov.

    1.3. Záhrada a dom – jednotný štýlový celok

    Netreba pripomínať, že záhrada (dvor) a dom by mali byť v architektonickom, štylistickom, estetickom, ale aj funkčnom zmysle harmonickým celkom. Je potrebné brať ohľad na materiály, prvky, tvary, farby atď., aby záhrada logicky komunikovala s interiérom domu.  Nie každý štýl a výsadba záhrady sa hodí pre každý dom, preto je nevyhnutné, aby záhrada skrášľovala celé životné prostredie, urobila život pohodlnejším, zachovávala tradičné hodnoty, splývala so širším okolím.

    Plánovanie dvora a záhrady zahŕňa množstvo prvkov, od oporných múrov alebo schodov po jazierka a rastliny
    Plánovanie dvora a záhrady zahŕňa množstvo prvkov, od oporných múrov alebo schodov po jazierka a rastliny

    2. Kvetinové a zeleninové záhony, ovocný sad – plán záhrady

    2.1. Úprava častí dvora podľa ich účelu

    Pri plánovaní záhrady by sa malo zohľadniť, ktoré prvky chceme do záhradnej úpravy zahrnúť. Úprava záhrady pozostáva z rôznych prvkov ako sú napr. predzáhradka a záhrada, kvetinové a zeleninové záhony, ovocný sad... Pod pojmom záhrada sa rozumie celý obytný priestor okolo domu a všetky prvky sú s ním funkčne a/alebo logicky spojené. Akákoľvek úprava záhrady zahŕňa aj výsadbu stromov, kvetín a iných rastlín, preto treba premýšľať o druhoch, ktoré sa vám páčia a ktoré by mohli pekne prosperovať. 

    2.2. Obytná záhrada

    Netreba zdôrazňovať, že prvoradým účelom úpravy záhrady je, aby nám umožnila pobyt vonku, v prostredí, ktoré poteší všetky zmysly. Obytná záhrada je priestor umiestnený v bezprostrednej blízkosti domu, pri vstupe do obývacej izby alebo jedálne. Tento typ usporiadania umožňuje používateľom komunikovať priamo medzi exteriérom a interiérom, obytná časť záhrady pôsobí ako rozšírenie interiéru domu. V prípade záhrady väčších rozmerov môže plánovanie záhrady poskytnúť obytný priestor záhrady, ktorý je trochu vzdialený od domu.

    Ak chceme mať pohodlný pobyt vonku, nesmieme zabudnúť na primeranú ochranu pred poveternostnými vplyvmi, preto sa odporúča zariadiť v záhrade altánok alebo terasu. Skvelé miesto na odpočinok môže byť vytvorené aj pod pergolou, ktorú obklopujú popínavé rastliny, ktoré v lete poskytujú tienenie. Najdôležitejším faktorom pri plánovaní takejto záhrady je tzv. orientácia v priestore. Mala by byť umiestnená na juhu, kde je cez deň dostatok svetla.  Akékoľvek kvalitné plánovanie záhrady tiež znamená, že treba venovať pozornosť každému detailu vrátane toho, že celý dostupný priestor je rozdelený presne podľa orientácie.  

    2.3. Výsadba: kvetiny, zeleniny, byliny, ovocie

    Okolo domu môžete vysádzať rôzne druhy kvetov, zeleniny, bylín, ovocia... Všetky rastliny majú rady svetlo a teplo a mali by byť vysadené na slnečnej strane, existujú však aj také, ktoré uprednostňujú tieň. Zeleninovú záhradu, bylinkovú záhradu a ovocný sad je najlepšie umiestniť na slnečnú stranu, často na okraj záhradnej úpravy. V záhrade má zmysel zabezpečiť kohútik a umývadlo. Kvetinové záhony sú vždy bližšie k domu, aby boli viditeľné z terasy, kde trávite najviac času. Ak sa rozhodnete pre zeleninovú záhradu, upravte ju tak, aby slimáky a iní škodcovia boli znemožnení spôsobovať škodu. Tomu sa dá úspešne vyhnúť oplotením alebo husto tkanou sieťou.

    Vynikajúce miesto pre oddych a relaxáciu
    Vynikajúce miesto pre oddych a relaxáciu

    Odborná rada zo spoločnosti Lesad spol. s r.o 

    1. Prečo by sme mali spolupracovať s odborníkom, keď ide o úpravu dvora a záhrady?

    Odborník v záhradníctve vie, ako sa budú správať vysadené rastliny v budúcich rokoch aj vzhľadom na lokalitu a stanovište. Predíde sa tak zbytočnému zahusteniu záhrady, uhynutiu alebo slabého rastu vysadených rastlín. Odborník naplánuje záhradu podľa Vašich predstáv tak, aby Vám vyhovovala a mali ste z nej radosť veľa ďalších rokov.

    2. Trávnik je určite časť záhrady, ktorá bude vyžadovať najväčšiu trpezlivosť a starostlivosť. Ako sa oň správne postarať?

    Zdravý a krásny trávnik potrebuje veľa pozornosti. V apríli začíname vertikutáciou a hnojením štarcovacím hnojivom s vyšším obsahom dusíka. Tito dva úkony sa postarajú o rýchle zahustenie a vyzelenanie trávnika. Na konci júna je vhodné vyhnojiť trávnik dlhodobo pôsobiacim viaczložkovým hnojivom s postupným uvoľňovaním živín. Na konci vegetačného obdobia spravidla v októbri znova vertikutujeme a hnojíme jesenným hnojivom s vyšším obsahom draslíka, ktorý spevní bunečné steny pletív a tým sa dosiahne lepšie prezimovanie trávnika a aj väčšia odolnosť proti snežnej plesni. Počas vegetácie je potrebná primeraná zálievka. Polievať treba skoro ráno, nie cez deň a ani večer, aby prehriaty trávnik v horúcich dňoch nedostával šoky zo studenej vody. V priebehu roka odstraňujeme burinu v trávniku a pravidelne kosíme.

    Pán Vladimír Lubelan, spoločnosť Lesad spol. s r.o.

    3. Prvky dôležité pre plánovanie záhrady

    3.1. Plánovanie: záhradné chodníky

    Záhradné chodníky sú dôležitým prvkom každej záhrady, dotvárajú jej vzhľad a opticky ju rozdeľujú na jednotlivé časti. Musia byť umiestnené tak, aby boli funkčne a dizajnovo zmysluplné, keďže zjednodušujú pohyb po záhrade. V menších záhradách si treba dať pozor na to, aby chodníčky neviedli stredom záhrady, pretože tak opticky zmenšujú priestor.  

    3.2. Ako vytvoriť vlastný záhradný kútik?

    V súlade so záľubami a afinitami vašej rodiny v záhrade  môžete vytvoriť záhradný kútik pre   každého člena rodiny, ktorý bude „len jeho obľúbeným miestom“. Môže to byť malý krb, jazierko, bazén, pavilón jogy, letná kuchyňa a podobne. Môžete si napríklad vytvoriť svoj vlastný relaxačný kútik s jednoduchým stolom, stoličkou alebo lavičkou a rôznymi rastlinami alebo kútik na čítanie, kde sa môžete ponoriť do svojho obľúbeného čítania v tieni zelene. Možností takejto úpravy záhrady s rôznymi oddychovými kútmi je veľa, všetko závisí od dostupného priestoru a finančného rozpočtu.

    3.3. Osvetlenie

    Osvetlenie záhrady sa tiež považuje za dôležitý prvok, ktorý treba brať do úvahy pri každom organizovanom a systematickom plánovaní záhrady. Všeobecne platí, že by mali byť osvetlené prístupové cesty k domu, chodníky, terasa, garáž... Osvetlenie záhrady by nemalo byť komplikované alebo drahé; stačí svetlo v bezprostrednej blízkosti terasy, aby sa na nej mohlo sedieť dlho do noci. Osvetlenie by nemalo byť príliš silné, aby nerušilo obyvateľov okolitých domov. 

    Pri plánovaní záhrady nechajte prázdny priestor pre rôzne aktivity
    Pri plánovaní záhrady nechajte prázdny priestor pre rôzne aktivity

    4. Koľko stojí výsadba záhrady?

    Ak sa rozhodnete výsadbu záhrady zveriť  profesionálom, máte k dispozícii množstvo poskytovateľov takýchto služieb. Ceny sú rôzne, ale porovnateľné. Výsadba si najskôr vyžaduje návštevu odborníka, ktorá bude trvať hodinu alebo dve (obhliadka miesta a predbežná dohoda). Cena za výsadbu záhrady (sadenice a práca) závisí od zložitosti výsadby, potrebných prác, veľkosti pozemku a zvoleného druhu rastlín.

    Na presné stanovenie ceny zašlite dopyt našim skúseným záhradným architektom, a tak dostanete viacero ponúk, medzi ktorými si budete môcť vybrať.

    Odborný článok 1662
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Záhradný architekt?

    Máme 281 realizátorov v oblasti Záhradný architekt:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 281 realizátorov v oblasti Záhradný architekt
    10
    0

    Záhradnictvo LURUS


    10
    1

    Lóránt Csicsay - AREAPLAN


    8.8
    0

    Ing. Szilvia Szobiová - Ateliér SISI


    10
    1

    Landscape Design spol. s r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené