Pre oblasť

    Žulové dlaždice - prečo sú dobrou voľbou pre podlahy a stenové obklady?

    Žulové dlaždice sú dnes už neodmysliteľnou súčasťou ponuky dlaždíc. Sú považované za výrobok výnimočnej kvality, vďaka špeciálnej výrobe a štruktúre materiálu, z ktorého sú vyrobené. Preto sme sa rozhodli venovať sa tejto téme a povieme si, aké sú výhody žulových dlaždíc.
    Odborný článok 157
    zulove dlazdice
    Máme 1453 realizátorov v oblasti Zámková dlažba:

    Žulové dlaždice alebo gres porcellanato sa vyrábajú z mletého, následne lisovaného kameňa, ktorý sa vypáli pri výrazne vyššej teplote ako keramické dlaždice, čo vedie k fúzii a spojeniu prášku do jedného kompaktného celku - odborníci tvrdia, že telo dlaždice je „sintrované/spekané.“ Z toho vyplývajú ich početné výhody.

    Vďaka svojim vlastnostiam sa používajú predovšetkým ako podlahové dlaždice, hoci väčšina modelov je univerzálna, takže môžu byť aj stenovými obkladmi.

    Žulové dlaždice sú trvanlivé a odolné

    Základnými charakteristikami žulových dlaždíc sú určite trvanlivosť a odolnosť. Kvôli týmto vlastnostiam sa často používajú vo veľmi frekventovaných priestoroch, akými sú verejné a komerčné budovy – v takýchto prostrediach sa odporúča používať veľkoformátové dlaždice gres porcellanato. Ďalším dôležitým dôvodom, prečo sa žulové dlaždice odporúčajú do priestorov s vysokou návštevnosťou, ktoré vyžadujú intenzívne čistenie, je jednoduchá údržba.

    Vďaka svojej vysokej odolnosti voči opotrebovaniu a mechanickému poškodeniu, ale predovšetkým kvôli tomu, že neabsorbujú vodu, sa žulové dlaždice často používajú v kúpeľniach, kuchyniach a iných miestnostiach s vysokou vlhkosťou.

    Vzhľadom k tomu, že neabsorbujú vodu, žulové dlaždice sa často používajú v kúpeľniach
    Vzhľadom k tomu, že neabsorbujú vodu, žulové dlaždice sa často používajú v kúpeľniach

    Žulové dlaždice dobre vedú teplo, preto sú dobrou voľbou pre všetky typy podlahového kúrenia, čo má za následok čoraz väčšie použitie v obytných priestoroch – kupujú sa ako podlahová krytina do chodieb, obývacích izieb a jedální.

    Leštené žulové dlaždice vykazujú lepšiu odolnosť voči rozvoju mikroorganizmov a ľahšie sa čistia, zatiaľ čo sú dlaždice s matným povrchom menej šmykľavé a nevyblednú na miestach, po ktorých sa neustále chodí, leštené na takých miestach vyblednú.

    Žulové dlaždice dobre znášajú nízke teploty, sú odolné voči mrazu a iným vonkajším vplyvom, preto sú čoraz obľúbenejšie ako podlahová krytina do exteriéru (terasa, vonkajšie schodisko, dvor, záhrada).

    Žulové dlaždice uľahčujú zladenie s okolitým prostredím

    Na trhu nájdete žulové dlaždice v širokej škále farieb, vzorov a textúr, no najobľúbenejšie sú určite tie, ktoré napodobňujú prírodné materiály, akými sú kameň a drevo. Vďaka tomu je možné jednoducho prispôsobiť žulové dlaždice zvyšku interiéru – podlahy alebo steny, presne podľa vašich predstáv.

    Napríklad žulové dlaždice s imitáciou dreva sa perfektne hodia do obývačiek, kde chcete dosiahnuť pocit tepla a útulnosti. Sú dokonca ešte odolnejšie voči poškriabaniu ako tento prírodný materiál a dobre odolávajú vplyvom chemikálií.

    Keďže sa interiérové trendy často menia, mnohí si zvolia nadčasovú eleganciu, ktorá sa najlepšie dosiahne s prírodným kameňom. Preto nie je prekvapujúce, že najobľúbenejšie sú žulové dlaždice s imitáciou kameňa. Technológia výroby stále viac napreduje, takže je úplne jasné, prečo sú žulové dlaždice a obklady s imitáciou prírodného kameňa takmer nerozoznateľné od skutočného materiálu. Prírodný kameň je určite vynikajúcou voľbou, ale žulové dlaždice s takzvaným prírodným dekórom majú okrem nižšej ceny ešte jednu dôležitú výhodu – nezostávajú na nich fľaky. Totiž povrch prírodného kameňa musí byť pravidelne ošetrovaný určitými prostriedkami, aby nebol náchylný na absorbovanie škvŕn.

    Žulové dlaždice s imitáciou kameňa sa často používajú na vonkajšie povrchy - na vydláždenie dvorov rodinných domov a terás reštaurácií.

    Žulové dlaždice v porovnaní s keramickými dlaždicami

    Medzi žulovými a keramickými dlaždicami sú dva základné rozdiely. Prvý rozdiel je v samotnom zložení surovín a druhý v spôsobe výroby. Hlavným rozdielom pre koncového užívateľa je kvalita, ktorá priamo súvisí s absorpciou vody.

    Keramické dlaždice sa vyrábajú z hliny, ktorá sa musí vypáliť, a potom sa vrchná vrstva dlaždíc pokrýva glazúrou, ktorá ich chráni pred vodou a inými faktormi. Vnútorná štruktúra keramickej dlaždice je porézna, takže má tendenciu absorbovať vodu a je menej pevná. Žulové dlaždice sa vyrábajú z mletého a následne lisovaného kameňa, ktorý sa vypáli pri výrazne vyššej teplote ako keramické dlaždice, čo vedie k fúzii a spojeniu prášku do kompaktného celku.

    To sú dôvody, prečo majú žulové dlaždice nielen vyššiu pevnosť, ale aj odolnosť proti vlhkosti, mechanickému poškodeniu a nízkym teplotám. Žulové dlaždice však majú v porovnaní s keramickými dlaždicami určitú nevýhodu - cenu. Dlažba na terase vyhotovená zo žulových dlaždíc je o niečo drahšia ako dlažba vyhotovená z keramických dlaždíc. Vzhľadom na ich trvanlivosť, odolnosť a ďalšie kvality však možno povedať, že ich použitie pri zariaďovaní interiéru a exteriéru je investícia, ktorá sa oplatí.

    Na záver možno povedať, že ich nevýhody v skutočnosti pramenia z ich výhod. Žulové dlaždice majú oveľa väčšiu hmotnosť na jednotku objemu, čo sťažuje ich prepravu, ktorá je nákladnejšia. Taktiež práca so žulový mi dlaždicami vyžaduje väčšiu zručnosť majstra na pokládku a nástroj na spracovanie žulových dlaždíc je drahší – to má za následok, že je dlažba vyhotovená zo žulových dlaždíc drahšia ako dlažba vyhotovená z keramických dlaždíc. Ďalšou dôležitou vecou, ​​na ktorú treba dbať, je výber vhodného lepidla na ich pokládku, pretože žulové dlaždice nemajú poréznu štruktúru a vyžadujú si kvalitné lepidlá na neporézne povrchy.

    Práca so žulovými dlaždicami si vyžaduje od majstra viac zručnosti ako práca s keramickými dlaždicami
    Práca so žulovými dlaždicami si vyžaduje od majstra viac zručnosti ako práca s keramickými dlaždicami

    Ak máte záujem o dlažbu vyhotovenú zo žulových dlaždíc a hľadáte spoľahlivých a skúsených majstrov, ktorí prácu zrealizujú, pomoc môžete vyhľadať na daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro sa vám ozvú majstri s vhodnou ponukou.

    Odborný článok 157
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zámková dlažba?

    Máme 1453 realizátorov v oblasti Zámková dlažba:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1453 realizátorov v oblasti Zámková dlažba
    9.2
    0

    staDI, s.r.o.


    9.7
    1

    LAN-Stav s.r.o.


    10
    1

    KEbag, s.r.o.


    10
    3

    Peter Sokáč - SOKI


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené