Pre oblasť

    Prečo tesnenie na okná treba meniť?

    Článok si prečítalo viac ako 1408+ používateľov
    Okná predstavujú slabé miesta v izolačnom obale budovy. Dobre fungujúce tesnenie na okná zabráni úniku teplého vzduchu zvnútra, účty za kúrenie sa môžu znížiť až o 20 %. Okrem toho utesnené okná tiež zadržiavajú teplo, prach, vlhkosť, hluk a znižujú prievan. Tesnenie sa však časom opotrebúva, preto je potrebné vymeniť ho.
    Odborný článok 1408
    tesnenie na okna
    Máme 664 realizátorov v oblasti Údržba:

    1. Kedy treba tesnenie na okná vymeniť?

    Ak je poškodený rám okna, ak sú problémy s mechanizmom otvárania, ak zasklenie vytvára veľké tepelné straty alebo sa na okne  hromadí vlhkosť a plesne, bude najlepšie opraviť alebo vymeniť celé okno.

    Pred výmenou tesnenia skontrolujte stav celého okna. 

    Ak zmeny na okne nie sú viditeľné voľným okom a nie ste si istí, či by ste mali vymeniť tesnenie alebo nie, odporúčame vyskúšať jednoduchý test: medzi krídlo a rám okna vložte list papiera a okno zatvorte. Ak je možné list papiera ľahko vytiahnuť na niekoľkých rôznych miestach, tesnenie je slabé a je čas ho vymeniť. Vo všeobecnosti platí, že tesnenie je potrebné vymeniť každých 7 až 10 rokov bez ohľadu na to, či ide o tesnenie pre drevené okná, tesnenie pre plastové okná alebo tesnenie pre hliníkové okná.

    2. Ako vymeniť tesnenie na okná?

    Výmena okenného tesnenia si vyžaduje presnosť a správne náčinie. Neodporúčame však, aby ste okenné tesnenie menili sami, lepšie je vyhľadať pomoc odborníka.  

    Ak sa predsa len rozhodnete skúsiť vymeniť tesnenie sami, budete potrebovať nové tesnenie na okná, nožnice a lepidlo (ak tesnenie nie je samolepiace). Opatrne treba odstrániť staré tesnenie a vyčistiť miesto mydlom alebo iným odmasťovacím prostriedkom. Tým sa odstránia všetky nečistoty, ktoré by mohli znížiť účinnosť tesnenia a skrátiť jeho životnosť. Pozorne treba zmerať dĺžku, odrezať nové tesnenie a vložiť ho do drážky. Samolepiacu pásku treba dobre pritlačiť, aby čím lepšie priľnula k podkladu.  

    3. Silikónové tesnenie na okná

    Najlepšie je silikónové tesnenie na okná, silikónové pásky sa umiestňujú priamo do vyčistenej drážky bez lepidla. Toto tesnenie môže trvať až 10 rokov. Silikónové pásky sú praktické aj pri údržbe okien, pretože sa dajú jednoducho odstrániť a potom znova nainštalovať.

    4. Samolepiace okenné pásky

    Samolepiace pásky sa inštalujú jednoducho, môžu byť použité aj na okná bez drážok. Tesnenie je menej kvalitné, najmä kvôli pôsobeniu vlhkosti a teplotným výkyvom. Tento druh tesnenia je lacnejší, práve preto má kratšiu životnosť ako silikónové tesnenie. Prakticky tento druh tesnenia vydrží jednu až dve sezóny. Taktiež pri údržbe treba dbať na to, aby ste tesnenie nenatreli farbou alebo neprelakovali.

    5. Údržba tesnenia 

    Aby okná čo najlepšie tesnili, aby tesnenie malo čo najdlhšiu životnosť, pri údržbe okien pravidelne treba čistiť aj tesnenie, prípadne ho vymeniť. Tesnenie na okná by nemalo prísť do kontaktu s kyselinami alebo abrazívami, pravidelne treba kontrolovať vlhkosť a vznik plesní.

    Okenné tesnenie môže byť dodatočne chránené špeciálnymi nátermi.

    6. Tesnenie na okná - cena

    Keďže okná sú vo všeobecnosti „najslabšími“ miestami každej fasády z hľadiska efektívneho využívania energie, dôležité je kvalitné tesnenie na okná. Servis okien, resp. údržbu a opravu okien je lepšie zveriť odborníkovi. Keď ide o tesnenie na okná, cena závisí od kvality tesnenia, množstva, typu, výrobcu či dodávateľa. V každom prípade sa pred kúpou dobre informujte – ak máte záujem o výmenu tesnenia, môžete nám poslať dopyt a firmy a remeselníci, s ktorými spolupracujeme, sa vám ozvú s ponukami.

    Odborný článok 1408
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Údržba?

    Máme 664 realizátorov v oblasti Údržba:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 664 realizátorov v oblasti Údržba
    10
    4

    EMKOL - Marek Kolčák


    10
    3

    Building RR s. r. o.


    8.8
    0

    PROAKVA s. r. o.


    9.3
    0

    Elektra Nitra, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené