Pre oblasť

    Strecha: skladba šikmej strechy

    Článok si prečítalo viac ako 3365+ používateľov
    V tomto texte vysvetlíme všetko, čo potrebujete vedieť o šikmej streche, teplých a studených strechách. Pri správnom výbere vrstiev, kvalitnej práci a samozrejme kvalitných materiáloch získate bezpečnú, trvanlivú a dobrú strechu. V porovnaní s vonkajšími stenami je strecha viac vystavená vplyvu atmosférických podmienok, takže s ňou súvisí viac možných problémov.
    Odborný článok 3365
    strecha
    Máme 1290 realizátorov v oblasti Pokrývačské práce:

    1. Šikmá strecha

    Existuje niekoľko druhov striech, ale aj viac členení podľa typu a spôsobu konštrukcie, materiálov, povrchovej úpravy a podobne. Pokiaľ ide o šikmé strechy, ktoré sú na súkromných domoch stále najbežnejšie, ich hlavnou charakteristikou sú svahy (naklonené roviny), ktoré umožňujú rýchlejší a efektívnejší odtok meteorickej vody – samozrejme iba za podmienky, že budú všetky práce odborne vykonané. Vo vzťahu k zvolenému uhlu sklonu, ktorý sa vyhotovuje, sa volia aj materiály pre strechu a strešnú krytinu. Šikmé strechy sú, vzhľadom na typ strešnej krytiny, citlivejšie na poveternostné podmienky, najmä na búrky a krupobitie, ako napríklad ploché strechy. Šikmá strecha má predovšetkým tú výhodu, že sa ľahšie udržiava a v prípade potreby opravuje iba na poškodených častiach, bez potreby väčších zásahov.

    2. Izolácia šikmej strechy

    2.1. Izolácia strechy nad nevykurovaným priestorom

    Ak je strecha nad nevykurovaným (chladným) priestorom, tepelná izolácia sa inštaluje nad stropom nad vykurovaným priestorom, a preto nie je neoddeliteľnou súčasťou strechy. V tomto prípade je nad nosnou strešnou konštrukciou inštalovaná sekundárna strecha (rezervná/doplnková strešná krytina), pozdĺžne laty, priečne laty a finálna strešná krytina.

    2.2. Izolácia strechy nad vykurovaným priestorom

    Ak je strecha nad vykurovaným obytným priestorom (napr. podkrovie), tepelná izolácia je súčasťou strešnej konštrukcie, a preto sa inštaluje medzi trámy a pod ne. Z konštrukčného a fyzikálneho hľadiska sa takéto šikmé strechy delia na dve skupiny: šikmé strechy teplé a studené.

    Odborná rada zo spoločnosti Klampiarstvo Ďurajka, s.r.o.

    1. Keďže je šikmá strecha tradičná voľba zákazníka, aké výhody prináša?

    Šikmá strecha je vždy najlepšia voľba kvôli sklonu. To znamená čím je väčši sklon, tým je to lepšie. Šikmá strecha je menej vystavovaná nepriazni počasia ako plochá strecha, preto je v našich klimatických podmienkach stáročia preferovaná. Výhodou šikmých striech je využiteľnosť podkrovných priestorov, možnosť výmeny poškodenej časti krytiny.

    2. Ktorý typ šikmej strechy odporúčate?

    Najlepšia kritina je falcovaná s dvojitou stojatou dorážkou, preto že nie sú tam žiadne spoje. Tento typ krytine vrelo odporúčam svojim zákazníkom.

    Pán Erik Ďurajka, spoločnosť Klampiarstvo Ďurajka, s.r.o.

    3. Skladba teplých a studených striech

    Studené a teplé šikmé strechy majú v zásade rovnaké zloženie, líšia sa iba poradím vrstiev  stavebných a izolačných materiálov. Teplá šikmá strecha má sekundárny (rezervny) krov umiestnený priamo nad tepelnou izoláciou, čo výrazne spomaľuje výdaj tepla (tepelné straty) z vonkajšej plochy tepelnej izolácie v dôsledku pohybu vzduchu pozdĺž nej. Studená šikmá strecha má medzi sekundárnou (rezervnou krytinou) a tepelnou izoláciou nainštalovaný vzduchovod.

    3.1. Teplá strecha

    Moderná, tepelne izolovaná, zateplená šikmá strecha obsahuje tieto prvky: primárne zastrešenie, strešné laty, pozdĺžne laty (vzduchovod), sekundárny krov (vodotesná, paropriepustná fólia), dosky, tepelnú izoláciu, parozábranu a dokončovacie vnútorné opláštenie. Medzi parozábranou a vnútornou dokončovacou vrstvou sa môže objaviť ďalšia vrstva strešnej tepelnej izolácie, ktorá podľa noriem nesmie prekročiť 1/5 celkovej hrúbky tepelnej izolácie. Dodatočná tepelná izolácia pod trámami predstavuje tiež vhodný priestor na rozvody inštalačných potrubí, preto sa táto vrstva  nazýva inštalačná rovina. Takýmto  usporiadaním vrstiev ničím nie je ohrozená parozábrana.

    Teplá strecha
    Teplá strecha

    3.2. Studená strecha

    Pri studenej šikmej streche je skladba mierne odlišná, ale v zásade stále rovnaké: primárna strešná krytina, strešné laty, sekundárna krytina, vzduchovod, tepelná izolácia medzi trámami, parozábrana, tepelná izolácia pod trámami a vnútorná konečná vrstva.

    4. Kvalita strešných materiálov

    Správna skladba šikmej strechy v podstate nič neznamená, ak nepoužijeme kvalitné materiály. Kvalitná šikmá strecha je taká, ktorá má nepriepustnú vonkajšiu vrstvu (vodotesnú), primeranú tepelnú izoláciu s čo najmenšou tepelnou vodivosťou a parozábranu, ktorej úlohou je zabrániť kondenzácii vodných pár vo vnútri strechy alebo strešnej konštrukcie. Parozábrana zároveň funguje ako vzduchová bariéra, zaisťuje vzduchotesnosť systému z vnútornej (teplej) strany a zároveň zabraňuje vnikaniu vodnej pary vzniknutými trhlinami alebo otvormi.

    Odborný článok 3365
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Pokrývačské práce?

    Máme 1290 realizátorov v oblasti Pokrývačské práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1290 realizátorov v oblasti Pokrývačské práce
    9.5
    10

    Antonín Herák


    8.8
    0

    Jozef Balla - JO-BA


    10
    2

    Miroslav Počarovský - TESÁRSKE PRÁCE


    10
    1

    Klampiarstvo.net


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené