Pre oblasť

    Krajinná architektúra

    Článok si prečítalo viac ako 1076+ používateľov
    Krajinná architektúra sa niekedy definuje ako praktické umenie, ktoré zahŕňa projektovanie, plánovanie a usporiadanie otvorených priestorov a krajiniek na dosiahnutie najvyšších noriem kultúry mestského života, ktoré sú založené na upravenom prostredí, t. j. kultivovanom exteriéri. Odborník, ktorý sa zaoberá takýmto zveľaďovaním životného prostredia, sa nazýva krajinný architekt. V tomto texte sa pokúsime vysvetliť, o čo v skutočnosti ide, čo znamená úprava okolia a aký dopad môže mať.
    Odborný článok 1076
    krajinna architektura
    Máme 280 realizátorov v oblasti Záhradný architekt:

    1. Definícia krajinnej architektúry

    Krajinná architektúra je multidisciplinárna veda, ktorá zahŕňa plánovanie a projektovanie zelených plôch, kultúrnych pamätihodností a podobných verejných priestorov. Cieľom krajinnej architektúry sú ekologické, sociálne, behaviorálne a dizajnérske úspechy. Medzi tieto činnosti patria terénne úpravy, exteriérové ​​plánovanie a projektovanie, obnova životného prostredia, otvorených priestranstiev, riešenie otázky dažďovej vody, úprava parkov a rekreačných oblastí. Ďalej je tu zelená infraštruktúra, návrh a usporiadanie samostatných a verejných zelených plôch a objektov (záhrad, dvorov, námestí, ulíc a podobne).

    Krajinná architektúra zahŕňa vedomosti a zručnosti z oblasti architektúry, stavebníctva, botaniky, záhradníctva, výtvarného umenia, geografie, topografie, priemyselného dizajnu, ekológie, remesiel, psychológie života... Krajinný architekt, ktorý to všetko vie, vie navrhnúť a projektovať verejné zelené plochy – parky, cesty, príjazdové cesty, priechody, rekreačné chodníky, bytové jednotky, sídla, verejnú infraštruktúru, obnovu devastovaných oblastí a podobne.

    2. Oblasti krajinnej architektúry

    Krajinná architektúra je profesionálna činnosť, ktorá je prítomná v mnohých oblastiach vedy a praxe; krajinní architekti sa môžu podieľať na projektoch hľadania ideových riešení pre nové parky, verejnú infraštruktúru a sídla, ako aj pre dlhodobý rozvoj, riadenie meteorických vôd (retencie, dažďové záhrady, zelené strechy, obnova podzemných vôd, sanácia močarín), úpravu krajinného terénu, úpravu verejných ustanovizní, botanických a zoologických záhrad, prírodných rezervácií, zelených ciest, peších zón, miest a zariadení na rekreáciu (golfových terénov, ihrísk, športových hál, tematických parkov). Do ich pracovnej náplne patrí zveľadenie mestských a obytných sídel, štátnych inštitúcií, priemyselných parkov, územné plánovanie súkromných majetkov, dopravných zariadení, inžinierskych stavieb a ich infraštruktúry, turistických destinácií, historických záhrad, priehrad, vodných nádrží, elektrární, hodnotenie vplyvov na životné prostredie, poradenstvo v oblasti obhospodarovania pôdy, plánovania a rozvoja pobrežia a nespočetné množstvo ďalších tém – jedným slovom všetko, čo sa týka zásad dlhodobého ekologického dizajnu exteriéru, na ktorý majú veľký vplyv prírodné procesy a ľudská činnosť.

    3. Odborníci v oblasti krajinnej architektúry

    V oblasti krajinnej architektúry pôsobí množstvo úzko špecializovaných odborníkov. Na celom procese realizácie takýchto projektov sa podieľajú manažéri, projektanti, odborníci na dizajn interiéru a exteriéru a mnoho ďalších odborníkov.

    Manažér je, napríklad, zodpovedný za poradenstvo pri dlhodobom riadení a zveľadení priestoru z aspektu lesníctva, poľnohospodárstva a ochrany. Krajinný architekt je osoba, ktorá sa zaoberá plánovaním a výskumom určitej oblasti, potenciálu pre rekreáciu alebo využívanie pôdy. Osoba, ktorá sa zaoberá zelenými strechami, sa špecializuje najmä na navrhovanie a projektovanie záhrad na plochých strechách, udržateľnú architektúru a tvorbu biotopov. Všetci ostatní vedci sú špecialisti vo svojich úzko odborných  oblastiach týkajúcich sa rastlín, pôdy, vody, geomorfológie a pod. Vedci čoraz viac začleňujú do svojich projektov environmentálne kritériá a výsledky výskumov ako veľmi dôležité faktory.

    Odborný článok 1076
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Záhradný architekt?

    Máme 280 realizátorov v oblasti Záhradný architekt:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 280 realizátorov v oblasti Záhradný architekt
    8.7
    0

    ELTE PRO s. r. o.


    9.1
    0

    EDEN GARDENS s.r.o.


    10
    1

    Troja záhrady s.r.o.


    8.8
    0

    Ondrej Kožuch - Zo zeme - záhrady a ateliér


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené