Pre oblasť

    Umývanie okien

    Článok si prečítalo viac ako 1180+ používateľov
    Pravdepodobne neexistuje osoba, ktorá by sa pri pohľade na luxusnú modernú budovu s takmer úplne zasklenou fasádou nezamýšľala nad tým, kto všetky tie okná umýva. Potom si pravdepodobne predstavíte, ako jedna osoba každých pár mesiacov počas víkendu umýva okná, ktoré nemajú začiatok ani koniec... Metódy umývania okien v skutočnosti dosť pokročili. Domácu zmes vody a octu, ktorú používali naše staré mamy, nahradili sofistikovanejšie a účinnejšie prostriedky a stále viac ľudí sa rozhoduje na umývanie okien najať profesionálov – profesionálnu upratovaciu službu. V tomto texte sme preskúmali niektoré kľúčové zásady týkajúce sa čistenia okenných skiel.
    Odborný článok 1180
    umyvanie okien
    Máme 685 realizátorov v oblasti Údržba:

    Ako často a kedy umývať okná?

    Začnime otázkou, ktorú si všetci kladieme: ako často je skutočne potrebné umývať okná? V zásade neexistuje jednotná odpoveď na túto otázku, pretože frekvencia umývania okien závisí predovšetkým od vašich štandardov a zložitosti stavby. Niektorí ľudia chcú mať perfektne čisté okná stále, čo znamená, že ich musia umývať každý mesiac, iní to robia niekoľkokrát za rok a niektorým sa vôbec nechce robiť tieto práce a dvakrát ročne zavolajú profesionálov. Väčšina ľudí sa rozhoduje umývať okná v priemere dvakrát až trikrát za rok, čo stačí na to, aby okná boli relatívne čisté.

    Predovšetkým je dôležité, kedy umývať okná. Najlepšie je tieto práce vykonať skoro na jar, resp. bezprostredne po skončení zimy, pretože počas chladných mesiacov sa v dôsledku väčšej intenzity zrážok a vetra hromadí veľa nečistôt. Ďalší dobrý termín je koniec leta alebo začiatok jesene, ak okná umývame dvakrát ročne, alebo uprostred leta a pred začiatkom zimy, ak ich umývame trikrát ročne. Ak okná umývame v lete, mali by sme sa vyhnúť umývaniu v extrémnych horúčavách, slnečných a suchých dňoch, pretože rýchle odparovanie vody sťažuje úspešné umývanie a zanecháva na skle stopy vody. V tomto ročnom období je lepšie umývať okná počas suchého a zamračeného dňa. V každom prípade odporúčame najať si profesionálnu službu pre tieto práce.

    Ako začať?

    Predtým, ako začnete pracovať, pripravte si pracovné prostredie. To znamená, že najskôr treba odstrániť všetok pohyblivý nábytok, ktorý by mohol sťažiť prístup k okenným tabuliam. Tiež treba presunúť všetky nebezpečné predmety, ktoré by nás mohli zraniť v prípade pádu  zo stoličky alebo rebríka. Aby ste predišli riziku pošmyknutia, nezabudnite pred štartom skontrolovať stabilitu a pevnosť stoličky alebo rebríka. Nasleduje ochrana podlahy. Odporúčame pokryť všetky podlahové povrchy vedľa okien starými prikrývkami alebo fóliou, pretože počas umývania okien sa čistiace prostriedky určite dostanú aj na podlahu, bez ohľadu na to, že budete opatrní. Malé množstvo vody nepoškodí citlivé povlaky, ako sú napr. parkety, ale môže spôsobiť pošmyknutie sa na mokrom povrchu, čo je  oveľa nebezpečnejšie.

    Náročnosť umývania okien závisí od počtu, veľkosti, polohy a poveternostných podmienok
    Náročnosť umývania okien závisí od počtu, veľkosti, polohy a poveternostných podmienok

    Aby bolo umývanie okien jednoduchšie

    Teraz sa konečne môže začať umývanie okien! Človek by si mal uvedomiť, že neexistuje žiadne geniálne riešenie, ktoré by mal používať každý. Odporúčame vám zbaviť sa všetkých komerčných prípravkov a vyskúšať nasledujúci vzorec: liter vody zmiešajte s trochou  prostriedku na umývanie riadu. Táto kombinácia spôsobuje oveľa menšie podráždenie pokožky a nosovej sliznice ako silne parfumované alebo ostro zapáchajúce čistiace prostriedky na sklo. Potom vezmite obyčajnú špongiu, dobre ju namočte, stlačte a pretrite celý povrch okna. Keď sú okná dobre namočené, najskôr odstráňte prebytočnú tekutinu handrou alebo stieračom a potom osušte ďalšou handrou. Sklo treba utrieť čo najskôr, pretože voda rýchlo schne a zanecháva stopy. Ak sú okná skutočne špinavé a zaschnuté nečistoty odolné, pridajte do navrhovanej zmesi trochu octu. Odporúčame vám umývanie okien začať od vonkajších okrajov skla a potom pokračovať smerom dovnútra. Ako sme však povedali – neexistuje jediný spôsob ako úspešne umyť okná. Ak uprednostňujete iný spôsob alebo vám vyhovuje umývanie vopred pripravenými čistiacimi prostriedkami na sklo, nie je potrebné ich meniť.

    Odborná rada zo spoločnosti TREWISS

    1. Prečo by sme mali zveriť umývanie okien do rúk odborníkovi?

    Keďže som kvalifikovaný odborník v tejto oblasti a mám dlhoročné osobné skúsenosti, naozaj odporúčam túto prácu zveriť ľudom, ktorí sú zaškolení, schopní a fyzicky zdatní túto prácu vykonať. Stávajú sa rôzne nebezpečné úrazy počas týchto prác a ľudia si toho nie sú vedomí.

    2. Aj keď čistenie okien znie ako celkom jednoduchá vec, zrejme to tak nie je. Aké nástroje/pomôcky používate na čistenie okien?

    V súčasnosti existuje veľa rôznych typov skiel a zrkadiel: číre, tmavé, dymové a taktiež aj zrkadlové. Najčastejšie sa stretávame s čírim sklom a presklením. Každé sklo si vyžaduje inú techniku umývania a čistiace prostriedky. Na veľké i malé presklené okná s čírim sklom používame stierky i špeciálny papier na doleštenie.

    3. Aké spôsoby čistenia okien ponúkate a ako pracujete s odnímateľnými súčasťami okien, externými žalúziami a roletami?

    Technika čistenia skiel závisí od praxi každého, kto sa zaoberá touto prácou. Naozaj nie je jednoduché dosiahnúť, nielen čistotu skiel a hlavne ich priehľadnosť a lesklosť, bez šmúh a fľakov. Technika čistenia, ako som spomínala, závisí od praxi a šikovnosti človeka. V každom prípade, pri čistení skiel sa umývajú i rámy okien, parapety a sieťky proti hmyzu, buď na mieste, alebo ich oddelíme a sprchovaním odprášnime a umyjeme. Látkové závesy nečistíme vodou. Vonkajšie i vnútorné rolety a žalúzie umývame, kým nedosiahneme ich čistotu. Náročnosť umytia okien je po uskutočnených stavebných prácach oveľa vyššia, znečistenie okna od rôznych materiálov sa musia veľmi jemne a šetrne odstrániť pomocou britu. Nesmie sa sklo doškriabať. Okna i rámy sa musia umyť viac krát. To isté platí i po maliarských prácach. Pri akomkoľvek umývaní okien je potrebné dávať si pozor na pád a pošmyknutie, preto je veľmi dôležité vedieť kto je schopný uvedenú prácu zvládnuť a dôsledne ho zaškoliť. Náš tím pracuje desiatky rokov v oblasti umývania okien, skiel i výkladov. Z uvedenej praxi vieme akými čistiacimi prostriedkami sa všetky druhy okien, skiel i zrkadiel dajú krásne vyčistiť a hlavne vyleštiť. Prácu vykonávame v oblasti Bratislava a máme tu naozaj už množstvo spokojných klientov.

    Pani Jana Szanwaldová, spoločnosť TREWISS

    Dve ďalšie vhodné rady

    Prácu si výrazne uľahčíte, ak vnútro okien utriete vertikálnym smerom a vonkajšiu stranu  horizontálnym. Tak okamžite uvidíte, na ktorej strane okien sa vytvorili zaschnuté stopy, pretože vám to napovie ich smer (horizontálny alebo vertikálny). Potom tie stopy rýchlejšie odstránite.

    Trochu tvrdším orieškom je čistenie ťažko dostupných miest priamo pri okenných rámoch, kde sa hromadí zďaleka najviac nečistôt. Tieto oblasti je možné úspešne vyčistiť starou zubnou kefkou, ktorej štetiny sa dostanú do všetkých problémových bodov pozdĺž rámov.

    Odporúčame vyskúšať nasledujúci recept: zmiešajte liter vody a trochu prostriedku na umývanie riadu a umyte okná
    Odporúčame vyskúšať nasledujúci recept: zmiešajte liter vody a trochu prostriedku na umývanie riadu a umyte okná

    Mýtus o novinovom papieri

    Pravdepodobne ste počuli o tom, že novinový papier sa kedysi používal na umývanie okien. Vynára sa otázka, či ho používať v 21. storočí. Tu neexistuje jediná odpoveď – ak vám používanie novín vyhovuje, nie je potrebné meniť techniku umývania okien. Je však dôležité vybrať si noviny, ktorých farba sa pri styku s vlhkosťou neodlupuje ani nelepí na sklo, pretože tým si viac uškodíte ako pomôžete.

    Kedy najať profesionála na umývanie okien?

    Stupeň náročnosti umývania okien závisí predovšetkým od typu a počtu okien. Čistenie celosklenej fasády trvá oveľa dlhšie ako fasády s tradičnými oknami. Okná rozdelené do mnohých menších skupín môžu byť pri čistení skutočnou nočnou morou. Rovnako nie je porovnateľné, či máme na izbe jedno okno, alebo je okien veľa. Niektoré okná, napríklad strešné, sú ťažko dostupné a ich čistenie môže byť veľmi nebezpečné. Preto skôr ako začnete okná umývať, zvážte, či by nebolo rozumnejšie prenechať túto úlohu profesionálnej upratovacej službe. Niekedy len nákup vybavenia a veľkých rebríkov na vysoké okná stojí viac alebo rovnako ako angažovanie profesionálneho umývača okien dvakrát ročne.

    Ak sa rozhodnete najať profesionála, zistite, či je spoľahlivý a ako dlho tieto práce vykonáva, pretože to určite ovplyvňuje jeho znalosti, skúsenosti a schopnosti. Je tiež dôležité, aby boli pracovníci poistení proti všetkým úrazom počas práce, ku ktorým môže dôjsť pri ťažko dostupných oknách na nebezpečnejších miestach. Odporúčame tiež, aby ste sa s agentúrou dohodli na počte ľudí, pretože jedna osoba s najväčšou pravdepodobnosťou potrebuje na umývanie okien celý deň, zatiaľ čo napr. štyria vykonajú rovnakú prácu za niekoľko hodín, čo znamená, že cudzí ľudia zostanú vo vašom dome kratšie.

    Ak máte záujem o profesionálnu údržbu okien, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Na našej webovej stránke nájdete ďalšie rady týkajúce sa tejto témy. Ak sa chcete dozvedieť presnú cenu, môžete poslať dopyt našim overeným poskytovateľom týchto a podobných služieb, a tak dostanete viacero ponúk.

    Informácie o cenách nájdete v kalkulačke cien.

    Odborný článok 1180
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Údržba?

    Máme 685 realizátorov v oblasti Údržba:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 685 realizátorov v oblasti Údržba
    8.8
    0

    Ján Herák


    10
    0

    BIOKONZULT plus s.r.o.


    9.9
    1

    Henrik Šustek - PERFECT GARDEN


    10
    1

    SadArch-Zuzana Sobotová


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené