Pre oblasť
    Jedným z najväčších problémov, ktoré môžu nastať počas chladnejšej časti roka, či už v bytových alebo nebytových priestoroch, je, že vykurovacie telesá nehrejú. Možno sa aj vám stalo, že sú radiátory studené alebo zle hrejú bez ohľadu na to, že kúrenie je zapnuté. Dôvodov je viacero a v tomto texte si povieme, čo robiť, keď sa radiátory nezohrievajú.
    Odborný článok 446
    radiatory nehreju
    Máme 1150 realizátorov v oblasti Kúrenie:

    Ak sa radiátory nezohrievajú, nemusí to znamenať, že ide o väčší problém. Niektoré problémy môžete vyriešiť sami, iné si môžu vyžadovať pomoc odborníka.

    V systéme ústredného kúrenia voda odovzdáva teplo z kotla do radiátora. Ak však v určitej časti radiátora necirkuluje voda, táto časť sa nezohrieva. Môže to mať viacero príčin.

    Radiátory samy prezradia, v čom je problém

    V tomto prípade najprv by ste mali skontrolovať, či nehreje len jeden z vašich radiátor alebo niekoľko. Ak ide len o jeden radiátor, s najväčšou pravdepodobnosťou budete môcť problém vyriešiť sami. Ak je však viacero radiátorov nefunkčných, prípadne sa zariadenie na ohrev vody, napríklad plynový kotol, správa inak ako obvykle, ide určite o väčší problém, ktorého odstránenie si vyžiada odbornú pomoc.

    Studený radiátor zvyčajne znamená, že je v ňom prebytočný vzduch alebo sa ventil zasekol.
    Skontrolujte, či len jeden radiátor nefunguje alebo niekoľko
    Skontrolujte, či len jeden radiátor nefunguje alebo niekoľko

    Ak je spodná časť radiátora teplá a horná studená, znamená to, že potrebuje odvzdušnenie. Ak je situácia opačná, teda ak je horná časť radiátora teplá a spodná studená, znamená to, že prietok vody cez radiátor je znížený a funkčnosť termostatického ventilu treba skontrolovať: buď je nesprávne nastavený (zatvorený), alebo je zlomený.

    Ak je vo vertikále radiátor okolo ventilu teplý, zatiaľ čo v iných častiach je studený, znamená to, že  tá časť radiátora je upchatá a hromadia sa v nej usadeniny.

    Ak ide o dom s dvoma alebo troma poschodiami a radiátor v najvyššej polohe nekúri, problémom je hromadenie vzduchu v radiátore.

    Odvzdušnenie radiátora

    Väčšina problémov, ktoré sa vyskytujú pri prevádzke radiátorov, je spôsobená tým, že vzduch môže zostať zachytený v potrubí. Prebytočný vzduch v radiátore je možné odstrániť odvzdušnením. Pri tomto úkone by ste mali pod ventil umiestniť nejakú nádobu alebo handru, aby voda z radiátora nestriekala a nevytekala na steny a podlahové krytiny. Tá voda je väčšinou čierna a špinavá.

    Odvzdušnenie nie je komplikované, a ak ste šikovný s náčiním, zvládnete ho sami. Najprv vypnite kúrenie a počkajte, kým radiátory vychladnú. Ak je to možné, vypnite obehové čerpadlo a počkajte, kým prietok v inštalácii ustúpi.

    Je potrebné použiť kľúč na radiátory a pomaly ním odskrutkovať odvzdušňovaciu skrutku, až kým nebudete počuť syčivý zvuk. Keďže vystupujúci vzduch môže byť horúci, dodržujte určitú vzdialenosť. Syčivý zvuk je vzduch, ktorý vychádza von. Treba pokračovať, kým nezačne vytekať zakalená voda (preto položíte handru alebo nádobu). Potom utiahnite vypúšťaciu skrutku.

    Po každom odvzdušnení radiátora, najmä ak ste odvzdušňovali viaceré radiátory, treba skontrolovať, či je v systéme dostatok vody a či je tlak na potrebnej úrovni.

    Po odvzdušnení by mal radiátor znova začať hriať, čím je problém vyriešený.

    Ak je spodná časť radiátora teplá a horná studená, znamená to, že potrebuje odvzdušnenie 
    Ak je spodná časť radiátora teplá a horná studená, znamená to, že potrebuje odvzdušnenie 

    Radiátory môžu mať problém s termostatickým ventilom

    Ak ani po odvzdušnení radiátor stále nehreje, treba skontrolovať ventily. Uistite sa, že ventil na ľavej aj pravej strane radiátora je otvorený. Aj keď si možno myslíte, že je to nemožné a zbytočné, často sa stáva, že ak sú v dome malé deti, náhodou zatvoria ventily. Skontrolujte, či v spodnej časti radiátora nie je pod plastovým uzáverom ukrytý ďalší ventil alebo či je výstupné potrubie priamo pripojené k radiátoru. Ak je tam ventil, otvárate a zatvárate ho kliešťami, pretože na ňom nie je žiadna rukoväť.

    Ak je na radiátore termostatický ventil, ktorý umožňuje regulovať teplotu, je možné, že sa problém skrýva práve tam. Uistite sa, že je otvorený a správne nastavený.
    Ak je na radiátore termostatický ventil, ktorý umožňuje regulovať teplotu, je možné, že sa problém skrýva práve tam
    Ak je na radiátore termostatický ventil, ktorý umožňuje regulovať teplotu, je možné, že sa problém skrýva práve tam

    Odborná rada zo spoločnosti Waterand s.r.o

    1. Ako znížiť náklady na kúrenie?

    Viete, že každý stupeň, o ktorý znížite teplotu v miestnosti, vám môže ušetriť až 6% nákladov na vykurovanie? Môžeme jednoduchým spôsobom znížiť teplotu, ušetriť náklady, no stále si užívať teplotný komfort. Ako?

    - Nastavte správnu teplotu (obývačka, detská izba a spálňa: 21C, kuchyňa: 20C, kúpeľňa: 24C, predsieň: 15C).

    - Používajte termostatické hlavice na radiátoroch

    - Radiátory nezakrývajte

    - Kúrenie nevypínajte (Aj keď odchádzate na dlhší čas, nechajte kúrenie nastavené na cca 15C)

    - Správne vetrajte (Hlavice na radiátoroch nastavte na minimum a vetrajte intenzívne, pri plne otvorených oknách cca 5 minút)

    - Pozor na únik tepla cez okná

    - Využite silu slnka

    - Udržiavajte v interiéri správnu vlhkosť vzduchu

    - Zatvárajte okná

    - Nezabúdajte na pravidelnú revíziu kúrenia - kúrenie nechajte skontrolovať odborníkmi, najmä v prípade, ak sa vám zdá, že vykurovanie nie je dostatočne efektívne.

    2. Môže čistenie radiátorov ovplyvniť ich efektivitu?

    Pravidelné čistenie a preplachovanie vykurovacieho systému je pre jeho správne fungovanie naozaj dôležité. Údržba je predsa lepšia a ekonomickejšia, ako prípadná výmena alebo oprava nefunkčných častí.

    3. Ako prebieha čistenie vykurovacieho systému a čo nastáva po vyčistení?

    Na základe informácií od klienta si urobíme predstavu o problémoch a ich príčinách. Ak odborník usúdi, že čistenie vykurovacieho systému je nutné, vypracuje sa cenová ponuka a dohodne termín. Práce prebiehajú nasledovne:

    - Napojenie preplachovacieho zariadenia

    - Príprava kvalitnej chémie na čistenie

    - Čistenie, preplachovanie, meranie vody

    - Aplikovanie čistiacej chémie

    - Cirkulácia systému

    - Čistenie a preplach vykurovacieho systému

    - Napustenie systému upravenou tzv. DEMI vodou

    - Dávkovanie ochranných látok

    - Odvzdušnenie systému

    - Spustenie vykurovania a následná kontrola vykurovacieho systému, aj termokamerou

    Nejde len o obyčajné odvzdušnenie alebo činnosť, ktorú zvládne majiteľ vykurovacieho systému sám. Sú to skutočne komplexné práce, ktoré vyžadujú odborné vybavenie.

    Výsledkom čistenia sú nielen odstránené nečistoty z vykurovacieho systému ale automaticky dochádza k zvýšeniu výkonnosti kúrenia a zníženiu nákladov na vykurovanie! Takouto údržbou sa predlžuje životnosť vykurovacieho systému a po vyčistení funguje vykurovanie ako nové. Určite sa oplatí do čistenia vykurovacieho systému investovať.

    Odbornú radu poskytol pán Tomáš Vajčik zo spoločnosti Waterand s.r.o

    Možný je aj nasledovný scenár: všetky ventily sú otvorené, ale ide o poruchu termostatického ventilu, ktorý je systémovo zatvorený. Ihla ventilu sa mohla zaseknúť v zatvorenej polohe v dôsledku vodného kameňa, korózie alebo dokonca nečistôt. V tomto prípade by ste mali odstrániť plastovú hlavicu termostatického ventilu; to sa robí odskrutkovaním najväčšej skrutky za samotnou plastovou hlavicou, ktorá ju pripevňuje k telu ventilu. Keď to urobíte, ihla ventilu bude jasne viditeľná a potom na ňu musíte jemne poklepať plastovou rukoväťou skrutkovača, aby ste to vyriešili. Ak je to možné, jemne ju vytiahnite kombinovanými kliešťami a pomaly ňou hýbte. Ihla by mala zostať v otvorenej polohe a ak sa vám to nepodarí, je najlepšie zavolať majstra.

    Tiež skontrolujte čerpadlo. Ak sú radiátory odvzdušnené a polovica radiátora je stále studená, ohmatajte prívodné a výstupné potrubie. Ak je prívodné potrubie teplé a výstupné potrubie studené, je možné, že je problém v čerpadle alebo kotle, ktorý používate na kúrenie. Aj v takom prípade je najlepšie zavolať odborníkov, najskôr si však overte, či ešte platí záruka.

    Teraz, keď sme vymenovali dôvody, prečo radiátory nehrejú, budeme sa zaoberať aj ďalšími problémami, ktoré môžu nastať.

    Čo ak radiátory praskajú?

    Nebojte sa, nie je to známka toho, že radiátory nehrejú dobre a že s nimi nie je niečo v poriadku. Znamená to len, že sa mení teplota radiátora.

    Radiátory sa pri zahrievaní rozťahujú a pri ochladzovaní sťahujú. Ide o úplne normálny jav, ktorý sa stáva častejšie pri hliníkových radiátoroch ako pri oceľových alebo liatinových radiátoroch. To spôsobuje malé pohyby, ktoré spôsobujú praskanie.

    Praskanie radiátorov môže niekoho iritovať, preto v tomto prípade dbajte na čo najrovnomernejšiu teplotu vykurovacej vody.

    Čo ak z radiátora tečie voda?

    To je určite ten najhorší scenár. Ak z radiátorov začne tiecť voda, zatvorte horný aj spodný ventil radiátora, utrite mokrú podlahu handrou alebo mopom a položte nádobu na zachytenie zvyšných kvapiek.

    Ak z radiátorov začne tiecť voda, zatvorte horný aj spodný ventil radiátora
    Ak z radiátorov začne tiecť voda, zatvorte horný aj spodný ventil radiátora
    Ak bývate v bytovom dome, musíte o svojom probléme informovať správcu, pretože radiátorové vykurovanie je väčšinou súčasťou bežného teplovodného zariadenia a nesmiete do neho zasahovať sami.

    Hlavnou príčinou úniku vody z radiátora je korózia. Na koróziu sú najcitlivejšie oceľové radiátory, doskové alebo článkové.

    Únik vody z radiátora spôsobuje aj opotrebované tesnenie v článkových radiátoroch. Ak je to tak, nie je potrebné meniť radiátory - stačí vymeniť všetky tesnenia.

    Ak sa radiátory ani po uvedených krokoch nezohrejú, kontaktujte majstra. Ten diagnostikuje problém a vyrieši problém s radiátorom, resp. opraví kúrenie. V najhoršom prípade bude potrebné vymeniť radiátor. Výmena radiátorov sa pohybuje od 200 do 300 EUR, vrátane radiátora.

    V najhoršom prípade bude potrebné vymeniť radiátor
    V najhoršom prípade bude potrebné vymeniť radiátor

    Ak hľadáte profesionálnych opravárov, ktorým by ste zverili servis radiátorov, môžete vyhľadať pomoc na daibau.sk, úplne bezplatne, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro vás budú kontaktovať odborníci s vhodnou ponukou.

    Odborný článok 446
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kúrenie?

    Máme 1150 realizátorov v oblasti Kúrenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1150 realizátorov v oblasti Kúrenie
    8.6
    0

    DURATHERM s.r.o.


    9.5
    0

    VodaKurenie.sk


    9.6
    0

    FinalWeld sro


    9.7
    0

    MB Tech, s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené