Pre oblasť

    Vymývaná dlažba, žulové kocky alebo betónové dlaždice – čo si zvoliť?

    Článok si prečítalo viac ako 2409+ používateľov
    Ak chceme vydláždiť vonkajšie povrchy, dvory, chodníky, príjazdové cesty alebo terasy, môžeme použiť dlažby rôznych materiálov, tvarov alebo farieb. Čo je najvhodnejšie: vymývaná dlažba, žulové kocky, alebo betónové dlaždice? Aký typ dlažby zvoliť, závisí predovšetkým od štýlu budovy, spevneného povrchu podkladu a širšieho okolia.
    Odborný článok 2409
    vonkajsia dlazba
    Máme 1418 realizátorov v oblasti Zámková dlažba:

    1. Vonkajšie dlažbové materiály

    1.1. Tvary

    Dlaždice môžu byť štvorcové, obdĺžnikové, šesťhranné, špeciálne tvary alebo kombinácie niekoľkých tvarov. Vždy sú však urobené tak, aby sa dali násobiť a vyskladať na väčšie plochy. Najjednoduchší a najrýchlejší je spôsob kladenia dlaždíc jednoduchých tvarov, ako sú napr. štvorcové alebo obdĺžnikové. Pri výbere tvaru by ste sa tiež mali rozhodnúť, či budú ich hrany ostré alebo zaoblené. Kocky a platne s ostrými hranami možno dláždiť takmer bez viditeľných spojov, zatiaľ čo medzi zaoblenými spojmi sú škáry zreteľne viditeľné.  

    1.2. Hrúbka dlaždíc

    Rozmery dlaždíc môžu byť tiež veľmi odlišné: zvyčajne od 10 cm do 30 cm a väčšie podlahové dlaždice majú rozmery 60 cm a viac. Výhodou väčších dlaždíc je, že sa kladú rýchlejšie, ale sú drahšie a ťažšie. Hrúbka dlaždíc je štandardne asi 5 cm.

    1.3. Dlažobné materiály

    Dlaždice sa najčastejšie vyrábajú z betónu, ale môžete zvoliť aj kameň alebo drevo. Betónové dlaždice sú najlacnejšie, cena by však nemala byť jediným kritériom pri výbere dlaždíc. Materiál dlaždíc by mal zodpovedať vašej budove, architektúre, ako aj prostrediu, v ktorom žijete. Ak je váš objekt klasickej architektúry, môžete kľudne použiť kameň. Ak je však váš dom skôr moderný a žijete v meste, sú na výber moderné betónové dlaždice alebo betónová vymývaná dlažba.

    2. Príprava podkladu na dlažbu

    Bez ohľadu na to, aký typ dlažby si vyberieme, musíme pred položením podklad poriadne spevniť. Pri príprave podkladu, keď je povrch pojazdný, musíme byť obzvlášť opatrní. Vydláždená plocha s  dlaždicami položenými na nedostatočne pripraveným podklad začne rýchlo sadať. Najskôr je potrebné odkopať povrch, ktorý sa má následne vydláždiť, do hĺbky 40 cm. Nasleduje vrstva drobnejšej frakcie, asi 2 cm, a vrstva lôžka, ktorá je zvyčajne 25 cm až 45 cm, v ktorej je použitá väčšia frakcia. Na takto pripravený násyp je potrebné položiť drenážnu fóliu, po ktorej nasleduje drenážna vrstva, asi 4 cm. Keď začneme pokladať dlaždice, musíme sa ubezpečiť, že nie sú príliš blízko seba – musíme zachovať optimálnu škáru. Po dokončení môžu byť škáry vyplnené pieskom a následne sú dlaždice zavibrované s vibračnou doskou.

    2.1. Pojazdné dláždené povrchy

    Betónové odliatky sú zvyčajne dostatočne silné, takže ich tlaková odolnosť nie je spochybniteľná. Dôležitejšie je, ako pripravíme podklad pre dlažbu. Ak je príjazdová cesta pre osobnú dopravu, je potrebné spevniť najmenej 20 cm hrubú vrstvu štrku a piesku a pri nákladnej doprave je to minimálne 30 cm podkladu.  

    2.2. Kladenie dlažby na betón

    Dlaždice možno položiť aj na staré dlaždice alebo na betónový povrch. Kladenie dlaždíc na betón je mimoriadne ľahké. Musíte len vyčistiť betónový podklad, položiť dlaždice a vyplniť škáry. Nevýhodou kladenia dlažby na betón je, že bez rozbitia betónu nie je možné robiť následné práce pod dlažbou.

    3. Žulová dlažba a žulové kocky

    Žulové kocky je možné umiestniť do veľmi náročných tvarov
    Žulové kocky je možné umiestniť do veľmi náročných tvarov

    3.1. Kladenie žulovej dlažby

    Kladenie veľkoformátovej žulovej dlažby je mimoriadne náročná úloha, zverte ju preto iba do rúk dodávateľom, ktorí sa špecializujú na kladenie žuly. Žulová dlažba je častokrát málo krivá a okraje nerovné, preto je potrebné ich klásť mimoriadne opatrne. Najskôr sa urobí meranie priestoru, ktoré je základom pre plán kladenia. Nasleduje vyrovnanie nerovností poteru a nanesenie náteru pre lepšiu priľnavosť. Kamenné dosky sú položené v silnej vrstve lepidla. V určitých vzdialenostiach je potrebné urobiť dilatácie medzi doskami, ktoré umožňujú tepelnú rozťažnosť.

    3.2. Kladenie žulových kociek

    Žulové dlaždice sú také odolné, že sa používali na dláždenie pojazdných povrchov ešte pred vynálezom asfaltu. Na kladenie žulových blokov je najskôr potrebné pripraviť dobre vytvrdený a rovný pieskový podklad. Žulové dlaždice je možné ukladať oktogonálne, diagonálne alebo oblúkovito. Ak sa použije viacfarebná žula, je možné zostaviť aj mozaiky. Dnes sa takéto kocky väčšinou používajú na vydláždenie peších zón, námestí a verejných priestranstiev, kde je zakázaná doprava alebo okolo historických pamiatok. Žulové kocky nie sú na pohodlné jazdenie. Ak s nimi však vydláždite dvor, budete môcť bez problémov zaparkovať a povrch zostane po celé roky a bez akejkoľvek údržby rovnaký.

    3.3. Žulové kocky - cena

    Koľko stoja žulové kocky? Cena za žulové kocky sa pohybuje okolo 32 EUR / m2

    4. Betónové dlaždice, kocky, platne, bloky

    Betónové dlaždice sú kvalitnou a cenovo dostupnou voľbou pre vydláždenie dvora. Betónové kocky sú odolné proti vlhkosti a tlaku, ich kladenie je rýchle a ľahké. Pred kladením vopred pripravte drenážnu vrstvu a následne ju spevnite vrstvou štrku s hrúbkou najmenej 20 cm. Potom nasleduje vyrovnávacia vrstva z jemného piesku, na ktorú sa položia dlažobné kocky. Výhodou dlaždíc je tiež to, že sa dajú kedykoľvek ľahko odstrániť, vymeniť a znovu položiť. Betónové dlaždice môžu byť štvoruholníkové, ale aj šesťuholníkové alebo trojuholníkové.

    4.1. Betónové dlaždice – cena

    Koľko stoja betónové dlaždice? Cena betónových dlaždíc sa pohybuje medzi 10 až 30 EUR/m2.

    Odborná rada zo spoločnosti VH Centrum

    1. Možné je položiť zámkovú dlažbu na už vybetónovanú plochu, alebo je potrebné betón odstrániť?

    Zámkovú dlažbu je možné položiť na už vybetónovanú plochu za istých okolností. Vybetónovaná plocha musí byť rovná a po krajoch trebárs aj dodatočne urobené obrubníky. Betónový podklad sa používa tam, kde sa predpokladá do budúcna veľké zaťaženie. Napríklad časť historického centra Prahy ale aj iných miest bola takto urobená. Pre potreby individuálnych stavebníkov – majiteľov rodinných domov a záhrad by som takýto postup neodporúčal. Prečo, čiastočne vysvetlím pri tretej otázke.

    2. Čo je dôležité, aby zámková dlažba dlho vydržala?

    Ako pri ostatných stavbách je veľmi dôležité ako sa spravia základy – v tomto prípade ako dôkladne sa pripraví podložie pod zámkovú dlažbu. Z vlastnej skúsenosti by som neodporúčal položiť zámkovú dlažbu v krátkom čase po veľkých terénnych úpravách vo svahovitom teréne. V miestach, kde je veľa navezenej zemi, táto časom uľahne a z rovného chodníka sa stane krivý. Pred položením zámkovej dlažby treba urobiť výkop do hĺbky 25 až 35 cm. Potom treba presne zamerať líniu pre položenie obrubníkov. Tie sa dávajú do betónového lôžka. Keď betón vytvrdne, môžeme navoziť hrubší makadam a tento pomocou žaby zhutniť a znovu zarovnať. Tento krok je pre budúcu stabilitu chodníkov, príjazdových ciest a parkovacích miest urobených zo zámkovej dlažby veľmi dôležitý. Keď máme túto prípravu podkladu za sebou, môžeme naniesť jemný makadam v hrúbke cca 5 cm a tento pomocou vodováhy zarovnať. Aby zámková dlažba dlho vydržala a dobre vyzerala, potrebné je dodržať rovnakú medzeru medzi jednotlivými dlažobnými kockami po celej ploche. Potom môžeme pristúpiť k škárovaniu medzier kremičitým pieskom alebo práškovým makadamom. Tento krok sa mnohokrát podceňuje, ale má tiež významný podiel na tom, aby zámková dlažba dlho vydržala a nerástla na nej burina. Po prvom škárovaní medzier je dobré opatriť žabu plastovou podložkou a znova dlažbu jemne prebehnúť. Škárovacia hmota zvykne padnúť dole a treba ju znova doplniť. Na to ako dlho dielo vydrží vplýva aj kvalita samotnej zámkovej dlažby. Aj tu platí výrok: "nie som tak bohatý, aby som kupoval lacné veci".

    3. Prečo je zámková dlažba taká obľúbená?

    Zámková dlažba je geniálna v tom, že prepúšťa do podložia dažďovú vodu a tým znižuje deficit vlhkosti pôdy v našich záhradách. Vzhľadom na klimatické zmeny, ktoré sú už teraz citeľné aj u nás, to bude do budúcna veľká výhoda oproti vybetónovaným plochám. Medzi ďalšie výhody patrí aj to, že keď do budúcna budeme potrebovať ťahať popod chodník inžinierske siete (zavlažovacie hadice, elektrické káble, vodovodné alebo kanalizačné potrubie, odvod dažďovej vody, atď...), netreba rozbíjať betón. Jednotlivé dielce zámkovej dlažby sa dajú vybrať a obrubníky podkopať. To značne uľahčí budúce rozvojové projekty vo vašich záhradách. Dnes výrobcovia ponúkajú širokú paletu zámkovej dlažby – rôzne tvary, povrchy, farby, viacrozmerné kombinácie atď. Zámkovú dlažbu je možné kombinovať s palisádami, schodkami, opornými múrikmi, s prvkami, z ktorých urobíme vyvýšené záhony. Dnes je skutočne možné z aktuálnej ponuky výrobcov okolo domu urobiť prekrásne záhrady, v ktorých môžeme tráviť príjemné chvíle.

    Pán Vladimír Hellebrandt, spoločnosť VH Centrum

    Pokládka zámkovej dlažby
    Pokládka zámkovej dlažby

    5. Vymývaná dlažba – cena a vlastnosti

    5.1. Vlastnosti vymývanej dlažby

    Vymývaná dlažba sa vyrába špeciálnym procesom prania cementového „mlieka“, takže sa do popredia dostáva vnútorná štruktúra materiálu. Okrem krásneho vzhľadu si vymývaná dlažba zachováva všetky dobré vlastnosti betónových dlaždíc vrátane ceny. Kladenie vymývanej dlažby je rovnaké ako kladenie klasických betónových dlaždíc. Zvyčajný formát vymývanej dlažby je 40 cm × 40 cm.

    5.2. Vymývaná dlažba – cena

    Koľko stojí vymývaná dlažba ? Cena za vymývanú dlažbu sa pohybuje okolo 6 EUR/m2

    Ak hľadáte lacný a vynikajúci dlažobný materiál, vymývaná dlažba je skvelou voľbou
    Ak hľadáte lacný a vynikajúci dlažobný materiál, vymývaná dlažba je skvelou voľbou

    6. Vymývaná dlažba, betónová dlažba a žulové kocky – cena

      veľkosť  vhodnosť cena
    žulové kocky 5 cm - 20 cm kocky cesty, verejné plochy, nerovný povrch 32 EUR/m2
    betónové dlaždice všetkých veľkostí vhodné na všetky povrchy 10 – 30 EUR/m2
    vymývaná  dlažba 40 cm - 60 cm cesty, chodníky, turistické cesty, záhrady 6 EUR/m2

     

    Odborný článok 2409
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zámková dlažba?

    Máme 1418 realizátorov v oblasti Zámková dlažba:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1418 realizátorov v oblasti Zámková dlažba
    9.2
    0

    Ján Kurbel s.r.o.


    9.5
    0

    JH - Road, s. r. o.


    8.7
    0

    Magipi - Vladimír Feder


    8.7
    0

    DaVerStav s.r.o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené