Pre oblasť

    Tepelné čerpadlo vzduch-voda

    Článok si prečítalo viac ako 607+ používateľov
    Vzduch je všade okolo nás a je nevyčerpateľným zdrojom energie. Moderné tepelné čerpadlo vzduch-voda umožňuje čerpanie energie aj z veľmi studeného vzduchu. Testy ukázali, že aj pri vonkajších teplotách až do mínus -25 °C dokáže ušetriť až 50 % energie. Tepelné čerpadlá sú energeticky efektívnym a udržateľným spôsobom vykurovania, preto sa stávajú čoraz obľúbenejšou voľbou pri vykurovaní novostavieb a renovovaných starších domov.
    Odborný článok 607
    tepelne cerpadlo vzduch voda
    Máme 860 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo:

    1. Tepelné čerpadlo vzduch-voda - výhody

    Tepelné čerpadlo vzduch-voda je zo všetkých typov tepelných čerpadiel najlacnejšie. Jeho inštalácia a údržba sú tiež cenovo dostupné. Zvyčajne je navrhnuté tak, aby samostatne pokrylo všetky tepelné straty domu alebo bytu pri vonkajších teplotách do -5 °C. Pri nižších vonkajších teplotách sa tepelné čerpadlo kombinuje s iným zdrojom vykurovania. V tunajších klimatických podmienkach je tepelné čerpadlo schopné pokryť viac ako 98 % tepelnej potreby budovy.

    Elektrické ohrievače sú najčastejšie náhradným alebo druhým zdrojom vykurovania v novostavbách. V existujúcich budovách je však väčšinou predinštalovaný vhodný klasický zdroj vykurovania, ktorý môže byť použitý pri poklese vonkajšej teploty pod -5 °C, čo umožňuje jednoducho, väčšinou automaticky, pomocou elektronického ovládania prepnúť z tepelného čerpadla na iný zdroj vykurovania.

    Prevádzku tepelného čerpadla vzduch-voda je možné jednoducho riadiť elektronickým ovládaním
    Prevádzku tepelného čerpadla vzduch-voda je možné jednoducho riadiť elektronickým ovládaním

    2. Tepelné čerpadlo vzduch-voda - prevádzka

    Tepelné čerpadlo vzduch-voda dokáže získať dostatok energie aj zo studeného vzduchu a zohriať vodu na 60 °C. Vtedy funguje veľmi podobne, teda na rovnakom princípe, ale v opačnom smere ako chladnička alebo klimatizácia (chladiaci okruh). To je jeden z dôvodov, prečo možno tepelné čerpadlá použiť na vykurovanie aj chladenie.

    2.1. Chladivo absorbuje tepelnú energiu zo vzduchu

    Potrubie vonkajšej jednotky je naplnené chladivom (na báze freónu), ktoré ním cirkuluje. Vonkajšie ventilátory nasávajú a vyfukujú studený vonkajší vzduch cez vinutie cievky. Teplota odparovaného chladiva je -50 °C. Preto môže chladivo absorbovať teplo z okolitého vzduchu, aj keď je pod bodom mrazu, pretože je teplo stále vyššie ako teplota chladiva.

    2.2. Kompresor tepelného čerpadla stláča chladivo

    Chladivo, ktoré prečerpáva teplo zo vzduchu do interiéru, komprimuje (stláča) kompresor a skvapalňuje ho. V dôsledku toho teplota chladiva stúpa.

    2.3. Teplo sa prenáša do vykurovacieho systému

    Vo výmenníku tepla tepelného čerpadla sa teplo z chladiva odovzdáva vode cirkulujúcej vo vykurovacom systéme (radiátory, podlahové kúrenie) alebo vo vodovodnom systéme (ohrev teplej úžitkovej vody).

    2.4. Odparovanie chladiva

    Po odovzdaní tepla z chladiva do vody prechádza teplo cez expanzný ventil. Tam na rozdiel od kompresora klesá tlak a chladivo sa odparuje, pričom samozrejme opäť klesá aj jeho teplota. Chladivo sa potom vracia späť do vonkajšej jednotky, kde sa celý proces začína odznova.

    Tepelné čerpadlá vzduch-voda dokážu aj zo studeného vzduchu získať dostatok energie na ohrev vody na 60 stupňov Celzia
    Tepelné čerpadlá vzduch-voda dokážu aj zo studeného vzduchu získať dostatok energie na ohrev vody na 60 stupňov Celzia

    3. Tepelné čerpadlo vzduch-voda - životnosť 

    Tepelné čerpadlá sú odolné a majú dlhú životnosť. V priemere tepelné čerpadlo vzduch-voda môže fungovať bezchybne 15 a viac rokov. Kvalitnejšie tepelné čerpadlá renomovaných značiek, vyrobené najpokročilejšími technológiami, sú ešte spoľahlivejšie a môžu dosiahnuť životnosť až 25 rokov. Aby tepelné čerpadlo tak dlho bezchybne fungovalo, je potrebné dbať na jeho správnu inštaláciu, pravidelný servis, správne používanie a okamžité opravy prípadných drobných porúch. Moderné tepelné čerpadlá sú navrhnuté tak, aby mali ochranné mechanizmy a minimalizovali možnosť chýb. Osvedčení výrobcovia takýchto zariadení a systémov s dlhoročnými skúsenosťami zabezpečia počas dlhej životnosti tepelného čerpadla aj všetky potrebné náhradné diely. V porovnaní s inými druhmi vykurovania tepelné čerpadlo je z hľadiska životnosti jednoznačne najodolnejším a najspoľahlivejším produktom.

    4. Tepelné čerpadlo vzduch-voda - údržba 

    Ak chcete, aby vaše tepelné čerpadlo fungovalo čo najdlhšie, musíte sa oň správne starať. K jeho dlhej životnosti prispeje každoročný servis a preventívna kontrola.

    Je dôležité pravidelne kontrolovať nastavenie tepelného čerpadla a stav jeho vonkajších komponentov. Totiž v zime sa na nich môže hromadiť ľad, čo sťažuje prácu tepelného čerpadla. Preto je potrebné pravidelne kontrolovať odmrazovací cyklus a uistiť sa, že funguje správne. Tiež je potrebné uistiť sa, že rastliny a kríky sú od vonkajšej jednotky vzdialené aspoň 20 cm.

    5. Záruka na tepelné čerpadlo vzduch-voda

    Rôzni výrobcovia ponúkajú na tepelné čerpadlá rôzne záručné doby. Zvyčajne sa však pohybujú v rozmedzí dvoch až troch rokov. Základná záruka počas doby platnosti pokrýva všetky náklady na náhradné diely a opravy.

    6. Tepelné čerpadlo vzduch-voda a návratnosť investície

    Kedy môžeme očakávať návratnosť investície do tepelného čerpadla? Závisí to od celkových nákladov na inštaláciu, dotácií atď. Na Slovensku existujú rôzne možnosti finančnej podpory pri kúpe tepelného čerpadla, vďaka ktorým sa môže znížiť vstupná investícia a zrýchliť návratnosť. V priemere sa investícia do tepelného čerpadla môže vrátiť za 3 roky až 5 rokov. Vzhľadom na to, že kvalitné tepelné čerpadlo vzduch-voda od uznávaných výrobcov môže fungovať 20 a viac rokov, prakticky to znamená, že tepelné čerpadlo bude fungovať ešte minimálne 15 rokov po návratnosti investície.

    Odborný článok 607
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo?

    Máme 860 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 860 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo
    10
    0

    THERMOFLEX


    10
    11

    Martin Petro


    9.4
    0

    ZAMANN s. r. o.


    9.8
    0

    MSO - Klimatizácie, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené