Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Vonkajšie rolety alebo žalúzie

    Článok si prečítalo viac ako 1675+ používateľov
    Moderné trendy v bývaní a veľké okenné plochy sú dnes konštantou. Dobre vyriešené tienenie je nevyhnutnosťou, najmä v lete. Najlepšou formou tienenia sú vonkajšie rolety alebo žalúzie, o ktorých si povieme v tomto článku.
    Odborný článok 1675
    rolety
    Máme 435 realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie:

    1. Vonkajšie rolety alebo žalúzie

    Vonkajšie rolety alebo žalúzie sú určené na tienenie bytových a nebytových priestorov. Rolety miestnosť úplne zatemnia, zatiaľ čo žalúzie je možné nastaviť. Ich úlohou je umožniť čiastočné alebo dokonca úplné zatemnenie priestorov. Ochrana pred slnečnými lúčmi je dôležitá najmä v letných mesiacoch, aby sa zabránilo prehriatiu miestnosti.

    Uhol sklonu lamiel v žalúziách, ktoré môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, umožňuje reguláciu množstva svetla a tepla v každom priestore.

    Dôležitou výhodou vonkajších roliet je, že sú umiestnené zvonku, pred oknom. To znamená, že je vyhrievané tienenie, nie okno alebo interiér miestnosti.

    Okrem týchto ochranných funkcií má exteriérové tienenie ešte jednu dôležitú úlohu – tento druh tieniacej techniky je ochranou proti vlámaniu

    2. Vonkajšie rolety - montáž 

    Existuje niekoľko možností montáže vonkajších žalúzií alebo roliet. Kazetu na tienenie je možné inštalovať zvonka, nad alebo pred okno. Všetky prvky sú ukryté v kazete, a  môžeme k nim pridať aj sieťku proti hmyzu. Kazety sú rôznych veľkostí a sú izolované, aby sa pri ich montáži priamo na stenu nevytvoril tepelný most. Izolácia kazety, ktorá môže mať aj kruhový tvar, sa nazýva vzduchový vankúš.

    Výhodou vonkajších roliet je, že môžu byť podfasádne
    Výhodou vonkajších roliet je, že môžu byť podfasádne

    2.1. Rolety a žalúzie pre novostavby

    Montáž roliet a žalúzií do novostavieb: výhodou vonkajších roliet je, že sa dajú montovať a integrovať do fasády, aby ich nebolo vidno. Táto metóda je vhodná, pretože na fasáde nemáme kazety (boxy) a iné prvky, ale celý povrch je v jednej rovine. Veľkosť kazety by sa mala prispôsobiť hrúbke fasády. Pred montážou takýchto podfasádnych tienení obráťte sa na fasádnika. 

    2.2. Rolety a žalúzie počas rekonštrukcie

    Montáž roliet a žalúzií počas rekonštrukcie: vonkajšie tienenie sa montuje do už existujúcich okenných otvorov alebo výklenkov, kazety nemôžu byť umiestnené pod fasádu. Je potrebné dbať na výber takého modelu kazety pre zabudované rolety, ktorý nebude vyčnievať za rovinu fasády

    Odborná rada zo spoločnosti ATVIS s.r.o.

    1. Aké exteriérové tienenie ponúka Vaša spoločnosť ATVIS s.r.o.?

    Naša firma Atvis s.r.o Vám ponúka pre tienenie exteriéru vonkajšie hliníkové žalúzie, exteriérové hliníkové alebo plastové rolety. Pri vonkajšich žaluziách existujú rôzné tvary ako i veľkosti. Z-90, Z-70, C-80, S-90. V praxi sa vonkajšie žalúzie označujú podľa tvaru lamely a jej šírky. Napriklad: Z-90, lamely majú tvar pismeno Z a širka 90 mm.

    2. Keď ide o exteriérové tienenie, ktoré najčastejšie odporúčate svojim zákazníkom a prečo?

    Najčastejšie montujeme v dnešnej dobe exterierové žaluzie Z-90 a vonkajšie celohlinikové rolety.

    Vonkajšie znamená odolnejšie!

    Aj keď do nich investujete viac peňazí, zaručia vám skvelé tienenie a odraz tepla. Keďže sú umiestnené na vonkajšej strane okna, zachytia slnečné lúče ešte pred dopadom na sklo. V tomto sú výhodnejšie oproti ich sesterskej verzii – vnútorným žalúziám.

    Vonkajšie žalúzie a rolety sa vám rýchlo nezničia. Typickým reprezentantom odolnosti je hliník. Práve žalúzie z hliníka sú supermanom v odolávaní voči vetru a rôznym iným vplyvom počasia. Vďaka hliníkovej konštrukcii si ich užijete nespočetne veľa rokov.

    Rolety dokážu vytvoriť absolútnu tmu. To oceníte, ak ste napríklad po nočnej a chcete si počas dňa pospať. V regulácii svetla jednoznačne vedú vonkajšie žalúzie. Ich lamely natočíte do ľubovoľnej pozície. Obe riešenia napomáhajú k zvýšeniu tepelnej izolácie a k úspore nákladov za energiu.

    Rolety aj vonkajšie žalúzie plnia rovnaký účel. Sú však medzi nimi drobné rozdiely, ktoré môžu byť v niektorých uhloch pohľadu kritické.

    Približne rovnakou mierou zabezpečujú tepelnú ochranu budovy, v zime šetria náklady na vykurovanie a v lete na klimatizáciu. Spôsoby ovládania sú tiež veľmi podobné, či už mechanicky alebo s využitím diaľkového ovládania a aplikácií.

    Rolety sú výrazne odolnejšie voči silnému vetru a tiež voči násilnému vniknutiu zlodejov. Sú tiež lepšou protihlukovou bariérou.

    Vonkajšími žalúziami, na rozdiel od roliet, môžete optimálne regulovať svetelné podmienky v miestnosti.

    Ktoré preferujete vy? Vyberte si!

    3. Na čo treba dať pozor, keď ide o montáž roliet a žalúzií do už existujúcich okenných otvorov?

    Pri zameraní vonkajších žalúzií hrajú úlohu milimetre.

    Montážnik pri zameriavaní exteriérových žalúzií ďalej musí vedieť:

    ● či je ostenie úplne rovné,
    ● vzdialenosť osi žalúzií od rámu okna,
    ● kam a akým spôsobom sa budú žalúzie kotviť,
    ● kadiaľ povedie kabeláž,
    ● polohu priechodu a tým pádom prevodovky,
    ● či chce zákazník sieť proti hmyzu,
    ● a či žalúzii nič neprekáža v pohybe.

    Pred montážou žalúzií a roliet sa skontroluje rovnosť okna – tzv. špalety musia byť v uhle 90° a vymeranie musí byť na 100 % presné.

    Či už je žalúzia zle zameraná, alebo sa ostenie zužuje či rozširuje, väčší rozdiel ako niekoľko milimetrov býva veľký problém. V takýchto prípadoch už žalúzia nefunguje správne.

    Pri zameriavaní vonkajších žalúzií záleží na každom detaile – stačí drobná chyba a žalúzie nemusia správne fungovať, prípadne nepôjdu vôbec nainštalovať. Do zameriavania vonkajšieho tienenia sa preto nepúšťajte svojpomocne. Najmite si odbornú montážnu firmu, ktorá je na zameriavanie aj inštaláciu žalúzií vyškolená.

    Pán Mgr. Attila Stefankovics, spoločnosť ATVIS s.r.o.

    3. Rolety a žalúzie - časti vonkajších tienení

    3.1. Kazeta pre rolety alebo žalúzie

    Hliníková kazeta pre rolety je vyrobená z lakovaného hliníkového plechu. Veľkosť kazety závisí od výšky okna a tvaru profilu samotnej rolety. Na trhu existuje veľa rôznych prevedení. Roleta sa pohybuje pozdĺž okna v hliníkových bočných lištách.

    3.2. Lamely pre rolety alebo žalúzie

    Existuje niekoľko druhov lamiel pre žalúzie. Najklasickejším riešením sú lamely v tvare písmena C so zahnutými okrajmi, čo ich robí pevnejšími. Môžu byť široké 5 cm až 8,5 cm. Vyrobené sú z hliníka a dodávané v rôznych farbách.  

    Ploché lamely v tvare písmena F sú vhodné tam, kde nie je dostatok miesta (obmedzený priestor) alebo keď chcete, aby všetko vyzeralo kompaktne. Lamely v tvare písmena Z a S určené na úplné zatemnenie miestností.

    3.3. Motory pre rolety a žalúzie

    Inštalácia motora na zdvíhanie roliet alebo žalúzií má niekoľko výhod. Prvou z nich je životnosť – roleta alebo žalúzia sa menej kazí, pretože je zdvíhanie a spúšťanie vždy rovnomerné. Druhou výhodou je, že tieniacu techniku je možné automatizovať. Motor pre rolety alebo žalúzie je inštalovaný v kryte a jeho funkcia a životnosť nie sú ovplyvnené vonkajšími faktormi.

    3.4. Bezpečnosť (ochrana) pre rolety a žalúzie

    Najbežnejším spôsobom vniknutia do domov je cez okno a to tak, že sa lamely vytiahnu z vodiacich líšt. Špeciálne lamely s polyuretánovou výplňou a vystužené vodiace lišty to neumožňujú, preto sú okná chránené.

    Odborný článok 1675
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie?

    Máme 435 realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 435 realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie
    10
    3

    TERMAX Group , s.r.o.


    8.7
    0

    AVrekon s.r.o.


    10
    3

    Cevarom


    8.6
    0

    BS Consulting SK s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené