Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Vykurovanie tepelným čerpadlom

    Článok si prečítalo viac ako 1309+ používateľov
    Vykurovanie tepelným čerpadlom predstavuje ekonomické a zároveň najekologickejšie vykurovanie. Umožňuje bezstarostné bývanie v teplom a sviežom domove, spôsobom šetrným k životnému prostrediu.
    Odborný článok 1309
    vykurovanie tepelnym cerpadlom
    Máme 861 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo:

    1. Ako fungujú tepelné čerpadlá?

    Tepelné čerpadlo využíva teplo z okolia, ktoré premieňa na energiu a zdroj tepla. Nateraz existuje niekoľko typov, najznámejšie sú energetické tepelné čerpadlá používané na vykurovanie priestorov a tepelné čerpadlá na  ohrev úžitkovej vody. Vykurovanie tepelným čerpadlom vám oproti iným riešeniam týkajúcim sa vykurovania poskytuje ekonomický a ekologický spôsob bývania, keďže tepelné čerpadlo na svoju prevádzku využíva obnoviteľné zdroje energie – vzduch, vodu a pôdu.

    Tepelné čerpadlá vzduch-voda čerpajú energiu zo vzduchu aj pri teplotách do -25 stupňov Celzia
    Tepelné čerpadlá vzduch-voda čerpajú energiu zo vzduchu aj pri teplotách do -25 stupňov Celzia

    2. Vykurovanie tepelným čerpadlom – typy:

    2.1. Tepelné čerpadlo vzduch-voda

    Aj studený vzduch je plný energie. Vzduch je nevyčerpateľný zdroj energie a je dostupný všade. Najmodernejšie verzie tepelných čerpadiel vzduch-voda umožňujú vykurovanie aj pri vonkajšej teplote -25 °C. Aj pri tak nízkej teplote vonkajšieho vzduchu stále ušetríte 50 % energie. Ide o investične najlacnejší typ tepelného čerpadla, jednoduchá a lacná je aj inštalácia a údržba.

    2.2. Tepelné čerpadlo voda-voda

    Podzemná voda je vďaka relatívne vysokej teplote ideálnym zdrojom tepla, pretože dosahuje vysoké výkonové číslo (COP – Coefficient Of Performance). Z toho vyplýva, že tento zdroj je energeticky najefektívnejší (hodnotené celoročne). Tepelné čerpadlá voda-voda poskytujú vysoký tepelný výkon pri veľmi malých vonkajších rozmeroch.

    2.3. Tepelné čerpadlo zem-voda

    Tepelné čerpadlá pôda-voda využívajú tepelnú energiu nahromadenú v pôde. Je tam akumulované veľké množstvo slnečnej energie, ktorú možno využiť na vykurovanie domu a/alebo ohrev úžitkovej vody.

    Tepelné čerpadlá poskytujú ekonomický a ekologický spôsob bývania, pretože využívajú obnoviteľné zdroje energie – vzduch, vodu a pôdu (na obrázku)
    Tepelné čerpadlá poskytujú ekonomický a ekologický spôsob bývania, pretože využívajú obnoviteľné zdroje energie – vzduch, vodu a pôdu (na obrázku)

    Odborná rada zo spoločnosti iKLIMATIZÁCIE

    1. Čo je to tepelné čerpadlo a ako ho vybrať?

    Tepelné čerpadlo je stroj, ktorý dokáže využiť nizkopotenciálnu tepelnú energiu (zem, vzduch, voda) a koncentrovať ju na vyššiu teplotnú hladinu. Túto premenu vykonáva kompresor, ktorý stláča chladiace médium na nami požadovanú teplotnú úroveň. Zaujimavosťou je to, že tento stroj vymyslel slovák Aurel Stodola kedy skonštruoval v roku 1928 prvé tepelné čerpadlo, ktoré dodnes vykuruje radnicu v Ženeve a odoberá pri tom teplo z vody ženevského jazera.

    Pri výbere si treba uvedomiť hlavne to, že zdroj vykurovania si kupujeme zvyčajne na dlhé obdobie a preto by som odporučil zamerať sa na kvalitu, ktorú doma chceme mať. Hlavná otázka je nasledovná: aký výkon potrebujeme? V prvom rade si treba vytiahnuť zo šuflíka projekt stavby a vypočítať tepelnú stratu budovy na danom území, ak sa k tomuto nedopátrame, treba sa aspoň odraziť od spotrebovaného tepla na vykurovanie za minulé roky. Dôležitý faktor je aj región, v ktorom chceme čerpadlo inštalovať (je značný rozdiel sever a juh Slovenska). Vysokoteplotné čerpadlo vyberáme v prípade, ak máme doma radiátory alebo ak máme podlahovku, volíme nízkoteplotné. Najideálnejšia kombinácia pre tepelné čerpadlo inštalované na teplejšom juhu Slovenska je tam, kde máme v celom objekte podlahové kúrenie.

    2. Sú tepelné čerpadlá použiteľné iba pre novostavby alebo je možné použiť ich aj pri rekonštrukciách?

    Na túto otázku odpovieme úplne jednoducho: tepelné čerpadlo vieme použiť všade tam, kde nám postačuje teplota vody, ktorú dokáže počas vykurovacej sezóny tepelné čerpadlo dodať. Jednoduchšie povedané tak, aby sme v decembri pri vonkajšej teplote -10 stupňov nemali doma studené radiátory. Hovorím to preto, lebo pri mínusových teplotách klesá výkon tepelného čerpadla a taktiež jeho maximálna teplota vody, ktorú vie systému poskytnúť. Z praktického hľadiska, vysokoteplotné tepelné čerpadlo vie vykúriť starší rodinný dom s radiátormi rovnako dobre ako novostavba nízkoteplotného čerpadla s podlahovým vykurovaním. Rozdiel na ktorý by som chcel upozorniť je spotreba elektrickej energie. Čím je vonkajšia teplota nižšia stúpa spotreba, a tak isto nám spotreba stúpa čím vyššia je teplota vody, ktorou vykurujeme. Cena energií je v dnešnej dobe hlavnou témou, preto ak idete stavať alebo rekonštrovať dom alebo byt, snažte sa tepelné čerpadlo skombinovať s podlahovým kúrením.

    3. Aká je cena tepelných čerpadiel v porovnaní s ostatnými zdrojmi tepla? Oplatí sa kúpa?

    Aj pri tejto otázke budem úprimný, totiž som na túto tému písal bakalársku a diplomovú prácu. Premenné, ktoré do výpočtu vkladáme, sa nám s dobou, ktorú čerpadlo budeme používať, môžu menej alebo viac výrazne meniť. Výhody v porovnaní s ostatnými tradičnými zdrojmi tepla, ktoré by som chcel zvýrazniť sú:

    Jednoduchosť používania – tepelné čerpadlo nepotrebuje pravidelný ročný servis (pravidelný ročný servis potrebuje každý tradičný zdroj tepla) a taktiež nepotrebuje žiadnu Vašu pozornosť. K porovnaniu by som použil prácnosť pri kúrení tuhým palivom.

    Elektrická energia – hlavne v tejto dobe si uvedomujeme najmä pri plyne závislosť od iných krajín, keďže je Slovensko, pokiaľ ide o elektrickú energiu, plne sebestačné.

    Udržateľnosť – Práve vďaka prevažnému využívaniu obnoviteľných zdrojov, tepelné čerpadlo je jedno z najudržateľnejších riešení pre vykurovanie, chladenie a prípravu teplej vody.

    V tomto období už laické porovnanie s ostatnými tepelnými zdrojmi začína vychádzať jednoznačne v prospech tepelného čerpadla. Toho následkom je enormný záujem práve o tento zdroj tepla.

     Pán Ing. Ľubomír Orolin, spoločnosť iKLIMATIZÁCIE

    3. Tepelné čerpadlo šetrí prírodu aj peniaze

    3.1. Ktorý typ tepelného čerpadla ušetrí najviac?

    Prvé miesto – tepelné čerpadlo voda-voda

    Najviac energie a peňazí sa ušetrí, keď sa na vykurovanie používa tepelné čerpadlo voda-voda. Samozrejme, ak je k dispozícii dostatok kvalitnej vody. Priemerná ročná teplota podzemnej vody sa pohybuje okolo 10 stupňov Celzia. Energetická efektívnosť takýchto systémov dosahuje vysoké hodnoty, ročné výkonové číslo (COP) je 5, čo umožňuje najväčšie úspory. 

    Druhé miesto – tepelné čerpadlo zem-voda

    Ak nie je zabezpečený prístup k spodnej vode alebo prístup nie je na konkrétnom pozemku, druhé miesto si zaslúži tepelné čerpadlo zem-voda. Na to je potrebná dostatočne veľká plocha, na ktorej sa umiestni (zakope) horizontálny zemný kolektor alebo vertikálna sonda. Energetická efektívnosť takýchto systémov dosahuje o niečo nižšie hodnoty, výkonové číslo  je asi 4

    Tretie miesto – tepelné čerpadlo vzduch-voda

    Ak nie je k dispozícii ani voda ani pôda, môže sa použiť tepelné čerpadlo vzduch-voda, keďže vzduch je všade dostupný v neobmedzenom množstve. Výkonové číslo je nad 3,5 a v niektorých oblastiach aj nad 4.

    3.2. Šetrí sa viac s tepelným čerpadlom použitým na vykurovanie alebo ohrev teplej úžitkovej vody?

    Najviac sa ušetrí ak sa v domácnosti používa vykurovanie tepelným čerpadlom. Ak sa však zároveň tepelné čerpadlo používa aj na ohrev úžitkovej vody, úspory budú ešte vyššie a benefity ešte väčšie. Ale určite najdôležitejšie je znížiť náklady na vykurovanie. V porovnaní s klasickými zdrojmi energie tepelné čerpadlo je jedným z najúspornejších typov vykurovania na trhu.

    Vykurovací systém v kombinácii s tepelným čerpadlom umožňuje veľké úspory
    Vykurovací systém v kombinácii s tepelným čerpadlom umožňuje veľké úspory

    4. Tepelné čerpadlá a radiátorové alebo podlahové kúrenie

    Pri klasických radiátoroch sa ohrieva vzduch v miestnosti, pri podlahovom alebo stenovom systéme ohrievajú sa telesá, predmety. Kombinácia tepelného čerpadla a systému podlahového vykurovania poskytuje pocit tepla a pohodlia aj pri teplote o 2 stupne Celzia nižšej ako zvyčajne. Vďaka tomu sa znižuje potreba tepla o 5 až 8 %, čo ešte zvyšuje úspory.

    Odborný článok 1309
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo?

    Máme 861 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 861 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo
    9.7
    0

    MB Tech, s. r. o.


    9.2
    0

    Primelex s. r. o.


    10
    2

    ELEKTRO KLIMA - MP s.r.o.


    9.6
    0

    LUVITHERM s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené