Pre oblasť

    Hliníkové alebo drevené okenice?

    Článok si prečítalo viac ako 1861+ používateľov
    Okenice sa používajú na zatienenie okien dlhé roky, sú klasickým druhom exteriérového tienenia. Najčastejšie používané sú drevené okenice, v súčasnosti sa však používajú aj modernejšie, hliníkové okenice. Okenice sa líšia podľa spôsobu otvárania a pohyblivosti lamiel, čo do značnej miery ovplyvňuje možnosti ich použitia.
    Odborný článok 1861
    okenice
    Máme 440 realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie:

    1. Okenice – tradičná vonkajšia ochrana okien

    1.1. Okenice chránia okná pred vonkajšími vplyvmi

    Okenice slúžia predovšetkým na tienenie okien, ktoré zabráni prenikaniu slnečných lúčov do interiéru, na zatemnenie miestnosti, aby sa nám v noci dobre spalo. Tienenie na budove je dôležité, pretože bez neho by sa interiér v letných mesiacoch prehrieval. Okenice dodatočne zateplia váš dom či byt, a v letných mesiacoch prispejú k príjemnej vnútornej klíme. Podobne ako rolety zabezpečujú tienenie a zároveň vetranie objektu. Taktiež chránia okná pred nepriaznivými klimatickými vplyvmi, akými sú dážď, sneh, krupobitie a vietor. Okenice tiež ponúkajú dodatočnú ochranu proti vlámaniu a sú ideálnym riešením proti neželaným pohľadom. 

    1.2. Okenice sú estetickým prvkom fasády

    Ak sú okenice správne navrhnuté, predstavujú krásny estetický prvok na vašom dome. Na fasáde domu môžu byť okenice mimoriadne pekným dekoratívnym prvkom, ktorý okoloidúci nemôžu prehliadnuť, a vhodné sú pre všetky architektonické riešenia. Keďže sú dostupné v mnohých farebných odtieňoch, dajú sa ľahko prispôsobiť architektúre budovy alebo jej fasáde, pričom si môžeme zvoliť dva prístupy: okenice ako akcent fasády, ktoré by samozrejme mali ladiť s jej farbou, alebo okenice ako súčasť fasády, pričom sa snažíme, aby boli čo najviac neviditeľné.

    Vďaka širokému výberu materiálov a farieb sa okenice ľahko prispôsobia architektúre domu.
    Okenice s flexibilnými lamelami umožňujú jednoduchú reguláciu množstva svetla v miestnosti
    Okenice s flexibilnými lamelami umožňujú jednoduchú reguláciu množstva svetla v miestnosti

    2. Typy okeníc

    Existuje niekoľko typov okeníc, ktoré sa líšia spôsobom pohybu alebo typom lamiel. Okenice môžu mať pevné alebo pohyblivé lamely, ale môžu byť aj pevné, plné

    2.1. Okenice s pevnými lamelami

    Okenice s pevnými lamelami by sa mohli nazvať tradičnými, klasickými, keďže sa s nimi stretávame prevažne na starších stavbách. Takéto okenice poskytujú oknám dodatočnú ochranu a kvalitné tienenie. Od ostatných typov okeníc sa líšia tým, že jednotlivé lamely sú pevné, nedajú sa posúvať ani používať na reguláciu množstva svetla. Okenice s pevnými lamelami sú dobré na tienenie, ale o niečo menej vhodné na zatemnenie miestností, keďže medzi lamelami sú medzery, cez ktoré preniká svetlo. Ak ste zvyknutí spať v úplnej tme, takéto okenice asi nie sú pre vás tou správnou voľbou.

    2.2. Okenice s pohyblivými lamelami

    Ďalším typom okeníc sú okenice s pohyblivými lamelami. Toto sú najbežnejšie moderné okenice, ktoré si vyberajú noví kupujúci. Okenice s pohyblivými lamelami tiež ponúkajú podobnú ochranu ako predchádzajúci typ, no zároveň sa od nich výrazne líšia, pretože ich  lamely sú pohyblivé. Pohybom lamiel sa dá veľmi presne regulovať množstvo svetla, ktoré okenice prepúšťajú do miestnosti. Priestor tak možno úplne zatemniť, čiastočne presvetliť, prípadne vytvoriť rozptýlené svetlo.

    Tento typ okeníc je vhodný pre tých, ktorí chcú v noci úplnú tmu a cez deň čiastočné zatienenie interiéru.

    2.3. Plné okenice

    Plné okenice vytvárajú tradičný vzhľad domu a používajú sa najmä v špecifických prípadoch, pri rekonštrukciách chránených objektov. Pri novostavbách sú menej obľúbené, pretože ich nahrádzajú okenice s pohyblivými lamelami, ktoré ponúkajú viac možností na použitie. Plné  okenice, ako už ich názov napovedá, pozostávajú z masívneho dreveného panelu bez lamiel a akýchkoľvek spojov. Keď sú zatvorené, nedochádza k prenikaniu svetla do miestnosti, takže zatemnenie miestnosti je úplné, bez možnosti regulácie množstva svetla. Okenice sú zvyčajne vyrobené z vodeodolnej preglejky. Ich nevýhodou je úplné zatemnenie okien, to znamená, že sa cez deň nedajú použiť na zatienenie interiéru.

    Drevené okenice sú vo svojej kráse neprekonateľné. Drevo ako prírodný materiál doplní každú fasádu.
    Drevené okenice sú vo svojej kráse neprekonateľné. Drevo ako prírodný materiál doplní každú fasádu.

    3. Drevené okenice

    3.1. Drevené okenice vytvárajú pocit domova

    Najčastejšie sa okenice vyrábajú z dreva, a to z masívneho smrekovca, smreku alebo dubu. Takéto okenice sú aj najkrajšie, spríjemnia a zútulnia váš domov. V minulosti boli všetky okenice drevené. Ak si vyberieme tento typ okeníc, musíme ho chrániť pred poveternostnými vplyvmi ochrannými nátermi alebo farbou. Môžu byť natreté akoukoľvek farbou, ale treba si uvedomiť, že si drevo ako prírodný materiál vyžaduje väčšiu údržbu ako hliníkové alebo plastové okenice.

    3.2. Drevené okenice sú výborným izolantom

    Ďalšou výhodou drevených okeníc je dobrá tolerancia teplotných rozdielov. Drevo síce na rozdiel od hliníka neodráža slnečné svetlo od svojho povrchu a následne aj od objektu, ale na slnku sa oveľa menej zahrieva, takže bude vydávať menej tepla do okolia. Drevené okenice tak poskytujú veľmi dobrú tepelnú a zvukovú izoláciu a dobre reagujú aj na nízke teploty a náhle teplotné zmeny, vrátane extrémov.

    Ak chcete jednoduchú údržbu a mimoriadnu odolnosť, hliníkové okenice sú tou správnou voľbou
    Ak chcete jednoduchú údržbu a mimoriadnu odolnosť, hliníkové okenice sú tou správnou voľbou

    4. Hliníkové okenice

    4.1. Hliníkové okenice pre moderný vzhľad

    Okenice môžu byť vyrobené aj z kovu, napr. z hliníka, potom je vzhľad objektu modernejší. Hliníkové okenice môžu mať pevné alebo pohyblivé lamely, lamely môžu byť dodatočne izolované. Rozmery okeníc sú ľubovoľné, pretože sú väčšinou vyrábané na mieru. Môžeme si však kúpiť aj hotové hliníkové okenice, ktoré majú väčšinou podobné štandardné rozmery ako okná, napr. 60 cm × 60 cm. Hliníkové okenice sú veľmi ľahké, preto sú vhodné do starších budov s horšou konštrukciou, ktorú nie je vhodné dodatočne zaťažovať.

    Veľkou výhodou hliníkových okeníc je ich mimoriadna životnosť a odolnosť voči poveternostným vplyvom. Sú prakticky nezničiteľné a mimoriadne jednoduché na údržbu.

    4.2. Hliníkové okenice odrážajú slnečné svetlo

    Výhodou hliníkových okeníc je, že vďaka vlastnostiam kovu odrážajú slnečné žiarenie od povrchu hliníkových lamiel. To znamená, že slnečné lúče prechádzajú z exteriéru do interiéru budovy v oveľa menšej miere, výsledkom toho je priaznivý vplyv na vnútornú, príjemne chladnú klímu počas letných mesiacov. Hliník sa síce na slnku zahrieva viac ako drevo, no práve táto vlastnosť odrazu svetla od povrchu kovu je pre tepelnú izoláciu v letných mesiacoch kľúčová.

    4.3. Hliníkové okná v rôznych farbách a imitáciách

    Na trhu je k dispozícii veľké množstvo farebných odtieňov hliníkových okeníc. V posledných rokoch sú čoraz populárnejšie hliníkové okenice v imitácii iných materiálov, najmä v imitácii dreva. Takéto okenice spájajú príjemný teplý vzhľad dreva s odolnosťou a jednoduchou údržbou hliníka.

    Posuvné okenice sú vhodné pre veľké okná
    Posuvné okenice sú vhodné pre veľké okná

    5. Okenice a spôsob otvárania

    Okenice sa líšia aj spôsobom otvárania, pričom všetky materiály umožňujú všetky spôsoby otvárania, rovnako ako všetky materiály umožňujú všetky typy lamiel. Existujú krídlové, posuvné a zdvíhacie okenice. Krídlové okenice sú najstaršie, štandardné, otvárajú sa rovnakým spôsobom ako krídlové dvere, ľavá okenica na ľavú stranu a pravá okenica na pravú. Posuvné okenice sú vhodné pre väčšie okná, kde nie je možné otváranie krídla vzhľadom na rozmery, pretože by sa okenica prehýbala. Pozostávajú z niekoľkých častí, ktoré sa skladajú ako harmonika a pohybujú sa pozdĺž jednej alebo druhej strany okna. Poslednou kategóriou sú zdvíhacie okenice, ktoré, ako už ich názov napovedá, sa zdvíhajú nad okno a upevňujú palicou.

    6. Okenice – cena

    Drevené okenice sú o niečo drahšie ako hliníkové okenice. Za drevené smrekové okenice s pevnými lamelami, kompletná montáž, pre okno s rozmermi 80 cm × 120 cm, zaplatíte 270 – 300 EUR/m2. Cena za hliníkové okenice s pohyblivými lamelami štandardnej farby RAL vrátane montáže, pre okno s rozmermi 80 cm × 120 cm, je 420 – 500 EUR/m2. Cena za hliníkové okenice s pevnými lamelami štandardnej farby RAL vrátane montáže, pre okno s rozmermi 80 cm × 120 cm, je 400 – 470 EUR/m2. Okenice s pohyblivými lamelami sú vždy o niečo drahšie ako tie s pevnými lamelami.

    Odborný článok 1861
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie?

    Máme 440 realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 440 realizátorov v oblasti Exteriérové tienenie
    9.5
    0

    BAZÉNIA - GARDÉNIA


    10
    1

    CANCELLI s.r.o.


    10
    2

    Medica spol. sr.o.


    10
    0

    NORDIA, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené