Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Podkrovné bývanie

    Článok si prečítalo viac ako 690+ používateľov
    Veľmi často sa stáva, že ľudia sú nútení upraviť podkrovie na bývanie. Rekonštrukcia podkrovia, najčastejšie so šikmými stenami, môže byť veľmi zaujímavá, zvlášť pre interiérových dizajnérov. Samotná úprava závisí predovšetkým od sklonu strechy, jej tvaru a od strešnej konštrukcie. Podkrovie umožňuje vytvoriť priestor podľa vlastného želania, umožňuje hru s tieňmi a farbami, vytvorenie prekvapivej atmosféry.
    Odborný článok 690
    podkrovne byvanie
    Máme 2425 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia:

    1. Návrh interiéru podkrovia

    Podkrovie je špecifický priestor, pretože je najčastejšie pod šikmou strechou. Práve preto priestor musí byť správne usporiadaný, aby pôsobil priestrannejšie a zároveň bol dobre osvetlený. 

    Architekti a interiéroví dizajnéri zvyčajne odporúčajú nezasahovať do interiéru podkrovia, aby všetky vnútorné drevené prvky zostali viditeľné. Ak je strešná konštrukcia drevená, tým lepšie. Ak v priestore nie je betón ani priečky, priestor bude svetlejší, vzdušnejší a priestrannejší, menej stiesnený.

    Odporúča sa nezasahovať do interiéru podkrovia, aby všetky vnútorné drevené prvky zostali viditeľné  
    Odporúča sa nezasahovať do interiéru podkrovia, aby všetky vnútorné drevené prvky zostali viditeľné  

    2. Podkrovné bývanie - zateplenie je nevyhnutné!

    Podkrovie musí byť riadne zateplené, ak si v ňom chcete zabezpečiť pohodlné a energeticky nenáročné bývanie. Nedostatočne izolované podkrovie môže spôsobiť zbytočné tepelné straty, kondenzáciu a tvorbu plesní, čo môže viesť k zlému zdravotnému stavu a vysokým nákladom na energie.

    Pri voľbe izolácie podkrovia je dôležité zohľadniť viacero faktorov. Dôležité je vybrať správny typ izolácie – taký, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám a rozpočtu. Izolácia musí byť správne nainštalovaná a zateplené musí byť celé podkrovie vrátane stien, podlahy a stropu.

    2.1. Minerálna vlna do podkrovného bývania

    Jedným z najbežnejších typov izolácie podkrovia je minerálna vlna. Tento typ izolácie je vyrobený zo sklenených vlákien alebo minerálnej vlny a možno ho ľahko inštalovať medzi stropné trámy alebo steny. Minerálna vlna je účinná pri znižovaní tepelných strát. Nové generácie minerálnej vlny vytvárajú pri používaní výrazne menej prachu než tradičná minerálna vlna. 

    2.2. Polystyrén do podkrovného bývania

    Ďalšou možnosťou je použitie penového polystyrénu (EPS), ktorý sa často používa na izoláciu stien a stropov. Penový polystyrén má extrémne nízku tepelnú vodivosť a znižuje tepelné straty. Okrem toho zabraňuje vzniku plesní.

    Podkrovie musí byť riadne zateplené, ak si v ňom chcete zabezpečiť pohodlné a energeticky nenáročné bývanie
    Podkrovie musí byť riadne zateplené, ak si v ňom chcete zabezpečiť pohodlné a energeticky nenáročné bývanie

    2.3. Montáž izolácie v podkrovnom priestore

    Na izoláciu podkrovia sa často používa minerálna vlna alebo celulóza. Minerálna vlna môže byť položená medzi podlahové trámy alebo vložená do medzier medzi existujúcimi a novými podlahami. Celulózová izolácia je vyrobená z recyklovaného papiera a má vynikajúce tepelné a zvukové izolačné vlastnosti.

    Naša rada: Aj keď si podkrovný priestor, samozrejme, môžete zatepliť aj svojpomocne – takéto práce radšej prenechajte skúsenému realizátorovi. Nesprávna inštalácia izolácie môže spôsobiť kondenzáciu, čo môže viesť k zdravotným problémom a škode vo vašom podkroví. 

    2.4. Výhody primeranej izolácie podkrovia

    Izolácia podkrovia zlepšuje kvalitu vzduchu tým, že znižuje prenikanie chladu a vlhkosti do podkrovia, čo môže zabrániť vzniku plesní a vlhkosti, a zlepšuje zdravie a pohodlie vašej rodiny. Vlhký vzduch môže spôsobiť alergie a dýchacie problémy, preto takáto mikroklíma určite nie je žiaduca a treba sa jej vyhýbať.

    Okrem zlepšenia kvality ovzdušia a komfortu môže správna izolácia podkrovia viesť k značným úsporám nákladov za vykurovanie a chladenie. So správnou izoláciou budete môcť udržať váš domov v teple v chladných mesiacoch a v chlade v letných mesiacoch, čím prispejete k udržateľnejšiemu životnému štýlu.

    Naša rada: Pri zatepľovaní podkrovia treba brať do úvahy kvalitu a vek existujúcej strešnej krytiny. Ak je strešná krytina stará alebo poškodená, môže dochádzať k netesnostiam, k výskytu vlhkosti a kondenzácie. Vtedy sa odporúča pred inštaláciou izolácie najprv vymeniť strešnú krytinu.

    3. Rozmiestnenie okien v podkroví

    Keď ide o podkrovné bývanie, je veľmi dôležité, aké bude rozmiestnenie okien. Okenné otvory na streche opticky zväčšujú priestor a poskytujú dostatok prirodzeného svetla. Aby sa to dosiahlo, strecha by nikdy nemala byť zatvorená. Strešné okná sa montujú o niečo ťažšie ako klasické (dajú sa nahradiť panoramatickými oknami). Dôležité je, aby bol dostatočný počet okien.  

    Keď ide o rozmiestnenie okien, treba prihliadať, na ktorú svetovú stranu je okno orientované, a samozrejme, na sklon strechy. Odporúča sa umiestniť strešné okná vo výške nie menšej ako 90 cm (od podlahy) a niektoré okná môžu byť zdvihnuté ešte vyššie, dokonca pod samotný hrebeň. Tým spôsobom sa môže dosiahnuť veľmi zaujímavý svetelný efekt, najmä v noci.

    Odporúča sa umiestniť strešné okná vo výške nie menšej ako 90 cm (od podlahy) 
    Odporúča sa umiestniť strešné okná vo výške nie menšej ako 90 cm (od podlahy) 

    Ak existuje možnosť využiť prednú stenu podkrovia, je to veľmi pozitívne, má zmysel umiestniť do nej obytný priestor. Ak takáto možnosť nie je, odporúča sa, aby strešné okno v obytnom priestore bolo o niečo väčšie, väčšie ako 2 m2. Pre zabezpečenie dostatku svetla je možné vytvoriť aj vikier, ktorý môže vytvoriť zaujímavý priestor.  

    3. Podkrovné bývanie – zariadenie priestoru a nábytok

    Opatrní musíme byť aj pri usporiadaní nábytku. Ak je celé podkrovie dostatočne vysoké, aby ste v ňom mohli normálne stáť a pohybovať sa, nie je problém. Ak je však parapetná stena (stena po stranách podkrovia) nižšia, možno ju využiť len na umiestnenie nižšieho nábytku. Do podkrovia sa väčšinou nezmestia skrine bežných rozmerov, takže úloha je o to náročnejšia. Odporúčame vám na tieto práce najať si na to architekta, ten totiž bude vedieť ako zladiť všetky potrebné prvky podľa vašich požiadaviek. 

    Odborný článok 690
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia?

    Máme 2425 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2425 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia
    8.8
    1

    Andrej Herak - Častkovce


    9.4
    0

    VMV STAVBY A OBCHOD s.r.o.


    9.3
    0

    Ad Rem Real stavebno - obchodná s.r.o.


    8.7
    0

    Lukáš Salay


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené