Pre oblasť

    Vonkajšie tienenie okien

    Článok si prečítalo viac ako 1067+ používateľov
    Tienidlá sú všetky druhy výrobkov, ktoré poskytujú tienenie rôznych typov sklenených povrchov na budove: okien, sklenených dverí, stien a fasád. Zabraňujú priamemu prieniku slnečného svetla a tepla do interiéru budovy, a tým aj prehrievaniu miestností, najmä v letných mesiacoch. Na trhu nájdete veľký výber vonkajších tienidiel, ktoré sa líšia veľkosťou, materiálom, polohou, spôsobom fungovania, montáže a v konečnom dôsledku aj cenou.
    Odborný článok 1067
    rolety
    Máme 440 realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie:

    1. Vonkajšie tienidlá

    Vonkajšie žalúzie

    Vonkajšie žalúzie sú považované za mimoriadne dobrý tepelný izolátor, pretože sú namontované na vonkajšej strane skleneného povrchu a zabraňujú zahrievaniu skla a tým aj vstupu priameho svetla a tepla do miestnosti. Pomocou nastaviteľných lamiel je možné regulovanie množstva svetla v miestnosti a zároveň nezakrývajú výhľad z okna. K dispozícii sú rôzne typy a systémy vonkajších žalúzií.

    Klasické vonkajšie žalúzie

    Keď ide o klasické vonkajšie žalúzie, stále viac sa používa systém DELUX, ktorý je v súčasnosti považovaný za najlepší typ výrobku tohto druhu na trhu. Pri tomto type žalúzií výrobcovia skombinovali vlastnosti oboch už existujúcich typov, profilov Z a S. Verzia DELUX má silnejší hliníkový profil s hrúbkou 0,42 mm, ktorého jedinečný tvar umožňuje lepší, optimálny odraz slnečných lúčov a lepšiu energetickú účinnosť. Lamely majú špeciálny profil, takže sú žalúzie odolnejšie voči vonkajším poveternostným vplyvom, zároveň ponúkajú vysokú úroveň ochrany, vylepšenú ochranu proti hluku a vložené tesnenie je neviditeľné voľným okom.

    Skryté exteriérové žalúzie

    Výhoda tohto systému je v jeho koncepcii, ktorá umožňuje montáž celého systému naraz. Vyhne sa tým viackrokovému postupu inštalácie, ktorý je typický pre inštaláciu klasického systému vonkajších žalúzií. Výhodou je aj rovnomerné a symetrické skladanie lamiel, na ktoré je potrebný box s minimálnou hĺbkou. Ovládanie žalúzií môže byť manuálne (ručné) pomocou páky a automatické pomocou elektromotora. Montáž je jednoduchá: systém tienidla  je umiestnený v boxe nad oknom, spolu s vodidlami a lamelami. Potom je pomocou vodidiel pripevnený k oknu.

    Systém vonkajších žalúzií v roletovom boxe

    Vonkajšie žalúzie je možné umiestniť aj do akéhokoľvek, zvonku viditeľného alebo neviditeľného roletového boxu (polkruhový, okrúhly, 45°, 20° alebo zapustený do konštrukcie pod fasádny systém). Vzhľad je podobný systému vonkajších roliet, čo umožňuje kombinovať žalúzie a rolety na tej istej budove. Systém vonkajších žalúzií s roletovým boxom je namontovaný v okennom ráme alebo priamo na fasáde. Nevýhodou tohto systému je, samozrejme, že roletový box je viditeľný a mení tak vzhľad budovy. Preto je mimoriadne dôležité zvoliť správny materiál a farbu, aby bol roletový box vo vzťahu k fasáde čo najmenej viditeľný. Výhodou je, že okrem žalúzií je možné nainštalovať aj sieťku proti hmyzu. Pri výbere lamiel je k dispozícii niekoľko tvarov a farieb a všetky vodidlá je možné prispôsobiť vašim predstavám.

    Rolety

    Rolety sa používajú hlavne v bytoch, domoch a obchodných priestoroch ako ochrana pred vonkajším hlukom, vlámaním a stratami tepla. V lete rolety pôsobia ako vynikajúci izolátor, pretože zabraňujú priamemu prieniku svetla do miestností a chránia ich od nadmerného prehriatia. Rolety sa skladajú z hliníkových lamiel vyplnených dodatočnou izolačnou PUR penou. V starších budovách znižujú energetické straty o 40 %. Sú účinné aj v novostavbách – vďaka nim sa energetické straty znižujú zhruba o 25 %. Podľa spôsobu inštalácie a tvaru sú rolety rozdelené do štyroch skupín.

    Predokenné rolety

    Predokenné rolety sú dokonalým riešením pre už dokončené budovy, pretože roletový systém je pripevnený priamo na okenný rám, v niektorých prípadoch aj priamo na fasádu. Systém sa vyznačuje rýchlou a jednoduchou inštaláciou a vzhľadom na veľký výber roliet, vodidiel a lamiel môže ovplyvniť vzhľad budovy. Materiály a farby by mali zodpovedať fasáde budovy. Roletový box, vodidlá a spodná lišta sú zvyčajne vyrobené z hliníka alebo plastu (PVC). Systém je možné ovládať ručne alebo automaticky pomocou elektrického motora. Ďalšiu hodnotu poskytuje sieťka proti hmyzu, ktorú je možné nainštalovať do všetkých modelov predokenných roliet. Namiesto siete je možné nainštalovať dodatočné vonkajšie tienidlo (screen).

    Nadokenné rolety

    Ako naznačuje názov, tento roletový systém je namontovaný nad oknom. Materiál okna v tomto prípade nie je dôležitý, pretože roletový systém je možné namontovať na plast, drevo alebo hliník a zároveň je optimálnym riešením pri výmene okien počas renovácie. Boxy sa dodávajú v rôznych veľkostiach a sú navrhnuté pre rôzne inštalačné výšky. Systém tiež poskytuje účinnú tepelnú a zvukovú ochranu. Ovládanie môže byť manuálne alebo elektrické. K dispozícii je veľký výber farieb a ďalších dekorácií a niektoré typy môžu obsahovať integrovanú dodatočnú ochranu pred hmyzom.

    Podomietkový roletový systém

    Podomietkový roletový systém je ideálnym praktickým riešením pre všetky novostavby, pretože je namontovaný na okennom ráme pred finálnou omietkou (fasádou). Výhodou tohto systému je, že box nie je viditeľný, pretože je naň nanesená konečná vrstva omietky. Box, vodidlá a spodná lišta sú vyrobené z hliníka, rovnako ako lamely, ktoré môžu byť aj z plastu. Môžete si vybrať akúkoľvek farbu vodidiel, boxov a spodných líšt. Ovládanie môže byť manuálne alebo automatické pomocou elektrického motora. Rovnako ako v predchádzajúcom prípade môže byť tento systém vybavený aj integrovanou sieťkou proti hmyzu alebo dodatočným vonkajším tienidlom.

    Šikmé rolety

    Tento roletový systém je považovaný za mimoriadne kompaktný a stabilný, pretože horný box je vyrobený z extrudovaného hrubostenného hliníka. Je možné použiť ho na nepravidelne tvarované okná s uhlom 0,5° až 45°, na novostavby a rôzne úpravy. K dispozícii je široká farebná škála vodidiel, boxov a spodných líšt. Rolety je možné ovládať iba elektrickým pohonom. Nevýhodou tohto systému roliet je nemožnosť nainštalovať integrovanú sieťku proti hmyzu, takže jediným riešením je vyrobiť pevnú sieťku nepravidelného tvaru.

    Screenové clony (screeny)

    Screenové clony – screenové rolety sa perfektne hodia, predovšetkým k veľkým skleneným plochám. Sú dobrým tepelným izolátorom, zabraňujú oslneniu v miestnosti a zároveň nezakrývajú výhľad z okna. Náklady na chladenie v lete môžu byť až o 33 % nižšie, v závislosti od zvoleného typu tkaniny. Navyše blokujú až 95 % všetkých ultrafialových lúčov. K dispozícii sú rôzne druhy tkanín, ktoré sa líšia farbou a priehľadnosťou. Všetky vodidlá a boxy sú vyrobené z vysoko kvalitného hrubostenného hliníka.

    Boxy pre vonkajšie screeny – MODEL SCREEN BOX

    Tento model vonkajších screenových roliet je vynikajúcim a efektívnym typom tienidla a je možné umiestniť ho aj do interiéru. Je veľmi účinný pri regulácii tepla a blokovaní slnečného svetla. Box je možné namontovať priamo na strop alebo na stenu pomocou rôznych konzol a držiakov z extrudovaného hliníka. Výška samotného okna a hrúbka plátna výrazne ovplyvňujú veľkosť boxu, ktorý je k dispozícii v rôznych farbách. Existuje aj veľký výber textílií pre rolety, ktoré sa líšia farbou, tieniacimi vlastnosťami a tepelnou izoláciou.

    Screenové rolety ZIPSCREEN

    Screenové rolety ZIPSCREEN  sú vhodné na vnútorné aj vonkajšie použitie. Do systému je pridaný špeciálny zips, prišitý k okraju tkaniny a vložený do bočného vodidla. Zips zaisťuje úplné zatvorenie a napnutie rolety. Moderný, vysokokvalitný mechanizmus zaisťuje stabilitu vo veternom počasí a vďaka úplnému zatvoreniu ho možno použiť ako sieťku proti hmyzu. Keď ide o rolety so ZIP systémom, je možné použiť všetky druhy tkanín vrátane tmavých tkanín, ktoré dodatočne zatemňujú priestor. Ovládanie je manuálne alebo automatické s elektrickým pohonom.

    Kombinovaná roleta

    Kombinovaná roleta je v zásade kombináciou vonkajších roliet a vonkajších žalúzií. Systém tak kombinuje pozitívne vlastnosti oboch vonkajších tienidiel – na jednej strane vzdušnosť žalúzií a na druhej strane zateplenie a úplné zatemnenie miestnosti. Systém môže byť doplnený sieťkou proti hmyzu.

    Kombinovaná roleta sa skladá z troch častí. Prvá plnšia časť (roleta) je umiestnená v hornej časti. Pre túto časť sú k dispozícii 4 rôzne profily a minimálna výška tejto časti je 14,8 cm. Druhá časť je panoramatická časť s minimálnou výškou 50 cm a maximálnou výškou 100 cm. Táto časť pozostáva z vetracích otvorov zakrytých žalúziami. Tretia časť, umiestnená nižšie, je tiež plnšia a úplne dolu je spodná lamela.  Maximálna výška kombinovaného tienidla je 280 cm, maximálna šírka je 260 cm a maximálna plocha je 6,5 m2.

    „Brise-soleil“ (slnečné clony)

    „Brise-soleil“ je špeciálny spôsob vonkajšieho tienenia, ktorý zaisťuje pohodlie bývania v budovách. Ide o hranaté alebo elipsoidné hliníkové profily. Hlavným znakom je pevné alebo pohyblivé pripevnenie profilu k hliníkovej alebo oceľovej konštrukcii pred sklenenou fasádou budovy. Lamelové „brise-soleil“ sa najčastejšie používajú na estetické riešenie celého plášťa budovy, aj tam, kde nie sú žiadne sklenené povrchy. Poskytujú ochranu proti prehriatiu, umožňujú úsporu energie a zároveň ponúkajú možnosť regulácie množstva svetla v miestnostiach. Dobre reagujú na všetky druhy nepriaznivých poveternostných podmienok. Sú vhodné na tienenie väčších hál, výrobných závodov a administratívnych budov a len zriedka sa používajú v rodinných domoch.

    S_onro žalúzie

    Je to ďalší typ kvalitného vonkajšieho tienidla, lamely sú kompaktné, z hrubostenného extrudovaného hliníka. Hliník dodáva potrebnú pevnosť. Lamely majú špeciálny tvar, vďaka ktorému sú svetelné alebo vzduchové medzery veľmi účinné. Keď je tento typ tienidla polouzavretý, otvor vo vzduchovej medzere je široký 2,8 mm a dovnútra prenikne 21 % svetla. Keď je roleta úplne spustená, je zaručené 100 % zatienenie. S_onro poskytuje primeranú ochranu proti vlámaniu, dobrú izoláciu, je esteticky príjemnou vonkajšou roletou a môže byť integrovaný do všetkých typov roliet. Ovládanie je možné iba na elektrický pohon, ale existuje aj možnosť inštalácie integrovanej sieťky proti hmyzu alebo tienidla „screen“. Lamely sú k dispozícii v rôznych farbách a všetky vodiace lišty a roletové boxy je možné zladiť vo farbách podľa vášho výberu.

    Odborná rada zo spoločnosti LEX-AL s. r. o.

    1. Aké exteriérové tienenie ponúka Vaša spoločnosť?

    Naša spoločnosť LEX-AL s. r. o. ponúka celú škálu exteriérového tienenia. Plastové a hliníkove rolety, exteriérové žalúzie, screenové rolety.

    2. Keď ide o exteriérové tienenie, ktoré najčastejšie odporúčate svojim zákazníkom a prečo?

    V súčastnosti je najväší dopyt po exteriérových žalúziach, ktoré sú ideálnym riešením pre zatienenie presklených okien, dvier a fasád. Výhoda žalúzií je možnosť regulovať stupeň zatienenia až po zatemnenie. Hlavná výhoda je v letných horúcich mesiacoch, kedy žalúzie pomôžu znížiť teplotu v interiéry o 3 až 5 stupňov. V zimných mesiacoch zabránia orosovaniu okien. Exterierové žalúzie sú tiché, pohodlne sa ovládajú a s prídavným zariadením SOMFY TAHOMA je možné žalúzie ovládať z mobilu a vytvoriť si tzv. inteligentnú domacnosť.

    3. Na čo treba dať pozor, keď ide o montáž roliet a žalúzií do už existujúcich okenných otvorov?

    Exterierové žalúzie sa podľa spôsobu osadenia delia na podomietkové a predokenné. Pri podomietkových žalúziach sú box a vodiace lišty súčasťou zateplenia budovy. Je to vhodné len pri novostavbe alebo rekonštrukcii budovy. V prípade dodatočného osadenia žalúzie sa používajú predokenné žalúzie. Tu je potrebné si uvedomiť, že box bude uberať zo svetlosti okna. Taktiež je potrebné doviesť k žalúzii ovládanej motorom elektrické vedenie. Okenné rámy nesmú byť príliš prekryté zateplením, aby bolo možné kotviť box a vodiace lišty.

    Pán Martin Dekýš, spoločnosť LEX-AL s.r.o.

    2. Exteriérové tienenie okien – cena

    Ceny exteriérových tienidiel sa líšia v závislosti od typu systému, materiálu, mechanizmu  ovládania a rozmerov samotného tienenia.

    Rolety

    Cena roliet je závislá od typu roliet (klasické, podomietkové, predokenné, nadokenné alebo šikmé), materiálu (plast, hliník), od povrchu roliet a samozrejme od dodávateľa. Za klasické plastové rolety so šírkou lamiel 45 mm zaplatíte okolo 33,50 EUR/m2, plastové rolety so šírkou lamiel 37 mm stoja okolo 40 EUR/m2 a za hliníkové rolety so šírkou lamiel 37 mm zaplatíte 55 EUR/m2.

    Žalúzie

    Cena žalúzií  je závislá od typu žalúzií (klasické, podomietkové, v boxe), materiálu (plast, hliník) a samozrejme od dodávateľa. Cena za podomietkové žalúzie, spolu s izolovanými hliníkovými boxmi a klasickými hliníkovými lamelami so šírkou do 40 mm, je okolo 110 – 150 EUR/m2.

    Ak máte záujem o exteriérové tienenie (rolety, žalúzie...), môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Aby ste sa dozvedeli presnú cenu pošlite dopyt našim overeným montérom roliet a žalúzií, a tak dostanete viacero ponúk. Pripravili sme pre vás aj niekoľko rád o roletách a žalúziách.

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Vonkajšie žalúzie s viditeľnou maskou vyrobené z hliníka
    Vonkajšie žalúzie s viditeľnou maskou vyrobené z hliníka
    Podomietkový systém vonkajších žalúzií
    Podomietkový systém vonkajších žalúzií
    Predokenný systém, rolety s viditeľným boxom
    Predokenný systém, rolety s viditeľným boxom
    Predokenný, podomietkový systém roliet so skrytým boxom
    Predokenný, podomietkový systém roliet so skrytým boxom
    Odborný článok 1067
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie?

    Máme 440 realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 440 realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie
    10
    7

    Michal Markotán Servis okien


    9.4
    0

    MANIMAX s. r. o.


    10
    2

    Medica spol. sr.o.


    10
    1

    ALFAPLAST trade, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené