Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Tepelné čerpadlo: ako tepelné čerpadlá fungujú a ktoré si vybrať?

    Až 77 % celkovej energie spotrebovanej v domácnostiach ide na vykurovanie našich príbytkov. Je jasné, že úmerne spotrebe sú podľa aktuálnych cien energií aj náklady veľmi vysoké. Náklady možno drasticky znížiť inštaláciou tepelného čerpadla. Čo je tepelné čerpadlo? Ako fungujú tepelné čerpadlá podľa rôznych zdrojov, z ktorých odoberajú teplo a aké úspory umožňujú? Toto aj viac sa dozviete v tomto článku. 
    Odborný článok 319
    tepelne cerpadlo
    Máme 860 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo:

    1. Ako fungujú tepelné čerpadlá?

    V tepelných čerpadlách je najčastejšie používaný tzv. parný kompresorový chladiaci obeh. V tepelných elektrárňach sa teplo premieňa na mechanickú prácu na pohon elektrických generátorov; pri tepelnom čerpadle sa mechanická práca používa na zvýšenie tepla na vyššiu úroveň, napríklad: z +10 °C na +50 °C. Chladivo, ktorým je zvyčajne plyn, sa pri nižšom tlaku a nízkych teplotách pri spotrebe tepla z okolia vyparuje a pri vyššom tlaku a vyšších teplotách kondenzuje a následne odovzdáva teplo do vykurovacieho systému.

    Pomer medzi vyprodukovanou tepelnou energiou z tepelného čerpadla (výstupná energia) a spotrebovanou elektrickou energiou (vstupná energia) sa nazýva koeficient výkonu tepelného čerpadla, resp. vykurovací faktor alebo vykurovacie číslo (COP – Coefficient of Performance). Čím vyššia je táto hodnota (koeficient), tým je čerpadlo účinnejšie a hospodárnejšie z hľadiska spotrebovanej energie.

    Teplo na vykurovanie je možné odoberať z podzemnej vody, pôdy pri budove, pomocou zemného kolektora, geosond a dokonca aj zo vzduchu. Kompresor tepelného čerpadla stláča a ohrieva plyn, ktorý odovzdáva teplo vykurovaciemu médiu, zvyčajne vode alebo vzduchu. Dôležitým údajom o tepelnom čerpadle je vykurovacie číslo, ktoré predstavuje pomer medzi vstupnou a výstupnou energiou.

    Tepelné čerpadlo schéma
    Tepelné čerpadlo odoberá teplo akumulované vo vzduchu, vode alebo zemi a odovzdáva ho do vykurovacieho systému

    2. Prevádzka tepelných čerpadiel podľa zdroja tepla

    Názov tepelného čerpadla sa skladá z prvého a druhého slova. Prvé slovo sa vzťahuje na zdroj nízkopotencionálneho tepla a druhé slovo označuje látku, do ktorej sa teplo odovzdá. Podľa druhu energie, ktorá ich poháňa, sa tepelné čerpadlá delia do troch veľkých skupín: vzduch-voda (odber tepla z vonkajšieho alebo odpadného vzduchu), voda-voda (odber tepla z vody) a zem-voda (odber tepla z povrchovej vrstvy zeme alebo z hlbinného vrtu). Nosičom tepla (energie) vo všetkých typoch tepelných čerpadiel je voda, líšia sa však zdrojom, z ktorého sa teplo odoberá. Pretože nie v každej lokalite je možné voliť medzi všetkými troma typmi tepelných čerpadiel, pri výbere vhodného typu tepelného čerpadla je potrebná pomoc odborníka, ktorý vypracuje rozbor lokality a na základe vášho rozpočtu a želaní určí najvhodnejší zdroj.

    Okrem environmentálnych podmienok a potrieb vašej domácnosti dôležitý je aj rozpočet, ktorý musíte dodržiavať. V každom prípade vám odporúčame vyhľadať pomoc odborníkov, keďže túto prácu nezvládnete sami. Odborník vypracuje plán a projekt, vykoná potrebné zemné, stavebné a inštalačné práce a neskôr sa postará o údržbu a servis tepelného čerpadla.

    2.1. Tepelné čerpadlo vzduch-voda

    Tepelné čerpadlo vzduch-voda odoberá teplo z okolitého vzduchu a odovzdáva ho vode vykurovacieho systému. Koeficient výkonu tohto typu tepelného čerpadla sa pohybuje v rozmedzí od 3,4 do 4.

    Tepelné čerpadlo vzduch-voda
    Tepelné čerpadlo vzduch-voda

    2.2. Tepelné čerpadlo zem-voda

    Tepelné čerpadlo zem-voda odoberá teplo zo zeme a odovzdáva ho vode vykurovacieho systému. Koeficient výkonu tohto typu tepelného čerpadla sa pohybuje v rozmedzí od 4,4 do 5.

    Tepelné čerpadlo zem-voda
    Tepelné čerpadlo zem-voda

    2.3. Tepelné čerpadlo voda-voda

    Tepelné čerpadlo voda-voda odoberá teplo z podzemnej alebo povrchovej vody a odovzdáva ho vode v potrubí vykurovacieho systému. Koeficient výkonu tohto typu tepelného čerpadla sa pohybuje v rozmedzí od 5,2 do 6,2.

    Tepelné čerpadlo voda-voda
    Tepelné čerpadlo voda-voda

    3. Ako funguje tepelné čerpadlo: úspory

    Tepelné čerpadlo využíva na svoju prevádzku elektrickú energiu a zároveň aj energiu z okolitého prostredia. Pokiaľ ide o pomer týchto vstupov, ktoré sa podieľajú na výrobe tepla, 1/3 tvorí elektrická energia a 2/3 energia odoberaná z okolitého prostredia. Vyrobené teplo sa používa na vykurovanie domácnosti cez podlahové vykurovanie alebo radiátory, na ohrev vody alebo v letných mesiacoch na vychladenie domácnosti. Ak porovnáme vykurovanie tepelným čerpadlom s vykurovaním vykurovacím olejom, úspora môže byť 2,5-krát až 4-krát vyššia. Táto účinnosť bude tým vyššia, čím nižšiu teplotu na vykurovanie potrebujete.

    Tepelné čerpadlá sú vhodné najmä na nízkoteplotné vykurovanie veľkých plôch – stenové, stropné alebo najčastejšie podlahové vykurovanie.

    4. Účinnosť tepelných čerpadiel: ktoré si vybrať?

    Ak tepelné čerpadlo pracuje s nižším výkonom, než na aký bolo optimálne navrhnuté, účinnosť tepelného čerpadla bude nižšia. Preto je potrebné pred kúpou a inštaláciou tepelného čerpadla určiť energetické potreby vášho domu, vykurovacieho systému (napr. radiátory alebo podlahové kúrenie) a aké médium máte k dispozícii: vodu, zem alebo vzduch. Pred rozhodnutím sa poraďte s odborníkmi na vykurovacie systémy s tepelným čerpadlom, ktorí vám poradia a prevedú vás celým procesom.

    Odborný článok 319
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo?

    Máme 860 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 860 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo
    9.7
    0

    Lincmaier s.r.o.


    9.1
    0

    UnicoTrade plus, s.r.o.


    9.4
    0

    ZAMANN s. r. o.


    10
    11

    PROFIVODAR s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené