Pre oblasť

    Bojler alebo prietokový ohrievač vody?

    Článok si prečítalo viac ako 571+ používateľov
    Tečúca teplá voda v našich príbytkoch už dávno nie je luxus, ale naliehavé potreba.  Voda môže byť ohrievaná lokálne alebo centrálne. Je užitočné vedieť ako funguje bojler alebo prietokový ohrievač vody, pretože vám to pomôže identifikovať, ak sa stane niečo neobvyklé a predídete tým veľkým poruchám a škodám. Preto sa v tomto článku budeme venovať spôsobu fungovania bojlerov a prietokových ohrievačov vody a vysvetlíme si, aké sú medzi nimi kľúčové rozdiely.
    Odborný článok 571
    bojler
    Máme 1147 realizátorov v oblasti Kúrenie:

    1. Ako funguje prietokový ohrievač vody alebo bojler?

    Najprv je potrebné vedieť, ako sa ohrievač vody ohrieva. Možností je viac. Prietokový ohrievač vody môže byť vykurovaný plynom (diaľkové vykurovanie), teplou vodou, vykurovacím olejom, biomasou, solárnou energiou alebo tepelným čerpadlom. Ohrievač vody ohrieva vodu rovnakým spôsobom, akým sa vykuruje váš dom alebo byt. Vykurovacie systémy môžu byť aj kombinované. Dom môžete vykurovať napr. plynom alebo vykurovacím olejom a úžitkovú vodu ohrievať pomocou slnečnej energie. Slnečné kolektory často nestačia na energetické potreby celého domu, ale postačujú na ohrev úžitkovej vody.

    Prietokový ohrievač vody alebo bojler (zásobníkový ohrievač vody) musí byť pripojený na jeden z možných zdrojov tepla, ktorý ho bude vykurovať.

    2. Lokálny alebo ústredný ohrev úžitkovej vody?

    Voda sa musí neustále ohrievať. Ohrievač vody sa dá vykurovať lokálne, ale to je menej výhodné, pretože teplá voda je potrebná na viacerých miestach v byte v tom istom čase. Len ústredné kúrenie dokáže zabezpečiť teplú vodu na viacerých miestach súčasne. Lokálne vykurovanie je z praktického a finančného hľadiska najvhodnejšie pre menšie objekty, akými sú napríklad chaty, kde v skutočnosti nepotrebujeme teplú vodu na viacerých miestach, alebo objekt vôbec nie je napojený na verejnú infraštruktúru a musíme vymyslieť ako samostatne ohrievať úžitkovú  vodu. Voda sa spravidla ohrieva centrálne, pretože inštalácie v domácnosti sú priamo napojené na rozvod teplej vody.

    Koľko teplej vody budeme mať závisí od výkonu nášho bojleru. Problém môže nastať pri sprchovaní alebo kúpaní viacerých osôb po sebe, keďže ohrievač vody nedokáže tak rýchlo ohriať vodu
    Koľko teplej vody budeme mať závisí od výkonu nášho bojleru. Problém môže nastať pri sprchovaní alebo kúpaní viacerých osôb po sebe, keďže ohrievač vody nedokáže tak rýchlo ohriať vodu

    3. Bojler

    3.1. Čo je to bojler?

    Bojler je vlastne väčšie teleso určené na ohrev úžitkovej vody pre potreby domácnosti. Najdôležitejšími časťami každého bojlera sú zásobník, ohrievač a termostat. V tomto zmysle sa bojlery používajú ako zásobníky teplej vody na ohrev a akumuláciu teplej vody. Po vyprázdnení bojler sa začne dopĺňať studenou vodou, ktorá sa následne opäť zohreje. Voda v bojleri sa zohrieva pomocou ohrievača, ktorý môže byť inštalovaný v bojleri alebo mimo neho. Existujú aj kombinované ohrievače vody, ktoré umožňujú cez deň využívať tuhé palivá a cez noc nízku tarifu elektrickej energie. Mnohým domácnostiam tento systém postačuje na zásobovanie teplou vodou, ale niektoré rodiny občas spotrebujú teplú vodu rýchlejšie, ako ju dokáže ohrievač vody zohriať. Keď k tomu dôjde, dočasne vyčerpáte zásobu teplej vody a na chvíľu nebude k dispozícii.

    V domácnosti teplú vodu používame v kúpeľni na umývanie, sprchovanie, kúpanie vo vani alebo na umývanie riadu v kuchynskom dreze.

    3.2. Kapacita bojlera

    Na trhu sú dostupné ohrievače vody s rôznym výkonom alebo objemom. Výkon bojlera  závisí od počtu používateľov, tepelných strát a spôsobu ohrevu. V priemere človek spotrebuje 70 až 80 litrov teplej vody denne. Táto jednotka slúži na výpočet priemernej dennej spotreby teplej vody v domácnosti a na základe nej sa približne odhaduje veľkosť ohrievača vody. Výber veľkosti ohrievača vody závisí od počtu členov rodiny a ich zvykov. Ak ide o štvorčlennú alebo viacčlennú rodinu, kde sa zvyčajne každý večer všetci sprchujú, na sprchovanie všetkých členov rodiny nebude stačiť 80-litrový ohrievač vody. Viac teplej vody sa spotrebuje používaním vane namiesto sprchy alebo ručné umývanie riadu (bez toho, aby ste medzitým vypli kohútik). V uvedených prípadoch sa odporúča kúpiť ohrievač vody s väčšou kapacitou.

    Ohrievač vody zohrieva vodu a uchováva ju v zásobníku až do jej použitia. Bojler však potrebuje nejaký čas na zohriatie vody – 80 litrový ohrievač vody bude potrebovať napr. dobrú hodinu. Keď sa teplá voda minie, musíme čakať, kým sa voda opäť zohreje, čo nie je najvýhodnejšie riešenie pre domácnosti s vyššou spotrebou teplej vody.

    4. Vysokotlakový alebo nízkotlakový ohrievač vody?

    Existujú ohrievače vody navrhnuté tak, aby fungovali v systémoch s vysokým a nízkym tlakom vody. Na domáce použitie stačia nízkotlakové. Vysokotlakové ohrievače vody sú bežnejšie vo väčších a verejných budovách a vyžadujú časté kontroly, pretože predstavujú potenciálne rizikové miesta z hľadiska bezpečnosti. 

    5. Izolácia ohrievača vody

    Nádrž na vodu v ohrievači vody musí byť riadne izolovaná. Zvyčajne sa izoluje polyuretánovou izoláciou s hrúbkou 5 až 8 cm. Samotný bojler býva vyrobený z plechu, preto ho treba dodatočne izolovať. Aby zásobník nezhrdzavel, je potrebné ho dostatočne chrániť proti korózii vhodnými nátermi, napr. epoxidovými. 

    6. Prietokový ohrievač vody bez zásobníka

    6.1. Prietokový ohrievač vody je menej rušivý z hľadiska priestoru

    Ďalšou možnosťou ohrevu úžitkovej vody, ktorá je dnes čoraz obľúbenejšia, je prietokový ohrievač vody. Zohrieva úžitkovú vodu rovnako ako bežný bojler, ale namiesto akumulácie teplej vody ju zohrieva podľa potreby, teda keď ju potrebujete a kým voda tečie. Odstránenie nádrže znamená, že ohrievače vody zaberajú podstatne menej miesta a sú nenápadné. Najväčšou výhodou prietokového ohrievača vody je neobmedzené množstvo teplej vody. Keďže prietokový ohrievač vody na rozdiel od bojlera ohrieva vodu za chodu a neukladá ju, o teplú vodu nemôže byť núdza.

    6.2. Prietokový ohrievač vody je energeticky efektívnejší

    Pretože beznádržové ohrievače vody ohrievajú vodu iba v prípade potreby, sú zvyčajne  energeticky účinnejšie. Často dokážu efektívnejšie pokryť potrebu teplej vody v domácnosti. Beznádržové ohrievače vody sú však menej výkonné a majú určité obmedzenia týkajúce sa množstva teplej vody, ktoré môžu naraz poskytnúť.

    Tomuto problému sa dá úspešne vyhnúť umiestnením niekoľkých jednotiek na rôznych miestach spotreby teplej úžitkovej vody. Namiesto jednej výkonnej jednotky, ktorá ohrieva úžitkovú vodu pre celý dom, môžeme nainštalovať niekoľko jednotiek. Jednotky inštalujeme v blízkosti umývadiel alebo spŕch tak, aby každá jednotka zabezpečila okamžitú a neprerušovanú dodávku teplej vody na týchto miestach.            

    Vďaka malým rozmerom je možné prietokový ohrievač vody umiestniť do kuchynskej skrinky
    Vďaka malým rozmerom je možné prietokový ohrievač vody umiestniť do kuchynskej skrinky

    7. Cena bojlera

    Cena bojlera závisí od objemu, výkonu a technológie. 

    8. Koľko stojí prietokový ohrievač vody?

    Za prietokový ohrievač vody zaplatíte približne rovnako ako za bojler. Ceny sa výrazne nelíšia.

    Odborný článok 571
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kúrenie?

    Máme 1147 realizátorov v oblasti Kúrenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1147 realizátorov v oblasti Kúrenie
    9.3
    0

    FANMONTAGE s. r. o.


    10
    1

    ASFALT Spiš s.r.o.


    8.8
    0

    HOFI KONŠTRUKT, s. r. o.


    9.6
    0

    Rudolf Pánis, P - krby


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené