Pre oblasť

    Paropriepustná fólia – sekundárna krytina

    Článok si prečítalo viac ako 1719+ používateľov
    Každá strešná krytina môže po určitom čase začať zatekať. Voda je najväčším nepriateľom každej stavby, pretože urýchľuje jej chátranie a hnilobu. Preto je sekundárna krytina v našej zemepisnej oblasti nevyhnutná. Sekundárna strešná krytina, teda paropriepustná fólia, chráni tepelnú izoláciu pred prenikaním vody a vlhkosti v prípade zatekania krytiny. Sekundárna krytina má navyše mnoho ďalších dobrých vlastností, o ktorých sa zmienime nižšie.
    Odborný článok 1719
    paropriepustna folia
    Máme 1287 realizátorov v oblasti Pokrývačské práce:

    1. Čo je sekundárna krytina?

    1.1. Sekundárna krytina je paropriepustná fólia

    Sekundárna strešná krytina, resp. paropriepustná fólia, je vlastne ochranná fólia, ktorá prepúšťa paru, ale neprepúšťa vodu. Paropriepustná fólia okrem iného pôsobí aj ako dodatočná ochrana pred vetrom, pretože chráni konštrukciu a interiér pred prenikaním vetra a následnými teplotnými výkyvmi, ktoré tým vznikajú. Sekundárna krytina okrem regulácie vlhkosti, čo je jej primárny účel, zabezpečuje aj tepelnú ochranu.

    1.2. Paropriepustná fólia zároveň odvádza kondenzát

    Okrem zamedzenia prenikaniu vody do izolácie je jej primárnou a najdôležitejšou funkciou odvádzanie skondenzovanej vody zo spodnej strany strechy a zabezpečenie kontrolovaného prestupu vlhkosti, najmä vznikajúcej vo vnútri objektu. Prečo je to dôležité? Prenikaniu dažďovej vody do objektu bráni hydroizolácia a v dôsledku veľkých teplotných rozdielov najmä v zime môže na vnútornej strane konštrukcie vznikať para. Paropriepustná fólia umožňuje prechod tejto pary zvnútra von, čím zabraňuje kondenzácii vodnej pary a vzniku veľkých poškodení konštrukcie.

    1.3. Paropriepustná fólia je nevyhnutná

    V našej zemepisnej oblasti, v podmienkach kontinentálnej klímy, pre ktorú sú príznačné relatívne vlhké zimy sprevádzané veľmi nízkymi nočnými teplotami, je inštalácia sekundárnej krytiny nevyhnutná. Aby v zime bolo príjemne teplo, dom musí byť dobre vykurovaný, to môže spôsobiť tvorbu pary, ktorá môže kondenzovať. Paropriepustná fólia je preto nevyhnutnou súčasťou strechy budovy. 

    2. Ako namontovať sekundárnu krytinu

    2.1. Sekundárne zastrešenie vyžaduje odbornú montáž

    Sekundárna krytina je teda špeciálna paropriepustná fólia, ktorá sa inštaluje nad tepelnú izoláciu strechy. Pre správne fungovanie je dôležité, aby bola správne namontovaná.

    Pri návrhu a kladení strešnej krytiny osobitnú pozornosť treba venovať montáži paropriepustnej fólie. Vlhkosť zvnútra prechádza cez tepelnú izoláciu a následne cez sekundárnu krytinu vystupuje na povrch. Ak sekundárna krytina nefunguje správne a neprepúšťa vlhkosť, na spodnej strane sekundárnej krytiny dôjde ku kondenzácii. Vtedy vlhne izolácia pod sekundárnou krytinou, a následne vlhne aj konštrukcia stavby. To môže viesť k hnilobe alebo dokonca k výskytu plesní a húb.

    Nesprávne nainštalovaná paropriepustná fólia, ktorej spoje netesnia, sa začne oddeľovať od podkladu a už nebude slúžiť svojmu účelu.

    2.2. Lepenie spojov

    Je veľmi dôležité spoje medzi pásmi fólie v sekundárnej krytine dobre zlepiť, pretože inak bude vlhkosť nekontrolovateľne prenikať. Na miestach, kde fólia nie je lepená, dôjde k prenikaniu tepla. Takto sa môže stratiť až o 40 % viac energie budovy.

    Sekundárna krytina – paropriepustná fólia pôsobí aj ako ochrana pred vetrom
    Sekundárna krytina – paropriepustná fólia pôsobí aj ako ochrana pred vetrom

    3. Ktorá paropriepustná fólia je najlepšia?

    Sekundárna krytina sa väčšinou vyrába vo forme ľahkej a flexibilnej fólie. Na trhu je bohatý výber, môžete si vybrať medzi rôznymi fóliami, ako sú Omega, Stamisol, Bramac Flex, Universal, Tyvek atď. Namiesto fólií sú čoraz populárnejšie rôzne ochranné dosky, ako napríklad drevovláknité dosky Agepan. Nakoľko je každá konštrukcia jedinečná, odporúčame výber a montáž fólie konzultovať s odborníkom.

    4. Paropriepustná fólia – špecifikácie

    Paropriepustná fólia obsahuje špecifikáciu výrobcu (fyzikálne a iné údaje), na základe ktorej vieme vybrať fóliu vhodnú pre konkrétnu strechu.

    4.1. Aká je odolnosť proti vlhkosti sekundárnej krytiny?

    Na vyjadrenie priepustnosti pary sa používa hodnota Sd. Čím je hodnota Sd nižšia, tým lepšiu má fólia paropriepustnosť. Hodnoty Sd sekundárnych strešných krytín sú veľmi odlišné, zvyčajne medzi Sd = 1 a Sd = 0,02 m. Hodnota Sd cca 0,02 m zaručuje spoľahlivé odvedenie prípadnej vlhkosti.

    4.2. Aká ťažká je paropriepustná fólia?

    Zisťuje sa aj hmotnosť materiálu na m2. Hmotnosť sekundárnych krytín je tiež veľmi rozdielna, zvyčajne sa pohybuje medzi 120 a 800 g/m2, ale môže byť aj mimo tohto rozsahu.

    4.3. Vystavenie UV žiareniu

    Okrem uvedených hodnôt je stanovené, ako dlho môže byť sekundárna krytina vystavená slnečnému žiareniu bez toho, aby sa zmenili jej primárne vlastnosti vplyvom UV lúčov. Paropriepustná fólia nie je vrstva, ktorá by mala byť priamo vystavená UV žiareniu, ako je napríklad vystavená hydroizolácia.

    5. Paropriepustná fólia – cena

    Paropriepustná fólia predstavuje len malú časť nákladov na vyhotovenie strechy, ale ceny sú rôzne a pohybujú sa v rozmedzí od 4 do 5 EUR/m2.

    Odborný článok 1719
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Pokrývačské práce?

    Máme 1287 realizátorov v oblasti Pokrývačské práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1287 realizátorov v oblasti Pokrývačské práce
    10
    3

    Eso-stav sk


    10
    3

    Dušan Torák St - Častkovce


    9.2
    0

    ARLES, s. r. o.


    9.8
    0

    Rerko s.r.o. - Strechy Spiš


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené