Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Zhotovenie drevenej strešnej konštrukcie

    Článok si prečítalo viac ako 1143+ používateľov
    Na zhotovenie strechy na rodinných domoch sa zvyčajne používa drevená konštrukcia. Môže byť vyrobená z masívneho alebo lepeného dreva. Aby nám drevená strešná konštrukcia slúžila desiatky rokov, ba dokonca stáročia, je nesmierne dôležité, aby bola správne navrhnutá, dimenzovaná, vyrobená podľa všetkých pravidiel profesie a následne aj správne udržiavaná.
    Odborný článok 1143
    drevene stresne konstrukcie
    Máme 1284 realizátorov v oblasti Pokrývačské práce:

    1. Drevo vhodné na strešnú konštrukciu

    Na výrobu strešných konštrukcií sa najčastejšie používa smrekové drevo. Vo väčšine prípadov ide o masívne drevo, v určitých prípadoch, keď ide o prekonávanie väčších rozpätí alebo viditeľnú drevenú konštrukciu, sa používa lepené drevo. Strecha môže byť vyrobená aj z iných druhov dreva, ako je dub alebo smrekovec, ale cena týchto druhov dreva je oveľa vyššia. Smrekové drevo je pre svoju vláknitú štruktúru veľmi vhodným a odolným materiálom na strešnú konštrukciu. Svedčia o tom početné strechy starých mestských budov, ktoré odolali a dokonale sa zachovali po stáročia. Skúmaním týchto starých drevených konštrukcií sa zistilo, že za trvanlivosť a životnosť je zodpovedná vynikajúca kvalita vybraného dreva a správna orientácia drevených vlákien v konštrukcii. Zlé drevo, napríklad napadnuté lykožrútom smrekovým, aj keď je chemicky ošetrené, nevydrží viac ako 30 rokov. Pre dlhú životnosť dreva je kľúčové, aby bolo správne vyrúbané, napílené, vysušené a nakoniec správne použité. Vlhkosť dreva by nemala presiahnuť 18 %, keď ide o lepené drevo 12 % v jednotlivej lamele. Kapilárna a nechcená vlhkosť je vyriešená opaľovaním dreva. Táto technika je jedným z najstarších spôsobov konzervácie dreva, možno ju označiť za určitý druh impregnácie, a svoje využitie nájde aj dnes. Poznali ju už starí Rimania. Touto metódou sa predlžovala životnosť dreva kotveného do terénu. Vďaka použitiu tejto techniky drevo lepšie odoláva drevokaznému hmyzu, plesniam, hubám, nepriaznivým poveternostným podmienkam a dokonca aj ohňu, pretože zuhoľnatené vrstvy izolujú od postupu ďalšieho ohňa. Zuhoľnatenie dreva má však aj estetické dôvody, vynikne krása dreva. Trvanlivosť tejto metódy sa odhaduje na 40 až 80 rokov. Ak je drevo správne vysušené, jeho zmršťovanie a naťahovanie je minimálne. Strešné konštrukcie sa dnes vyrábajú na mieru v dielňach na CNC strojoch, ktoré zabezpečujú  milimetrovú presnosť. Viditeľné časti dreva sa následne pre lepší vzhľad vyleštia a drevo sa dodatočne ochráni fungicídmi a insekticídmi, najmä na tých častiach, ktoré budú vystavené poveternostným vplyvom. Najväčším nepriateľom dreva sú však parazity, ktoré dokážu drevo zničiť do takej miery, že sa strecha stane úplne nepoužiteľná a musí sa zrútiť. Nevyhnutná je preto impregnácia rôznymi zdravotne nezávadnými ochrannými prostriedkami, zároveň sa znižuje aj horľavosť dreva.

    Pre dlhú životnosť dreva je kľúčové, aby bolo správne vyrúbané, napílené, vysušené a nakoniec správne použité
    Pre dlhú životnosť dreva je kľúčové, aby bolo správne vyrúbané, napílené, vysušené a nakoniec správne použité

    2. Správny návrh a dimenzovanie konštrukcie striech

    Strešná konštrukcia musí byť správne dimenzovaná, aby odolala vlastnej hmotnosti, hmotnosti snehu a sile vetra. To znamená, že strešná konštrukcia by mala byť schopná uniesť záťaž asi 260 kilogramov na meter štvorcový. Vzhľadom na to, že situácie sú rôzne, pri výpočte môže dôjsť k predimenzovaniu alebo poddimenzovaniu strešnej konštrukcie. Pri výpočte sa berie do úvahy hmotnosť strešnej krytiny, hmotnosť snehu a sila vetra v oblasti, kde stavba stojí. Hmotnosť strechy je pozitívna, pretože strecha sa zaťažuje smerom dole a tým stabilizuje konštrukciu stavby. Jednotlivé časti drevenej konštrukcie sú spojené drevenými spojmi (kliny, lišty, drážky...). Zaťaženia sa prenášajú na vonkajšie nosné steny pozdĺž drevenej konštrukcie a pri väčších rozpätiach ako podpera slúžia medzi-stĺpy opreté na vnútorné nosné steny alebo betónovú stropnú doska. Dizajnéri pri výpočtoch využívajú high-tech softvérové ​​nástroje, no dôležité sú aj ich znalosti a skúsenosti.

    Strešná konštrukcia musí byť správne dimenzovaná
    Strešná konštrukcia musí byť správne dimenzovaná

    3. Najčastejšie chyby pri zhotovení drevenej strešnej konštrukcie

    Následky zle zhotovenej strechy sa zvyčajne ukážu počas silnej búrky. Odborníci sa domnievajú, že jednou z najčastejších chýb je zlé upevnenie strechy, presnejšie zlé spojenie strechy so stenami. Počas nepriaznivého počasia vznikajú tzv. víry, ktoré dokážu strechu doslova zdvihnúť a odniesť, najmä ak má dom veľký odkvap. Veľké odkvapy majú veľkú plochu a keď na ňu vietor tlačí zospodu, sila je veľmi veľká. Preto je dôležité, aby odkvapy a ostatné strešné prvky boli správne ukotvené, čo sa dnes často zanedbáva. Ďalšou častou chybou je nesprávne, resp. nedostatočne pripevnená strešná krytina. Ťažšiu strešnú krytinu vietor ťažšie zodvihne, ale iba ak je správne položená. Ľahšia krytina musí byť dobre upevnená na viacerých miestach. To je dôležité najmä vtedy, ak strešná krytina pozostáva z panelov väčších rozmerov, ktoré vietor ľahko zdvihne.

    Ľahšiu krytinu je potrebné dobre pripevniť, lepšie ako ťažšiu krytinu
    Ľahšiu krytinu je potrebné dobre pripevniť, lepšie ako ťažšiu krytinu
    Odborný článok 1143
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Pokrývačské práce?

    Máme 1284 realizátorov v oblasti Pokrývačské práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1284 realizátorov v oblasti Pokrývačské práce
    9.5
    0

    FERIBAU,spol.s r.o.


    9.8
    0

    Expresstav spol. s r.o.


    9.6
    0

    TARA-SO, s. r. o.


    10
    0

    MH - stav SK, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené