Pre oblasť

    Radiátory na ústredné kúrenie - cena

    Článok si prečítalo viac ako 1553+ používateľov
    Radiátory sú jedným z typov nesamostatných vykurovacích telies, ktoré sú súčasťou centrálneho systému. Keď ide o zdroj tepla, ten môže byť umiestnený priamo v dome alebo byte, alebo systém môže byť napojený pomocou diaľkového rozvodu na tepláreň, elektráreň alebo obecnú kotolňu. Vlastný zdroj tepla môže byť inštalovaný v osobitnej miestnosti – kotolni a teplo sa rozvádza do ďalších miestností obývacieho priestoru (ústredné kúrenie).
    Odborný článok 1553
    radiatory
    Máme 1137 realizátorov v oblasti Kúrenie:

    1. Fungovanie radiátorov

    1.1. Radiátory vyžarujú teplo do priestoru sálaním

    Radiátory fungujú tak, že teplo, ktoré prijímajú potrubím, vyžarujú do priestoru sálaním. Do radiátorov prichádza horúca voda s teplotou až 110 °C. Vykurovacie telesá môžu byť rôznej veľkosti, pričom ich veľkosť sa určuje podľa veľkosti vykurovaného priestoru. Na ich veľkosť vplýva aj súčiniteľ prestupu tepla stien, okien, podlahy a typ kotla.

    1.2. Druhy radiátorov

    Pokiaľ ide o vlastný zdroj tepla a ústredné kúrenie, prevádzku radiátorov umožňujú okrem peci na ústredné kúrenie alebo kotla, obehové čerpadlá, ktoré zabezpečujú cirkuláciu vody. Treba inštalovať čerpadlo, ktoré vzhľadom na existujúce parametre poskytne a bude udržiavať správnu výšku tlaku a prietoku v systéme. Adaptívne čerpadlo znižuje spotrebu energie v sieti. Poznáme tri rôzne typy čerpadiel. Prvý typ umožňuje reguláciu s proporcionálnym diferenčným tlakom, to prakticky znamená, že s rastúcim prietokom stúpa tlak. Ďalším typom je čerpadlo, ktoré udržiava konštantný diferenčný tlak. Poznáme aj typ čerpadiel, v ktorých sa možný, v skutočnosti továrensky povolený a projektovaný tlakový rozdiel prispôsobuje potrebám.

    2. Regulácia tepla v radiátoroch

    Regulácia tepla v centrálnom systéme prebieha dvoma spôsobmi, cez regulačné snímače a cez termostatický ventil. Termostatický ventil umožňuje nastaviť a udržiavať určitú teplotu v miestnosti. Regulátory fungujú tak, že regulujú teplotu v radiátoroch. Vykurovacie telesá dostávajú potrubím len toľko tepla, koľko je potrebné pre danú izbovú teplotu. Teplotu v miestnosti je však možné ovplyvniť zmenou hodnoty na izbovom alebo centrálnom termostate.

    Vykurovanie radiátormi je najbežnejším systémom u nás
    Vykurovanie radiátormi je najbežnejším systémom u nás

    3. Radiátory: správna údržba

    Priemerná životnosť radiátora je 20 až 30 rokov. Ak je radiátor pravidelne udržiavaný, jeho životnosť je dlhšia. Životnosť radiátora predlžuje aj kvalitná montáž a správny výber radiátora. Je dôležité, aby radiátory boli stále naplnené vodou, a to aj v lete, keď nefungujú. Tým sa zabráni korózii radiátorov.

    4. Radiátory sú súčasťou vysokoteplotného vykurovacieho systému

    Možno ste už počuli, že vykurovanie klasickými radiátormi sa považuje za vysokoteplotné vykurovanie. Čo to znamená? Nič iné ako to, že médium, teda voda, ktorá teplo odvádza potrubím do radiátora, odkiaľ potom prechádza do miestnosti, je horúca. Vo vysokoteplotnom vykurovacom systéme teplonosné médium voda má viac ako 70 °C. Každý radiátor patrí do tohto teplotného režimu. Okrem vysokoteplotného vykurovania existuje aj nízkoteplotné (podlahové kúrenie) a strednoteplotné vykurovanie (niektoré konvektory).

    5. Prečo sa radiátory montujú pod okná?

    Najlepšie miesto na umiestnenie radiátorov je určite pod okennými otvormi. Prečo? Okno predstavuje kritický bod prestupu tepla z príbytku do okolia. Ak je radiátor umiestnený pod oknom, vyžaruje teplo do bezprostredného okolia a vytvára tak efekt tepelnej clony, ktorá trochu zmierňuje alebo zastavuje prestup tepla z vykurovaného interiéru do chladného okolia. Preto sú takmer všetky radiátory vždy namontované priamo pod oknami.

    6. Radiátory – cena

    Ceny radiátorov sú rôzne, neodporúčame vám šetriť. Základné druhy radiátorov stoja v priemere 20 EUR, stredná trieda radiátorov je 50 EUR a viac, dizajnové produkty radiátorov môžu stáť aj niekoľko tisíc eur. Samotnú montáž radiátorov odporúčame prenechať profesionálom, lebo pri nesprávnej montáži môže dôjsť k problémom, ktoré vám spôsobia väčšie finančné ťažkosti ako samotná kúpa radiátorov. 

    Odborný článok 1553
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kúrenie?

    Máme 1137 realizátorov v oblasti Kúrenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1137 realizátorov v oblasti Kúrenie
    10
    3

    Mgr. Martin Andruščák - Profi-Mart


    9.4
    0

    Mišo - Kúrenie


    10
    3

    SPODSTAV, spol. s r.o.


    8.6
    0

    StaReco s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené