Pre oblasť

    Podkrovný byt: ako sa vám bude bývať v podkroví?

    Článok si prečítalo viac ako 1179+ používateľov
    Pred rokmi sa mnohí ľudia vyhýbali kúpe podkrovného bytu. Mnohí mali predsudky, že strecha nie je dobre izolovaná, že v lete bude príliš teplo a v zime zima, že nízke stropy vplývajú na kvalitu bývania. Bývanie v podkroví však ponúka mnoho výhod. Nevýhody, ktoré sa pripisujú bytom pod strechou, sú vďaka rozvoju stavebných materiálov a technológií zanedbateľné. Podkrovný byt vám určite učaruje.
    Odborný článok 1179
    podkrovny byt
    Máme 2435 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia:

    1. Čo je to podkrovný byt?

    Manzarda je pojem z oblasti stavebníctva, môže mať viac významov. Väčšinou ide o označenie menšieho bytu alebo priestoru na bývanie, ktorý sa nachádza v podkroví. Niekedy sa ako manzarda označuje celá obytná plocha podkrovia s jednou alebo dvoma šikmými stenami, podkrovná izba. Tento priestor názov dostal podľa svojho slávneho tvorcu francúzskeho architekta Francoisa Mansarta.  

    2. Podkrovný byt: vzácna nehnuteľnosť na trhu

    Podkrovné byty sú v posledných rokoch veľmi žiadané, pretože ponúkajú množstvo výhod: vysoké stropy, svetlé priestory, krásny výhľad na okolitú zástavbu a zvyčajne o niečo väčší pôdorys, keďže nie všetky plochy podkrovia sú úžitková plocha. Ten priestor je však určite využiteľný, vhodný na umiestnenie určitých kusov nábytku a podobne.

    2.1. Vysoké stropy v podkrovnom byte

    Podkrovie, ponímané ako horná časť objektu, môže byť rôznych tvarov a veľkostí a všetky podkrovia majú spoločnú nadpriemernú nadštandardnú výšku stropu. V niektorých častiach podkrovného bytu môže strop presiahnuť 5 metrov, čo je na štandardné pomery nemysliteľné. Len si predstavte takýto priestor – niekoľko metrov po začiatok strechy nad vami vytvára jedinečný priestorový zážitok. Extrémne výšky v určitých častiach sú však takmer nevyhnutne spojené s nízkymi výškami v iných častiach. Úžitková plocha podkrovia je plocha, ktorá umožňuje bežný pohyb po miestnosti a meria minimálne 1,80 m.

    Plochy, ktoré nemajú dostatočnú úžitkovú výšku, nie sú úplne nepoužiteľné, môžete pod ne umiestniť skriňu alebo iný kus nábytku. Pretože nie sú vhodné na pohyb a bývanie, nepočítajú sa do úžitkovej plochy bytu. 

    2.2 Podkrovné byty s terasou

    Niektoré podkrovné byty majú terasu. V dnešnej dobe sú veľmi vyhľadávané, lebo ponúkajú veľký vonkajší priestor s výnimočným výhľadom do okolia, aký sa len málokde nájde aj v nadštandardných bytoch. Výnimočná dispozícia spôsobuje, že v podkrovnom byte človek môže zažiť pocit vznášania sa, úniku od všetkého ruchu mesta pod ním.  

    2.3. Svetlé podkrovie

    Keďže podkrovný byt je vo všeobecnosti posledný v budove, najvyššie položený, má okolo seba len málo zástavby, resp. prekážok, ktoré by ho pripravili o svetlo, a preto je takýto priestor väčšinou veľmi svetlý. Ďalšou výhodou je väčšia miera súkromia, pretože vďaka výške sa z ulice nikto dovnútra nepozerá a z vyššej polohy je lepší výhľad na okolie.

    V podkrovných bytoch je väčšie množstvo prirodzeného svetla
    V podkrovných bytoch je väčšie množstvo prirodzeného svetla

    3. Ako sa otvárajú okná v podkroví?

    Keďže manzarda je byt v podkroví, vyžaduje si osadenie úplne iných okien ako bežné, štandardné bývanie. Strešné okná sa môžu otvárať manuálne alebo automaticky, pričom dôležitú úlohu zohráva ich poloha – ak sú umiestnené príliš vysoko, dajú sa otvoriť iba automaticky. Je dôležité vedieť, či sa má okno vôbec otvárať; ak sú v miestnosti ďalšie okná, stačí na vetranie otvoriť jedno okno, ostatné, ktoré sú ťažšie dostupné, môžu byť len fixné. To vám ušetrí nejaké peniaze a zjednoduší montáž okna.

    Svetlo sa do podkrovia môže dostať cez svetlíky, panoramatické okná (ak to výška stien dovoľuje) a strešné okná.

    4. Manzardy sú čoraz drahšie

    Je známe, že všetko, čo sa v akomkoľvek zmysle považuje za vzácne, kvalitné a exkluzívne – sem patrí aj manzardový byt – je pomerne žiadané, a následne aj drahšie. V skutočnosti sa pri rovnakej ploche a lokalite predá asi o 20 % drahšie ako „bežný byt“ s rovnakou rozlohou. To je cena, ktorú treba zaplatiť za prístup do súkromného vonkajšieho priestoru, často s panoramatickým výhľadom na okolie, vysokými stropmi a množstvom svetla.

    5. Ako si vybrať farby stien v podkroví

    Keďže priestor pod strechou býva otvorený, vysoký a priestranný, môžete zvážiť viac možností kombinovania farieb a zvoliť si aj menej tradičné, neobvyklé odtiene. Samozrejme, biele a bledo-béžové steny sú vždy elegantné a moderné, no vybrať si môžete aj bordové, olivovozelené alebo indigovo modré steny. Ak je byt v podkroví bohato presvetlený prirodzeným svetlom, intenzívna farba by nemala priestor opticky zmenšovať.

    Kvôli mnohým výhodám, ktoré ponúkajú, v posledných rokoch prudko stúpa dopyt po podkrovných bytoch – a v dôsledku toho zvyšujú sa aj ich ceny.
    Kvôli mnohým výhodám, ktoré ponúkajú, v posledných rokoch prudko stúpa dopyt po podkrovných bytoch – a v dôsledku toho zvyšujú sa aj ich ceny.

    6. Problém izolácie podkrovia

    Asi najčastejšia otázka a obava potenciálnych kupcov podkrovia súvisí s tepelnou izoláciou. Zateplenie je totiž hlavným dôvodom, prečo sa veľa ľudí kúpe podkrovného bytu vyhýba.

    Práve preto uvádzame niekoľko vecí, ktorým je potrebné venovať pozornosť pri obhliadke podkrovia a pri rozhodovaní o kúpe podkrovného bytu:

    • - ako je vykurované podkrovie, ktoré plánujete kúpiť, 
    • - aká je energetická účinnosť priestoru, 
    • - aké materiály boli použité na hydroizoláciu, tepelnú izoláciu a zvukovú izoláciu, 
    • - aká je záruka na zateplenie celého objektu, najmä podkrovia, ktoré je obzvlášť exponované, 
    • - plány pre budúcu renováciu, údržbu a ďalšie súvisiace predpisy.

    Ak je budova vykurovaná tepelným čerpadlom alebo ak je napojená na teplovod alebo plynovod, nemali by ste sa príliš obávať nákladov na vykurovanie. Zistite, či má predajca údaje o energetickej hospodárnosti budovy resp. energetický certifikát budovy, ktorý vám okamžite povie, či ide o tepelne efektívnu alebo nehospodárnu budovu. Opýtajte sa tiež, kedy bola naposledy renovovaná fasáda a strecha – budete tak vedieť, koľko rokov môžete počítať s bezstarostným bývaním v dome bez väčších nákladov na rekonštrukciu alebo opravu.

    Odborný článok 1179
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia?

    Máme 2435 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2435 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia
    8.6
    0

    GTC Slovakia – stav s.r.o.


    10
    2

    ing. Dalibor Kováč - Bytové jadro


    10
    1

    Jaroslav Piroš REKMONT


    10
    13

    Ing. Mária Modrovičová - Mardiz


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené