Pre oblasť

    Okenice: drevené, plastové alebo hliníkové?

    Článok si prečítalo viac ako 7662+ používateľov
    Okenice sú klasickým druhom exteriérového tienenia, používaným po stáročia. Najčastejšie používané okenice sú určite drevené, no čoraz častejšie sa jednotlivci rozhodujú pre montáž plastových alebo hliníkových okeníc. Okenice ochránia váš príbytok pred nepriaznivým počasím, sú výbornou ochranou proti vlámaniu a ideálnym riešením proti neželaným pohľadom.
    Odborný článok 7662
    okenice
    Máme 440 realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie:

    1. Druhy okeníc

    Tento typ vonkajšej ochrany okien, resp. exteriérového tienenia sa delí na okenice s pohyblivými alebo pevnými lamelami a plné okenice. Pevné lamely sú pripevnené pod určitým uhlom, čo umožňuje nerušenú cirkuláciu vzduchu, ale zabraňuje priamemu prenikaniu slnečných lúčov do interiéru. Keď majú okenice pohyblivé lamely, je uhol lamiel nastaviteľný, čo prakticky znamená, že si ich môžete nastaviť do uhla, ktorý vám v danej chvíli najviac vyhovuje. Pohyblivé lamely je možné úplne zavrieť, čím sa miestnosť úplne zatemní, prípadne otvoriť, čím sa do miestnosti dostane čerstvý vzduch. Plné okenice umožňujú úplné zatemnenie priestoru, prítok svetla a vzduchu cez plné okenice je prakticky nemožný.

    2. Drevené okenice

    Drevo sa považuje za veľmi dobrý izolant, čo znamená, že váš domov bude lepšie chránený pred tepelnými zmenami prostredia. V porovnaní s plastom alebo hliníkom sa drevo na slnku zohrieva podstatne menej. Pri správnej údržbe je drevo materiálom s dlhou životnosťou. Najčastejšie používané drevo na výrobu žalúzií je jednoznačne smrek. Smrek je považovaný za cenovo dostupnejšie drevo v porovnaní so smrekovcom alebo dubom.

    3. Plastové okenice

    Plastové okenice sú nenáročné na údržbu, netreba ich brúsiť ani natierať. V porovnaní s drevenými okenicami vám na pravidelnú údržbu týchto okeníc stačí mokrá handrička na odstránenie nežiaducich nečistôt. Ak sú okenice vyrobené z kvalitných materiálov, poskytujú dlhú životnosť a dobrú odolnosť voči UV žiareniu, vetru, snehu a dažďu.

    4. Hliníkové okenice

    Hliníkové okenice sú považované za mimoriadne ľahké a odolné voči poveternostným vplyvom. Ich použitie a údržba je jednoduchá. Inštalujú sa priamo na rám okna, čo zabezpečuje ich dokonalé utesnenie. Hliník je považovaný za materiál šetrný k životnému prostrediu. Penové jadro hliníkových okeníc zabezpečuje okrem tepelnej izolácie aj zvukovú izoláciu.

    5. Okenice – cena

    Cena za drevené smrekové okenice s pevnými lamelami, kompletná montáž, pre okno s rozmermi 80 cm × 120 cm je 270 – 300 EUR/m2.

    Cena za plastové okenice s pevnými lamelami, kompletná montáž, pre okno s rozmermi 80 cm × 120 cm je 180 – 250 EUR/m2. Cena za plastové okenice s pohyblivými lamelami, kompletná montáž, pre okno s rozmermi 80 cm × 120 cm je 210 – 270 EUR/m2.

    Cena za hliníkové okenice s pohyblivými lamelami štandardnej farby RAL vrátane montáže, pre okno s rozmermi 80 cm × 120 cm je 420 – 500 EUR/m2. Cena za hliníkové okenice s pevnými lamelami štandardnej farby RAL vrátane montáže, pre okno s rozmermi 80 cm × 120 cm je 400 – 470 EUR/m2.

    Okenice s pohyblivými lamelami
    Okenice s pohyblivými lamelami

    Ak máte záujem o obstaranie a montáž akéhokoľvek druhu okeníc alebo exteriérového tienenia, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Aby ste mohli oddychovať v letnom tieni, pripravili sme pre vás niekoľko tipov. Obráťte sa na našich osvedčených montérov exteriérových tienení a pošlite im dopyt.

    Cenu exteriérového tienenia si môžete overiť pomocou cenovej kalkulačky.

    Odborný článok 7662
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie?

    Máme 440 realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 440 realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie
    9.7
    0

    FIDO s.r.o.


    10
    1

    Elena Polakova


    10
    4

    GAMEX - okná a dvere


    8.6
    0

    KALITEK - SLOVAKIA, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené