Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Ako sa plánuje kladenie dlažieb v rôznych prevedeniach?

    Článok si prečítalo viac ako 1280+ používateľov
    Tentokrát vám ponúkame trochu iný, ale zaujímavý článok, venovaný kladeniu dlažieb a vytváraniu rôznych vzorov. Pravdepodobne ste sa pri chôdzi po dlažobných kockách zastavili a pozreli si všelijaké zaujímavé geometrické vzory. Aké možnosti ponúkajú rôzne rozmery a tvary dlažieb?  K dispozícii je veľký výber tvarov materiálov exteriérovej dlažby, ktoré nám umožňujú vytvárať zaujímavé vzory a oživiť okolie. Nielen svojim tvarom, ale aj farbou. Samozrejme, treba prihliadať na materiály a farby na priľahlých budovách, aby nevznikali prílišné kontrasty, výrazné farebné nezladenie a pod.
    Odborný článok 1280
    kladenie dlazieb v roznych prevedeniach
    Máme 1441 realizátorov v oblasti Zámková dlažba:

    Účelom článku je jednoduchým a zaujímavým spôsobom priblížiť a vysvetliť stavebnej profesii matematiku kladenia dlažobných kociek.

    1. Teselácia

    Teselácia je pojem známy skôr matematickým ako stavebným profesiám. Opisuje spôsoby a možnosti mozaikového usporiadania vzorov z geometrických útvarov, ktoré k sebe navzájom perfektne pasujú. Dôležité je vedieť, že teselácia (alebo dláždenie) vzniká vtedy, keď určitú plochu pokryjeme vzorom z plochých tvarov bez medzier a prekrytí. Koncept vznikol veľmi dávno, známy je od úplných počiatkov architektúry a výtvarného umenia, takže sa s ním stretávame ešte pred Sumermi a antikou v pozostatkoch čínskeho, hinduistického a egyptského staviteľstva. V našej dobe sa týmto konceptom zaoberal známy holandský umelec Maurits Cornelis Escher. Samotné slovo teselácia je odvodené z latinčiny (tesella), a znamená malý plochý kamienok, kúsok hliny, kameňa alebo skla, používaný na výrobu mozaiky. Existujú mozaiky euklidovskej, sférickej a hyperbolickej roviny a možno ich nájsť všade okolo nás; pripomínajú napr. pancier korytnačky, sú na podlahách a stenách, alebo ako ucelené stavebné konštrukcie v tvare mnohostenov. Aké možnosti ponúkajú dlaždice a dlažby rôznych tvarov, farieb a veľkostí? Na trhu sú k dispozícii materiály, teda hotové výrobky, ktoré pri kladení umožňujú vytvárať zaujímavé vzory, ktoré oživia prostredie. Určite si treba dávať pozor na druhy materiálov, ktoré k sebe môžu ladiť, ako aj na materiály a farby v bezprostrednej blízkosti, aby nevznikali prílišné kontrasty, výrazné farebné nezladenie a pod.

    1.1. Dlažba z pravidelných polygónov

    Polygóny sú dosky alebo bloky, ktoré sa používajú na dláždenie a môžu mať pravidelné štvoruholníkové tvary, nepravidelné mnohouholníkové tvary alebo ich kombinácie. Pokrytie povrchu pozostáva z usporiadania samotných zhodných pravidelných mnohouholníkov. Existujú tri rôzne spôsoby, ako to správne urobiť:

    1. použitie štvorcov,
    2. použitie bežných šesťuholníkov,
    3. použitie rovnostranných trojuholníkov.

    V každom rohu musia byť aspoň štyri štvorce, tri pravidelné šesťuholníky alebo šesť rovnostranných trojuholníkov, ktoré vytvárajú tri pravidelné mozaiky.

    Kladenie dlaždíc z kosoštvorcov
    Kladenie dlaždíc z kosoštvorcov
    Kladenie päťuholníkových dlaždíc
    Kladenie päťuholníkových dlaždíc

    1.2. Polopravidelná teselácia

    Polopravidelná teselácia vzniká pri vyhotovení dlažby, na ktorú sú použité pravidelné mnohouholníky rôznych veľkostí a tvarov. Medzi obzvlášť zaujímavé typy vzorov patrí pokrytie roviny nepravidelnými polygónmi (kosoštvorce, obdĺžniky). Existuje mnoho variantných riešení polopravidelnej mozaiky: zrezaná štvorcová dlažba, kosoštvorcová dlažba, predĺžená trojuholníková dlažba...

    Kladenie dlažby zo štvorcov a osemuholníkov
    Kladenie dlažby zo štvorcov a osemuholníkov
    Kladenie dlažby z trojuholníkov, štvorcov a šesťuholníkov
    Kladenie dlažby z trojuholníkov, štvorcov a šesťuholníkov
    Odborný článok 1280
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zámková dlažba?

    Máme 1441 realizátorov v oblasti Zámková dlažba:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1441 realizátorov v oblasti Zámková dlažba
    9.8
    0

    Green hornet


    10
    2

    PAŤOSTAV, s. r. o.


    10
    1

    DaVerStav s.r.o


    10
    2

    Mário Horváth


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené