Pre oblasť

    Výmena strešnej krytiny: kedy je potrebná rekonštrukcia strechy?

    Článok si prečítalo viac ako 1335+ používateľov
    Ak je strecha na vašom dome staršia ako 30 rokov, aj keď nevyzerá opotrebovane a zdevastovane, je potrebné vymeniť krytinu, prípadne vymeniť alebo doplniť hydroizoláciu a tepelnú izoláciu, opraviť oplechovanie, odkvapy a vykonať ďalšie nevyhnutné pokrývačské a klampiarske práce. Ak budete s výmenou čakať príliš dlho, môže dôjsť k trvalému poškodeniu drevenej konštrukcie strechy, čo značne zvýši náklady na opravu. V čase, keď sa domy pred niekoľkými desaťročiami stavali, výber materiálov a technológií, ktoré dnes používame, bol oveľa obmedzenejší, zvlášť ten, ktorý sa týkal tepelných a hydroizolačných materiálov. Majte na pamäti, že takmer 30 % všetkých energetických strát neadekvátne postavenej budovy pripadá na strechu.
    Odborný článok 1335
    vymena stresnej krytiny
    Máme 1290 realizátorov v oblasti Pokrývačské práce:

    1. Výmena strešnej krytiny

    1.1. Druhy strešných krytín a ich výmena

    Obnova strechy môže znamenať kompletnú rekonštrukciu strechy a výmenu strešnej krytiny, zateplenie, prípadne rekonštrukciu komína a klampiarske práce alebo len montáž novej strešnej krytiny. Drevenú konštrukciu starej strechy možno zachrániť, ak je ešte v dobrom stave. Dnes sa väčšinou realizuje odvetraná strecha, kde sú laty a kontralaty umiestnené cez krokvy a trámy, aby sa vytvoril vzduchový kanál so sekundárnou strechou. V závislosti od nosnosti konštrukcie a hmotnosti strechy si môžete vybrať napr. medzi ľahkými plechovými strechami s posypom, klasickými škridlami alebo tegolou.

    1.2. Rekonštrukcia strechy – kedy ju treba vykonať?

    Ako všetky ostatné veci, aj strešná krytina slúži svojmu účelu a potom príde čas, kedy ju treba opraviť. Ak ide o drobné poškodenia strechy, väčšinou stačí na určitých miestach niečo opraviť alebo vymeniť škridly. Každých 20 až 30 rokov je čas na výmenu celej strechy. Na potrebu výmeny strechy poukazujú lišajníky a machy, polámané alebo deformované škridly a podobne. Jedným z najnebezpečnejších príznakov je samozrejme zatekanie vo vnútri budovy. To znamená, že strecha niekde zateká – problémom môže byť nielen strešná krytina, ale aj hydroizolácia.

    Ak strecha zateká, rekonštrukcia je nevyhnutná a nemožno ju odložiť.

    2. Výmena strešnej krytiny

    2.1. Strešná krytina: treba zvoliť rovnaký materiál?

    Mnohí stoja pred dilemou, akú strešnú krytinu zvoliť. Ak vám existujúca strešná krytina perfektne slúži niekoľko desaťročí a ak vizuálne ladí s fasádou domu, odporúčame vám zvoliť si rovnakú strešnú krytinu, akú ste mali predtým. Iný materiál odporúčame zvoliť v prípade, že sa existujúci materiál príliš rýchlo opotreboval alebo ide o zastaraný materiál, ktorý sa už v stavebníctve nepoužíva.

    2.2. Výmena strešnej krytiny 

    Pri výbere strešného materiálu treba zvážiť niekoľko kritérií:

    • Sklon a pevnosť: sklon strechy je najdôležitejším kritériom pri výbere novej strešnej krytiny, pretože nie všetky materiály sú vhodné pre všetky sklony strechy. Prakticky pre všetky sklony je vhodná iba plechová krytina, zatiaľ čo škridly sa kladú len na strechy so sklonom od 18° do 45°. Nesprávne zvolená strešná krytina nebude schopná plniť svoju funkciu optimálne.
    • Životnosť strešnej krytiny: rôzne strešné krytiny majú rôznu životnosť a ak chcete, aby vám strecha dobre slúžila 40 rokov, musíte si vybrať obzvlášť trvanlivý a odolný materiál. Opýtajte sa dodávateľov alebo výrobcov na životnosť jednotlivých strešných krytín a odolnosť voči poveternostným vplyvom, a aké záruky poskytujú.
    • Estetika: keďže je dôležitý vzhľad domu, nezanedbateľná je aj estetická stránka strechy. Výmena strešnej krytiny môže výrazne ovplyvniť vzhľad vášho domu, preto si vyberte materiál, ktorý je okrem iného vhodný aj esteticky a štýlovo a tvorí so zvyškom stavby harmonický celok.
    • Cena: ako pri všetkom, cena je jedným z rozhodujúcich kritérií pri výbere strešnej krytiny.
    Bez ohľadu na to, čo hľadáte a akú strešnú krytinu si vyberiete, majte na pamäti, že ide o investíciu na niekoľko desaťročí.
    Strešná krytina by sa mala meniť každých 20 až 30 rokov 
    Strešná krytina by sa mala meniť každých 20 až 30 rokov 

    3. Obnova strešnej krytiny a druhy materiálov

    3.1. Výmena strešnej krytiny: betónová strecha

    Hoci sa betónové strechy väčšinou spájajú s minulosťou, presnejšie s výstavbou spred desaťročí, používajú sa dodnes. Najväčšou výhodou betónových strešných krytín je, že sú mimoriadne odolné voči poveternostným vplyvom a ohňu a absorbujú veľmi málo vody. Ich nevýhodou je hmotnosť – betón je ťažký materiál, preto sú betónové strechy oveľa ťažšie ako všetky ostatné. To v praxi znamená, že sa tento typ strešnej krytiny nemôže umiestniť na každú strechu. Takáto strecha musí byť navrhnutá samostatne, s príslušnými výpočtami únosnosti celej konštrukcie a základu.

    Betónová strecha sa ľahko realizuje, preto je aj jej výmena a oprava rýchla. Betónové strešné dosky majú zvyčajne obdĺžnikový alebo štvorcový tvar.

    3.2. Výmena strešnej krytiny: škridla

    Škridla stále patrí medzi najobľúbenejšie strešné krytiny. Môže za to priaznivý pomer medzi kvalitou a cenou, keďže ide o veľmi odolnú a pevnú krytinu za pomerne priaznivú cenu. Navyše dnes máte k dispozícii škridly v rôznych farebných odtieňoch, od typicky tehlovo-červenej, oranžovej až po odtiene hnedej farby. Okrem toho je škridla ekologickým materiálom, je tiež ohňovzdorná a vodotesná. K dispozícii sú okrem širokej palety farieb, aj rôzne tvary a systémy kladenia, vhodné pre všetky sklony striech.

    3.3. Obnova strešnej krytiny: drevené šindle

    Drevo je na Slovensku tradičný a miestne dostupný stavebný materiál, ktorý sa kedysi používal na strešné krytiny. Úzka obdĺžniková doštička v minulosti používaná ako krytina striech sa nazýva šindeľ. Dnes je takéto využitie dreva ojedinelé, pretože drevo v porovnaní s inými strešnými krytinami nie je natoľko odolné voči poveternostným vplyvom a navyše je takáto krytina drahá. Drevené strechy sú však mimoriadne krásne a nadčasovo elegantné. Vďaka farbe a materiálnosti dreva pôsobia dojmom domácej pohody a tepla. Šindle, resp. drevené strešné krytiny vydržia niekoľko desaťročí, vyžadujú si však veľa údržby a pravidelných opráv.

    3.4. Obnova strechy: plechová strešná krytina

    Najväčšou výhodou plechovej krytiny je samozrejme jej dlhá životnosť a odolnosť. Je prakticky nezničiteľná. K dispozícii je veľa variácií plechových striech, zvyčajne vyrobených z hliníka. Od vlnitých po ploché, od plechových striech v antracitovej farbe až po plechové strechy s prírodným kovovým vzhľadom. Plechová krytina je jediná strešná krytina, ktorú je možné položiť na všetky sklony strechy. Určité druhy kovov možno použiť nielen na strechu, ale aj na fasádu. Ďalšou výhodou plechovej krytiny je, že má nízku hmotnosť a je pomerne ľahká, takže na rozdiel od betónovej strechy nepotrebuje masívnu nosnú konštrukciu – je vhodná aj pre drevostavby.

    Nevýhodou plechovej strechy je, že je najdrahšia zo všetkých strešných krytín.

    3.5. Výmena strechy: zelená strecha

    Ak chcete byť obzvlášť šetrní k životnému prostrediu a energeticky úsporní, zelená strecha je pre vás tou správnou voľbou. Zelená strecha je strecha, na ktorej je vysadená vegetácia. V závislosti od typu strešnej konštrukcie – pochôdzna alebo nepochôdzna – môže byť vegetácia pomerne nízka (napr. machy a lišajníky) alebo o niečo vyššia (napr. nižšie viacročné rastliny). Na strechu však možno vysádzať aj určité druhy stromov. Zelená strecha pôsobí ako dodatočná vrstva izolácie a dobre sa hodí aj do mestského prostredia. V zásade sa odporúča na zelenú strechu vysadiť nenáročnú vegetáciu, ktorú je náročné pestovať. Výber rastlín závisí aj od sklonu strechy. Zelená strecha je skvelou voľbou, ak máte na streche terasu, pretože vykúzli krásnu záhradu podobajúcu sa obyčajnej záhrade.

    Škridly sú jednou z najobľúbenejších strešných krytín na Slovensku
    Škridly sú jednou z najobľúbenejších strešných krytín na Slovensku

    4. Rekonštrukcia strechy: kedy je ten správny čas?

    Strešná krytina je najcitlivejšou časťou strechy, preto nie všetky časti roka sú vhodné na opravu a výmenu strechy. Výmena strešnej krytiny sa odporúča v teplejších a suchších častiach roka. Výmena strešnej krytiny trvá niekoľko dní v závislosti od  rozmerov strechy. Aj keď je odkrytá strešná konštrukcia chránená a zabezpečená každý deň po vykonaní prác, je dôležité vybrať si mesiace s najmenším množstvom zrážok.

    5. Výmena strešnej krytiny: cena

    Cena krytiny závisí hlavne od použitého materiálu (tehlová krytina, betónová, plechová…), typu, resp. sklonu strechy (rovná, šikmá alebo strmá strecha) a samozrejme od výrobcu. Ceny pokrývačských prác sa môžu navzájom od seba značne líšiť. Záleží hlavne na tom, aká veľká je strecha, o akú konštrukciu a členitosť strechy ide, aká strešná krytina bude použitá... Celkové náklady budú závisieť aj od toho, či ide o vyhotovenie novej strechy alebo jej rekonštrukciu, ktorá je samozrejme drahšia, pretože zahŕňa aj demontáž existujúcich krytín a ich odvoz. Všetky druhy strešných krytín v rovnakej cenovej kategórii sú dnes rovnako kvalitné.  

    Cena vlnitej plechovej krytiny je orientačne 8 až 15 EUR/m2. Náklady na zhotovenie klasickej strechy so všetkými tesárskymi, klampiarskymi a pokrývačskými prácami, ako aj kúpou a montážou plechovej strešnej krytiny sa orientačne pohybujú od 25 do 45 EUR/m2

    Keď nám pošlete dopyt, nezabudnite uviesť rozmery strechy, sklony, dĺžku hrebeňa a priložiť obrázky. Majstri, ktorí majú záujem, situáciu obhliadnu a vypracujú ponuku.
    Plechová krytina je prakticky nezničiteľná
    Plechová strešná krytina je prakticky nezničiteľná
    Odborný článok 1335
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Pokrývačské práce?

    Máme 1290 realizátorov v oblasti Pokrývačské práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1290 realizátorov v oblasti Pokrývačské práce
    8.6
    0

    strechyplus, s.r.o.


    8.8
    0

    Terézia Halabrinová - Ladislav Herák


    9.7
    0

    PPV homes, s.r.o.


    8.6
    0

    JOHNIX Service s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené