Pre oblasť

    Ústredné kúrenie

    Článok si prečítalo viac ako 766+ používateľov
    Najbežnejším typom vykurovania v rodinných aj verejných budovách je ústredné kúrenie. Tepelnú energiu v systéme ústredného kúrenia je možné zabezpečiť pomocou rôznych zdrojov energie, vykurovacích médií - vykurovacím olejom, zemným plynom, elektrickou energiou, drevom atď.
    Odborný článok 766
    ustredne kurenie
    Máme 1137 realizátorov v oblasti Kúrenie:

    1. Časti systému ústredného kúrenia

    Systém ústredného kúrenia pozostáva z niekoľkých častí, ktoré plnia rôzne funkcie. Všetko to začína kotlom pre ústredné kúrenie, kde vzniká energia. Vzniknuté teplo potom putuje potrubným rozvodom k vykurovacím telesám, ktoré teplo uvoľňujú do interiéru. Expanzná nádoba je súčasťou tohto systému.

    2. Prevádzka systému ústredného kúrenia

    Systém ústredného kúrenia funguje tak, že najskôr sa ohreje vykurovacie médium, zvyčajne voda, v bojleri. Potom ohriata voda, ktorá je aj ľahšia, začne stúpať a expandovať v potrubiach rozvodu. Ohriata voda tak putuje potrubím k vykurovacím telesám (napr. radiátorom). Voda sa potom začne ochladzovať, stáva sa ťažšou a vracia sa do svojej východiskového bodu, do kotla, kde sa proces začína odznova. Preto možno povedať, že systém ústredného kúrenia je založený na fyzikálnych vlastnostiach cirkulácie vody v uzavretom systéme.

    3. Kotol a expanzná nádoba

    Kotol ako súčasť systému ústredného kúrenia slúži na ohrev vykurovacieho média toho-ktorého systému. Vytvára tepelnú energiu na vykurovanie, ktorá je hnacím motorom centrálneho systému. Voda v kotle sa ohrieva použitím vhodného paliva. Môže to byť vykurovací olej, zemný plyn, elektrina, drevo, biomasa a podobne. Ako vykurovacie médium možno použiť aj vzduch, v takom prípade ide o teplovzdušné ústredné kúrenie. Teplovzdušné vykurovanie sa zvyčajne používalo vo väčších budovách a menej často v rodinných domoch.

    Expanzná nádoba je doplnkom ku kotlu a zabraňuje nadmernému zvýšeniu tlaku vody v kotle, prípadne jej vyparovaniu. So zvyšujúcou sa teplotou vody sa zväčší aj jej objem a reguláciu tohto objemu má na starosti expanzná nádoba, aby nedošlo k výbuchu.

    Odborná rada zo spoločnosti JOPAS s.r.o.

    1. Na aký typ kotlov sa najčastejšie montuje klasické alebo radiátorové vykurovanie?

    O tejto otázke by sme sa mohli baviť dlho. Naša firma sa venuje montáži kotlov Viessmann a Bosch. Viessmann typ Vitodens 100-W, Vitodens 050-W, Vitodens 111-W. Bosch typ Condens GC 2300iW, Condens GC 5300 CW100, Condens GC 8700iW. Všetko záleží od zákazníka, čo si vyberie. My mu ponúkneme možnosti, ktoré sú vhodné na danú stavbu a posledné slovo má zákazník.

    2. Môže sa kombinovať radiátorové vykurovanie s podlahovým?

    Radiátorové kúrenie sa môže kombinovať s podlahovým, no je potrebné nainštalovať potrebnú reguláciu, nakoľko jednotlivé typy kúrení vyžadujú rôzne vstupné teploty.

    3. Ako sa pohybujú ceny realizácie takéhoto druhu vykurovania a koľko trvá realizácia?

    Ceny podlahových kúrení sú rôzne, lebo záleží na skladbe kúrenia, no ceny sa pohybujú od 23 do 60 eur na 1m2 s DPH.

    Odbornú radu poskytol pán Jakub Papinčák zo spoločnosti JOPAS s.r.o.

    4. Ústredné kúrenie - rôzne vykurovacie telesá pre ústredné kúrenie

    4.1. Ústredné kúrenie a kotly na vykurovací olej

    Napriek vysokým cenám vykurovacieho oleja môžu byť kotly na vykurovací olej v určitých prípadoch výbornou voľbou na vykurovanie. Napríklad pri rekonštrukcii vykurovacieho systému v dome, ktorý ročne spotrebuje viac ako 4000 litrov oleja. Tepelné čerpadlo v takom prípade nedokáže zabezpečiť všetky potreby tepla – ak nemáte prístup k mestskému plynovodu, nemáte čas, alebo sa vám jednoducho nechce neustále starať o nákup a skladovanie peliet alebo palivového dreva, pravdepodobne nemáte ani dosť miesta na ich uskladnenie – kotol na vykurovací olej je oveľa lepším a cenovo dostupnejším riešením ako iné kotly.

    4.2. Kotol na drevnú biomasu pre ústredné kúrenie

    Kotly na drevnú biomasu pokročili a stali sa konkurencieschopnými s inými vykurovacími systémami. Zdá sa, že najpríjemnejší pocit tepla poskytujú moderné kotly spaľujúce drevo, drevnú štiepku alebo pelety. Obľúbenosť kotlov na biomasu rastie spolu s environmentálnym povedomím. Slovensko má lesy a potreba energetickej nezávislosti je čoraz zrejmejšia, rovnako ako dôležitosť udržania emisií oxidu uhličitého na čo najnižšej úrovni.

    Slovensko sa snaží o zabezpečenie energetickej nezávislosti
    Slovensko sa snaží o zabezpečenie energetickej nezávislosti

    4.3. Kotol na drevo na ústredné kúrenie

    Ak vymeníte starší kotol na drevo za moderný splyňovací kotol, spotrebujete takmer o tretinu menej palivového dreva. Kúrenie drevom je bezpečné a spoľahlivé a samotný kotol vyžaduje minimálnu údržbu a má dlhú životnosť.

    4.4. Kachle na drevo na ústredné kúrenie

    Kachle na drevo v sebe spájajú funkcie vykurovania a prípravy jedál a sú známe už po stáročia. V poslednej dobe sa čoraz viac vraciame k prírode a tradičným konceptom, preto sú kachle na drevo výbornou voľbou, ktorá do vášho domova vnesie čaro. Vykurovanie pieckou na drevo je cenovo dostupné. Dôležitým údajom je účinnosť kachlí, ktorá by mala byť väčšia ako 70 %.

    4.5. Plynové kotly na ústredné kúrenie

    Prechodom na zemný plyn a investíciou do niektorej z moderných technológií vykurovania môžete výrazne znížiť náklady na vykurovanie, zvýšiť komfort a zlepšiť kvalitu vzduchu. Náklady na vykurovanie možno znížiť až o 70 % v porovnaní s vykurovaním vykurovacím olejom, skvapalneným ropným plynom, drevnými štiepkami a polenami alebo elektrickými radiátormi.

    Treba sa poinformovať, či na kvalitné kotly na ústredné kúrenie existuje možnosť získať zľavu pri ich kúpe. Tiež sa odporúča sledovať zoznam a aktuálnu ponuku fondov a dotácií v Slovenskej republike určených na ochranu životného prostredia a zvyšovanie energetickej efektívnosti.

    5. Vykurovacie telesá

    Vykurovacími telesami v systéme ústredného kúrenia sú predovšetkým radiátory, aj keď súčasťou systému ústredného kúrenia môže byť aj podlahové kúrenie. Z hľadiska efektívneho a ekonomického využitia energie, ako aj zdravotných benefitov je podlahové kúrenie oveľa lepšie ako vykurovanie radiátormi. Pri podlahovom vykurovaní teplo sála nad podlahou a šíri sa rovnomerne po celej miestnosti. Z fyziky určite viete, že teplý vzduch je ľahší a väčšinou sa drží vysoko, blízko stropu. Teplo sa tak rozdelí vhodnejšie ako pri vykurovaní radiátormi, vytvorí sa prirodzená cirkulácia vzduchu po miestnosti. Teplota pri podlahovom kúrení je o niekoľko stupňov nižšia, čo umožňuje úsporu.  

    6. Ústredné kúrenie - cena

    6.1. Kotly na vykurovací olej - cena

    Pece (kotly) na vykurovací olej s montážou a príslušenstvom potrebným pre takýto druh vykurovania stoja v rozmedzí od 2 000 do 5 000 EUR.

    6.2. Kotly na pelety na ústredné kúrenie - cena

    Existuje niekoľko typov kotlov na pelety, s rôznymi vykurovacími výkonmi, preto ich cena veľmi kolíše. Kotol na pelety stojí v rozmedzí od 2000 do 5000 EUR

    6.3. Plynové kotly na ústredné kúrenie – cena 

    Cena plynových kotlov sa pohybuje od 500 do 5000 EUR podľa zvoleného druhu plynu (zemný plyn, bioplyn alebo kvapalný plyn), podľa požadovanej kvality a energetickej účinnosti.

    6.4. Kotly na biomasu na ústredné kúrenie – cena 

    Cena za dodávku a montáž kotla na biomasu, s výkonom cca 25 kW, je 800 až 1400 EUR/kus

    6.5. Kotly na drevo na ústredné kúrenie – cena 

    Cena kotlov na drevené štiepance pre väčšie kotly bez lambda sondy sa pohybuje od 3500 do 5000 EUR a viac, a pre kotly s lambda sondou od 9000 EUR a viac

    6.6. Radiátory pre ústredné kúrenie - cena

    Ceny radiátorov sú rôzne, neodporúčame vám šetriť. Základné druhy radiátorov stoja v priemere 20 EUR, stredná trieda radiátorov je 50 EUR a viac, dizajnové produkty radiátorov môžu stáť aj niekoľko tisíc eur.

    6.7. Podlahové kúrenie – cena 

    Cena podlahového kúrenia závisí od zvoleného systému (voda alebo elektrina), povrchu a ďalších prvkov, ako sú: kotly, tepelné čerpadlá, solárne panely atď. Keď ide o podlahové kúrenie, za dodávku, montáž, pripojenie do rozvodnej skrine a tlakovú skúšku podlahového kúrenia zaplatíte 25 až 33 EUR/m2.

    Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke

    Pošlite nám dopyt alebo položte otázku

    Odborný článok 766
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kúrenie?

    Máme 1137 realizátorov v oblasti Kúrenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1137 realizátorov v oblasti Kúrenie
    9.6
    0

    Key Energy s.r.o.


    8.8
    0

    REKOBYT spol. s r.o.


    9.6
    0

    Peter Lím - Stavebné práce PIPO


    8.7
    0

    HAMRAN - vykurovacie systémy


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené