Pre oblasť

    Aký typ ochrany dreva je najúčinnejší?

    Článok si prečítalo viac ako 542+ používateľov
    Nesprávne použité a nesprávne chránené drevo sa rozkladá oveľa rýchlejšie, než by ste čakali.  Drevo použité v exteriéri je vystavené všetkým druhom atmosférických, mechanických a iných vplyvov. Aby vydržalo a slúžilo svojmu účelu čím dlhšie, musí byť najskôr dobre pripravené a následne primerane chránené. Len také drevo bude vyzerať dobre, a teda aj dom, na ktorý bolo použité. Ako celý proces ochrany dreva vyzerá a čo musíte urobiť, ak sa rozhodnete napríklad pre drevodom, drevenú fasádu alebo pre časť fasády obloženú drevom, sa vám pokúsime priblížiť v tomto texte.
    Odborný článok 542
    typ ochrany dreva
    Máme 680 realizátorov v oblasti Údržba:

    Prečo je potrebné chrániť drevo použité v exteriéri? Aké faktory najviac ovplyvňujú jeho chátranie?

    Chátranie dreva spôsobujú prírodné živly: slnko, dážď, vietor a sneh. Správnou ochranou sa môžeme postarať o to, aby drevo starlo pomalšie a nerozpadávalo sa.

    Ako často je potrebné obnovovať povrchovú ochranu dreva? Ako môžeme skontrolovať, v akom stave je a či nepotrebuje obnovu?

    Povrchovú ochranu dreva je potrebné obnovovať každých 2 – 5 rokov. Ak je drevo kvalitné, správne vysušené a pripravené, vydrží dlhšie. Ak však drevo rýchlo absorbuje vodu, rýchlo popraská a stratí lesk, to znamená, že obnova je potrebná čo najskôr.

    Aké druhy ochranných prostriedkov na drevo existujú? Aké sú ich vlastnosti?

    Ochranné prostriedky na drevo sa delia na impregnácie, laky, lazúry, vrchné (krycie) farby, vosky, oleje... Nátery prenikajú hlboko do dreva a chránia ho pred praskaním. Zároveň vytvoria na povrchu pevnú, no pružnú vrstvu, ktorá povrch udrží neporušený.  

    Impregnácie (napúšťadlá) sú tekuté prípravky, ktoré sa používajú na ošetrenie dreva. Chránia drevo pred drevokaznými hubami, hmyzom (červotoč, mravce drevokazné...), plesňami. Nechránia ho však pred poveternostnými podmienkami.

    Lazúry na drevo sú polopriesvitné, zvýrazňujú štruktúru dreva, jemne ho zafarbia do požadovaného odtieňa. Tieto produkty sú určené predovšetkým na ochranu dreva pred poveternostnými podmienkami.

    Vrchný náter (krycia farba) poskytuje lepšiu ochranu drevu, pretože je odolný voči UV žiareniu, avšak kvôli svojej hustote úplne prekrýva prirodzenú štruktúru a textúru dreva.

    Olej je šetrný k životnému prostrediu, ale neponúka silnú ochranu dreva. Náter je potrebné niekoľkokrát do roka obnoviť.

    Povrchovú ochranu dreva je potrebné obnovovať každých 2 – 5 rokov. Ak je drevo kvalitné, správne vysušené a pripravené, vydrží dlhšie.
    Povrchovú ochranu dreva je potrebné obnovovať každých 2 – 5 rokov. Ak je drevo kvalitné, správne vysušené a pripravené, vydrží dlhšie.

    Kedy aplikovať náter a kedy impregnáciu na ochranu dreva? Môžeme ich kombinovať?

    Impregnácia sa aplikuje vždy pred nanesením lazúry alebo ochranného náteru na drevo. Aplikuje sa na nechránené, surové, riadne vysušené drevo. Náter a impregnáciu môžeme  kombinovať.

    Trh ponúka množstvo produktov na obnovu dreva. Ako si vybrať najvhodnejší produkt?

    Vhodný náter alebo kombinácia náterov sa volí podľa prostredia, v ktorom sa bude drevo nachádzať a požadovaného vzhľadu dreva.

    V poslednej dobe je veľmi obľúbené stavať domy s drevenými fasádami, ktoré sú z estetického hľadiska naozaj prirodzené a krásne, ale ich farba časom stmavne alebo vybledne. Ako v praxi fungujú rôzne spôsoby ochrany drevených fasád?

    Na drevené fasády sú najvhodnejšie stredné tóny lazúry. V súčasnosti zákazníci najčastejšie chcú zachovať prirodzený vzhľad dreva, preto sú tieto produkty tým najlepším riešením. Väčšinou sú na vodnej báze a majú chemické zloženie, ktoré zabraňuje šednutiu a žltnutiu dreva. Sú vhodné pre všetky druhy dreva, vrátane dubu alebo smrekovca, ktoré obsahujú veľa trieslovín a živice.

    Používajú sa v praxi ešte vždy výrobky, ktoré obsahujú vysoký podiel nitro, rozpúšťadiel a pigmentov? Alebo sú prírodné prostriedky na ochranu dreva čoraz populárnejšie?

    Lazúry s vysokým obsahom nitro sú už nejaký čas zakázané, novšie produkty ho obsahujú veľmi málo. Samozrejme, najekologickejšie lazúry sú na vodnej báze. Dôležité je však dodržiavať pokyny výrobcu – len vtedy bude ochrana primeraná a dostatočná.

    Impregnácia sa aplikuje vždy pred nanesením lazúry alebo ochranného náteru na drevo. Aplikuje sa na nechránené, surové, riadne vysušené drevo.
    Impregnácia sa aplikuje vždy pred nanesením lazúry alebo ochranného náteru na drevo. Aplikuje sa na nechránené, surové, riadne vysušené drevo.

    Je potrebné zvoliť ochranný náter a impregnáciu podľa druhu dreva?

    Nátery na báze rozpúšťadiel sú vhodné na všetky druhy dreva. Pri náteroch na vodnej báze je však potrebné dodržiavať pokyny výrobcu. Niektoré nátery na vodnej báze môžu na niektorých druhoch dreva, ako je napríklad dub, spôsobiť škvrny, ktoré kazia vzhľad dreva.

    Platia nejaké špeciálne odporúčania na ochranu dreva, s ktorým používatelia prichádzajú do priameho kontaktu (stolárske práce, záhradný nábytok, detské hračky...)?

    V týchto prípadoch sa vždy odporúča zvoliť nátery na vodnej báze s príslušnými certifikátmi.

    Aký typ ochrany je najvhodnejší na drevené terasové podlahy?

    Na drevené terasové podlahy sú najvhodnejšie olejové nátery. Odporúčajú sa predovšetkým tie na vodnej báze, ktoré veľmi rýchlo schnú a po aplikácii nie je potrebné zotierať prebytočný olej.

    Trh ponúka množstvo produktov na obnovu dreva. Ako si správne vybrať?

    Žiaľ, na trhu je veľa lacných a zlých produktov. Odporúčame poradiť sa s odborníkom a kúpiť  odporúčaný produkt. Ochrana, ktorú aplikujete, by mala byť kvalitná, aby vydržala aspoň niekoľko rokov. Medzi najlepšie určite patria produkty, ktoré sa vyrábajú napríklad v Kanade, Rusku či Škandinávii, pretože sú určite testované vo veľmi zlých, dokonca extrémnych podmienkach.

    Kedy je najvhodnejší čas na obnovu dreva?

    Najlepší čas na obnovu alebo náter dreva je vtedy, keď vonkajšia teplota vystúpi nad 20 °C. Odporúčame však vyhnúť sa akejkoľvek práci na priamom slnku a v horúčave. V takýchto podmienkach vrchná vrstva ochranného náteru príliš rýchlo schne a preto ho drevo nedostatočne absorbuje.

    Ak drevo rýchlo absorbuje vodu, rýchlo popraská a stratí lesk, to znamená, že  potrebuje obnovu
    Ak drevo rýchlo absorbuje vodu, rýchlo popraská a stratí lesk, to znamená, že potrebuje obnovu

    Ako správne vykonať obnovu ochranného náteru?

    Drevo musíme najskôr úplne zbaviť zvyškov starého náteru, ktorý sa lúpe a očistiť ho od prachu a nečistôt. Prvá vrstva nového náteru sa nanáša priamo na správne pripravený podklad a druhá po 24 hodinách. V prípade potreby je možné postup viackrát zopakovať v závislosti od stavu a poškodenia dreva.

    Aké sú najčastejšie chyby pri ochrane dreva?

    Jednou z najväčších chýb je impregnácia čerstvých materiálov. Drevo musí byť riadne vysušené, obrúsené a úplne očistené od živice alebo oleja. Často sa stáva, že ochranné nátery sú príliš tenké alebo príliš hrubé. Preto je veľmi dôležité používať rôzne prostriedky na ochranu dreva presne podľa pokynov jednotlivých výrobcov.

    Ako môžeme predĺžiť životnosť náteru na drevo?

    Pre dlhú životnosť dreva, a tým aj ochranného náteru je najdôležitejšie povrchovú ochranu pravidelne obnovovať, ako už bolo spomenuté, raz za niekoľko rokov (2 až 5). Spravidla stačia dve až tri vrstvy v závislosti od typu prostriedku a odporúčania výrobcu.

    Aké sú novinky a najnovšie trendy v ochrane dreva?

    V súčasnosti sú najpopulárnejšie všetky produkty na vodnej báze a ochranné oleje, ktoré sú šetrnejšie k životnému prostrediu, ale aj k ľudskému zdraviu. Tiež sa ľahko používajú, pretože nemajú nepríjemný zápach a rýchlo schnú. Poskytujú rovnako kvalitnú ochranu dreva ako rozpúšťadlové nátery, samozrejme, ak sa používajú v súlade s pokynmi jednotlivých výrobcov.

    Odborný článok 542
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Údržba?

    Máme 680 realizátorov v oblasti Údržba:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 680 realizátorov v oblasti Údržba
    9.4
    0

    GREEN COLOUR


    9.9
    0

    Milan Palšovič


    10
    1

    Peter Krajník EXO-TROP


    8.8
    0

    Karol Divok


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené