Pre oblasť

    Dlažba a materiály vonkajšej dlažby, ceny

    Článok si prečítalo viac ako 1062+ používateľov
    Dlažba je vhodné riešenie na úpravu vonkajších plôch. Dnes máme na trhu rôzne materiály, ktoré umožňujú exteriérovú úpravu dvora, záhrady alebo otvorených verejných priestranstiev a zároveň ich zladiť so stavbami a okolím, v súlade s modernými požiadavkami alebo tradíciou. Pri výbere dlažby pre dvor treba venovať pozornosť určitým faktorom, o ktorých si povieme v tomto článku.
    Odborný článok 1062
    dlazba
    Máme 1445 realizátorov v oblasti Zámková dlažba:

    Vydláždením dvora, príjazdovej cesty, chodníkov alebo pokládkou dlažby okolo vysadených stromov môžeme najľahšie, veľmi viditeľne prispieť k vzhľadu a lepšej funkčnosti vonkajších priestorov. Pokládka dlažby je z finančného hľadiska dobrým riešením a zároveň umožňuje rýchlu realizáciu. Bez väčších zásahov dokážeme v prípade poruchy opraviť alebo vymeniť inštalácie pod dlažbou alebo poškodené segmenty dlažby. Týmto spôsobom spevnený povrch je ekologickejší ako asfalt alebo betón.

    Cena dlažby závisí od toho, aký druh dlažbovej krytiny použijete, ako pripravíte podklad a ako zložitý má byť vzor, ktorý sa bude klásť. 

    1. Ako prebieha pokládka dlažby?

    Najdôležitejším krokom pre kvalitnú pokládku dlažby je príprava podkladu. Spôsob prípravy podkladu pre pokládku dlažby závisí od toho, na aký účel povrch bude slúžiť a aký materiál bude použitý. Aby bola zabezpečená primeraná únosnosť pôdy, je potrebné najskôr odstrániť všetok humus, inak by sa dlažba nerovnomerne usadzovala. Keď vedia, aké bude zaťaženie povrchu a aká by mala byť únosnosť, skúsení zhotovitelia vedia aj to, aký tvrdý musí byť podklad. Po stanovení požadovaných parametrov nasleduje výkop vrstvy zeminy do hĺbky 20 – 30 cm. Prvým krokom je položenie nepremokavej látky, vodotesnej fólie. Pre dlhú životnosť dlažby je veľmi dôležité, aby bola kvalitne urobená aj drenážna vrstva. Treba nasypať rôzne frakcie kameňa, kúsky rôznych veľkostí od piesku až po väčšie kamienky. Nasleduje kladenie obrubníkov, ktoré ohraničujú povrch. Poslednou vrstvou podkladu je piesok, na ktorý sa dlažba kladie. Na vyrovnanie a zhutnenie všetkých vrstiev podkladu je vždy potrebné použiť vibračnú dosku. Nakoniec, po pokládke dlažby, treba vykonať škárovanie kremičitým alebo iným pieskom, ktorý neobsahuje vápenec. 

    2. Materiály na dlažbu

    Treba zdôrazniť, že nie každý materiál je vhodný na dlažbu. Dôležité je, aby bol vybraný materiál zladený s domom a záhradou. Nehodí sa napríklad vymývaný betón k tehlovej fasáde. Odporúčame vám poradiť sa o tom s architektom.

    2.1. Žulové kocky

    Žulové kocky sú jedným z najstarších miestnych materiálov používaných na dláždenie námestí, promenád, menších uličiek a iných verejných priestranstiev. Dlažba zo žulových kociek je vhodná aj do zakriveného terénu. Nie je vhodná do vlhkých podmienok alebo do terénu s väčším sklonom. Žulové kocky sú väčšinou rezané v rozmeroch 5 cm × 5 cm, 8 cm × 8 cm alebo 10 cm × 10 cm, existujú však aj vo väčších rozmeroch 20 cm × 20 cm. Do jedného štvorcového metra sa zmestí 180 päťcentimetrových kociek, 100 osemcentimetrových kociek a 80 desaťcentimetrových kociek.

    Ceny žulových kociek sa pohybujú okolo 32 EUR/m2.

    Dlažba žulové kocky
    Dlažba zo žulových kociek je jednoduchá a krásna

    2.2. Betónová vymývaná dlažba

    Vymývané betónové dosky sa vyrábajú zo špeciálneho betónu. Špeciálnym procesom sa vymýva spojivo z vlhkého kameniva. Sú vhodné na dláždenie príjazdových ciest, chodníkov, dvorov a úpravu záhrad. Drsný povrch zabraňuje pošmyknutiu. Rozmery vymývaných betónových dosiek sa pohybujú od 40 cm × 40 cm do 60 cm × 60 cm.

    Cena vymývaných dosiek je celkom prijateľná, dá sa povedať, že patria medzi najlacnejšie materiály na vydláždenie. Ich cena je 6 EUR/m2 a viac.

    Dlažba betónové platne
    Betónové dlažby nájdete v rustikálnom aj modernom prevedení

    2.3. Betónové prvky: bloky a platne

    Neobmedzené možnosti tvarov, farieb, veľkostí a doplnkov sú to, čo robí betónové prvky obľúbenými a vyhľadávanými na trhu. V závislosti od použitého kameniva, pigmentu použitého na jeho farbenie a finálnych úprav môžu betónové dosky vyzerať presne tak, ako si želáte. Existujú betónové prvky s reliéfnymi alebo ostrými hranami. Sú možné aj spôsoby spracovania, vďaka ktorým betón vyzerá staro, opotrebovane alebo ako imitácia akéhokoľvek kameňa. Ak chcete monotónnosť betónových povrchov nejakým spôsobom rozbiť, na dláždenie možno použiť zatrávňovacie tvárnice, ktoré umožnia rast trávy.

    Cena betónových prvkov vhodných na dlažbu sa pohybuje od 10 do 30 EUR/m2.

    Betónové prvky zatrávnené
    Pokládka betónových prvkov týmto spôsobom rozbíja monotónnosť

    2.4. Drevené dlažby

    Drevo je výborný materiál nielen na úpravu záhrady a dvora, ale aj ako materiál na dlažbu. Prirodzená textúra dreva je dokonale zladená so záhradnými rastlinami a inými prírodnými materiálmi okolo domu. Pri použití drevených prvkov na dláždenie musíme dbať na to, aký druh dreva si vyberieme. Vhodné sú tvrdé druhy dreva s dlhou životnosťou, napr. gaštan alebo dub. Dlažba drevom sa realizuje podobne ako pokládka betónových dlažieb. Aj tu je najdôležitejšie dobré odvodnenie, aby drevené prvky nezačali hniť.

    Dlažba drevené prvky
    Drevené prvky sú krásnym a zaujímavým materiálom na dlažbu

    Ak máte záujem o pokládku dlažby, dláždenie dvora alebo iných povrchov, môžete nás kontaktovať alebo nám poslať dopyt. Zhotovitelia, s ktorými spolupracujeme, pripravia ponuku presne zodpovedajúcu vašim požiadavkám.  

    Odborný článok 1062
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zámková dlažba?

    Máme 1445 realizátorov v oblasti Zámková dlažba:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1445 realizátorov v oblasti Zámková dlažba
    9.2
    0

    staDI, s.r.o.


    10
    40

    Ján Koller


    8.6
    0

    Michal Polák


    9.8
    0

    Lukáš Kanči KAN-STAV PROFI


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené