Pre oblasť

    Presah strechy: klasický alebo podbitý?

    Článok si prečítalo viac ako 1465+ používateľov
    Presah strechy je dôležitý a obľúbený strešný prvok. Okrem estetických hodnôt má aj hodnoty praktické – chráni fasádu a hornú časť domu pred poveternostnými vplyvmi, či už ide o zrážky alebo teplo (prehriatie). Je to prečnievajúca časť strechy.
    Odborný článok 1465
    strecha s presahom
    Máme 1290 realizátorov v oblasti Pokrývačské práce:

    1. Rôzne tvary presahu striech

    Existuje niekoľko tvarov presahu striech, v skutočnosti ide o spôsob realizácie. Najprv treba starostlivo vybrať materiál – vodotesný a dostatočne pružný, aj keď tvrdý. Ďalšou dôležitou vecou je spôsob realizácie, teda nepriepustná montáž, bez tzv. tepelných mostov. Presah strechy môže byť klasický drevený, bez výplne, alebo uzavretý ako „škatuľa“. Osobitným druhom sú presahy striech, ktoré sú úplne izolované rôznymi materiálmi.

    Tradičný dom v alpskom regióne
    Na tradičných domoch v alpskom regióne sú bežné široké presahy strechy

    1.1. Klasický presah strechy

    Klasický presah strechy má na spodnej strane viditeľné drevené trámy, zatiaľ čo ostatné vrstvy, nad trámami, sú rovnaké ako na zvyšnej časti strechy. Viditeľné časti medzi trámami sú väčšinou obložené doskami. S takým presahom vyzerá budova tradičnejšie a lepšie zapadá do prírodného prostredia.

    Moderný dom
    Moderné domy sú často bez presahu na streche

    1.2. Podbitý presah strechy

    Ďalší spôsob realizácie presahu strechy je podbitie doskami z rôznych materiálov, aby presah vyzeral rovnako ako fasáda. V takom prípade sa najprv urobí podkonštrukcia, z hliníka alebo pozinkovaného plechu. Na ňu sa pripevní obklad, ktorý môže byť vyrobený z rôznych materiálov. V minulosti sa najčastejšie používali sadrové dosky alebo Knauf dosky, ktoré sa však ukázali ako zlé, pretože zadržiavajú vlhkosť. Dobré alternatívne riešenie je tepelná izolácia, napríklad „betonitové“ alebo „fragmacelové“ dosky, polystyrén, extrudovaný polystyrén a podobne. Nakoniec možno položiť dekoratívnu omietku. Je dôležité, aby dosky boli vodotesné, ľahké, nosné a ľahko spracovateľné.

    Presah strechy
    Presah strechy

    2. Natieranie presahu strechy

    Pre životnosť presahu strechy, ako aj pre všetky ostatné vonkajšie časti domu, dôležitá je adekvátna ochrana. Hneď ako zistíte, že sa farba zmenila alebo odlúpla, bezodkladne treba presah znova natrieť. Natretie presahu strechy je nevyhnutné, aby sa časom nepoškodila povrchová vrstva dreva alebo sadrokartónových dosiek. Ak sa natieranie robí pravidelne, stačí jeden náter alebo dva nátery, v opačnom prípade bude potrebných viac vrstiev a silnejšia ochrana. V najhoršom prípade bude musieť byť poškodené drevo vymenené.

    Dom s presahom
    Dom s presahom

    Navrhujeme, aby ste neodkladnú opravu presahu strechy vykonali čím skôr, aby ste predišli hĺbkovému poškodeniu, a tým aj vyšším nákladom. Najväčšie úspory dosiahnete pravidelnou údržbou, každé štyri až šesť rokov, pretože v tomto intervale zvyčajne stačí jeden náter.

    Pripevňovanie obkladu na presah strechy
    Pripevňovanie obkladu na presah strechy
    Odborný článok 1465
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Pokrývačské práce?

    Máme 1290 realizátorov v oblasti Pokrývačské práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1290 realizátorov v oblasti Pokrývačské práce
    10
    2

    Kytas Jaroslav


    8.6
    0

    Murko Milan


    10
    4

    MEDIDERMA spol. s r.o.


    8.6
    0

    Renata Rácova


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené