Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Suterén prerobený na obytný priestor

    Článok si prečítalo viac ako 1224+ používateľov
    V čase, keď sa riešenie bytovej otázky a hľadanie životného priestoru stáva čoraz väčšou výzvou najmä v preľudnených mestských oblastiach, aktuálny je trend rekonštrukcií starších budov. Mnohé z nich majú nevyužité pivnice, ktoré sú často vlhké a nefunkčné. Všetko si treba dobre premyslieť a dopredu naplánovať, z týchto priestorov sa dá urobiť príjemné miesto na život.
    Odborný článok 1224
    sanacia suterenu.JPG
    Máme 2425 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia:

    1. Sanácia pivnice

    Pri rekonštrukcii pivníc sa väčšinou stretávame s riešením problému vlhkosti, preto je potrebné najskôr kvalitatívne a komplexne preskúmať existujúci stav ochranného náteru na stene pivnice (tepelná izolácia, hydroizolácia). Len vizuálnym posúdením stavu vnútorných stien vieme rýchlo určiť, v akom stave je hydroizolácia, alebo či vôbec plní svoju funkciu.

    V prípade, že sú steny mokré a plné škvŕn, v druhom kroku bude potrebné najskôr opraviť  hydroizoláciu (nová membrána, injektáž...), aby vznikol zdravý a suchý priestor. Potom je na rade vysúšanie steny a aplikácia tepelnej izolácie.  Zamedzia sa tak energetické straty, prostredie bude oveľa príjemnejšie a celá pivnica sa premení na miesto vhodné na bývanie.

    Najkomplexnejšou možnosťou je vykopať zeminu pozdĺž stien suterénu, odstrániť existujúcu a poškodenú hydroizoláciu a dôkladne vyčistiť steny. Skôr ako sa pristúpi k sanácii, je potrebné všetko dobre vysušiť a potom naniesť novú hydroizoláciu. V tomto zmysle treba zvážiť sanáciu sokla a práce pozdĺž základov, ale podobný princíp platí pre steny pivnice.

    Pokiaľ ide o steny pivnice, je veľmi dôležité zistiť, či sa na pozemku bezprostredne okolo domu a pozdĺž základov nenachádza voda. V takom prípade je potrebné zabudovať   hydroizoláciu – bitúmenovú membránu v dvoch vrstvách.

    2. Tepelná izolácia XPS

    Ďalším krokom je kladenie tepelnej izolácie z extrudovaného polystyrénu (XPS) – s hladkým povrchom (FIBRANxps 300-L), ktorá je špeciálne určená pre tento typ aplikácie. V skutočnosti by sa mala použiť na tepelnú izoláciu mimo hydroizolačného plášťa. Všetko spolu by malo byť pokryté drenážnou vrstvou so šírkou najmenej 20 cm a pri styku so zemou sa kladie aj filtračná vrstva.

    Tepelná izolácia z extrudovaného polystyrénu (XPS) z vonkajšej strany plní niekoľko funkcií súčasne: tepelná izolácia s nezmenenými charakteristikami minimálne 50 rokov (certifikát ETA), ochrana hydroizolácie pred mechanickým poškodením a neprerušovaný vonkajší ochranný plášť (zamedzenie vzniku tzv. tepelných mostov).

    Ďalšou možnosťou rekonštrukcie suterénu je rekonštrukcia zvnútra. Nie je to však také jednoduché ako sa na prvý pohľad môže zdať, výberu tepelnej izolácie je potrebné venovať náležitú pozornosť a byť veľmi opatrní; nie každý materiál je vhodný na každé použitie a existujú aj kroky, ktoré sa musia dodržať, aby všetka vaša námaha nakoniec nebola celkom márna. 

    Lepenie tepelnej izolácie na hydroizolačnú vrstvu
    Lepenie tepelnej izolácie na hydroizolačnú vrstvu

    Ak máte záujem o obnovu alebo rekonštrukciu pivnice (suterénu), môžete nás kontaktovať na DaiBau.sk. Pošlite dopyt našim overeným realizátorom rekonštrukcií, dostanete viacero ponúk. Pripravili sme pre vás niekoľko rád v oblasti obnovy a rekonštrukcie budov.

    Informácie o cenách nájdete v kalkulačke cien.

    Odborný článok 1224
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia?

    Máme 2425 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2425 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia
    10
    1

    Roman Utaši


    10
    1

    KanreK s.r.o.


    10
    1

    STAV-IL Trade s. r. o.


    8.6
    3

    Interlok s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené