Pre oblasť
    Už starí Rimania dláždili mestské ulice a iné povrchy a o ich kvalite svedčia pozostatky starovekých rímskych ciest, ktoré možno dodnes vidieť po celej Európe. Postupom času technológia a výrobné procesy pokročili a dnes sa na dláždenie príjazdov k rodinným domom, dvorov a chodníkov používajú rôzne materiály: prírodný kameň, asfalt, drevo a čoraz populárnejšia zámková dlažba.
    Odborný článok 65
    zamkova dlazba
    Máme 1453 realizátorov v oblasti Zámková dlažba:

    Čo je zámková dlažba?

    Dá sa povedať, že je v súčasnosti zámková dlažba jedným z najobľúbenejších riešení pri dláždení dvorov, resp. vonkajších plôch. Kým v minulosti bol tento dlažobný materiál dosť drahý a „rezervovaný“ pre majetnejších, masovejšia výroba a skvalitnenie výrobného procesu viedli k tomu, že sa zámková dlažba stala cenovo dostupným riešením.

    Dokonca sa dá povedať, že zámková dlažba má najlepší pomer ceny a kvality.

    Zámková dlažba má široké použitie – je vhodná na verejné priestranstvá, námestia, parkoviská, chodníky, promenády, pešie zóny, parkové pešie komunikácie, voľné plochy pred obchodnými centrami, nebytovými priestormi, na dláždenie plôch okolo bazénov; ale aj na spevnené plochy pred rodinnými domami a terénne úpravy dvorov.

    Zámková dlažba chodník
    Zámková dlažba je vhodná nielen na verejné priestranstvá, ale aj na dláždenie dvorov

    Z čoho sa vyrába zámková dlažba a ako sa inštaluje?

    Zámková dlažba, ako možno usúdiť z jej vzhľadu, sa vyrába z cementu, s pridaním chemických prísad, (plastifikátorov, prevzdušňovačov), ktoré zlepšujú mechanické vlastnosti produktu a vplývajú na jeho početné výhody. Prísady totiž zvyšujú odolnosť zámkovej dlažby proti mechanickému poškodeniu, opotrebovaniu, nepriaznivým klimatickým vplyvom a prispievajú k pevnosti. Do zmesi sa pridávajú špeciálne pigmentové farbivá a vo výrobnom procese sa používajú kvalitné formy, aby sa zabezpečila konzistencia tvaru každého dlažbového prvku.

    Keď hovoríme o samotnej technológii výroby, zámkovú dlažbu je možné vyrobiť dvoma spôsobmi.  Prvý spôsob je výroba vibroliatej zámkovej dlažby odlievaním do foriem z kvalitného PVC na vibračných stoloch – špeciálnych zariadeniach na zhutňovanie betónových zmesí, kus po kuse. Tento postup je zastaraný, pretože samotný výrobný proces je pomalší a výsledkom tohto procesu je zámková dlažba, ktorá nemá jednotnú kvalitu. Druhý spôsob zahŕňa výrobu vibrolisovanej zámkovej dlažby vo vibrolisoch. Betónová zmes sa dávkuje do foriem a vibrolis umožní zhutnenie betónu. Vibrolisovaná zámková dlažba má vyššiu a rovnomernejšiu kvalitu. Vyrába sa zo zmesi s výrazne nižším percentom vlhkosti, na priemyselných linkách, čím vzniká väčší počet kusov v krátkom čase.

    Cement
    Zámková dlažba sa vyrába z cementu, s pridaním chemických prísad a špeciálnych pigmentových farbív

    Zámková dlažba môže byť jednovrstvová alebo dvojvrstvová, to je jej základné delenie podľa finálnej vrstvy, resp. nášľapnej plochy. Finálna úprava je vlastne zodpovedná za vzhľad zámkovej dlažby. Jednovrstvový kus zámkovej dlažby je prvok bez finálnej vrstvy, ktorý má v celom priereze identickú štruktúru. Má hrubší povrch, vyrába sa len v cementovo sivej farbe. Jednovrstvová zámková dlažba  sa vyznačuje menšou odolnosťou voči soli používanej v zime na posyp a je citlivejšia na mráz.

    Na druhej strane dvojvrstvová zámková dlažba má 3 až 10 mm hrubú finálnu vrstvu z iného typu materiálu, vďaka čomu je odolnejšia, kvalitnejšia a estetickejšia. Je odolnejšia voči soli používanej na posyp a teplotám pod 0 °C. Dvojvrstvová zámková dlažba je dostupná v rôznych odtieňoch. Dvojvrstvovú zámkovú dlažbu môžeme rozdeliť na: kremennú jednofarebnú zámkovú dlažbu (na povrchovú úpravu sa používa kremenný piesok, v asi 15 rôznych farbách, veľmi odolná voči mrazu a soli); zámkovú dlažbu typu color-mix (finálna úprava je z kremenného piesku, ale vhodnou technikou sa finálna vrstva nanáša miešaním viacerých odtieňov, ktoré môžu byť v imitácii prírodných materiálov) a vymývanú zámkovú dlažbu (pre finálnu vrstvu sa používa žula, vymývanie povrchovej vrstvy dáva štruktúre atraktívny vzhľad).

    Zámková dlažba má dnes vďaka automatizovanému procesu a moderným strojom jednotnú kvalitu a vzhľad, so zaručenou odolnosťou a trvanlivosťou.

    Zámková dlažba sa vyrába vo viacerých hrúbkach a použitá hrúbka bude závisieť od samotného účelu. Dlažba s hrúbkou 6 cm sa používa na dláždenie plôch určených pre peších alebo plôch, ktoré sú určené pre ľahkú osobnú dopravu nižšej intenzity. Inými slovami, zámková dlažba s hrúbkou 6 cm sa používa na dláždenie dvorov, chodníkov, promenád, parkov, detských ihrísk. Zámková dlažba s hrúbkou 8 cm a 10 cm sa používa na povrchy určené pre intenzívnu osobnú a nákladnú dopravu. Ide o ulice, čerpacie stanice, plochy pred priemyselnými budovami a pod.

    Zámková dlažba v rôznych farbách
    Dvojvrstvovú zámkovú dlažbu nájdete v rôznych odtieňoch

    Pokiaľ na dláždenie dvora chcete použiť zámkovú dlažbu, výrobcovia zdôrazňujú, že jej pokládku je najlepšie nechať na profesionálov. Dôvod spočíva v zložitosti postupu.

    Skôr než sa začne s pokládkou zámkovej dlažby je dôležité, aby bola zemina dostatočne pripravená. Zemina sa strojovo zhutňuje, aby neskôr nesadala. Na zhutnený podklad sa nasype vrstva štrku určitej hrúbky - ak je povrch určený len pre chodcov, postačí 15 cm štrku, a ak ide o povrch, po ktorom sa budú pohybovať vozidlá, táto vrstva by mala byť aspoň 30 cm. Potom nasleduje vrstva piesku, asi 5 cm. Po vyrovnaní tejto vrstvy sa kladie zámková dlažba. Pri pokládke sa nechávajú určité medzere, aby bolo možné vykonať finálne zhutnenie pomocou vibračnej dosky. Na konci sa škáry zasypú pieskom, aby zámková dlažba mohla „dýchať“, t. j. prispôsobiť sa menším zmenám. Ďalší dôvod, prečo sa škáry plnia pieskom je, aby sa mohla odstrániť prebytočná voda (drenáž).

    Koľko stojí zámková dlažba? Žulové kocky vás budú stáť okolo 32 EUR/m2, betónové dlaždice od 10 do 30 EUR/m2 a betónová vymývaná dlažba stojí okolo 6 EUR/m2.

    Hľadáte niekoho, komu zveríte pokládku zámkovej dlažby? Pošlite dopyt vhodným a ohodnoteným zhotoviteľom vo vašom okolí – zadarmo a nezáväzne!

    Pokládka zámkovej dlažby
    Výrobcovia zámkovej dlažby upozorňujú, že jej pokládku je najlepšie nechať na profesionálov
    Povrch vydláždený zámkovou dlažbou je ihneď pripravený na použitie.

    V porovnaní s inými materiálmi, ktoré sa používajú na dláždenie povrchov, má zámková dlažba množstvo výhod.

    Výhody zámkovej dlažby

    Jej výhody vyplývajú už zo samotného procesu výroby a pokládky zámkovej dlažby.

    Zámková dlažba umožňuje odvodnenie a sadanie zeminy

    O tejto schopnosti zámkovej dlažby sme sa už zmienili – dokáže prepustiť prebytočnú vodu, drenáž je jednoduchšia, resp. voda sa nezdrží na povrchu. Zámková dlažba dokáže sledovať konfiguráciu terénu a prispôsobiť sa zmenám.

    Zámková dlažba je flexibilná a umožňujú dilatáciu a ohýbanie bez prasklín na povrchu. Pri zaťažení sa zámková dlažba trochu pohne, ale nedochádza k praskaniu povrchu.

    Inými slovami, ak dôjde k menšiemu sadaniu zeminy, zámková dlažba to zdolá bez problémov, na rozdiel povedzme od monolitických betónových povrchov, ktoré praskajú. V tejto súvislosti sa dostávame k ďalšej výhode:

    Zámková dlažba sa ľahko opravuje

    Ak dôjde k väčšiemu sadaniu zeminy, nemusíte sa obávať. Pri zámkovej dlažbe sa môžu ľahko vymeniť len tie prvky, ktoré sú poškodené a nikto si to ani nevšimne. Oprava sa vykoná odstránením poškodených kociek, opätovným zhutnením podkladu a opätovnou pokládkou nových prvkov na miesto poškodených. Taktiež, ak je nutný prístup k potrubiam pod povrchom alebo je potrebné vykonať následnú inštaláciu potrubia,  prvky zámkovej dlažby sa jednoducho odstránia, potrubie alebo iná podzemná inštalácia sa opraví, podklad sa opäť vyrovná a zhutní a nakoniec sa doň vrátia vybrané kusy. Materiál nie je potrebné lámať alebo rezať, ako je to v prípade betónu alebo asfaltu.

    Poškodené prvky zámkovej dlažby sa jednoducho odstránia a nahradia novými prvkami, t. j. po ukončení prác na podzemných potrubiach sa vrátia na svoje miesto.

    Zámková dlažba je synonymom pre trvanlivosť

    Ak si vyberiete správnu zámkovú dlažbu, nájdete si profesionála na jej pokládku, a ak pravidelne budete udržiavať povrchy vydláždené zámkovou dlažbou, bude trvanlivá.

    Zámková dlažba môže vydržať mnoho rokov, bude slúžiť aj budúcim generáciám.
    Zámková dlažba dvor
    V porovnaní s inými materiálmi, ktoré sa používajú na dláždenie povrchov, má zámková dlažba množstvo výhod

    Keď už hovoríme o údržbe:

    Zámková dlažba je nenáročná na údržbu

    Na rozdiel od monolitických betónových alebo asfaltových povrchov, ktoré časom začnú praskať, resp. vyžadujú si vyplnenie trhlín po niekoľkých rokoch, povrchy pokryté zámkovou dlažbou si vyžadujú minimálnu údržbu. Údržba zámkovej dlažby zahŕňa pravidelné suché čistenie a občasné umývanie. Ak sa na zámkovej dlažbe objavia škvrny, najmä mastné, je potrebné ich umyť vhodnými čistiacimi prostriedkami pomocou kefy.

    Zámková dlažba je odolná voči poveternostným vplyvom

    Vedeli ste, že je zámková dlažba odolnejšia voči teplotným výkyvom, dokonca aj voči soli používanej počas zimných mesiacov, ako iné materiály? Preto v oblastiach, pre ktoré sú príznačné zimy so snehom, je zámková dlažba vynikajúcou voľbou - sneh sa z nej odstraňuje ľahko, ako z asfaltových alebo liatych betónových plôch. Keď už spomíname zimné obdobie, je dôležité pripomenúť, že zámková dlažba je protišmyková, a vďaka tejto vlastnosti je vhodná na vydláždenie okolia bazéna.

    Chlorid vápenatý a soľ, ktoré sa používajú na odstránenie ľadu, nepoškodzujú zámkovú dlažbu.
    Dláždenie zámkovou dlažbou
    Ak dôjde k väčšiemu sadaniu, nemusíte sa obávať, zámkovú dlažbu je možné ľahko odstrániť

    Zámková dlažba je esteticky príťažlivá

    Zámková dlažba je dostupná v širokej škále farieb a okrem rôznych hrúbok môže byť aj v rôznych tvaroch, s rozličnou úpravou hrán. Existuje zámková dlažba so skosenými hranami, bez skosených hrán alebo s reliéfnymi stranami.

    Zámková dlažba so skosenými hranami zvýrazňujú vzájomné prepojenie a tvar použitých prvkov a umožňuje ľahší odvod povrchovej vody do škár a neskôr do drenážnej vrstvy. Zámková dlažba s rovnými hranami je lepšou voľbou, ak chcete dosiahnuť monolitický vzhľad povrchu, vhodný na kolieskové korčuľovanie, pohyb na invalidnom vozíku alebo nákupné vozíky pred obchodmi. A nakoniec, zámková dlažba s reliéfnymi stranami vytvára povrch podobný dlažobnému kameňu (príliš zvýraznené nerovné okraje), čo je dobrá voľba pre tých, ktorí chcú rustikálny vzhľad dláždeného povrchu.

    Od prírodných textúr až po imitáciu niekdajšej cesty, určite nájdete zámkovú dlažbu, ktorá najviac bude ladiť s vašou záhradou.

    Sivá zámková dlažba
    Zámková dlažba je protišmyková
    S pridaním špeciálnych pigmentových farbív dostáva zámková dlažba určitý odtieň, ktorý v kombinácii s najrozmanitejšími rozmermi a tvarovými prevedeniami ponúka veľa možností.

    Nevýhody zámkovej dlažby

    Rovnako ako iné materiály, aj zámková dlažba má určité nevýhody. Tieto nedostatky sa však dnes úspešne odstraňujú zlepšením technológie výroby a použitých materiálov. Napríklad, väčšia mrazuvzdornosť sa dosiahne použitím kremenného piesku a špeciálnych prísad vo finálnej vrstve. Použitie oxidových farieb umožňuje stabilitu pri rôznych poveternostných podmienkach.

    Na zámkovej dlažbe môžu zostať škvrny od motorového oleja, tuku alebo masti, ktoré siahajú hlboko do povrchovej úpravy. Na plochy, kde môže prísť k vzniku škvŕn tohto typu, sa používa zámková dlažba, ktorej povrchová vrstva je pre ľahšiu údržbu ošetrená špeciálnymi prostriedkami.

    Na prvkoch zámkovej dlažby, ktoré boli dlho skladované, sa môžu objaviť biele škvrny. Keď sa zámková dlažba dostane do kontaktu s vodou, táto prenikne do vnútra a spôsobí, že sa vápenec čiastočne rozpustí a vytryskne na povrch jednotlivých prvkov zámkovej dlažby. Pri odparovaní vody zostávajú biele škvrny. Tieto škvrny síce neovplyvňujú kvalitu zámkovej dlažby, predstavujú skôr estetický problém, no časom vyblednú a zmiznú.

    Faktom je, že aj pri pravidelnej údržbe zámkovej dlažby dochádza k zmene farby jednotlivých prvkov. To však neovplyvňuje ich kvalitu, iba estetiku.

    Záver

    Náklady na údržbu sú nízke a zámková dlažba je trvanlivejšia a odolnejšia ako iné prvky používané na vydláždenie dvorov.

    Odborný článok 65
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zámková dlažba?

    Máme 1453 realizátorov v oblasti Zámková dlažba:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1453 realizátorov v oblasti Zámková dlažba
    8.7
    0

    Magipi - Vladimír Feder


    8.7
    0

    Lukáš Oláh


    8.7
    0

    Rajniak Bau s.r.o


    7.8
    30

    Zdenko Kačány


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené