Pre oblasť

    Tepelné čerpadlo v byte - dobrá alternatíva k drahému kúreniu

    Článok si prečítalo viac ako 6605+ používateľov
    Veríme, že väčšina z vás počula o použití tepelných čerpadiel v rodinných domoch. Čo je s použitím tepelných čerpadiel v bytoch, je možné nahradiť príliš drahé typy vykurovania tepelným čerpadlom? V tomto texte sa vám pokúsime priblížiť uvedenú tému. Spísali sme pre vás aj niekoľko praktických rád, keď ide o inštaláciu tepelného čerpadla. Čo všetko potrebujete vedieť?
    Odborný článok 6605
    tepelne cerpadlo
    Máme 862 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo:

    Tepelné čerpadlá kombinované s podlahovým kúrením sa čoraz viac používajú v nových budovách a hoci sú väčšou počiatočnou investíciou, výrazne znižujú náklady na vykurovanie. Oveľa menej sú známe čerpadlá pre bytové domy, v ktorých je použitie tepelných čerpadiel  oveľa komplikovanejšie.

    Typy systémov tepelných čerpadiel pre byty

    Menšie kompaktné systémy tepelných čerpadiel sú na trhu relatívne nové. Takéto tepelné čerpadlá sa nazývajú integrované tepelné čerpadlá alebo „monoblokové“ systémy, komerčne sa tiež nazývajú „vzduchové čerpadlá“. Najprv musíme vedieť, či sa bude tepelné čerpadlo používať iba na ohrev teplej úžitkovej vody alebo aj na vykurovanie priestorov.

    Nástenné tepelné čerpadlá na ohrev teplej úžitkovej vody pre trojčlennú alebo štvorčlennú rodinu sú menšie zariadenia, ktoré je možné pripevniť priamo na stenu.

    V prípade, že chceme tepelným čerpadlom vykurovať aj priestory, musíme zabezpečiť aj špeciálny priestor pre vnútornú jednotku a nájsť vhodné miesto aj pre vonkajšiu jednotku.

    Priemerné tepelné čerpadlo pre byt

    Povedzme, že chceme vykurovať byt o rozlohe 90 m2. Typ a výkon čerpadla sa určuje na základe niekoľkých faktorov. Výkon čerpadla sa určuje v závislosti od energetickej triedy alebo priemernej spotreby predchádzajúceho zdroja energie, napríklad elektriny alebo plynu. Spravidla stačí systém s výkonom od 4 do 7 kW.

    Pre vnútornú jednotku je potrebné zabezpečiť miesto, integrované čerpadlo a expanzná nádoba zaberajú po 2 m2. Druhou časťou je vonkajšia jednotka, ktorá pri intenzívnej prevádzke v lete spôsobuje veľký hluk, preto by sme ju nemali inštalovať pod okno. Na druhej strane inštalácia čerpadla vyžaduje vysekávanie kanálov a vyvŕtanie otvorov vo vonkajších stenách. Cena systému tepelného čerpadla pre byty sa pohybuje okolo 6 000 EUR.

    Odborná rada zo spoločnosti COM-KLIMA, s.r.o.

    1. Kde je inštalácia tepelného čerpadla najlepšia?

    Tepelné čerpadlá sa najviac uplatňujú v novostavbách, ale sú veľmi efektívne aj na vykurovanie existujúcich budov a na modernizáciu vykurovania. Kvalitné tepelné čerpadlá majú širokú prevádzkovú teplotu až do -25 °C vonkajšej teploty a niektoré vysokoteplotné varianty dokážu ohrievať vodu až na 80 °C. Najideálnejšia kombinácia s najvyššou účinnosťou (najväčšou COP – koeficient účinnosti) je tepelné čerpadlo s podlahovým vykurovaním. Hlavným dôvodom je, že podlahové vykurovanie pokrýva a odovzdáva teplo cez veľkú plochu, preto z fyzikálnej podstaty nie je potrebné zohrievať vykurovaciu vodu do podlahy na vysokú teplotu. Všeobecne platí, že tepelné čerpadlo vyrobí teplo výhodnejšie pri nižšej výstupnej teplote.

    2. Nie je tepelné čerpadlo drahé? – Oplatí sa kúpa?

    Vstupná investícia do tepelného čerpadla síce nie je zanedbateľná položka, ale v dlhodobej perspektíve je to jednoznačne rozumné ekonomické rozhodnutie, nakoľko vráti sa na znížených prevádzkových nákladoch. Tepelné čerpadlá využívajú termickú energiu, t. j. dostupné teplo zo vzduchu, zeme alebo z vody. Pri použití 1 kWh elektrickej energie (prevažne na pohon kompresora), možno získať 2- až 5-násobok tepelnej energie na vykurovanie, ohrev teplej vody alebo chladenie. Ďalšou výhodou je, že tepelné čerpadlo nepotrebuje komín ani plynovú prípojku. Tepelné čerpadlo výrazne zlepší aj energetickú hospodárnosť budovy, ktorá označuje množstvo energie potrebnej na jej bežné fungovanie. Pri rodinnom dome sa zohľadňuje energia potrebná na vykurovanie a prípravu TÚV. Kvalitné tepelné čerpadlo slúži na obidve uvedené potreby domu a zároveň to je zariadenie na obnoviteľný zdroj, takže môžete výrazne ľahšie dosiahnuť najnižšiu energetickú triedu A0. Jedným zariadením, okrem vykurovania a prípravy TÚV, je možné pokryť potrebu aj na chladenie miestnosti.

    Okrem ekonomických faktorov tepelné čerpadlo predstavuje jeden z najefektívnejších obnoviteľných zdrojov energie a jednoducho ho skombinujete aj s ďalšími: napríklad v kombinácii so solárnym akumulačným zásobníkom dokáže využiť slnečnú energiu s pomocou solárnych panelov alebo fotovoltaických článkov napríklad na podporu vykurovania alebo výroby väčšieho množstva teplej pitnej vody.

    3. Aká je životnosť tepelného čerpadla?

    Tepelné čerpadlo je vo svojom princípe jednoduchá vec, ktorá neobsahuje veľa mechanických súčiastok. Jednotka vzduch-voda, ktorá je najčastejšia voľba pri výbere zariadení, má napríklad rovnakú životnosť, ako iné bežné vykurovacie systémy. Tou najnamáhanejšou časťou je kompresor, ktorý poháňa pohyb všetkých tekutín v čerpadle, a to najmä vďaka častému vypínaniu a zapínaniu. Preto je veľmi dôležité, aby tepelné čerpadlo a vykurovací systém bolo správne nadimenzované a odborne nainštalované. Najväčší výrobcovia tepelných čerpadiel už bežne poskytujú predĺženú záruku 5 rokov na samotnú jednotku a až 10-ročnú záruku zvlášť na kompresor. Vo všeobecnosti životnosť kvalitného systému je viac ako 20 rokov.

    Pán András Hajdú, spoločnosť COM-KLIMA, s.r.o.

    Prečo sa tepelné čerpadlo pre byt považuje za nákladovo efektívne?

    Tepelné čerpadlo je vždy užitočná investícia, najmä ak je byt dobre tepelne izolovaný. Ak plánujete rekonštrukciu, výmenu okien a zlepšenie izolácie, tepelné čerpadlo je pre vás tou správnou voľbou.

    V prípade, že ste doteraz na vykurovanie používali elektrinu alebo plyn, inštalácia tepelného čerpadla dáva zmysel, pretože výrazne zníži náklady na vykurovanie.

    Ak môžete skombinovať tepelné čerpadlo s podlahovým kúrením, investícia sa vám vráti po veľmi krátkom čase. Ak sa však rozhodnete nechať radiátory aj napriek tomu, že majú o 30 % nižšiu účinnosť, je oveľa lepšie namiesto tepelného čerpadla nainštalovať dobrý plynový kondenzačný kotol.

    Problémy, ktoré sa dajú ľahko prekonať

    Formality

    Pokiaľ ide o spoločné vykurovanie v bytovom dome, treba vidieť, aké sú podmienky na  oddelenie od spoločného vykurovacieho systému a čo by to znamenalo pre vlastníkov ostatných bytov. V prípade, že nie je možné vypojenie zo systému, náklady sa budú líšiť.

    Pripojovací výkon

    Dodatočných 7 kW výkonu výrazne zvýši spotrebu elektriny. Je potrebné skontrolovať, či je  dostatočné napájacie napätie.

    Vonkajšia jednotka

    Vonkajšia jednotka tepelného čerpadla spôsobuje najmä v lete veľký hluk, takže sa spravidla neinštaluje v blízkosti okien. Okrem toho neodporúča sa jej umiestnenie na viditeľné miesta, pretože narúša vzhľad fasády, a potrebný je aj súhlas ostatných vlastníkov bytov.

    Odborný článok 6605
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo?

    Máme 862 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 862 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo
    10
    0

    Instalmat , s.r.o.


    8.7
    0

    INŠTALATÉR


    9.7
    0

    Marek Kopásek


    9.6
    0

    Proheat, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené