Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Úprava záhrady okolo domu alebo v byte

    Článok si prečítalo viac ako 1463+ používateľov
    Pravdepodobne len veľmi málo jednotlivcov nevenuje dostatočnú pozornosť úprave okolia svojho domu a záhrady. Každý určite túži mať vonkajší relaxačný priestor, ktorý funguje ako rozšírenie interiéru prízemia a ponúka mu pokoj a odpočinok na konci náročného dňa. Po záhrade netúžia iba majitelia domov, ale aj ľudia žijúci v bytoch.
    Odborný článok 1463
    uprava zahrady
    Máme 281 realizátorov v oblasti Záhradný architekt:

    1. Dvor a záhrada

    1.1. Prvky dvora a záhrady

    Záhrada je prvkom vedľa domu, ktorý nepochybne ovplyvňuje kvalitu bývania. Vonkajšiemu  priestoru treba venovať rovnakú pozornosť ako interiéru, preto ho treba dobre plánovať a usporiadať holisticky. Záhradu pri dome spravidla tvorí predzáhradka, kde môže byť terasa, trávnik  alebo kvetinové záhony a zadná časť, v ktorej môže byť zeleninová záhrada a ovocný sad.

    1.2. Obývacia časť záhrady

    Terasa je súčasťou dvora a záhrady a funguje ako spojovací prvok medzi interiérom a exteriérom. Význam terasy je najlepšie vidieť v teplejších mesiacoch, keď sa život presúva z obývacej časti interiéru do záhrady, zotrú sa tak hranice medzi interiérom a exteriérom. Obývacia časť záhrady môže pozostávať z ďalších prvkov kuchyne, jedálne a obývačky, k dispozícii máme letnú kuchyňu, stôl so stoličkami a lavicami na sedenie. Dokonalosť tejto časti záhrady je dosiahnutá vodným prvkom, ktorým môže byť malé jazierko, fontána alebo dokonca bazén. Okrem vegetácie bola voda vždy považovaná za jeden z prírodných prvkov, ktorý pozitívne vplýva na náladu. Obývacia časť záhrady však nemusí byť nutne priamym rozšírením vnútorného prostredia. Môže byť ďalej od domu v skrytom priestore medzi zeleňou, odkiaľ sa ponúka krásny výhľad na okolie. V tomto prípade však ide o menej funkčné riešenie, aj z dôvodu priestorového odpojenia.

    1.3. Zeleninová záhrada a ovocný sad

    Zeleninová záhrada a ovocný sad predstavujú bodku v usporiadaní celej záhrady. Asi súhlasíte s tým, že nie je nič lepšie ako domáce jedlo na stole, ktoré je vždy po ruke. Samozrejme, majiteľ je ten, ktorý rozhodne, čo bude pestovať. Môžu to byť rôzne druhy byliniek, zeleniny  a ovocia. Pritom netreba zanedbať skutočnosť, že rastliny potrebujú neustálu starostlivosť a vyžadujú si aj ďalšie sprievodné práce, preto skôr než sa pustíte do plánovania tejto časti záhrady, treba objektívne odhadnúť čas, ktorý by ste v takom prípade mali k dispozícii pre seba. Ak chýba, alebo dokonca nemáte sklon k takýmto druhom prác, potom je rozhodne lepšie nič nezačať. Je potrebné si uvedomiť, že aj predná časť záhrady s terasou a ďalšími prvkami potrebuje našu starostlivosť.

    1.4. Materiály

    Výber materiálov na podlahu, terasu, záhradný nábytok vychádza predovšetkým z celkového dizajnu budovy a jej okolia. Samozrejme, výber materiálov závisí aj od lokality, kde sa dom nachádza, najčastejšie sa užívateľ rozhodne pre materiál miestneho pôvodu, ktorý je čo najviac v súlade so záhradou. Je to jedna z úloh architekta, resp. záhradného architekta, ktorý kombinuje materiály záhrady do jedného kontextu, aby nedochádzalo k nadmerným odchýlkam. Používanie prírodných materiálov, akými sú drevo a kameň, je stále rozšírenejšie. Drevo sa napríklad viac používa na záhradný nábytok a terasy, kameň na spevnené chodníky v záhrade.

    1.5. Denné svetlo a osvetlenie

    Obývacia časť dvora s dobre premysleným priestorovým riešením sa spravidla nachádza na južnej strane domu, kde je počas dňa najviac prirodzeného svetla. To všetko je účelovo spojené s osvetlením vnútorných obývacích priestorov, ktoré sú, ak je to možné, orientované na juh. Terasa je hlavným funkčným prepojením interiéru s exteriérom. Na príjemný pobyt na terase je potrebné aj vhodné tienenie, najmä v letných mesiacoch, keď je slnko najvyššie na obzore a zapadá neskoro večer. Najpriaznivejším a zároveň najpríjemnejším je samozrejme prírodný tieň stromov a ostatnej zelene. Ak takéto prirodzené tienenie nestačí, je potrebné nainštalovať dodatočné tienenie. Sú rozličné možností tienenia, ktoré možno kombinovať s výsadbou zelene, ako je napr. pohyblivé plátno, markíza, slnečník, pergola porastená viničom. Pri správnom tienení môže byť pobyt vonku bezpečný a príjemný aj vtedy, keď nie sú ideálne poveternostné podmienky.

    Okrem tieňovania je pri úprave dvora alebo záhrady dôležité aj osvetlenie, ktoré by malo byť obmedzené na minimum. V záhrade osvetlíme najnevyhnutnejšie časti, ako je napr. prístupový chodník, terasa, okolie rybníka alebo bazéna. Osvetlenie v zeleninovej záhrade a ovocnom sade sa nepovažuje za potrebné.

    Odborná rada zo spoločnosti madplant group s.r.o.

    1. Prečo by sme mali spolupracovať s odborníkom, keď ide o úpravu dvora a záhrady?

    Založenie záhrady je investícia na veľa rokov. Chyby pri amatérskom zakladaní sa prejavia až po rokoch, a potom môžete začať znova. Odborník vie poradiť aj pri riešení problémov, ktoré majiteľ ani nevidí, ale prejavili by sa po rokoch pri užívaní záhrady.

    2. Koľko priemerne stoja terénne úpravy pre dom a od čoho cena závisí?

    Cca 25 až 30 eur za m2, cena závisí hlavne od použitých materiálov a od kvality prevedenia spevnených plôch a stavebných úprav.

    3. Trávnik je určite časť záhrady, ktorá bude vyžadovať najväčšiu trpezlivosť a starostlivosť. Ako sa oň správne postarať?

    Trávnik by bolo potrebné 2x za týždeň kosiť, 3x výdatne poliať a každé 2-3 týždne pohnojiť.

    Pani Ing. Edita Madarászová, spoločnosť madplant group s.r.o.

    2. Záhrada v byte

    Pre tých, ktorí žijú v bytoch a túžia po kúsku zelene, po záhrade s kvetmi, existuje spôsob, ako to dosiahnuť; najčastejšie pomocou drevených debničiek a kvetináčov. V nich sa darí takmer všetkému. Takáto záhrada v boxoch je ideálnym riešením pre všetkých, ktorí nemajú vlastný pozemok. Kvetináče môžete umiestniť napr. na okenné parapety, vedľa nich alebo do stredu kuchyne, kde budú bylinky pri varení vždy na dosah ruky. Aj priestranný balkón sa môže stať vaším priestorom pre domáce bylinky a kvety. Navyše, taká záhrada má aj niekoľko výhod: výskyt burín a prítomnosť škodcov sú kvôli umelému biotopu minimálne. Aj v tomto prípade záhradka na balkóne (zelený balkón)  predstavuje rozšírenie obývacích priestorov a opticky ich zväčšuje.

    Relaxačný kútik 
    Relaxačný kútik 
    Záhrada na balkóne
    Záhrada na balkóne

    Ak máte záujem o úpravu záhrady alebo dvora, môžete nás kontaktovať na DaiBau.sk. Na presné stanovenie ceny zašlite dopyt našim skúseným záhradným architektom, a tak dostanete viacero ponúk, medzi ktorými si budete môcť vybrať. Pripravili sme pre vás aj niekoľko rád o úprave záhrady alebo dvora.

    Informácie o cenách nájdete v kalkulačke cien.

    Odborný článok 1463
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Záhradný architekt?

    Máme 281 realizátorov v oblasti Záhradný architekt:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 281 realizátorov v oblasti Záhradný architekt
    10
    1

    Design záhrad s.r.o.


    9.4
    0

    GARDEN TEAM


    9.1
    0

    EDEN GARDENS s.r.o.


    9.5
    0

    Martin Sučič - záhradný architekt


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené