Pre oblasť

    Plynová kondenzačná pec (plynové kachle, plynové pece)

    Článok si prečítalo viac ako 1325+ používateľov
    Ak uvažujete o plynovom kúrení pre vašu domácnosť, plynové kúrenie pomocou kondenzačnej technológie je jedným z najúčinnejších, najobľúbenejších a najdostupnejších riešení. Plynové kúrenie je zabezpečené plynovou kondenzačnou pecou. Viac informácií o vlastnostiach, výhodách a cenách plynových pecí nájdete v tomto texte.
    Odborný článok 1325
    plynova pec
    Máme 1150 realizátorov v oblasti Kúrenie:

    1. Plynová kondenzačná pec

    1.1. Prečo odporúčame plynovú pec

    Plynové kúrenie a plynové kachle patria k praktickým, mimoriadne spoľahlivým a jedným z najhospodárnejších vykurovacích systémov konvenčných zdrojov energie. Okrem toho  potrebujú aj najmenej miesta na inštaláciu. Plynová kondenzačná pec je vhodná pre existujúce, staršie budovy aj pre novostavby a je obzvlášť efektívna pri stenovom vykurovaní.

    Pretože je plynová pec ekologická a zároveň veľmi ekonomická, je dôležitým moderným spôsobom vykurovania. Patrí medzi sofistikovanejšie vykurovacie systémy s dobrou energetickou účinnosťou a nízkymi emisiami. Plynová pec, nazývaná aj plynová kondenzačná pec sa odporúča aj preto, že takmer neznečisťuje životné prostredie, lebo prakticky nevypúšťa škodlivé častice. Plynové pece sú tiché, prakticky nepočuteľné, ľahko sa s nimi manipuluje a majú nízke prevádzkové náklady.

    1.2. Ako funguje plynová kondenzačná pec?

    Plynová kondenzačná pec pracuje využitím kondenzačnej technológie. Plyn sa do pece dostáva z plynového potrubia alebo z fľaše, kde sa začína kondenzačný proces. Plynová pec v kondenzačnom procese využíva teplo vodnej pary nachádzajúcej sa v spalinách. Ovládanie plameňa a elektronické zapaľovanie prebiehajú prostredníctvom ionizačnej elektródy. Plynová pec je vyrobená zo špeciálnej liatiny, zvyčajne kremíka/hliníka, a jej steny sú veľmi tenké, takže rýchlo reaguje na zmeny teploty. Plynová kondenzačná pec je zariadenie, ktoré  môžete doplniť ďalšími prvkami, takže celý systém možno rozširovať alebo meniť podľa potrieb domácnosti, systém môžete doplniť napr. o ohrievač vody (bojler), ktorý umožňuje ohrev teplej úžitkovej vody. Kapacita ohrievača vody by nemala presiahnuť 100 litrov.

    Plynové kachle (plynové pece) – častý a obľúbený spôsob vykurovania
    Plynové kachle (plynové pece) – častý a obľúbený spôsob vykurovania

    2. Charakteristiky plynovej pece

    Plynové kondenzačné pece majú mimoriadnu energetickú účinnosť, až 109% a nízku spotrebu energie, a tiež dosahujú dlhú životnosť. Kondenzačné pece dosahujú štandardný výkon medzi 24 a 60 kW, zatiaľ čo pece s modernizovaným ohrievačom teplej úžitkovej vody majú výkon medzi 11 a 22 kW. Výhodou plynových kondenzačných pecí sú ich rozmery, ich veľkosť umožňuje umiestniť pec do ktorejkoľvek časti miestnosti. Plynová kondenzačná pec pracuje veľmi ticho, nenarúša pokoj, takže môže byť umiestnená v akejkoľvek miestnosti.

    Atraktívny je aj kryt plynovej pece, ktorý umožňuje umiestnenie pece aj do štýlovo a esteticky veľmi náročných priestorov. V neposlednom rade plynové kondenzačné pece dosahujú aj veľmi nízke emisie spalín, ako sú napr. NOx.

    Plynovú kondenzačnú pec je možné inštalovať v suteréne, ako aj v ktorejkoľvek inej miestnosti budovy. Plynová pec je vhodná na použitie aj v obytných budovách (bytových  domoch).

    3. Aká je návratnosť investície do plynovej pece

    Veľkou výhodou plynovej pece je, že energia uložená v palive sa prakticky úplne premení na teplo. Plynová kondenzačná pec je preto vysoko efektívna (104 % – 109 %). Z tohto dôvodu má zmysel nahradiť nízkoteplotnú (89 % – 93 %) a štandardnú plynovú pec (64 % –70 %). Ak v súčasnosti na vykurovanie priestorov a vody používate vykurovací olej alebo kombináciu kachlí na drevo a uhlie, rýchlo zistíte, že investícia do modernej plynovej kondenzačnej pece sa vám vráti za dva-tri roky!

    4. Plynové kúrenie

    Plynové kúrenie má veľa výhod. Vďaka správnej inštalácii plynovej pece a dobre nastavenej prevádzke poskytuje plynové kúrenie veľmi dobrú energetickú účinnosť. Plynové vykurovanie je užitočné nielen na vykurovanie miestností, ale aj na varenie a ohrev úžitkovej vody. Plynové kúrenie je v Európe veľmi populárne a je možné ho použiť na vykurovanie domov, ako aj priemyselných a iných veľkých budov. Vďaka svojej výhodnej cene plynové vykurovanie umožňuje dlhodobé väčšie finančné úspory.

    Plynové vykurovanie patrí už roky k najlacnejším
    Plynové vykurovanie patrí už roky k najlacnejším

    5. Koľko stojí plynové vykurovanie?

    Vykurovanie priemerného rodinného domu plynom stojí ročne okolo 1 500 EUR.

    6. Plynová kondenzačná pec – cena

    Prechod na kúrenie plynovou kondenzačnou pecou pre rodinný dom je veľmi výhodná investícia a samotná plynová kondenzačná pec stojí okolo 1 500 EUR.

    Odborný článok 1325
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kúrenie?

    Máme 1150 realizátorov v oblasti Kúrenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1150 realizátorov v oblasti Kúrenie
    9.7
    0

    MONTHERM


    9.4
    0

    Ing. Peter Mikulička - PVM SYSTÉM


    8.7
    0

    RBD Stav s.r.o.


    9.9
    0

    Pro Bau company - Marek Slovák


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené