Pre oblasť

    Čo si vybrať - interiérové tienenie alebo exteriérové tienenie?

    O rôznych typoch tienenia sme sa bavili už viackrát. V tomto článku vám chceme poskytnúť rady týkajúce sa interiérového a exteriérového tienenia a pomôcť s výberom konkrétneho typu tienenia. Určite ste už mali dilemu, ako si vybrať správne tienenie. Interiérové tienenie? Exteriérové tienenie? Možno kombinácia oboch typov? Zvýšenú pozornosť určite treba venovať aj súčiniteľu prestupu tepla a izolácii samotných okien ako aj tienení. Samozrejme, ako pri všetkých produktoch, dôležité sú aj ceny.
    Odborný článok 442
    interierove tienenie
    Máme 440 realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie:

    1. Interiérové ​​tienenie (vnútorné tienenie)

    Neodmysliteľnou súčasťou okien je interiérové alebo exteriérové tienenie. Hoci interiérové ​​tienenie úspešne zabraňuje priamemu prenikaniu slnečných lúčov do priestoru, predsa má jednu nevýhodu. Nedokáže zabrániť prehrievaniu miestnosti práve preto, že je umiestnené na vnútornú stranu okna. Slnečná energia teda plynule prechádza cez sklo a vyhrieva miestnosť, čo je najmä v letných mesiacoch veľkou nevýhodou. 

    Podľa štatistických údajov vnútorné tienenie na strešných oknách zadrží len asi 15 – 20 % slnečného tepla, zatiaľ čo vonkajšie tienenie zadrží asi 75 – 80 % slnečného tepla, čo je podstatne viac. 

    Vnútorné tienenie nezadrží toľko tepelného žiarenia ako vonkajšie. V prospech vnútorného tienenia hovorí fakt, že zabraňuje prechodu tepla z miestnosti von, čo je dôležité najmä v zimných mesiacoch, kedy je prioritou udržať v budove čo najviac tepla. 

    Ak je interiérové tienenie jedinou možnosťou, treba si vybrať typ, ktorý má lepšie tepelnoizolačné vlastnosti ako obyčajné interiérové tienenie, ktoré slúži viac ako dekoratívny prvok. Ak existuje možnosť výberu, tento typ tienenia sa neodporúča, pretože nedokáže zabrániť ani neutralizovať vyhrievanie okenných tabúľ, čo je primárna funkcia tienenia.

    Rozdiel v tepelnoizolačných vlastnostiach medzi hliníkovým a dreveným interiérovým tienením je minimálny
    Rozdiel v tepelnoizolačných vlastnostiach medzi hliníkovým a dreveným interiérovým tienením je minimálny

    1.1. Plisované rolety

    Plisované rolety sú považované za jedno z najlepších riešení pri výbere interiérového tienenia vďaka svojim tepelnoizolačným vlastnostiam, ktoré sú užitočné najmä v zime, kedy sa snažíme zabrániť úniku tepla z budovy.

    Vyrábajú sa zo špeciálneho druhu textílie. Plisované rolety sa vyznačujú tým, že v priereze majú štruktúru voštiny a na vnútornej strane textílie vykonaná je tzv. metalizácia tienenia. Tieto rolety sú hustejšie, takže poskytujú viac súkromia v porovnaní so screenovými roletami. 

    Dvojvrstvové plisované rolety zabraňujú prenikaniu slnečných lúčov, prehrievaniu miestnosti, a zároveň zabraňujú aj zvedavým pohľadom. Na druhej strane sú schopné prepustiť do interiéru veľké množstvo svetla, lepšie povedané, sú dostatočne priehľadné, aby zabezpečili normálnu viditeľnosť a fungovanie v miestnosti. Plisované rolety sú dostupné v širokej škále farebných odtieňov, preto môžu byť skvelým dekoratívnym prvkom.

    1.2. Screenové rolety

    Screenové rolety sú vhodné vtedy, keď je potrebné zabrániť prehrievaniu a zároveň zachovať výhľad na okolie. Tento typ tkaniny je vhodnejší pre nebytové priestory. 

    Screenové rolety sa vyrábajú z materiálu, ktorý zabraňuje prenosu tepla. Látka môže byť vyrobená zo sklenených vlákien, dodatočne upravená PVC alebo zmesou polyuretánu. Hoci sú priehľadné, predsa úspešne bránia prenikaniu slnečných lúčov, pretože zadná strana smerujúca k sklu zachytáva lúče a bráni tak ich prechodu do priestoru. Väčšina teplého vzduchu je medzi sklom a materiálom, zatiaľ čo len veľmi málo prechádza do zvyšných častí miestnosti. 

    Dôvodom, prečo látka screenovej rolety v lete tak úspešne odráža priame slnečné svetlo a v zime zadržiava teplo v miestnosti, je použitie špeciálneho kovového materiálu na strane obrátenej ku sklu. Látka screenovej rolety je výborným praktickým riešením, pretože prepúšťa veľkú časť prirodzeného svetla a zároveň zadržiava veľkú časť tepla

    Screenové rolety okrem toho, že sú veľmi odolné, úspešne zabraňujú prenikaniu slnečného žiarenia, pretože väčšina teplého vzduchu zostáva zachytená medzi sklom a materiálom
    Screenové rolety okrem toho, že sú veľmi odolné, úspešne zabraňujú prenikaniu slnečného žiarenia, pretože väčšina teplého vzduchu zostáva zachytená medzi sklom a materiálom

    Všetky textilné tienenia sú väčšinou vyrobené z umelých materiálov. Látky, z ktorých sú vyrobené, si nevyžadujú špeciálnu údržbu, stačí ich utrieť vlhkou handričkou. Ručné pranie ani pranie v práčke sa neodporúča, pretože látka screenových roliet  nebude viac elastická ani priľnavá.

    Tieto dva typy interiérového tienenia sú z hľadiska tepelnej izolácie najlepšie, predovšetkým pre tepelnoregulačné vlastnosti. Všetky ostatné typy slúžia skôr ako dekoratívne prvky, ktoré umožňujú len čiastočné zatienenie a zakrytie výhľadu. Samozrejme, je lepšie ich mať ako nemať. 

    1.3. Interiérové hliníkové alebo drevené interiérové žalúzie?

    Ako ovplyvňuje výber materiálu interiérového tienenia tepelnú izoláciu? Rozdiel v izolačných vlastnostiach hliníkového a dreveného lamelového tienenia je minimálny, resp. žiadny. Vzhľadom na to, že sa uvedené typy tienenia používajú v interiéri, ani jeden typ nemôže zabrániť ohrievaniu skla, takže tepelnoizolačné vlastnosti materiálov, z ktorých sú tieto interiérové žalúzie vyrobené, nie sú dôležité.

    2. Exteriérové tienenie (vonkajšie tienenie)

    Ak existuje možnosť výberu tienenia, určite treba uprednostniť exteriérové tienenie. Aké sú výhody exteriérového tienenia? Hlavnou výhodou je priame zamedzenie vstupu slnečného žiarenia do interiéru miestnosti. Vonkajšie tienenie vďaka svojej polohe odráža slnečné lúče skôr, ako sa dostanú na sklo. Teplo tak nemôže prechádzať cez sklo a následne prehrievať miestnosť. 

    Vonkajšie tienenie v porovnaní s vnútorným navyše zachytí  až 85 % slnečného tepla a lúčov. Okrem toho, že bráni prepúšťaniu slnečných lúčov a tepla do interiéru, funguje spolu s oknom ako dobrý tepelný izolant a úspešne zadržiava teplo vo vnútri, čo je dôležité najmä v zimných mesiacoch.

    K dispozícii je bohatá a rôznorodá ponuka exteriérového tienenia: vonkajšie rolety, žalúzie, okenice, vonkajšie screenové rolety, kombinované rolety, svetlolamy, pergoly a iné. 

    Každý z týchto druhov sa ďalej delí na typy a všetky spolu sa líšia materiálmi, z ktorých sú vyrobené, pohybovými systémami, tvarmi, flexibilitou a samozrejme výrobcami, dodávateľmi a cenami. Výber vonkajších prvkov je preto už na prvý pohľad ďaleko rozmanitejší a rozsiahlejší, takže rozhodovanie sa pre vás určite nebude jednoduché, keďže existujú aj farby, vzory a príslušenstvo.

    Hlavnou výhodou exteriérového tienenia je, že zabraňuje prenikaniu svetla a tepla do priestoru 
    Hlavnou výhodou exteriérového tienenia je, že zabraňuje prenikaniu svetla a tepla do priestoru 

    3. Vnútorné + vonkajšie tienenie?

    3.1. Vonkajšie rolety

    Existuje tienenie, ktoré dokáže spojiť vlastnosti interiérového a exteriérového  tienenia? Jediný typ, ktorý dokáže kombinovať vlastnosti interiérového a exteriérového tienenia, sú vonkajšie rolety. 

    Ide o najúčinnejšie tienenie, ktoré zvyšuje tepelnú izoláciu okien v zimných mesiacoch a zároveň veľmi úspešne zabraňuje prehrievaniu miestnosti v letných mesiacoch, pri úplnom spustení je možné miestnosť úplne zatemniť. 

    Odporúča sa kombinácia vnútorného a vonkajšieho tienenia? Odpoveď je nie. Rozhodnite sa pre jeden typ tienenia, interiérové alebo exteriérové, na všetky okná. Určite ušetríte. Odporúčajú sa vonkajšie rolety, ktoré patria medzi najefektívnejšie tienenie, spájajú takmer všetky vlastnosti vonkajšieho aj vnútorného tienenia. Ak však chcete mať nejaké tienenie aj z vnútornej strany okien (vnútorná dekorácia okien), je to možné. Voľba je výlučne na vás.

    4. Interiérové a exteriérové tienenie – cena

    4.1. Interiérové tienenie – cena

    Ceny vnútorného tienenia sa líšia v závislosti od typu, materiálu a rozmerov jednotlivého tienenia. Cenové rozpätie je veľmi veľké, bežné tienenie stojí v rozmedzí 15 až 36 EUR/m2. Atypické tvary okien a kvalitné, dekoratívne materiály môžu tiež zvýšiť cenu interiérového tienenia až na 50 EUR/m2 a viac.

    Interiérové žalúzie

    Cena interiérových žalúzií je závislá od veľkosti zatienenej plochy, materiálu roliet, tvaru okna, kvality a samozrejme od dodávateľa. Žalúzie účinne znížia vaše náklady na chladenie, pretože zabraňujú prehrievaniu a umožnia vytvoriť primerané osvetlenie ako aj produktívne prostredie v kanceláriách. Cena klasických, interiérových hliníkových žalúzií sa pohybuje v rozmedzí od 30 do 50 EUR/m2.

    Plisované rolety

    Cena plisovaných roliet je závislá od veľkosti zatienenej plochy, materiálu roliet, dekorácie, kvality a samozrejme od výrobcu. Za priehľadné plisované závesy zaplatíte asi 40 EUR/m2, cena zatemňovacích roliet je približne 45 EUR/m2, plisované závesy na strešné okná stoja 50 EUR/m2.

    Screenové rolety

    Cena screenovej rolety závisí od materiálu, povrchu tienenia a samozrejme od dodávateľa. Cena za screenové rolety vrátane vodiacich prvkov, podomietkových kastlíkov a montáže, je 180 až 220 EUR/m2.

    Vertikálne žalúzie

    Keď ide o vertikálne žalúzie, pred inštaláciou zvážte, aký typ svetla chcete mať v miestnosti. Rozptýlené svetlo prechádzajúce cez polopriehľadné lamely je vhodné najmä pre kancelárie. Cena klasických bielych vertikálnych žalúzií sa pohybuje okolo 15 EUR/m2.

    Panelové závesy

    Cena klasických panelových závesov sa pohybuje okolo 32,50 EUR/m2.

    4.2. Exteriérové tienenie – cena

    Náklady na vonkajšie tienenie je možné znížiť napr. tým, že je rozumne plánovaná samotná konštrukcia domu: prístrešky, rímsy, konzoly atď. Prostredníctvom tienidiel sa dá v priestore vytvoriť príjemnejšie osvetlenie pre rôzne činnosti, ako sú napr. kancelárske práce. Počas letných mesiacov sa zase dá ušetriť na nákladoch chladenia. Ceny exteriérového tienenia sa líšia v závislosti od typu, materiálu a rozmerov samotného tienenia.

    Za klasické plastové rolety so šírkou lamiel 45 mm treba zaplatiť 33,50 EUR/m2, plastové rolety so šírkou lamiel 37 mm budú stáť približne 40 EUR/m2, hliníkové rolety so šírkou lamiel 37 mm stoja 55 EUR/m2. Svetlolam vás bude stáť v rozmedzí 200 až 300 EUR/m2.

    Cena za podomietkové rolety, spolu s izolovanými ALU boxami a klasickými ALU lamelami do šírky 40 mm, ručné ovládanie popruhov, spolu s montážou je 90 – 140 EUR/m2.

    Bežné rolovacie siete proti hmyzu, spolu s vodiacimi prvkami a montážou, stoja v rozmedzí 60 až 100 EUR/m2.

    Cena za zosilnené bezpečnostné žalúzie je 300 – 500 EUR/m2.

    Odborný článok 442
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie?

    Máme 440 realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 440 realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie
    9.7
    0

    Molnár - zatieňovacia technika


    9.9
    0

    Igor Šálka - SITEX


    8.7
    0

    Caribean s.r.o.


    9.5
    0

    BAZÉNIA - GARDÉNIA


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené