Pre oblasť

    Slnolamy – moderné vonkajšie tienenie

    Článok si prečítalo viac ako 2213+ používateľov
    Či už má váš byt terasu alebo balkón v spoločnej budove alebo je vaša letná kuchyňa predĺžením obývačky v rodinnom dome, určite budete potrebovať účinné vonkajšie tienenie proti letným horúčavám, ktoré nebude zbytočné ani v zime, kedy bude chrániť pred vetrom a dažďom. Slnolamy (Brise Soleil) sú moderným riešením na ochranu vonkajšieho, ale aj vnútorného priestoru. V tomto texte sa budeme zaoberať ich základnými charakteristikami a možno vám uľahčíme výber, ak uvažujete o ich kúpe.
    Odborný článok 2213
    slnolamy
    Máme 440 realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie:

    1. Čo sú to slnolamy BS?

    Brise Soleil je všeobecný termín pre systém lamiel, ktoré, ak sú umiestnené na vonkajšej fasáde, poskytujú ochranu proti priamemu slnečnému žiareniu. Ide o moderne riešené vonkajšie tienenie, pozostávajúce z otočných horizontálnych alebo vertikálnych lamiel. Slnolamy BS si možno predstaviť ako veľkú okennicu, ktorá svojou plochou pokrýva celú terasu.

    Toto vonkajšie tienenie má mnoho výhod. Najdôležitejšia z nich je, že lamely sú otočné. Týmto vonkajším tienidlom teda vieme regulovať množstvo svetla, ktoré preniká medzi lamely. Takéto riešenie je dizajnovo dokonalé a zároveň mimoriadne funkčné.

    Priestor medzi lamelami umožňuje odvod horúceho vzduchu, ktorý sa hromadí tesne pod povrchom a zároveň zabraňuje vnikaniu vody pri daždi. Lamely je možné za pár sekúnd zavrieť a terasu či letnú kuchyňu ochrániť pred dažďom.

    2. Druhy slnolamov

    2.1. Vertikálne slnolamy s horizontálnymi lamelami

    Vertikálne slnolamy umožňujú zatienenie terasy v skorých ranných alebo podvečerných hodinách. Namiesto toho, aby ste všetko tienili roletamy, ktoré sú nepriepustné povrchy, máte tienenie, ktorým môžete regulovať preslnenie počas celého dňa. Ich výhodou je, že takmer úplne zadržia slnečné svetlo na vonkajšej strane terasy.

    2.2. Vertikálne slnolamy s vertikálnymi lamelami

    Tento typ tienenia je veľmi zaujímavým dizajnovým prvkom. Lamely, ktoré tienia terasu, sú umiestnené vertikálne. Takéto lamely sú zvyčajne o niečo širšie, ale plnia rovnakú funkciu. Priestorové a svetelné efekty, vytvorené v tienenom interiéri, sú mimoriadne zaujímavé, pretože aj v horúcich letných dňoch má človek dojem, že je v miestnosti chladnejšie a intímnejšie, pretože nedochádza k oslneniu.

    2.3. Horizontálne slnolamy s horizontálnymi lamelami

    Horizontálny slnolam je, zdá sa, ideálnym riešením na zakrytie terasy. Je to skvelá náhrada za pergolu, pri ktorej nemôžete rýchlo zmeniť množstvo svetla alebo všetko ochrániť, keď zrazu začne pršať. Kvalitné slnolamy  úplne zadržia všetku vodu a zároveň odrážajú slnečné teplo. Horizontálnym tienením sa môžu ochrániť aj veľké terasy alebo otvorené priestory, pretože neexistuje obmedzenie týkajúce sa rozmerov.

    Kovové slnolamy
    Vertikálne kovové slnolamy sú veľmi zaujímavým dizajnovým prvkom

    3. Pohyblivé a fixné slnolamy

    3.1. Pohyblivé slnolamy   

    Podľa toho, či sú lamely pohyblivé alebo nie, poznáme dva druhy slnolamov. Častou voľbou zákazníkov sú pohyblivé slnolamy, ktoré umožňujú nastaviť polohu lamiel  a tým regulovať  mieru zatienenia počas celého dňa. Nastavením lamiel môžete pustiť do interiéru príjemné jarné alebo jesenné slnko, a v lete sa vyhnúť najsilnejším slnečným lúčom v poludňajších hodinách bez úplného zatemnenia miestností. S pohyblivými lamelami môžete naopak v zime nasmerovať viac slnečného svetla a tepla smerom k domu a umožniť pasívne vykurovanie vnútorných priestorov. Pohyblivé slnolamy sú tiež výbornou ochranou proti vetru, pretože lamely je možné otočiť a umiestniť do polohy, ktorá nás najefektívnejšie bráni fúkaniu vetra. 

    Vďaka nastaveniu lamiel sa môžete vyhrievať na jarnom či jesennom slnku a v lete sa brániť tým najsilnejším poludňajším lúčom bez toho, aby ste museli všetko úplne zatvárať a zatemňovať.

    3.2. Fixné slnolamy

    Fixné slnolamy boli bežné v minulom storočí, ale dnes sa s nimi stretávame len zriedka. Ide o systémy, ktorých lamely sú pevne spojené s nosnou konštrukciou, nemožno ich posúvať ani nastavovať podľa uhla dopadu slnečného svetla. Zvyčajne sú navrhnuté a vyrobené tak, aby odrážali priame slnečné svetlo počas najteplejšej časti dňa, v čase, keď je slnko najvyššie na oblohe, ale neboli užitočné počas iných častí dňa (ráno a večer), keď je uhol dopadu slnečných lúčov úplne iný.  Výhodou fixných slnolamov je, že môžu byť vyrobené z rôznych materiálov: okrem drevených a hliníkových slnolamov, z ktorých sa najčastejšie vyrábajú pohyblivé lamely, môžu byť aj betónové alebo z masívnych drevených podpier.

    Hliníkové slnolamy
    Hliníkové slnolamy sú mimoriadne odolné 

    4. Materiály, z ktorých sa vyrábajú slnolamy

    4.1. Drevené slnolamy

    Najrozšírenejšie a najpredávanejšie sú drevené a hliníkové slnolamy. Drevené vytvoria pocit domova a navyše dokonale splynú s okolím, keďže ide o prírodný materiál. Výberom drevených tieniacich prvkov si teda automaticky skrášlite vzhľad vášho domu. Na druhej strane drevené slnolamy sú citlivé na poveternostné podmienky, najmä na vodu a vlhkosť, preto sa odporúča chrániť ich odkvapom alebo prístreškom. To však neznamená, že ich nemôžete používať bez toho; ak sú drevené slnolamy priamo vystavené poveternostným vplyvom, treba voliť odolnejšie druhy dreva a dbať na pravidelnú údržbu.

    Drevené slnolamy
    Drevené slnolamy patria medzi najpredávanejšie

    4.2. Hliníkové slnolamy

    Slnolamy vyrobené z hliníka sú mimoriadne odolné a prakticky nezničiteľné. Sú odolné voči všetkým poveternostným vplyvom a ľahko sa čistia - možno ich čistiť len vlhkou handričkou. Sú prakticky bezúdržbové. Ich nevýhodou je o niečo vyššia cena v porovnaní s drevenými.

    5. Slnolamy – cena

    Koľko stojí tento druh exteriérového tienenia? Sumu peňazí potrebnú na vonkajšie tienenie je potrebné zohľadniť už pri projektovaní domu, teda pri plánovaní prístreškov, striech a podobne. Slnolamy vás budú stáť orientačne 200 až 300 EUR/m2 pri základných prevedeniach. Na cenu bude vplývať aj materiál, z ktorého sú vyrobené (hliník alebo drevo), či sú lamely pohyblivé alebo fixné (v dnešnej dobe si prakticky každý vyberá pohyblivé) a dodávateľa.

    Odborný článok 2213
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie?

    Máme 440 realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 440 realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie
    8.7
    0

    STAVMIX V-NAJ s.r.o.


    8.7
    25

    Ondrej Kačáni


    10
    1

    Stolárstvo PROINTEX


    9.5
    0

    BAZÉNIA - GARDÉNIA


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené