Pre oblasť

    Vláknocementové dosky

    Článok si prečítalo viac ako 1048+ používateľov
    Vláknocementové dosky majú všestranné použitie v stavebníctve už oddávna. Keď ide o vláknocementové strešné krytiny, tie sa vyrábajú ako vlnité alebo ploché, v sériovej výrobe podľa určitých šablón. Na výrobu vláknocementovej krytiny sa používa portlandský cement, kamenivo (vápencová múčka), voda, mikroskopické čiastočky vzduchu, špeciálne polyvinylalkoholové (PVA) a celulózne vlákna. Všetky zložky sú šetrné k životnému prostrediu.  
    Odborný článok 1048
    vlaknocementove dosky
    Máme 1290 realizátorov v oblasti Pokrývačské práce:

    1. Zloženie vláknocementovej dosky

    Kedysi sa ako spojivo na vláknocementové dosky používali azbestové vlákna. Ich použitie je však zakázané, pretože azbest bol uznaný ako vysoko škodlivý materiál. Na výrobu vláknocementovej krytiny sa v súčasnosti používa portlandský cement, kamenivo (vápencová múčka), voda, mikroskopické čiastočky vzduchu, špeciálne polyvinylalkoholové (PVA) a celulózne vlákna. Sú to ekologicky a zdravotne nezávadné suroviny, z ktorých sa vyrába odolná, pevná a konštrukčne flexibilná strešná krytina.

    Zmes pozostávajúca z uvedených komponentov sa v továrenskom výrobnom procese premieša a potom prechádza cez špeciálne valce. Na dopravný pás sa nanesie niekoľko vrstiev zmesi a vytvaruje sa pod tlakom lisu v špeciálne navrhnutých modeloch, potom sa vylisované pásy režú a sušia.

    2. Aké vlastnosti má vláknocementová strešná krytina?

    Vláknocementové dosky sú vyrobené z prírodných surovín, a preto sú šetrné k životnému prostrediu. Vyznačujú sa vysokou nosnosťou a pevnosťou, odolnosťou voči rôznym poveternostným vplyvom, požiarnou bezpečnosťou, paropriepustnosťou a dlhou životnosťou. Vláknocementové strešné krytiny sa vyznačujú nízkou hmotnosťou. Tento druh strechy je oveľa ľahší ako strecha pokrytá škridlami. Takáto strešná krytina je vhodná pre strechy so sklonom nad 15°, ak zvolíte vlnitú krytinu, možno ňou pokryť aj plochejšie strechy so sklonom 7° a viac.

    3. Rozmery a tvary vláknocementovej krytiny

    Môžeme si vybrať medzi vláknocementovou vlnitou krytinou alebo plochou krytinou, obe sú dostupné v rôznych profiloch, rozmeroch a farebných odtieňoch. Ide o celkom praktickú strešnú krytinu, určenú na zastrešenie akejkoľvek strechy obytných domov, spoločenských, priemyselných alebo poľnohospodárskych objektov. 

    Tento druh strešnej krytiny sa vyrába v rôznych profiloch. Keď ide o strechu pokrytú vláknocementovými doskami, môžete si zvoliť jednoduché alebo dvojité krytie. Jednoduché krytie je ekonomickejšie, zvyčajne sa používajú dosky 40 cm × 40 cm. Strecha pokrytá takýmito doskami pôsobí elegantne. 

    Samozrejme, krytie môže byť aj dvojité, strecha bude odolnejšia a trvácnejšia. Pre dvojité krytie sa  zvyčajne používajú dosky 40 cm × 40 cm alebo 40 cm × 72 cm.

    4. Vláknocementové dosky – montáž

    Keďže rozmery a profily sú rovnaké ako pri niekdajších azbestocementových doskách, pri výmene strešnej krytiny možno novú krytinu pripevniť na existujúce nepoškodené latovanie a nosnú konštrukciu a tým zabezpečiť jednoduchú, rýchlu a ekonomickú opravu strechy.

    Vláknocementové dosky sa k nosnej konštrukcii pripevňujú samoreznými skrutkami SFS, aby odolali silnejším vetrom a búrkam, ktoré sú dnes čoraz bežnejšie. Vláknocementové dosky sú vhodné na pokrytie širokej škály sklonov. Odporúčame však, aby ste si pozorne pozreli aj montážny návod výrobcu. Ak nemáte skúsenosti s pokládkou tohto druhu strešnej krytiny, odporúčame vám obrátiť sa na skúseného majstra.

    Vláknocementová doska je odolný, pevný a konštrukčne všestranný materiál, vyrobený z ekologicky a zdravotne nezávadných surovín
    Vláknocementová doska je odolný, pevný a konštrukčne všestranný materiál, vyrobený z ekologicky a zdravotne nezávadných surovín

    5. Vláknocementové fasádne dosky 

    Vláknocementové dosky si našli svoje miesto aj na fasádach. Väčšinou ide o veľkoformátové fasádne dosky, ktoré sa čoraz častejšie používajú v modernej architektúre. V minulosti sa vlnité dosky hojne využívali aj na fasády, najmä na ochranu fasády v tienistých častiach budov. Veľkoformátové fasádne dosky sú odolné, moderného vzhľadu a sú široko používané pre odvetrávané fasády.

    Dostupné sú v rôznych povrchových úpravách a vo viac ako 70 farebných odtieňoch. Veľkoformátové fasádne dosky majú špeciálne upravený povrch, impregnované hrany a špeciálny náter na zadnej strane. Po orezaní všetkých štyroch okrajov je možné ich ďalej strihať na požadované veľkosti. Inštalujú sa s vodorovnými a vertikálnymi spojmi, prípadne do pásov s vodorovným prekrývaním, na kovovú alebo drevenú podkonštrukciu. Tieto dosky je možné použiť aj ako čisto estetické prvky, v takom prípade ich možno nalepiť na steny.

    6. Vláknocementová strešná krytina – cena

    Cena vláknocementových dosiek závisí od profilu, rozmerov, farby a dodávateľa.

    Vláknocementové dosky sú ekologicky nezávadná, energeticky efektívna a esteticky dokonalá strešná krytina určená na pokrývanie striech novostavieb ako aj na rekonštrukciu schátraných budov
    Vláknocementové dosky sú ekologicky nezávadná, energeticky efektívna a esteticky dokonalá strešná krytina určená na pokrývanie striech novostavieb ako aj na rekonštrukciu schátraných budov
    Vlnitá vláknocementová doska - šedá
    Vlnitá vláknocementová doska - šedá
    Vlnitá vláknocementová doska - čierna 
    Vlnitá vláknocementová doska - čierna 

    Ak máte záujem o montáž vláknocementových dosiek, môžete nás kontaktovať na Daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našich stránkach nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov, s ktorými spolupracujeme a ktorí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Informácie o cene sú dostupné v cenovej kalkulačke.

    Váš tím

    Daibau.sk

    Odborný článok 1048
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Pokrývačské práce?

    Máme 1290 realizátorov v oblasti Pokrývačské práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1290 realizátorov v oblasti Pokrývačské práce
    10
    2

    Kytas Jaroslav


    8.6
    0

    Pišta Miko s.r.o.


    8.6
    0

    KROVY s.r.o.


    10
    1

    Mészáros STAV s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené