Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Vytvorenie drážok v stenách

    Článok si prečítalo viac ako 1198+ používateľov
    Drážky patria k sérii zásahov do konštrukcie budovy. Pri vytváraní drážok pre inštaláciu (elektrina, voda, kúrenie...) ide o lineárne zoslabovanie konštrukcie stavby na určitých miestach, najčastejšie v nosných stenách. Drážky sa vytvárajú predovšetkým pre potreby inštalácie nových inštalačných vedení. Nižšie si prečítate, na čo treba prihliadať pri vytváraní drážok, aké sú predpísané ustanovenia a obmedzenia a ktoré sú najčastejšie chyby pri vytváraní drážok.
    Odborný článok 1198
    drazka v stene
    Máme 2425 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia:

    1. Drážky v stenách: pokyny a obmedzenia

    Všetky predpísané pokyny a obmedzenia týkajúce sa vytvárania drážok sú definované ustanoveniami a normami pre navrhovanie murovaných konštrukcií. Okrem iného sú určené prípustné hĺbky a šírky drážok v nosných stenách. Uvedené prípustné rozmery drážok nie je potrebné kontrolovať výpočtom. Norma pre navrhovanie murovaných konštrukcií slúži ako podklad pre projektantov stavebných konštrukcií a projektantov všetkých druhov inštalácií. Najdôležitejšie všeobecné pravidlo hovorí, že drážky nesmú prechádzať cez preklady a iné nosné prvky zabudované do steny. Patria sem aj antiseizmické železobetónové spoje, ktoré v tehlových konštrukciách prenášajú horizontálne zaťaženie zemetrasením a vetrom.

    V mnohých projektoch týkajúcich sa posúdenia statiky starších objektov je výslovný zákaz vytvárania drážok, ktoré by mohli ohroziť nosnosť celej konštrukcie.

    2. Najčastejšie chyby pri vytváraní drážky v stene

    Medzi najčastejšie chyby patrí príliš hlboká a príliš dlhá drážka v pomere k jej smeru. Navyše sa drážky často robia v železobetónových prekladoch a železobetónových spojoch, čo, samozrejme, v žiadnom prípade nie je dovolené. Ak sa stane, že pri vytváraní drážky v stene dôjde k prerezaniu oceľovej výstuže vo väzbe muriva medzi tehlovými stenami, stena stratí svoju pôvodnú nosnú funkciu (projektovanú únosnosť). Okrem toho si treba uvedomiť, že následnou opravou alebo uzavretím drážky tmelom alebo maltou sa nosnosť steny nevráti do pôvodného stavu.

    Príliš hlboká drážka v stene vedie k vážnemu oslabeniu nosnej konštrukcie
    Príliš hlboká drážka v stene vedie k vážnemu oslabeniu nosnej konštrukcie

    3. Príliš hlboká drážka v stene

    Výsledkom predimenzovanej drážky je oslabenie celej nosnej konštrukcie a následne zníženie únosnosti, v podstate bezpečnosti pre všetky druhy zaťaženia (horizontálne, vertikálne, zemetrasenie alebo zaťaženie vetrom). Stena s príliš hlbokou a príliš dlhou vodorovnou drážkou môže pri menšom zemetrasení prasknúť alebo sa zrútiť. Pri zemetrasení sú citlivé práve línie v konštrukcii vytvorené drážkovaním. 

    4. Statický výpočet drážok 

    Ak chcete urobiť dlhú a hlbokú drážku v nosnej stene, dôrazne odporúčame, aby ste si pred realizáciou prác najali statika (stavebného inžiniera), ktorý vypočíta, či je bezpečné a možné takýto zásah urobiť. Ide o jednoduchý výpočet, ktorý statik vykoná do niekoľkých pracovných dní. Za názor statika na plánovaný zásah a obhliadku steny na tvári miesta treba vyčleniť asi 200 EUR. Aj keď sa vám to môže zdať veľa, treba si uvedomiť, že nesprávne a nebezpečné prevedenie drážky z dlhodobého hľadiska vyjde oveľa drahšie, pretože v prípade zemetrasenia alebo oslabenia nosnej funkcie steny budete musieť opraviť celú nosnú stenu. Ak ide o bytový dom, nesprávne vyhotovenie drážky môže spôsobiť praskanie steny nielen u vás, ale aj v susedných bytoch, takže budete musieť uhradiť aj tieto náklady.  

    Ak nie je možné bezpečne vytvoriť drážku v stene, je lepšie rozhodnúť sa pre  povrchovú inštaláciu. Káble alebo inštalácie je možné prekryť sadrokartónovou stenou.
    Ak nie je možné bezpečne vytvoriť drážku v stene, je lepšie rozhodnúť sa pre  povrchovú inštaláciu. Káble alebo inštalácie je možné prekryť sadrokartónovou stenou.

    5. Vytvorenie drážok v stene v rôznych konštrukciách

    5.1. Vytvorenie drážky v omietnutej stene

    Vo väčšine bytov a domov sú vnútorné steny omietnuté a vymaľované. Takéto steny umožňujú pomerne ľahko urobiť drážku na stene, najmä ak je vrstva omietky dostatočne hrubá. V tomto prípade je možné tenšie káble (napr. elektrické) viesť priamo cez hrúbku omietky a do konštrukcie objektu je potrebné zasahovať len minimálne

    Vytváranie drážok v stene sa môže vykonať ručne, v takom prípade línie zvyčajne nie sú dostatočne presné a rovné. Druhý spôsob je lepší, pretože sa drážky vytvárajú pomocou špeciálneho elektrického náradia – drážkovača a drážkovacej frézy. Predsa je v oboch prípadoch dôležité vyznačiť si na stene ako budú drážky viesť.  

    Proces vytvárania drážok uľahčuje ďalšia osoba, ktorá pri tejto práci drží hadicu vysávača, aby sa prach nešíril po celej miestnosti. Po ukončení práce sa drážka v stene vyplní tmelom, prebrúsi a vyhladí, a následne sa natrie farbou na steny.

    Nábytok a predmety v bezprostrednej blízkosti je potrebné pred začatím prác chrániť fóliou.

    5.2. Vytvorenie drážky v tehlovej stene

    Vytváranie drážky v stene závisí od toho, či sú tehly použité na vyhotovenie nosnej steny alebo povrchovú úpravu steny bez nosnej funkcie a či je tehlová stena pohľadová alebo omietnutá. Ak je tehla nenosná, vŕtanie do steny nie je rizikové, aj keď sa vŕta hlbšie. Tieto práce môžu narušiť estetiku steny, zvlášť ak je tehlová stena viditeľná. Je takmer nemožné krásne urobiť drážku na tehlovej stene. Bude ťažké tieto práce vykonať tak, aby nezanechali stopy, okrem toho drážka môže prechádzať aj cez škáry medzi tehlami a dlhú líniu drážky takmer nebude možné dobre skryť. Preto je oveľa lepšie, pokiaľ ide o stenu z pohľadových tehál, inštalovať plastové žľaby (kanály, lišty). Ak je tehlová stena nosná a omietnutá, možno v nej jednoducho vytvoriť kratšiu drážku s hĺbkou 1 až 2 cm bez poškodenia jej únosnosti. Pokiaľ ide o dlhšie a hlbšie drážky je nevyhnutná predchádzajúca konzultácia so statikom!

    Drážka v pohľadovej tehlovej stene sa ťažko maskuje
    Drážka v pohľadovej tehlovej stene sa ťažko maskuje

    5.3. Vytvorenie drážky v železobetónovej stene

    Železobetónové steny sú neoddeliteľnou súčasťou modernej architektúry, majú však veľkú nevýhodu v tom, že žiadne inštalácie nie je možné opravovať ani presúvať, pretože sú všetky zabetónované. To konkrétne znamená, že nie je možné elegantne posunúť svetlo alebo niekde vyrobiť dodatočnú zásuvku, nieto ešte inak viesť nejaké vedenie. Podobný problém je aj s omietnutými železobetónovými stenami, kde estetika nie je až taká dôležitá, ale ani tam inštalácie bez väčších, invazívnych stavebných zásahov nemožno posunúť. Keďže dom pripomína živý organizmus, v ktorom sa neustále niečo mení a vyvíja, občas sú potrebné drobné zmeny v elektroinštalácii. V takýchto prípadoch je potrebné vytvoriť v stene drážku. Treba si uvedomiť, že drážka by nemala byť hlbšia ako 1 cm až 1,5 cm, pretože železobetónové steny majú len 2 cm až 3 cm hrubú ochrannú vrstvu betónu, ktorá chráni výstuž. Príliš hlboké rezanie bude mať za následok vystavenie výstuže vzduchu a vlhkosti, ktoré môže spôsobiť jej hrdzavenie. Preto, že je betón extrémne tvrdý a je ťažké urobiť pekný rovný rez, vytvorenie drážok v železobetónovej stene je potrebné zveriť do rúk profesionálom. Profesionáli urobia takúto prácu oveľa kvalitnejšie a rýchlejšie aj preto, že majú nielen skúsenosti, znalosti, zručnosti, ale aj príslušné vybavenie a náčinie. 

    Drážka v železobetónovej stene sa ľahšie maskuje, lebo môže byť ošetrená tmelom (omietkou) v podobnej farbe ako betón. Ak je betónová stena omietnutá, po skončení prác aj tak celá stena bude vymaľovaná.
    Odborný článok 1198
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia?

    Máme 2425 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2425 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia
    9.1
    1

    Chytrostav - Pavol Hanúsek


    9.4
    0

    BAUHAUS s.r.o.


    10
    2

    Majster Tomáš Mazúch


    8.8
    0

    Jozef Balla - JO-BA


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené