Pre oblasť

    Tesnenie dverí – všetko, čo potrebujete vedieť

    Článok si prečítalo viac ako 4551+ používateľov
    Kvalitne utesnené dvere a okná môžu ročne ušetriť viac ako 30 % nákladov na vykurovanie. Okrem toho tesnenie dverí a okien chráni pred hlukom, vlhkosťou, prachom, teplom a chladom. Keď ide o okná a dvere, najväčšie tepelné straty vznikajú na spojoch medzi rámom a krídlom, preto je rozhodujúce dobré tesnenie. Na trhu je množstvo rôznych tesnení, nie každé tesnenie sa hodí na každé dvere alebo každé okno.
    Odborný článok 4551
    tesnenie dveri
    Máme 683 realizátorov v oblasti Údržba:

    Kedy vymeniť tesnenie dverí?

    Tesnenie dverí sa časom opotrebúva, poškodzuje ho vlhkosť a nečistoty, mechanické vplyvy, samotný materiál starne. Akékoľvek tesnenie je preto potrebné časom vymeniť. Najpodstatnejším znakom toho, že je čas vymeniť tesnenie, je, ak cítite prievan cez medzery medzi dverami a rámom. Už dávno predtým však môže dôjsť k výrazným tepelným stratám. Tie sa dajú odhaliť termokamerou, jednoduchšie je však meniť tesnenie preventívne každých 10 rokov.

    Ako vymeniť tesnenie dverí?

    Výmena tesnenia sa líši v závislosti od toho, či ide o samolepiace tesnenie alebo drážkové tesnenie.

    Ako nainštalovať drážkové tesnenia?

    Nie je ťažké nainštalovať alebo vymeniť drážkové tesnenie. Jedinou väčšou výzvou je utesnenie rohov, kde je potrebný presný rez. Ak použijete gumové alebo silikónové tesnenie, dávajte pozor, aby ste tesnenie príliš nenatiahli, pretože sa tak zníži jeho tesnosť a životnosť. Prebytočné tesnenie odrežte až po montáži na rám. Ak dvere nemajú tesniacu drážku, môže ju vyrobiť remeselník dodatočne.

    Pred vložením do drážky tesnenie je potrebné zľahka stlačiť, predĺži sa tým jeho životnosť.

    Ako nainštalovať samolepiace tesnenie dverí?

    Pred inštaláciou samolepiaceho tesnenia treba skontrolovať okraje rámu – mali by byť hladké. Praskliny alebo výčnelky je potrebné jemne obrúsiť alebo naplniť tmelom. Keď to urobíte, všetko dôkladne očistite mydlom alebo iným neabrazívnym čistiacim prostriedkom. Ak je povrch mastný, odmastite ho zriedeným acetónom (pozor, je to silné rozpúšťadlo) alebo alkoholom a miestnosť dobre vyvetrajte.

    Samolepiaca tesniaca páska by sa mala aplikovať iba na úplne suché povrchy.

    Tesnenie umiestnite k okraju dverí, na ktoré ho budete lepiť. Začnite v hornej časti dverí. Odstráňte asi 15 cm ochrannej fólie a ihneď pritlačte lepiacu stranu tesnenia k dverám. Opakujte postup po celej dĺžke a prebytočné tesnenie odrežte nožom alebo nožnicami. Pri lepení kefového tesnenia na spodnú stranu dverí, položte ho na menej viditeľnú plochu tak, aby sa kefové tesnenie len zľahka dotýkalo podlahy.

    Materiály na tesnenie dverí

    Pri výbere a kúpe tesnenia dôležitý je materiál, jeho elasticita, spôsob a rýchlosť starnutia, odolnosť voči farbám (lakom), čistiacim prostriedkom a nečistotám.

    Gumové tesnenie dverí

    Gumové tesnenie je univerzálne tesnenie, pretože má vysokú elasticitu, dlhú životnosť a solídnu odolnosť voči poveternostným vplyvom. Tento typ tesnenia dverí je vyrobený zo špeciálneho druhu gumy.

    Silikónové tesnenie

    Silikónové tesnenie sa spravidla používa len na tesnenie interiérových dverí, pretože je menej odolné voči vonkajším vplyvom ako gumové tesnenie dverí.

    Kefové tesnenie na dvere

    Kefové tesnenie na dvere nie je vzduchotesné a nechráni pred hlukom ani chladom. Inštaluje sa zvyčajne na dvere šatníkov na obmedzenie prašnosti.

    Penová guma na tesnenie dverí

    Penové tesnenie dverí je lacným riešením, pretože svoje tesniace vlastnosti stráca za menej ako rok. Prispievajú k tomu nečistoty, vlhkosť a zmeny teplôt, ale aj mechanické zaťaženie, neustálym používaním dverí sa tesnenie rýchlo opotrebuje.

    Magnetické tesnenie dverí

    Magnetické tesnenie poskytuje výnimočnú vzduchotesnosť a má dlhú životnosť. Najčastejšie sa inštaluje na kovové dvere. Jedinou nevýhodou tohto druhu tesnenia je, že kvôli silnému vákuu môžu mať slabší ľudia ťažkosti s otváraním.

    Magnetické tesnenie je odolné voči teplotným výkyvom od -65 °C až po bod varu.

    Tesnenie podľa typu dverí

    Tesnenie vchodových dverí

    Tesnenie vchodových dverí je vystavené veľkým teplotným zmenám, preto sa naň používajú tie najodolnejšie druhy gumy. Na tesnenie vchodových dverí sa väčšinou používa samolepiaci hustý materiál vo forme rúrky, vo vnútri ktorej je dutina. Rúrka sa môže časom začať oddeľovať, preto je vhodnejšie použiť tesnenie v drážke, ale montáž je náročnejšia.  

    Tesnenie interiérových dverí

    Tesnenie pre interiérové dvere je menej exponované ako tesnenie pre exteriérové ​​dvere. Dôležitejší je aj vzhľad, preto sa často používa mäkšie silikónové tesnenie namiesto gumového.

    Tesnenie plastových dverí

    Plastové dvere majú špeciálnu drážku na spojoch so zárubňou, ktorej je prispôsobené aj gumové tesnenie pre plastové dvere, ktoré sa dá jednoducho a rýchlo namontovať alebo vymeniť, len si treba dať pozor na to, aké tesnenie odporúča výrobca dverí. Toto gumové tesnenie je možné použiť pre interiérové ​​aj exteriérové ​​dvere.

    Tesnenie sklenených dverí

    Tesnenie pre sklenené dvere sa vyrába zo špeciálneho silikónu, ktorý je vybavený špeciálnym profilovaným zárezom. Počas inštalácie pásu je potrebné vopred navlhčiť oblasť, kde tesnenie bude umiestnené, spojenie tak bude čo najpevnejšie.  

    Tesnenie pre garážové brány

    Ak máte vykurovanú garáž a garážová brána dobre netesní, bude to dôvod na pomerne vysoké účty za kúrenie. Na tesnenie garážovej brány je potrebné použiť podlahové, bočné a horné tesnenie alebo pri sekcionálnych bránach tesnenie pre každý diel zvlášť. Podlahové tesnenie pre garážové brány má vyšší profil ako bežné tesnenie, to uľahčujú anulovanie akýchkoľvek nerovností v línii garážových brán. Inými slovami, aj keď hrany garážovej brány nie sú úplne rovné alebo ploché, tieto profily umožnia dobré utesnenie, pretože dobre priľnú. Myslite však na to, že nebezpečné splodiny sa hromadia aj v garáži, preto nezabudnite na odťahový ventilátor alebo vetracie potrubie v garážovej bráne.

    Montáž tesnenia na sekčnú garážovú bránu
    Montáž tesnenia na sekčnú garážovú bránu
    Odborný článok 4551
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Údržba?

    Máme 683 realizátorov v oblasti Údržba:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 683 realizátorov v oblasti Údržba
    8.6
    0

    FOX WAY


    10
    1

    Roman Utaši


    10
    1

    Peter Krajník EXO-TROP


    8.6
    0

    RUBEN,s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené