Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Vlhkosť v obytnom priestore a odvlhčovanie

    Článok si prečítalo viac ako 806+ používateľov
    Kondenzácia vlhkosti na oknách je bežný jav, ktorý sa vyskytuje najmä v zimnom období. Je častá v starých alebo nízkoenergetických budovách.
    Odborný článok 806
    kondenzacia
    Máme 2425 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia:

    1. Prečo vzniká rosenie okien?

    Kondenzácia na oknách zvyčajne vzniká pri príliš nízkej teplote vnútorných povrchov alebo pri príliš vysokej relatívnej vlhkosti. Teplotu vnútorných povrchov je možné zvýšiť najmä správnou izoláciou vonkajších stien a rámov okien a dverí. Dôležitá je aj izolácia ostenia,  pretože ovplyvňuje hromadenie kondenzátu okolo okien.

    Teplotu vnútorných povrchov a stien je možné zvýšiť dodatočnou izoláciou a vyššie teploty okien možno dosiahnuť použitím skla s nízkou tepelnou vodivosťou. Okná musia byť tiež správne vyrobené, aby mali zodpovedajúcu teplotu rosného bodu, pričom teplota medzi sklami musí byť -60 °C. Na vnútornej strane okien dochádza ku kondenzácii, keď je presklená plocha príliš studená, teda keď sa teplý vzduch v miestnosti dostane do kontaktu so studeným vonkajším vzduchom.

    Kondenzáciu ovplyvňuje aj príliš vysoká relatívna vlhkosť. Nadmernú relatívnu vlhkosť možno eliminovať najmä častým vetraním priestorov. Na druhej strane treba dávať pozor, aby sa príliš neznížila teplota obytných priestorov, pretože nadmerné zníženie tejto teploty by viedlo k opätovnej kondenzácii. Špeciálnu pozornosť treba venovať miestnostiam ako sú kuchyňa, kúpeľňa a iné vlhké priestory, kde sa vzduch dodatočne zvlhčuje. Tieto miestnosti potrebujú dodatočné vetranie.

    2. Kedy dochádza ku kondenzácii?

    Ku kondenzácii vlhkosti na oknách môže dochádzať v rôznych prípadoch z rôznych dôvodov. Pri výmene okien sa často objavuje povrchová kondenzácia na skle. V tom čase je potrebné  miestnosti, v ktorých boli vymenené okná, neustále vetrať. Ku kondenzácii často dochádza aj v starších budovách, ktorých okná zle tesnia alebo dochádza k netesnostiam v rámoch okien. Nevhodné okná sa odporúča vymeniť za nové, modernejšie, ktoré majú zodpovedajúce koeficienty tepelnej vodivosti.

    Problém kondenzácie na zasklení sa často vyskytuje v nízkoenergetických domoch. Okrem nižšej spotreby energie na vykurovanie potrebné je zabezpečiť aj dobré tesnenie fasádneho plášťa. Ak budova nie je správne utesnená, cez tieto miesta sa do interiéru dostáva studený vzduch, ktorý znižuje teplotu v miestnosti.

    3. Odvlhčovanie

    Vysoká vlhkosť je zdraviu škodlivá, preto priestory treba pravidelne vetrať alebo treba pouvažovať o kúpe niektorého zo zariadení slúžiacich na odvlhčovanie. Odvlhčovače vzduchu pomáhajú udržiavať optimálnu vlhkosť v miestnosti a predchádzať kondenzácii, hromadeniu vlhkosti a tvorbe plesní.

    Ak máte záujem o práce, ktoré zlepšujú nepriepustnosť fasády alebo tesnenie okien a dverí, môžete nás kontaktovať na Daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našich stránkach nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov, s ktorými spolupracujeme a ktorí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Informácie o cene sú dostupné v cenovej kalkulačke.

    Váš tím

    Daibau.sk

    Odborný článok 806
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia?

    Máme 2425 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2425 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia
    8.7
    0

    Michal Koršňák


    10
    0

    MAPEKA s.r.o.


    9.2
    0

    Keraming a.s.


    9.8
    0

    MAGAL, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené