Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Úprava a rekonštrukcia podkrovia

    Článok si prečítalo viac ako 1859+ používateľov
    Chýba vám priestor? Máte nevyužité podkrovie, manzardu? Úprava podkrovia alebo rekonštrukcia manzardy vám môže poskytnúť priestor navyše, presne toľko, koľko potrebujete, a možno aj viac.
    Odborný článok 1859
    adaptacia manzardy
    Máme 2424 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia:

    1. Manzarda a jej výhody

    Manzardy, vlastne podkrovné byty, boli kedysi považované za najmenej kvalitné, pretože boli zle izolované, v zime v nich bolo chladno, v lete horúco a zvyčajne viedlo k nim nekonečné množstvo schodov. Technológia výstavby pokročila, životné návyky sa zmenili a dnes patria podkrovné byty k tým najžiadanejším. Podkrovné byty sú mimoriadne svetlé a vzdušné a vzhľadom na konštrukciu strechy aj mimoriadne priestranné a flexibilné, veľmi atraktívne zvlášť pre mladších ľudí. Výhodou týchto bytov je, že sa dajú ľahko a jednoducho prerobiť priečkami.

    2. Adaptácia (úprava) podkrovia

    Adaptácia znamená zmenu účelu priestoru. To znamená, že podkrovie predtým nebolo určené na bývanie, potrebná je radikálna zmena – úprava podkrovia. Kedysi dolné časti domu na bývanie úplne postačovali, podkrovie slúžilo na odkladanie nepotrebných vecí a pivnice slúžili na skladovanie potravín a palivového dreva. V posledných desaťročiach je situácia iná, najmä ak v spoločnej domácnosti zostáva žiť niekoľko generácií. Mladší si väčšinou vyberajú podkrovie, starší ostávajú na prízemí. Bez ohľadu na architektonické riešenie, niektoré zásahy sú trvalé. Inštalujú sa elektrické, vodovodné a iné inštalácie. Nasleduje montáž strešných okien, položenie izolácie v hrúbke 20 až 30 cm, položenie paropriepustnej fólie, parozábrany a montáž hliníkovej alebo drevenej podkonštrukcie. Stropy sa potom uzavrú ohňovzdornými Knauf panelmi. Nasleduje zhotovenie podlahy, najčastejšie suchého poteru a položenie podlahovej krytiny. Po montáži priečok a vymaľovaní je podkrovie pripravené na montáž kúpeľňového a kuchynského nábytku, montáž a rozmiestnenie iného nábytku, upratovanie, čistenie a nakoniec nasťahovanie.

    Manzadry sú priestranné, vzdušné a svetlé
    Manzadry sú priestranné, vzdušné a svetlé

    3. Rekonštrukcia manzardy

    Aj keď to znie podobne, rekonštrukcia podkrovia nie je to isté ako adaptácia (úprava) podkrovia. Rekonštrukcia podkrovia, resp. manzardy znamená, že sa po zásahu nezmení jeho účel, vykonáva sa, keď je potrebné osviežiť materiály, a/alebo predeliť priestory, vymeniť niektoré prvky. Na adaptáciu podkrovia je potrebné stavebné povolenie, najmä ak je plánovaný zásah do nosnej konštrukcie stavby (búranie múrov, otvory pre väčšie okná, zmena strešnej konštrukcie, zhotovenie betónovej dosky, prerazenie otvoru na pridanie schodiska a podobne).

    Zhotovením manzardy získate nový obytný priestor.

    Ak máte záujem o úpravu alebo rekonštrukciu manzardy (podkrovia), môžete nás kontaktovať na DaiBau.sk, pošlite dopyt alebo nám položte otázku. Na našich stránkach nájdete ďalšie rady týkajúce sa tejto témy.

    Informácie o cene sú dostupné v cenovej kalkulačke.      

    Odborný článok 1859
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia?

    Máme 2424 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2424 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia
    9.6
    0

    MHM-Marián Hyža s.r.o.


    10
    1

    Ľubomír Semivan


    8.7
    0

    BauROTH s.r.o.


    9.2
    0

    Jozef Sládok Plast Stav


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené