Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Terasa pri dome ako základný prvok záhrady

    Článok si prečítalo viac ako 1123+ používateľov
    Nie je nič krajšie, ako bezstarostne sedieť vo svojej záhrade, v tieni stromov, v príjemnom chladnom vánku a počúvať spev vtákov. Ideálnym miestom na to je terasa pri dome, ktorá dnes predstavuje neodmysliteľný prvok každého dvora. Terasa vo dvore je tiež ideálna na záhradné párty a nedeľné obedy počas teplejších mesiacov.
    Odborný článok 1123
    terasa pri dome
    Máme 280 realizátorov v oblasti Záhradný architekt:

    1. Terasa pri dome: plánovanie

    Predpokladom úspešného plánovania a v konečnom dôsledku aj realizácie terasy je správne umiestnenie stavby na pozemku a vzájomná spolupráca architekta, záhradného architekta a klienta, ktorí spoločnými silami určite vytvoria dobrý projekt, miesto, kde sa bude vonkajší priestor prelínať s vnútorným a naopak. Výsledky tejto spolupráce vidieť na samotnej terase, v podstate umne navrhnutá a zrealizovaná konštrukcia ponúka maximálne využitie slnečného svetla, ale aj tieň. Architekt alebo záhradný architekt samozrejme zohľadní priania zákazníka, pokiaľ ide o veľkosť a tvar terasy, no zároveň bude prihliadať aj na to, aká konštrukcia by najviac vyhovovala architektonickému obrazu budovy.

    2. Ideálne umiestnená terasa

    Ideálne umiestnenie terasy je na južnej strane objektu, samozrejme s primeraným tienením. Tienenie môžu zabezpečiť stromy, markízy, pergoly, slnečníky a slnečné plachty. Ak nezabezpečíte primerané tienenie, bude terasa v lete prakticky zbytočná alebo sa ľudia na nej nebudú radi zdržiavať. Tienenie terasy stromami vytvára úplne inú mikroklímu. Košaté stromy v lete poskytuje tieň a na jeseň a v zime holé koruny stromov umožnia slnečným lúčom prenikať na terasu a ďalej do interiéru.  

    Ak už máte v záhrade staré stromy, ktoré stoja presne tam, kde by ste chceli mať terasu, nerúbajte ich! Zakomponujte staré stromy do dizajnu terasy, resp. urobte terasu okolo nich. Poskytnú hustý tieň, ktorý mladý strom nemôže poskytnúť desiatky rokov.
    Dôležité je, aby mala terasa pri dome dostatok tieňa
    Dôležité je, aby mala terasa pri dome dostatok tieňa

    3. Terasa musí byť dobre prepojená s domom

    Terasa je považovaná za spojovací článok medzi domom a otvoreným priestorom. Ideálne je, keď je terasa prepojená s interiérom domu cez veľké presklené plochy. Spravidla ide o obývaciu izbu alebo jedáleň. Terasa tak predstavuje rozšírenie vnútorného priestoru a opticky ho zväčšuje, preto je dôležité dobre zvážiť, kam ju umiestniť. Ak terasa nemá priame prepojenie s obytnou časťou, určite sa bude menej využívať, resp. nevyužije sa potenciál, ktorý takýto priestor ponúka.

    4. Výber materiálov: drevená alebo dláždená terasa?

    Pri výbere materiálov je dôležité, aby ladili s ostatnými prvkami záhrady a domu. Záhradný architekt musí zohľadniť priania klienta, tiež prihliadať na priestorové a architektonické prvky, a na základe toho vytvoriť živú časť záhrady, ktorá svojou estetikou a prepracovanosťou zušľachtí a skrášli okolie a stavbu.

    4.1. Drevená terasa pri dome

    Drevená terasa je určite jednou z najkrajších terás. Drevo je prírodný materiál, ktorý dokonale zapadá do okolia a elegantne ho dopĺňa. Takáto terasa bude mať rustikálny nádych, čo je obzvlášť očarujúce. Exotické druhy dreva sú čoraz častejšou voľbou pre záhradný (terasový) nábytok a podlahy, treba si dať pozor na ich správny výber, keďže nie každé drevo je kvalitné a trvácne. Ak sa rozhodneme pre drevenú terasu, volíme teakové drevo alebo smrekovec, ktoré sú ideálne na vonkajšie použitie a majú dlhú životnosť. Ak chceme dosiahnuť naozaj dlhú životnosť smrekovcového dreva, nelakujeme ho, ale olejujeme, aby si zachovalo peknú hnedú farbu.

    Drevená terasa je dodnes považovaná za jednu z najelegantnejších, pretože dokonale zapadá do okolia
    Drevená terasa je dodnes považovaná za jednu z najelegantnejších, pretože dokonale zapadá do okolia

    4.2. WPC dosky pre terasy

    Terasa pri dome môže byť aj z WPC dosiek. Ide o dosky vyrobené z plastu, ktoré sú vizuálne dosť podobné prírodnému drevu, až na to, že nemajú žiadne zlé vlastnosti, ktoré sú príznačné pre drevo. WPC dosky sú úplne odolné voči vode a vlhkosti, majú dlhšiu životnosť a ľahšie sa čistia a udržiavajú. Často sa používajú na terasy alebo plošiny pri bazénoch. Samozrejme, treba si uvedomiť, že takáto terasa pôsobí, akoby na jej realizáciu bolo použité drevo, no stále ide o umelý materiál.  

    4.3. Vydláždená terasa

    Na vydláždenie terasy pri dome môže byť použitá kamenná alebo betónová dlažba. Kamenná dlažba je určite najdrahšou verziou podlahy na terase, aj keď cena dlažby do značnej miery závisí od druhu použitého kameňa. Žulové dlaždice sú oveľa lacnejšie ako iné druhy kameňa. Dôležité však je použiť niektorý z odolných druhov kameňa a na jeho pokládku pripraviť kvalitný podklad.

    Betónová dlažba na terasu je síce najlacnejšie riešenie, ale pre svoj vzhľad nie je práve najobľúbenejšou voľbou. Musíme upozorniť, že existuje veľa rôznych druhov betónovej dlažby (vymývaná, hladká, brúsená...), takže si aj náročný zákazník určite môže nájsť nejaké unikátne riešenie.

    4.4. Terasa pri tehlovom dome

    Poslednou možnosťou je terakotová alebo tehlová dlažba. Terakotová dlažba je mimoriadne krásna, navodzuje pocit domáckosti a dodáva terase rustikálny nádych, no je aj pomerne drahá a náročná na realizáciu a údržbu. Je ideálna pre tehlové domy, resp. tehlové fasády, pretože plne korešponduje s ich vzhľadom.

    Tehlová alebo terakotová dlažba na terase spolu s rovnakou alebo podobnou fasádou vyzerá úplne fantasticky, a zároveň rustikálne
    Tehlová alebo terakotová dlažba na terase spolu s rovnakou alebo podobnou fasádou vyzerá úplne fantasticky, a zároveň rustikálne

    5. Zariadenie a osvetlenie terasy

    5.1. Záhradný nábytok na terase

    Dôležité je vybrať si pohodlný záhradný nábytok, ktorý umožní využívať terasu pri rôznych  príležitostiach. Záhradný jedálenský stôl so stoličkami je určený na záhradné obedy a večere a stretnutia väčšieho počtu ľudí, nízke ležadlá sú určené na leňošenie a čítanie. Môžeme zvoliť aj nižšiu záhradnú sedaciu súpravu, no v kombinácii so záhradným jedálenským stolom môže pôsobiť príliš masívne, a terasa zaplnená nábytkom nemôže „dýchať“. Je veľmi dôležité veľkosť, masívnosť a počet kusov záhradného nábytku prispôsobiť rozmerom terasy. Na menšej terase postačí jedna zostava záhradného nábytku a možno ešte jedno nízke ležadlo, na väčšej terase si môžeme dovoliť viacero rôznych kusov nábytku.

    Ak je terasa malá, nekupujte masívny záhradný nábytok, pretože ju opticky ešte viac uzavrie. Uprednostňujeme svetlý drevený alebo kovový sieťovaný nábytok.

    Ak máte okolo domu viacero terás, na ich zariadenie použite rozličný záhradný nábytok v závislosti od polohy. Na centrálnu najväčšiu terasu môžete umiestniť záhradný jedálenský stôl a nejaké nižšie ležadlá a na druhú menšiu terasu nižšiu záhradnú sedaciu súpravu a možno aj hojdaciu sieť. Obe terasy využijete pri rôznych príležitostiach na rôzne účely.

    Terasy s rôznymi kusmi záhradného nábytku môžeme využívať na rôzne účely
    Terasy s rôznymi kusmi záhradného nábytku môžeme využívať na rôzne účely

    5.2. Osvetlenie terasy

    Pri plánovaní osvetlenia letnej terasy treba byť zdržanlivý, aby neovplyvňovalo širšie okolie. Osvetlenie môže byť rovnomerné celoplošné, umiestnené na okraj terasy alebo môžu byť použité malé reflektory, ktoré zvýraznia priestor terasy. Na osvetlenie terasy možno použiť rôzne dekoračné črepníky, kocky, solárne svietidlá a v neposlednom rade aj sviečky. Časté sú aj rôzne motívy ohňa, ktoré dodávajú pocit svetla a tepla. Na osvetlenie sa používajú aj stojace lampy. Hlavným účelom osvetlenia terasy je zvýraznenie jednotlivých prvkov, akými sú voda, stromy či rôzne sochy.

    Malá a veľká terasa pri dome: väčšia môže byť použitá ako vonkajší jedálenský kút a menšia ako kútik na oddych a čítanie
    Malá a veľká terasa pri dome: väčšia môže byť použitá ako vonkajší jedálenský kút a menšia ako kútik na oddych a čítanie
    Odborný článok 1123
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Záhradný architekt?

    Máme 280 realizátorov v oblasti Záhradný architekt:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 280 realizátorov v oblasti Záhradný architekt
    8.7
    0

    PointOne, s.r.o.


    9.5
    0

    atelier HAPLUS, s.r.o.


    9.3
    0

    FAMI, S.R.O.


    9.9
    0

    SPRINTER - Pavol Petrík


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené