Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Zariadenie podkrovia

    Článok si prečítalo viac ako 1034+ používateľov
    Sťahujete sa konečne do svojho podkrovného bytu? Gratulujeme, ste jeden z mála šťastlivcov na Slovensku, ktorým sa podarilo vyriešiť bytovú otázku. Byty v podkroví majú svoje špecifiká, možno pri ich zariaďovaní budete musieť čeliť mnohým výzvam. Izby môžu byť skutočne krásne, ale kvôli šikmej streche si vyžadujú iný nábytok. Špeciálnu pozornosť treba venovať strešným trámom a oknám, treba si dobre premyslieť, akú úlohu budú mať pri zariaďovaní celého priestoru. Pokiaľ ide o zariadenie podkrovia, poradíme vám, čo by ste nemali prehliadnuť, ak chcete premeniť podkrovie na nádherné miesto pre kvalitný život.
    Odborný článok 1034
    zariadenie podkrovia
    Máme 2425 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia:

    1. Podkrovný byt má veľa krásnych prvkov

    1.1. Najzaujímavejšia je konštrukcia podkrovia

    Mnoho ľudí si vyberá podkrovné bývanie pre jeho jedinečný, dalo by sa povedať, neodolateľný šarm. V meste je určite veľkou výhodou, keď môžete z vtáčej perspektívy nerušene pozorovať oblohu alebo dianie na ulici. Manzardové byty ponúkajú úplne iný zážitok z okolia a mesta ako iné byty na nižších poschodiach. Okrem neobmedzeného výhľadu je fascinujúce aj architektonické riešenie takýchto priestorov: drevené alebo oceľové trámy a preklady, stĺpy, trojuholníková výstuž a všeličo iné. Pokiaľ ide o zariadenie podkrovia, namiesto toho, aby ste sa snažili skryť tie nádherné konštrukčné prvky, je oveľa lepšie zamyslieť sa nad tým, ako ich zakomponovať do jedinečného dizajnového usporiadania.

    Nezabúdajme, že podkrovné bývanie je jedinečné vďaka svojim špecifickým priestorovým kvalitám, ktorých neoddeliteľnou súčasťou sú do značnej miery viditeľné nosné konštrukčné prvky.

    1.2 Podkrovný byt s industriálnym nádychom

    V niektorých, predovšetkým novších bytoch v podkroví nosnú konštrukciu často tvoria oceľové stĺpy a nosníky. Na rozdiel od dreva ich nemožno ponechať v neošetrenom stave, pretože predpisy platné na úseku ochrany pred požiarmi vyžadujú, aby bola oceľ chránená nátermi alebo farbou. To znamená, že všetky časti oceľovej konštrukcie, ktoré chceme nechať viditeľné, musia byť natreté ohňovzdornými ochrannými prostriedkami, náterom alebo farbou. K dispozícii sú rôzne farebné odtiene, preto je dobré vybrať taký odtieň, ktorý bude ladiť s farebnosťou priestoru ako celku.

    1.3. Fantastická drevená strešná konštrukcia

    Zvláštnosťou podkrovných bytov je strešná konštrukcia. Drevené trámy oživia priestor a vytvoria jedinečný vzhľad v prípade, že sú zladené s celkovým zariadením bytu. Máte dve možnosti: buď ich necháte viditeľné a natriete ich farbou podľa vlastného výberu, alebo ich obložíte sadrokartónovými doskami.

    Zakrytie sadrokartónom je zvyčajne „núdzové“ riešenie tam, kde treba väčší priestor rozdeliť na dva a viac celkov, teda miestností. Vtedy je najlepšie rešpektovať líniu konštrukcie – stĺpy a trámy – vďaka tomu bude predelenie priestoru vyzerať najprirodzenejšie. Nebojte sa experimentovať a premýšľajte o možných riešeniach, ktoré môžete prediskutovať s architektom alebo interiérovým dizajnérom. 

    Univerzálny recept neexistuje: v niektorých podkrovných bytoch dobre fungujú kontrasty, v iných je uniformita oveľa lepším riešením.
    Jedným z najfascinujúcejších prvkov podkrovných bytov je určite pôsobivá strešná konštrukcia. V starších budovách je väčšinou drevená a v novostavbách je častejšie z ocele.
    Jedným z najfascinujúcejších prvkov podkrovných bytov je určite pôsobivá strešná konštrukcia. V starších budovách je väčšinou drevená a v novostavbách je častejšie z ocele.

    2. Zariadenie podkrovia - do podkrovného bývania je ideálny nábytok na mieru

    2.1. Podkrovie so šikmou strechou

    Podkrovný byt môže byť výnimočné bývanie, vyžaduje si však starostlivo premyslené zariadenie podkrovia. Šikmé stropy sú ďalším prvkom, ktorý robí podkrovné byty jedinečnými, no táto jedinečnosť má svoju cenu: klasický nábytok sa k nim nehodí. Najväčší problém nastáva v kuchyni, kde sa kvôli šikmému stropu stráca priestor potrebný na závesné skrinky či odkladacie police.

    Ideálnym riešením v danej situácii je výroba nábytku na mieru, pretože umožňuje maximálne využitie priestoru. Nábytok na mieru je spravidla kvalitnejší, preto má samozrejme dlhšiu životnosť. Zároveň veľkosť a tvar nábytku môžete prispôsobiť priestorovým možnostiam, vašim potrebám a želaniam.

    2.2. Nábytok do detskej izby na mieru

    Nábytok na mieru osloví aj deti, pretože povzbudzuje ich imaginárny svet. Pri výbere nábytku do detskej izby zabudnite na prísne pravidlá a doprajte svojej kreativite voľnosť. Riaďte sa svojím inštinktom pri výbere tvarov a farieb, bez ohľadu na to, že konečným výsledkom nebude jasne definovaný štýl alebo trend.

    Okná v podkroví môžu byť usporiadané v niekoľkých radoch nad sebou
    Okná v podkroví môžu byť usporiadané v niekoľkých radoch nad sebou

    3. Svetlo je pre každý podkrovný byt najdôležitejšie

    Pre podkrovné bývanie sú nepochybne dôležité veľké okná. Keďže manzardové byty majú často nízke steny (alebo ich vôbec nemajú), priestor pod nimi môže pôsobiť stiesnene a dusivo. Keď ide o zariadenie podkrovia,  súčasťou tohto priestoru, okrem svetlých odtieňov stien a nábytku, by mali byť aj veľké strešné okná. Okná v podkroví môžu byť usporiadané v niekoľkých radoch nad sebou. Podkrovný byt bude pôsobiť vzdušne, slnečno, priestorovo aj opticky väčší ako v skutočnosti je.

    Všetky strešné okná musia mať vhodné tienenie, aby v lete nedochádzalo k prehrievaniu bytu. Z vnútornej strany sa navyše dajú namontovať vhodné rolety či závesy, ktoré zabezpečia dostatok tienenia pre pokojný spánok.

    4. Svetlé odtiene: výsledok bude neskutočná zmena podkrovia!

    4.1. Aké odtiene zvoliť do podkrovných bytov?

    Posledným bodom pri zariaďovaní akéhokoľvek obytného priestoru, sú farebné odtiene. Každý má svoje obľúbené farby, alebo farby, ktoré ho upokojujú, uvoľňujú a pripomínajú mu niečo pekné. To je úplne bežné a v poriadku, ale pokiaľ ide o zariadenie podkrovia, je potrebná zvýšená opatrnosť. Pravidlo je jednoduché: voľte  odtiene bielej, béžovej a svetlosivej farby, alebo svetlé pastelové farby. Všetky intenzívnejšie farby, červená alebo tmavočervená, odtiene modrej, zelenej, fialovej a podobne, sú vhodné len ako akcenty, a nie ako hlavná farba v interiéri. Toto pravidlo platí aj pre iné byty, nielen podkrovné príbytky.

    4.2. Kombinácia veľkých a malých prvkov

    Spomenuté pravidlo možno uplatniť aj takto: nielen všetky väčšie stavebné prvky, ako sú steny, strop a podlaha, ale aj veľké kusy nábytku, ako sú skrine, kuchyňa, sedačka, posteľ, jedálenský stôl, koberce atď. by mali byť vo svetlých farbách, menšie prvky môžu byť vo výraznejších odtieňoch. Medzi menšie prvky patria napr. vankúše a prikrývky na pohovky a postele, kreslá, písacie stoly, jedálenské stoličky, komody, nočné alebo konferenčné stolíky a podobne. Vznikne tak vyvážený a jedinečný priestor, ktorý sa bude javiť opticky väčší, ako v skutočnosti je.

    Farby v podkrovnom byte by mali byť svetlé a pokojné
    Farby v podkrovnom byte by mali byť svetlé a pokojné
    Odborný článok 1034
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia?

    Máme 2425 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2425 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia
    9.3
    0

    VM Unistav - Vincent Michalina


    8.7
    0

    RBC plus, s.r.o.


    8.7
    0

    René Rusnák- Rebel bez príčiny


    10
    4

    Baltazár Herák - Čachtice


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené