Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    7 jednoduchých spôsobov, ako vyčistiť upchatý odtok

    Článok si prečítalo viac ako 1707+ používateľov
    Každý z nás mal niekedy upchatý odtok vo svojej domácnosti. Ak včas spozorujete varovné signály, ako je pomalší odtok vody a nepríjemný zápach, môžete zabrániť úplnému upchatiu. Ak však dôjde k upchatiu alebo záplavám, obráťte sa na skúsených odborníkov.
    Odborný článok 1707
    upchaty odtok
    Máme 681 realizátorov v oblasti Údržba:

    1. Správajte sa tak, aby čistenie odtoku vôbec nebolo potrebné

    Prevencia je lacnejšia ako liečba, to platí aj pre potrubia. Môžete sa vyhnúť upchatiu alebo ho  aspoň oddialiť, ak budete dodržiavať niekoľko jednoduchých tipov na údržbu a čistenie odtokov. Odtok drezu majte vždy zakrytý sitkom a nikdy do odtoku nevhadzujte pevné kúsky alebo drobné zvyšky jedla.

    To platí aj pre kávovú usadeninu alebo veľké množstvo tuku, ktoré môže v studenom potrubí stvrdnúť a upchať potrubie. Z mastného riadu papierovou utierkou odstráňte čo najviac mastnoty. Mastný riad najprv namočte do horúcej vody so saponátom. Aspoň raz za mesiac nasypte do odtokového potrubia šálku jedlej sódy a soli a zalejte 3 litrami vriacej vody. 

    2. Ako sami môžete vyčistiť upchatý odtok?

    Existuje niekoľko pomerne jednoduchých krokov, ktoré vám pomôžu zvýšiť prietok v potrubí alebo odstrániť drobné upchatia.

    2.1. Použite gumový zvon

    Klasický gumový zvon je nevyhnutnou pomôckou v každej domácnosti. Ak je odtok čiastočne priechodný, najprv položte odtokovú zátku a do drezu napustite vodu do výšky niekoľkých centimetrov. Zátku vytiahnite a okamžite začnite používať gumový zvon. Pokračujte, až kým neuvidíte vyplavené nečistoty. Všimnite si, čo všetko sa z odtoku vyplaví, aby ste sa v budúcnosti vyhli upchatiu.

    2.2. Prostriedok na čistenie odtokov

    V každom obchode si môžete kúpiť čistič odtokov, určený na pravidelnú údržbu, čistenie a odstraňovanie drobných upchávok. Trh ponúka nespočetne veľa produktov na uvedené účely, nech si vyberiete ktorýkoľvek, počas čistenia postupujte podľa pokynov výrobcov uvedených na obale.

    Upozornenie: Väčšina čističov odtokov je zdraviu škodlivých, preto s nimi zaobchádzajte opatrne a uchovávajte ich mimo dosahu detí.

    2.3. Vyčistenie odtoku vriacou vodou

    Ďalším jednoduchým trikom je vriaca voda, ktorú je potrebné pomaly nalievať do odtoku, chvíľu počkať a potom skontrolovať účinok.

    Upozornenie: vriaca voda môže poškodiť citlivú keramiku a gumené hadice.

    2.4. Čistenie upchatého odtoku Coca-Colou

    Coca-Cola alebo akýkoľvek iný nápoj s vysokým obsahom kyseliny fosforečnej je dobrým odmasťovačom rúr. Do odtoku nalejte dva litre tohto alebo iného podobného nápoja a nechajte pôsobiť asi 2 hodiny. Nakoniec odtok prepláchnite horúcou vodou.

    2.5. Prostriedok na ručné umývanie riadu

    Zmiešajte veľké množstvo prostriedku na umývanie riadu a vriacej vody a pomaly vylejte do odtoku. Táto metóda funguje dobre aj pri odstraňovaní upchatia toalety.

    2.6. Čistenie odtokov jedlou sódou a soľou

    Veľmi účinnou metódou je zmes rovnakého množstva soli a sódy bikarbóny. Vysypte ich do odtoku a po pol hodine nalejte do odtoku viac vriacej vody. Chemická reakcia medzi soľou a sódou vyčistí potrubie.

    2.7. Čistenie odtokov sódou bikarbónou a octom

    Silným odmasťovačom je aj zmes jedlej sódy a octu. Zmiešajte 50 gramov sódy a 80 až 100 mililitrov octu a zmes ihneď ich vylejte do odtoku, pretože sa okamžite spustí prudká reakcia. Najprv môžete nasypať jedlú sódu do odtoku a potom pridať viac octu.

    Nechajte pôsobiť aspoň hodinu, najlepšie dlhšie. Aby postup bol čo najúspešnejší, po naliatí položte odtokovú zátku a nalejte horúcu vodu do drezu, umývadla alebo vane. Potom  vytiahnite zátku a tlak vody sa postará o mechanické čistenie.

    Upozornenie: Exotermická reakcia medzi octom a sódou môže poškodiť plastové potrubie a tesnenia.
    Niektoré upchatia si vyžadujú zásah odborníka
    Niektoré upchatia si vyžadujú zásah odborníka

    3. Odborníci, ktorí sa postarajú o odstránenie vášho problému

    Keď je upchatie príliš veľké alebo už dochádza k úniku, obráťte sa čo najskôr na profesionálov, ktorí rýchlou reakciou zabránia veľkým škodám na budove. Odborníci disponujú profesionálnym vybavením, ale aj skúsenosťami, a tak si s upchatými odtokmi vedia poradiť rýchlo a bezpečne.

    Okrem toho vodár môže vykonať kontrolu kanalizácie kamerou, ktorá dokáže presnejšie určiť problematické miesto v potrubí a optimálny spôsob odstránenia upchatia či opravy. Ak máte nejaké problémy s odtokom, stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro vás majstri budú kontaktovať s vhodnou ponukou. 

    Odborný článok 1707
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Údržba?

    Máme 681 realizátorov v oblasti Údržba:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 681 realizátorov v oblasti Údržba
    9.5
    0

    Pekná záhrada, spol. s r.o.


    9.7
    0

    Desire SK s.r.o.


    8.8
    0

    Terézia Halabrinová - Ladislav Herák


    8.8
    0

    MATUŠE s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené